Африканський страус (Struthiо саmеlus)

Африканський страус (Struthiо саmеlus) – безкілевих і нелітаючий птах, що відноситься до загону Страусоподібні і роду Страуси. Наукова назва таких хордових птахів перекладається з грецької мови як «горобець-верблюд».

опис страуса

Африканські страуси в даний час є єдиними представниками сімейства Страусові. Найбільша нелітаючий птах зустрічається в дикій природі, але також відмінно розлучається в умовах неволі, тому стала надзвичайно популярною на численних стресових фермах.

Зовнішній вигляд

Африканські страуси – найбільші з усіх сучасних птахів. Максимальна висота дорослої особини досягає 2,7 м, при масі тіла до 155-156 кг. Страуси мають щільним статурою, довгою шиєю і невеликий за розмірами, сплощеної головою. Досить м’який дзьоб птаха прямий і плоский, з наявністю своєрідного рогового «кігтя» в області наддзьобка.

Очі досить великих розмірів, з густими і відносно довгими віями, які розташовані тільки на верхньому столітті. Зір у птиці розвинене прекрасно. Зовнішні слухові отвори дуже помітні на голові, завдяки слабкому оперення, а за своєю формою вони нагадують маленькі і акуратні вушка.

Це цікаво! Характерною особливістю представників виду Страус африканський є абсолютна відсутність кіля, а також слаборозвинена мускулатура в області грудей. Скелет не літає птаха, за винятком стегнової кістки, не пневматичен.

Африканський страус (Struthiо саmеlus)

Крила у африканського страуса недорозвинені, з парою щодо великих пальців, що закінчуються шпорами або кігтями. Задні кінцівки не літає птаха сильні і довгі, мають два пальці. Один з пальців закінчується своєрідним роговим копитом, на яке страус спирається в процесі бігу.

Африканські страуси мають рихлим і кучерявим, досить пишним оперенням. Пір’я розташовуються по всій поверхні тіла більш-менш рівномірно, а птерилий повністю відсутні. Будова пір’я примітивне:

  • практично несцепленние один з одним борідки;
  • відсутність освіти щільних пластинчастих опахал.

Важливо! У страуса відсутня зоб, а область шиї неймовірно розтяжна, що дозволяє птахові заковтувати цілком достатньо велику здобич.

Область голови, стегна і шия не літає птахи не мають оперення. На грудях страуса також є оголений шкірясті ділянку або так звана «грудна мозоль», яка служить птиці опорою в лежачому положенні. Дорослий самець має основне чорне оперення, а також хвіст і крила білого фарбування. Самки помітно дрібніше самців, і характеризуються одноманітним неяскравим фарбуванням, яке представлено сірувато-бурими тонами, брудно-білим пір’ям на крилах і хвостовій частині.

Спосіб життя

Страуси воліють перебувати у взаємно корисному співтоваристві з зебрами і антилопами, тому дотримуючись за такими тваринами, нелітаючі птахи легко переселяються. Завдяки гарному зору і досить великого зростання, представники всіх підвидів стресових найпершими помічають природних ворогів, і дуже швидко подають сигнал про небезпеку, що наближається до тварини.

Налякані представники сімейства Страусові голосно кричать, і здатні розвивати швидкість бігу до 65-70 км і навіть більше. При цьому, довжина кроку дорослої птиці становить 4,0 м. Маленькі страусята вже в місячному віці легко розвивають швидкість до 45-50 км на годину, не знижуючи її навіть при крутих поворотах.

Поза шлюбного періоду африканські страуси, як правило, тримаються досить невеликими зграями або, так званими «сім’ями», що складаються з одного дорослого самця, кількох пташенят і чотирьох або п’яти самок.

Це цікаво! Широко поширена думка, що при сильному переляку страуси закопують голову в пісок, є помилковим. Насправді, великий птах просто схиляє голову до землі, щоб заковтнути гравій або пісок для поліпшення травного процесу.

Африканські страуси вважають за краще триматися в групах

Активність страуси проявляють переважно з настанням сутінків, а в занадто сильний полуденну спеку і в нічні години, такі птахи найчастіше відпочивають. Нічний сон представників підвидів африканського страуса включає в себе короткі періоди глибокого сну, під час яких птиці лягають на землю і витягають шию, а також тривалих періодів так званої напівдрімоти, супроводжуваної сидячій позою з закритими очима і високо піднятою шиєю.

