Акула-молот

При зустрічі з акулою-молотом не варто довго розглядати це дивовижне створіння. Епатажність її екстер’єру прямо пропорційна невмотивованої агресії, що проявляється по відношенню до людини. Побачили пливе на вас «кувалду» – ховайтеся.

Дивна форма голова

Завдяки їй, ви ніколи не сплутаєш акули-молоти (лат. Sphyrnidae) c іншим мешканцем морських глибин. Її голова (з величезними виростами з боків) стисла і розділена на дві частини.

Акула-молот

Пращури акул-молотів, як показали аналізи ДНК, з’явилися близько 20 млн років тому. Досліджуючи ДНК, біологи прийшли до висновку, що найбільш типовим представником сімейства Sphyrnidae треба вважати великоголову рибу-молота. Вона виділяється на тлі інших акул самими значними головними виростами, походження яких намагаються пояснити двома полярними версіями.

Прихильники першої гіпотези впевнені, що свою молотообразние обриси голова набувала протягом декількох мільйонів років. Опоненти наполягають на тому, що химерна форма акулячої голови виникла внаслідок різкої мутації. Як би там не було, цим морським хижакам довелося враховувати специфіку своєї дивовижної зовнішності при виборі видобутку і способу життя.

Види молотоголових акул

Малоголовий молот-риба

Сімейство (з класу хрящових риб) під назвою риба-молот або акула-молот досить широко і включає в себе 9 видів:

  • Звичайна акула-молот.
  • Большеголовая молот-риба.
  • Акула-молот білоплавцева.
  • Акула-молот круглоголова.
  • Бронзова молот-риба.
  • Малоголовий молот-риба (акула-лопата).
  • Акула-молот карибська.
  • Акула-молот золота.
  • Гігантська акула-молот.

Остання вважається надзвичайно лютою, маневреної і швидкої, що робить її і найнебезпечнішою. Від своїх родичів відрізняється збільшеними розмірами, а також конфігурацією переднього краю «молота», що має пряму форму.

Гігантські риби-молоти виростають до 4-6 метрів, але іноді виловлювали екземпляри, що наближалися до 8 метрів.

Гігантська акула-молот

Ці найбільш грізні для людини хижаки і інші представники сімейства Sphyrnidae прижилися в тропічних і помірно-теплих водах Тихого, Атлантичного і Індійського океанів.

Це цікаво! Акули (в основному самки) часто збираються групами в підводних скелях. Підвищена масовість відзначається в полудень, а вночі хижаки розлучаються до наступного дня.

Риби-молоти помічені як на поверхні океану, так і на досить великій глибині (до 400 м). Вони вважають за краще коралові рифи, нерідко запливають в лагуни і лякають відпочиваючих прибережних акваторій.

Але найбільша концентрація цих хижаків відзначена поблизу Гавайських островів. Не дивно, що саме тут, в Гавайському університеті біології моря, проводяться найсерйозніші наукові дослідження, присвячені молотообразним акулам.

опис

Бічні вирости збільшують площу голови, шкіра якої всіяна сенсорними клітинами, що допомагають вловлювати сигнали від живого об’єкта. Акула здатна зловити дуже слабкі електроімпульси, які виходять з дна моря: на перешкоді не стане навіть шар піску, де спробує сховатися її жертва.

Нещодавно була розвінчана теорія про те, що форма голови допомагає рибі-молоту зберігати рівновагу при різких розворотах. Виявилося, що стійкість акулі надає влаштований особливим чином хребет.

Форма голови допомагає акулі-молоту зберігати рівновагу при різких розворотах

На бічних виростах (один напроти одного) розташовані великі округлі очі, райдужка яких забарвлена ​​в золотисто-жовтий колір. Органи зору захищені століттями і доповнені мигательной перетинкою. Нестандартне розташування акулячих очей сприяє повноцінному (на 360 градусів) охопленням простору: хижачка бачить все, що відбувається попереду, під і над нею.

Володіючи такими потужними системами виявлення противника (сенсорної і візуальної), акула не залишає йому ні найменшого шансу на порятунок. У фіналі полювання хижак пред’являє свій останній «аргумент» – пащу з рядом гладких гострих зубів. До слова, найстрашніші зуби у гігантської акули-молота: вони трикутні, нахилені до кутів рота і забезпечені видимими зазублинами.

Це цікаво! Риба-молот навіть в безпросвітній темряві ніколи не переплутає північ з півднем, а захід зі сходом. Можливо, вона вловлює магнітне поле земної кулі, що допомагає їй не збиватися з обраного курсу.

