Африканський лев

Могутній, сильний, ставний і безстрашний – ми говоримо про лева – царя звірів. Маючи войовничий вигляд, силу, вміння швидко бігати і завжди узгоджені, продумані дії, ці тварини ніколи нікого не боятимуться. Тварини, що живуть поруч з левами, самі бояться їх грізного погляду, міцного тіла і найпотужнішою щелепи. Недарма ж лева прозвали царем звірів.

Лев завжди був царем звірів, навіть в стародавні часи це тварина боготворили. Для древніх єгиптян лев виступав в якості сторожового істоти, який охороняє вхід в інший світ. Для древніх єгиптян бог родючості Акер зображувався з левовою гривою. У сучасному світі, на багатьох гербах держав зображений цар звірів. На гербах Вірменії, Бельгії, Великобританії, Гамбії, Сенегалу, Фінляндії, Грузії, Індії, Канади, Конго, Люксембургу, Малаві, Марокко, Свазіленду та багатьох інших зображений войовничий цар звірів. Африканського лева, згідно з Міжнародною конвенцією, ввели в Червону книгу, як зникаючий вид.

Це цікаво!
Вперше африканських левів змогли приручити давні люди ще у восьмому столітті до нашої ери.

Африканський лев - цар звірів

Опис африканського лева

Всі ми з дитинства знаємо, як виглядає лев, так як по одній тільки гриві маленька дитина може дізнатися царя звірів. Тому ми вирішили дати короткий опис цього могутнього звіра. Лев – могутнє тварина, проте, в довжину трохи більше, ніж два метри. Наприклад, уссурійський тигр набагато довше лева, в довжину досягає 3,8 метра. Звичайна вага самця – сто вісімдесят кілограмів, рідко коли мають двісті.

Це цікаво!
Леви, що живуть в зоопарках або в спеціально відведених для них природознавчої зоні, завжди важать більше своїх побратимів, що живуть на волі. Вони рухаються мало, їдять занадто багато, та й грива у них завжди гущі і більше, ніж у диких левів. У природознавчих зонах за левами доглядають, тоді, як дикі кішки на природі виглядають недоглянутими, з розпатланим гривами.

Голова і тіло левів – щільні і потужні. Колір шкіри різний, в залежності від підвиду. Однак основним забарвленням для царів звірів є окрас кремовий, охра, або жовто-пісочний. Азіатські леви все біло-сірого кольору.

Старі леви мають жорстку шевелюру, яка покриває голову, плечі і опускається до низу живота. Дорослі особини мають чорної, густою гривою або гривою темного, коричневого відтінку. А ось один з підвидів африканського лева, масайскіе, не має таку пишну гриву. На плечі шевелюра не опускається, і на лобі її немає.

У всіх левів закруглені вуха, посередині яких красується жовте плямочка. Плямистий малюнок залишається на шкірі молодих левів до тих пір, поки левиці не родять дитинчат, а самці не досягнуть статевої зрілості. Всі представники левів мають пензлик на кінчику хвоста. Саме там закінчується їх хребетний відділ.

Африканський лев - могутній хижак

ареал проживання

Давним – давно леви жили зовсім на інших територіях, ніж в сучасному світі. Підвид африканського лева, азіатські, жили в основному на півдні Європи, в Індії або заселяли близькосхідні землі. Древній лев жив всюди в Африці, але ніколи не селився в Сахарі. Американський підвид лева тому і названий американським, так як жив в північноамериканських землях. Азіатські леви поступово стали вимирати або винищувати людиною, через що вони були внесені в Червону книгу. А африканські леви невеликими зграями залишалися існувати тільки в африканських тропіках.

У наш час африканський лев і його підвиди зустрічаються тільки на двох континентах – Азіатському і Африканському. Азіатські царі звірів спокійно живуть в індійському Гуджараті, там, де сухий, піщаний клімат, савана і чагарникові ліси. Згідно з останніми даними, на сьогоднішній день зареєстровано всі п’ятсот двадцять три азіатських лева.