Зимова сплячка

Африканські страуси здатні прекрасно переносити зимовий період на території середньої смуги нашої країни, що обумовлено досить пишним оперенням і вродженим відмінним здоров’ям. При змісті в неволі, для таких птахів зводяться спеціальні утеплені пташники, а що з’явився на світло в зимовий період молодняк є більш загартованим і міцним, ніж птиці, вирощені в літню пору.

підвиди страуса

Африканський страус представлений североафриканским, масайскіе, південним і сомалійським підвидами, а також вимерлим підвидом: сирійським, або арабським, або страусом Алеппо (Struthiо саmеlus syriасus).

Важливо! Зграя страусів відрізняється відсутністю постійного і стабільного складу, але характеризується сувору ієрархію, тому особини вищого рангу завжди тримають шию і хвіст вертикально, а слабші птиці – в похилому положенні.

Звичайний страус (Struthio camelus camelus)

звичайний страус

Даний підвид відрізняється наявністю помітної лисини на голові, і є найбільшим на сьогоднішній день. Максимальне зростання статевозрілої птиці досягає 2,73-2,74 м, при вазі до 155-156 кг. Кінцівки страуса і область шиї мають інтенсивне червоне забарвлення. Шкаралупу яєць покривають тонкі промінчики пір, утворюють візерунок, що нагадує зірку.

Сомалійський страус (Struthio camelus molybdophanes)

Сомалійський страус

Відповідно до результатів дослідження мітохондріальної ДНК, даний підвид часто розглядається в якості самостійного виду. Самці мають таку ж плішшю в області голови, як і всі представники звичайних страусів, але для шиї і кінцівок характерним є наявність блакитно-сіруватою шкіри. Самки сомалійського страуса мають особливо яскраві коричневі пір’я.

Масайскіе страус (Struthio camelus massaicus)

масайскіе страус

Чи не надто поширений мешканець території Східної Африки не має суттєвих відмінностей від інших представників африканського страуса, але область шиї і кінцівки в період розмноження набувають дуже яскраве і інтенсивне червоне забарвлення. Поза такого сезону птахи мають не дуже помітним рожевим кольором.

Південний страус (Struthio camelus australis)

південний страус

Один з підвидів африканського страуса. Така нелітаючий птах характеризується досить великими розмірами, а також відрізняється сіруватим відтінком оперення на шиї і кінцівках. Статевозрілі самки даного підвиду відчутно дрібніше, ніж дорослі самці.

Сирійський страус (Struthiocamelussyriacus)

сирійський страус

Вимерлий в середині двадцятого століття підвид африканського страуса. Раніше цей підвид був досить поширеним в північно-східній частині Африканських країн. Родинним підвидом сирійському страусові прийнято вважати страуса звичайного, який і був обраний з метою Перезаселеніе на території Саудівської Аравії. Сирійські страуси зустрічалися в пустельних зонах Саудівської Аравії.

Ареал, місця проживання

Раніше звичайний або североафриканский страус мешкав на значній за площею території, яка охоплювала північну і західну частину африканського континенту. Птах зустрічалася від Уганди і до Ефіопії, від Алжиру до Єгипту, охоплюючи територію багатьох країн Західної країн, включаючи Сенегал і Мавританії.

На сьогоднішній день ареал проживання цього підвиду помітно скоротився, тому зараз звичайні страуси живуть тільки в деяких африканських країнах, включаючи Камерун, Чад, Центральноафриканської Республіки і Сенегал.

Сомалійський страус мешкає в південній частині Ефіопії, на північно-східній частині Кенії, а також в Сомалі, де місцеве населення прозвало птицю «горайо». Даний підвид воліє парне або одиночне проживання. Масайскіе страуси зустрічаються в південній частині Кенії, на сході Танзанії, а також в Ефіопії та на півдні Сомалі. Ареал південного підвиду африканського страуса розташовується в південно-західній області Африки. Південні страуси зустрічаються в Намібії і Замбії, поширені в Зімбабве, а також Ботсвані та Анголі. Даний підвид живе південніше річок Кунене і Замбезі.

природні вороги

На страусові яйця полюють дуже багато хижаки, включаючи шакалів, дорослу гієну і птахів-падальщиков. Наприклад, стерв’ятники захоплюють за допомогою дзьоба великий і гострий камінь, який кілька разів кидає на страусове яйце зверху, провокуючи розтріскування шкаралупи.

На незміцнілих, недавно з’явилися пташенят також часто нападають леви, леопарди і гепарди. Як показують численні спостереження, найбільші природні втрати в популяції африканського страуса спостерігаються виключно в період інкубації яєць, а також під час виховання молодняка.