Тіло (на тлі голови) нічим не примітна: воно нагадує величезну веретено – темно-сіре (коричневе) зверху і брудно-біле знизу.

розмноження

Акули-молоти віднесені до групи живонароджених риб. Самець дуже своєрідно виконує статевий акт, встромлюючись в партнерку зубами.

Акула-молот віднесена до групи живонароджених риб

Вагітність, що наступає після вдалого спарювання, триває 11 місяців, після чого на світ з’являється від 20 до 55 чудово плавають діток (40-50 см в довжину). Щоб самка не травмувалася під час пологів, голови народжуються акулят розгорнуті не впоперек, а вздовж тулуба.

Вибравшись з утроби матері, акулята починають активно рухатися. Швидкість реакції і маневреність рятують їх від потенційних ворогів, якими найчастіше стають інші акули.

До речі, саме акули, що перевершують за габаритами молотообразних, входять в короткий перелік їх природних ворогів, що включає також людей і різноманітних паразитів.

Видобуток акули-молота

Молотообразние акули люблять побалувати себе морепродуктами, такими як:

  • восьминоги і кальмари;
  • омари і краби;
  • сардини, ставриди і морські соми;
  • морські карасі і морські окуні;
  • камбала, риби-їжаки і риби-жаби;
  • морські коти і горбилі;
  • куньи акули і темноперие сірі акули.

Інтерес в раціоні свого харчування акула-молот проявляє до скатам

Але найбільший гастрономічний інтерес у акули-молота викликають скати. На полювання хижак виходить на зорі або після заходу сонця: в пошуках жертви акула наближається до дна і розмахує головою, щоб підняти ската.

Виявивши здобич, акула приголомшує її ударом голови, після чого притримує за допомогою «молота» і кусає так, що скат втрачає здатність чинити опір. Далі вона рве ската на частини, захоплюючи його своєю гострою пащею.

Риби-молоти спокійно носять в собі токсичні шипи скатів, що залишилися після трапези. Одного разу біля узбережжя Флориди виловили акулу, в роті якій знаходилося 96 таких шипів. У тій же місцевості гігантські акули-молоти (ведені своїм гострим нюхом) нерідко стають трофеєм місцевих рибалок, накидаючи на гачки з наживками.

Це цікаво! В даний час біологи зафіксували приблизно 10 сигналів, якими обмінюються молотообразние акули, збираючись в зграї. Вчені довели, що частина сигналів виконує функцію попередження: інші поки не розшифровані.

Людина і акула-молот

Тільки на Гавайських островах акули прирівняні до морським божествам, який оберігає людей і регулює чисельність океанічної фауни. Аборигени вірять, що душі їх померлих родичів переселяються в акул, і найбільшу повагу виявляють акулам з головами-молотами.

Акула не бачить в людині свою здобич

Як ні парадоксально, але саме Гаваї щорічно поповнюють зведення сумних подій, пов’язаних з нападами молотоголових акул на людину. Це пояснюється досить просто: хижачка заходить на мілководді (де плавають туристи) для виведення потомства. У цей час риба-молот особливо напружена і агресивна.

Апріорі акула не бачить в людині свою здобич, і тому спеціально на нього не полює. Але, на жаль, у цих хижих рибин дуже непередбачуваний характер, який в мить здатний підштовхнути їх до нападу.

Якщо ви випадково зіткнетеся з цим острозубие створенням, пам’ятайте, що різкі рухи (махи руками і ногами, швидкі повороти) абсолютно заборонені. Спливати від акули треба вгору і дуже повільно, намагаючись не привертати її уваги.

З 9 видів молотоголових акул тільки три визнані небезпечними для людини:

  • гігантська акула-молот;
  • бронзова молот-риба;
  • звичайна акула-молот.

При зустрічі з акулою молотом різкі рухи - заборонені!

В їх вспоротих животах не раз виявляли останки людських тіл.

Проте, біологи вважають, що в неоголошену війну між акули-молоти і цивілізованим людством з великою перевагою виграють люди.

Щоб пацієнти лікувалися акулячим жиром, а гурмани насолоджувалися стравами з акулячого м’яса, включаючи знаменитий суп з плавників, їх власники винищуються тисячами. В ім’я прибутку рибальські компанії не погодяться ні з якими квотами і нормами, через що чисельність окремих видів Sphyrnidae лякаюче скоротилася.

До групи ризику потрапила, зокрема, большеголовая молот-риба. Її, разом з двома іншими кількісно зменшуються родинними видами, Міжнародний союз охорони природи назвав «вразливою» і вніс в особливу Додаток, що регулює правила промислу і торгівлі.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*