Справжніх, африканських левів буде побільше в західних країнах африканського континенту. У країні, де найкращий клімат для левів, Буркіна-Фасо, левів понад тисячу. Крім того, багато їх мешкає в Конго, там їх понад вісімсот особин.

Дика природа вже не налічує стільки левів, скільки їх було в сімдесятих роках минулого століття. На сьогоднішній день їх залишилося всього тридцять тисяч, і це за неофіційними даними. Африканські леви облюбували савани свого улюбленого континенту, але навіть там їх неможливо захистити від мисливців, всюди снують в пошуках легкої наживи.

Африканський лев

Полювання та харчування африканського лева

Леви не люблять тишу і життя в тиші. Вони віддають перевагу відкритим простори саван, безліч води, і селяться переважно там, де мешкає їх найулюбленіша їжа – парнокопитні ссавці. Недарма вони заслужено носять звання «короля саван», де ця тварина відчуває себе добре і вільно, так як сам розуміє, що він владика. Так. Самці леви так і роблять, вони тільки панують, відпочивають більшу частину життя в тіні чагарників, в той час, як самки добувають собі, йому і левенят їжу.

Леви, прям як наші чоловіки, чекають, коли цариця-левиця зловить для нього вечерю і сама ж приготує, піднесе «на блюдечку». Цар звірів першим повинен покуштувати видобуток, принесену йому самкою, а сама левиця терпляче чекає, коли її самець наїстися і залишить їй і левенят залишки з «царського столу» Самці рідко полюють, хіба, що у них немає самки і вони дуже і дуже голодні. Незважаючи на це, леви ніколи не дадуть скривдити своїх левиць і дитинчат, якщо на них зазіхають чужі леви.

Основна їжа лева – це парнокопитні тварини – лами, антилопи Гну, зебри. Якщо леви сильно голодні, то вони не погребують навіть носорогами і гіпопотамами, якщо зможуть їх здолати в воді. Також не поскупиться на дичину і дрібних гризунів, мишок і неотруйних змій. Щоб вижити, в день леву потрібно з’їсти понад сім кілограм будь-якого м’яса. Якщо, наприклад, 4 лева об’єднаються, то одна успішна полювання для них всіх принесе, бажаний результат. Проблема полягає в тому, що серед здорових левів знайдуться хворі, не здатні полювати. Тоді вони можуть напасти навіть на людину, так як, як відомо, і для них «голод – не тітка!».

Африканський лев - цар звірів

розмноження левів

На відміну від багатьох ссавців, леви – стайня хижаки, і спаровуються в будь-який час року, ось чому нерідко можна спостерігати картину, коли стара левиця гріється на сонечку з левенятами різної вікової категорії. Незважаючи на те, що самкам нема про що турбуватися, вони можуть спокійно виношувати левенят і навіть гуляти пліч-о-пліч з чужими самками, самці, навпаки, за самку можуть не на жарт побитися, аж до своєї загибелі. Виживає сильніший, і право володіти самкою має тільки найсильніший лев.

Самка виношує дитинчат протягом 100-110 днів, і народжуються, переважно, три або п’ять дитинчат. Живуть левенята в великих ущелинах або печерах, які розташовуються в місцях, до них важко дістатися людині. Народжуються левенята тридцяти сантиметровими малюками. Мають гарний, плямисте забарвлення, що зберігається до настання статевої зрілості, яка в основному настає на шостому році життя тварини.

У дикій природі леви довго не живуть, в середньому 16 років, тоді як в зоопарках леви можуть прожити і всі тридцять років.

Африканський лев - цар звірів

Різновиди африканського лева

На сьогоднішній день налічується вісім різновидів африканського лева, які розрізняються по забарвленню, кольором гриви, довжині, вазі і багатьом іншим характеристикам. Є підвиди левів, які дуже схожі між собою, хіба що існують деякі деталі, про них відомо тільки вченим, багато років вивчає життя і розвитку левів з сімейства котячих.