Це цікаво! Дуже добре відомі і навіть документально зафіксовані випадки, коли той, хто захищається дорослий страус єдиним потужним ударом своєї ноги завдавав смертельне поранення таким великим хижакам, як леви.

Тим не менш, не слід думати, що страуси є занадто полохливими птахами. Дорослі особини сильні і можуть бути досить агресивними, тому цілком здатні постояти при необхідності не тільки за себе і своїх побратимів, але також легко захистити своє потомство. Розлючені страуси, не замислюючись, можуть нападати на людей, що зробили замах на охоронювану територію.

раціон страуса

Звичайний харчовий раціон страусів представлений рослинністю у вигляді всіляких пагонів, квітів, насіння або плодів. Принагідно нелітаючий птах здатний поїдати також деяких дрібних тварин, включаючи таких комах, як сарана, рептилій або гризунів. Дорослі особини іноді харчуються залишками від трапези наземних або літаючих хижаків. Молоді страуси вважають за краще харчуватися виключно їжею тваринного походження.

Основне раціон харчування страуса - всякого роду рослинність

При утриманні в умовах неволі, один дорослий страус споживає приблизно 3,5-3,6 кг їжі на добу. Для повноцінного процесу травлення, птиці даного виду заковтують дрібні камінчики або інші тверді предмети, що обумовлено повною відсутністю зубів в ротовій порожнині.

Крім усього іншого, страус – птах неймовірно витривала, тому цілком може тривалий час обходитися без питної води. В цьому випадку організм отримує достатню кількість вологи з поедаемой рослинності. Проте, страуси відносяться до категорії водолюбних птахів, тому при нагоді дуже охоче купаються.

Розмноження і потомство

З настанням шлюбного періоду, африканський страус здатний захоплювати певну територію, загальна площа якої становить кілька кілометрів. У цей період фарбування ніг і шиї птиці стають дуже яскравими. Самці на територію, що охороняється не допускаються, а ось наближення самок таким «охоронцем» дуже навіть вітається.

Статевого дозрівання страуси досягають у віці трьох років. У період суперництва за володіння половозрелой самкою, дорослі самці страуса видають дуже оригінальні шиплячі або характерні трубні звуки. Після того, як в зоб птиці буде набрано значна кількість повітря, самець досить різко штовхає його у напрямку до стравоходу, що викликає утворення утробного реву, трохи схожого на лева гарчання.

Страуси відносяться до категорії полігамних птахів, тому домінантні самці спаровуються з усіма самками, що входять в гарем. Однак, пари складаються тільки з домінантною самкою, що дуже важливо для висиджування потомства. Процес спаровування закінчується викопуванням в піску гнізда, глибина якого складає 30-60 см. У таке облаштоване самцем гніздо усіма самками відкладаються яйця.

Це цікаво! Середня довжина яйця варіює в межах 15-21 см при ширині 12-13 см і максимальній вазі не більше 1,5-2,0 кг. Середня товщина шкаралупи яйця – 0,5-0,6 мм, а його фактура може варіювати від блискучої поверхні з глянцем, до матового типу з порами.

Інкубаційний період складає в середньому 35-45 днів. У нічні години кладка насиджувати виключно самцями африканського страуса, а вдень почергове чергування здійснюється самками, які характеризуються протекційним забарвленням, що зливається з пустельним ландшафтом.

Іноді в денний час кладка залишається абсолютно без нагляду дорослих птахів, і зігрівається тільки природним сонячним теплом. У популяціях, що відрізняються дуже великою кількістю самок, в гнізді виявляється величезна кількість яєць, частина з яких позбавлена ​​повноцінного насиджування, тому вибраковується.

Приблизно за годину до того моменту, як пташенята з’являться на світло, страусята починають розкривати шкаралупу яйця зсередини, впираючись в неї розчепіреними кінцівками і методично довбаючи дзьобом до освіти невеликого отвору. Після того, як буде зроблено кілька таких отворів, пташеня з великою силою вдаряє по ним своїм потилицею.

Африканський страус досягає статевого дозрівання у віці 3 років

Саме тому практично всі новонароджені страусята часто мають значні гематоми в області голови. Після появи пташенят на світло, все нежиттєздатні яйця безжально знищуються дорослими страусами, а злітаються мухи служать відмінним кормом для новонароджених страусенят.

Новонароджений страусеня зрячий, добре розвинений, покритий легким пушком. Середня вага такого пташеня становить приблизно 1,1-1,2 кг. Вже на другий день після народження страусята залишають гніздо і відправляються з батьками на пошуки їжі. Протягом перших двох місяців, пташенята покриті чорними і жовтими щетинками, а тім’яна область відрізняється цегляним фарбуванням.

Це цікаво! Сезон активного розмноження страусів, що населяють вологі райони, триває в період з червня і до середини жовтня, а птахи, що живуть в пустельній місцевості, здатні розмножуватися протягом усього року.

Згодом все страусята покриваються справжнім, пишним оперенням з характерним для підвиду забарвленням. Самці і самки схоплюються між собою, відвойовуючи право на подальшу турботу про виводку, що обумовлено полігамією таких птахів. Самки представників підвидів африканського страуса зберігають свою продуктивність протягом чверті століття, а самці – близько сорока років.

Популяція і статус виду

В середині дев’ятнадцятого століття страусів стали містити в багатьох фермерських господарствах, що дозволило різко скорочується популяції такий літає птаха дожити до нашого часу. На сьогоднішній день більше п’ятдесяти держав, цілком можуть похвалитися наявністю спеціальних господарств, які активно займаються розведенням страусів.

Крім збереження популяції, основною метою розведення страусів в неволі є отримання дуже дорогих шкіри і пір’я, а також смачного і поживного м’яса, трохи нагадує традиційну яловичину. Страуси живуть досить довго, і при сприятливих умовах цілком здатні доживати до віку 70-80 років. Завдяки масовому вмісту в неволі, ризик повного зникнення такої птиці є в даний час мінімальним.

одомашнення страусів

Згадки про одомашнення страуса було датована 1650 роком до нашої ери, коли такі великі птахи привчалися на території Стародавнього Єгипту. Однак, найперша страусина ферма з’явилася в дев’ятнадцятому столітті на території Південної Америки, після чого нелітаючих птахів стали розводити в Африканських країнах і Північній Америці, а також в Південній Європі. При утриманні в умовах неволі представники африканських страусів дуже невибагливі і неймовірно витривалі.

Дикі страуси, що живуть в африканських країнах, безпроблемно акліматизуються навіть в північних регіонах нашої країни. Завдяки такій невибагливості, домашнє утримання представників сімейства

Страусові набирає обертів популярності. Однак, потрібно пам’ятати, що все підвиди африканського страуса дуже чутливі до дуже різких температурних перепадів, але здатні стійко переносити морози до мінус 30оС. При негативному впливі протягів або мокрого снігу птах може захворіти і загинути.

Сьогодні одомашнення страусів несе масовий характер і створюються цілі страусині ферми

Домашні страуси – птахи всеїдні, тому в складанні раціону годівлі особливих труднощів не виникає. Їдять африканські страуси досить багато. Добовий об’єм їжі однієї дорослої особини становить приблизно 5,5-6,0 кг кормів, включаючи зелені і зернові культури, коренеплоди та фрукти, а також спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси. При вирощуванні молодняку ​​необхідно акцентувати увагу на білкових кормах, які стимулюють основні ростові процеси.

Кормовий раціон батьківського стада коригується залежно від продуктивного і непродуктивного періоду. Стандартний набір основних кормів для домашнього страуса:

  • кукурудзяна каша або зерно кукурудзи;
  • пшениця у вигляді досить розсипчастої каші;
  • ячмінна і вівсяна каші;
  • нарізана зелень у вигляді кропиви, люцерни, конюшини, гороху і бобів;
  • нарізане вітамінне сіно з конюшини, люцерни і лугових трав;
  • трав’яне борошно;
  • коренеплоди та бульбоплідні культури у вигляді моркви, картоплі, буряка і земляний груші;
  • молочні продукти у вигляді кислого молока, сиру, молока і рідких відходів від отримання вершкового масла;
  • практично будь-які сорти непромислового риби;
  • м’ясо-кісткове і рибне борошно;
  • подрібнені зі шкаралупою яйця.

Це цікаво! У наш час страусоводство є окремою частиною птахівництва, що займається виробництвом м’яса, яєць і шкіри страуса.

Також високо цінуються пір’я, мають декоративний зовнішній вигляд, і страусовий жир, який володіє антигістамінними, протизапальними і ранозагоювальні властивості. Домашнє утримання страусів – активно розвивається, перспективна і високодохідна галузь.

Відео про африканське страуса

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*