Класифікація левів

  • Капській лев. Цього лева вже давно немає в природі. Його вбили в 1860 році. Лев відрізнявся від своїх побратимів тим, що мав більш чорну і надто густу гриву, а на вухах красувалися чорні пензлики. Жили капські леви в південноафриканському регіоні, багато хто з них облюбували мис Добра Надія.
  • Атласский лев. Вважався найбільшим і найпотужнішим левом з масивним статурою і надто темною шкірою. Жив в Африці, жив в Атлаських горах. Цих левів любили тримати у себе в якості вартою римські імператори. Шкода, що мисливцями в Марокко на початку 20 століття був застрелений найостанніший атласский лев. Вважається, що в наші дні живуть нащадки цього підвиду лева, проте до цих пір вчені сперечаються про їх справжності.
  • Індійський лев (Азіатський). Має більше приосадкувате тіло, шерсть не така розчепірена, а грива у них більш прилизана. Важать такі леви двісті кілограм, самки і того менше – всього дев’яносто. За всю історію існування азіатського лева в книгу рекордів Гіннеса був введений один індійський лев, довжина тіла якого становила 2 метри 92 сантиметри. Живуть азіатські леви в індійському Гуджараете, де для них відведено спеціальний заповідник.
  • Катангский лев з Анголи. Назвали його так, бо живе в провінції Катанга. Має світліше забарвлення, ніж інші підвиди. Дорослий Катангский лев в довжину досягає три метри, а левиця – два з половиною. Даний підвид африканського лева вже давно покликаний вимираючим, так як в світі їх залишилося жити дуже мало.
  • Західноафриканський лев з Сенегалу. Також давно на межі повного зникнення. Самці мають світлу гриву, досить коротку. У деяких самців гриви може і не бути. Статура хижак не велике, також форма морди, трохи інша, менш потужна, ніж у звичайного лева. Живе на південь від Сенегалу, в Гвінеї, в основному в центральній частині Африки.
  • Масайскіе лев. Ці тварини від інших відрізняються тим, що мають більш довгими кінцівками, а гривень не розпатлана, як у азіатського лева, а «акуратно» зачесане назад. Масайскіе леви дуже великі, самці можуть досягати в довжину понад два метри і дев’яноста сантиметрів. Висота холки обох статей – 100 см. Вага досягає для 150 кілограм і вище. Ареал проживання масайскіе лева – африканські південні країни, також живуть в Кенії, в заповідниках.
  • Конголезький лев. Дуже нагадує своїх африканських побратимів. Тільки живе переважно в Конго. Так само, як і азіатський лев, є вимираючим видом.
  • Трансваальский лев. Раніше його відносили до калахарскому леву, так як за всіма зовнішніми даними славився дуже великим тваринам і володів найдовшою і темної гривою. Цікаво, що у деяких підвидів трансваальский або ж південноафриканського лева тривалий час спостерігалися значні зміни, пов’язані з тим, що в організмі левів цього підвиду були відсутні меланоцити, які виділяють спеціальний пігмент – меланін. Саме у них шерсть біла, а колір шкіри рожевий. У довжину дорослі особини досягають 3,0 метра, а левиці – 2,5. Живуть в Калахарской пустелі. Кілька левів даного виду облаштували в крюгерском заповіднику.
  • білі леви – вчені вважають, що ці леви – НЕ підвид, а генетичне відхилення. Тварини, які хворіють на лейкоз, мають світлу, білу шерсть. Таких тварин дуже мало, і живуть вони в неволі, в східному заповіднику ПАР.

Хочемо згадати і про «берберийских левах» (атласский лев), що містяться в неволі, предки яких колись жили в дикій природі, і не були такими великими і могутніми як сучасні «берберійци». Однак в усьому іншому, ці тварини дуже схожі на сучасних, мають ті ж форми і параметри, що їх родичі.

Це цікаво!
Не існує чорних левів взагалі. У дикій природі такі леви б не вижили. Може десь і бачили лева чорного забарвлення (про це пишуть люди, які подорожували по річці Окаванго). Начебто вони своїми очима бачили там чорних левів. Вчені вважають, що такі леви є наслідком схрещування левів різних забарвлень або між родичами. Загалом, до сих пір немає доказів існування чорного лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*