Альбатрос – морський птах

Волелюбного альбатроса люблять поети і романтики. Йому присвячують поеми і вірять, що птахові протегують небеса: згідно з легендою, жоден вбивця альбатроса не залишається безкарним.

Опис, зовнішній вигляд альбатроса

Ця велична морська птиця входить в загін Буревісникоподібні. Міжнародний союз охорони природи поділяє велике сімейство альбатросових на 4 роди з 22 видами, але дискусія про кількість ще ведеться.

Альбатрос - морський птах

Частина видів, наприклад, королівський і мандрівний альбатроси перевершують розмахом крил (понад 3,4 м) всіх, хто живе зараз пернатих.

Оперення дорослих особин побудовано на контрасті темного верху / зовнішньої частини крил і білої грудей: одні види можуть бути майже бурими, інші – білосніжними, як самці королівського альбатроса. У молодняку ​​остаточна забарвлення пір’я проявляється через кілька років.

Потужний дзьоб альбатроса закінчується гачкуватим надклювьем. Завдяки довгим ніздрів, протягнутим уздовж, птиця гостро відчуває запахи (що нехарактерно для пернатих), які «ведуть» її до корму.

На кожній лапі немає заднього пальця, але є три передніх, об’єднаних перетинками. Сильні ноги дозволяють всім альбатросових без зусиль ходити по поверхні суші.

У пошуках їжі альбатроси здатні долати значні відстані при малій витраті сил, використовуючи похиле або динамічне ширяння. Їхні крила влаштовані так, що птах може довго зависати в повітрі, але не долає тривалий махового політ. Активний помах крилами альбатрос робить тільки при зльоті, покладаючись далі на силу і напрям вітру.

При штилі птиці гойдаються на водній гладі до тих пір, поки їм не допоможе перший порив вітру. На морських хвилях вони не тільки відпочивають в дорозі, але і сплять.

Це цікаво! Слово «альбатрос» походить від арабського al-ġaţţās ( «нирець»), яке на португальському діалекті стало звучати як alcatraz, перекочувавши потім в англійську та російську мови. Під впливом латинського albus ( «білий») alcatraz трохи пізніше перетворився в albatross. Алькатрас – так названий острів в Каліфорнії, де містилися особливо небезпечні злочинці.

Ареал проживання в дикій природі

Велика частина альбатросових живе в південній півкулі, розселившись від Австралії до Антарктиди, а також в Південній Америці і Південній Африці.

Альбатроси, в основному, живуть в південній півкулі

До винятками вважають чотири види, що належать до роду Phoebastria. Три з них мешкають в північній частині Тихого океану, починаючи Гавайськими островами і закінчуючи Японією, Каліфорнією і Аляскою. Четвертий вид, Галапагоський альбатрос, видобуває корм у тихоокеанських берегів Південної Америки і помічений на Галапагоських островах.

Область поширення альбатросових прямо пов’язана з їх нездатністю до активних польотів, через що перетин екваторіального безвітряну сектора стає практично нездійсненним. І лише Галапагоський Альбатрос навчився підкоряти собі повітряні потоки, що формуються під впливом холодного океанічного течії Гумбольдта.

Орнітологи, за допомогою супутників стежать за переміщеннями альбатросів над океаном, з’ясували, що птахи не беруть участь в сезонних міграціях. Альбатросові розлітаються по різних природних зонах після того, як завершено період розмноження.

Кожен вид вибирає свою територію і маршрут: так, південні альбатроси зазвичай відправляються в приполярні кругосвітні подорожі.

Видобуток, раціон харчування

Види альбатросових (і навіть внутрішньовидові популяції) відрізняються не тільки ареалом, але і гастрономічними уподобаннями, хоча кормова база у них приблизно однакова. Різниться лише частка того чи іншого джерела їжі, яким можуть бути:

  • риба;
  • головоногі молюски;
  • ракоподібні;
  • зоопланктон;
  • падаль.

Одні вважають за краще ласувати кальмарами, інші ловлять криль або рибу. Наприклад, з двох «гавайських» видів один, темноспінний альбатрос, робить упор на кальмарів, а другий, чорноногих альбатрос, – на рибу.

Орнітологи встановили, що окремі види альбатросів охоче поїдають падаль. Так, мандрівний альбатрос спеціалізується на кальмарах, що гинуть під час нересту, що викидаються як відходи рибного лову, а також відторгнутих іншими тваринами.

Альбатроси не вибагливі до їжі, одні види їдять падло, другі кальмарів, а треті руби

Значення падали в меню інших видів (таких як сероголовий або чорнобривий альбатроси) не настільки велика: їх здобиччю стають більш дрібні кальмари, при загибелі зазвичай швидко йдуть на дно.

Це цікаво! Не так давно була розвіяна гіпотеза про те, що альбатроси підхоплюють їжу на поверхні моря. Їх забезпечили ехолотом, вимірюється глибину, на яку занурювалися птиці. Біологи з’ясували, що кілька видів (включаючи мандрівного альбатроса) пірнають приблизно на 1 м, а інші (в тому числі димчастий альбатрос) можуть опуститися до 5 м, при необхідності збільшуючи глибину до 12,5 метрів.

Відомо, що Альбатросові добувають їжу вдень, пірнаючи за жертвою не тільки з води, але і з повітря.

Спосіб життя, вороги альбатроса

Парадокс – все Альбатросові, практично не маючи природних ворогів, виявилися в нашому столітті на межі вимирання і взяті під захист Міжнародного союзу охорони природи.

Основними причинами, які підвели птахів до цієї фатальної межі, стали:

  • їх масове знищення заради пір’я для дамських капелюхів;
  • інтродуковані тварини, чиєю здобиччю стають яйця, пташенята і дорослі птахи;
  • забруднення навколишнього середовища;
  • загибель альбатросів при ярусном лові;
  • виснаження рибних океанічних запасів.

Традиція полювати на альбатросів зародилася у стародавніх полінезійців і індіанців: завдяки їм зникали цілі популяції, як це було на о. Великодня. Пізніше свою лепту внесли і європейські мореплавці, що ловили птахів для прикраси столу або спортивного інтересу.

Пік вбивств припав на період активного заселення Австралії, припинившись з появою законів про вогнепальну зброю. У позаминулому столітті трохи повністю не зник білоспинний альбатрос, якого безжально відстрілювали мисливці за пір’ям.

У альбатросів, практично немає природних ворогів, однак вони майже не зникли, коли їх почали винищувати люди

Важливо! У наш час Альбатросові продовжують гинути з інших причин, в тому числі, захоплюючи гачки рибальських снастей. Орнітологи підрахували, що це не менше 100 тис. Птахів за рік.

Наступна загроза виходить від інтродукованих тварин (мишей, щурів і здичавілих котів), розоряють гнізда і нападників на дорослих особин. У альбатросів немає навичок захисту, так як вони гніздилися далеко від диких хижаків. Велика рогата худоба, завезений на о. Амстердам, став непрямою причиною зменшення альбатросів, так як з’їв траву, де птахи ховали гнізда.

Ще один фактор ризику – пластмасове сміття, осідає в шлунках неперетравленим або перекриває ШКТ так, що птах не відчуває голоду. Якщо пластик потрапляє до пташеняти, він перестає нормально рости, тому що не вимагає у батьків корми, відчуваючи помилкове відчуття ситості.

Зараз багато природоохоронних структури зайняті розробкою заходів, що зменшують обсяги пластикового сміття, яке потрапляє в океан.

Тривалість життя

Альбатросів можна віднести до довгожителів серед пернатих. Орнітологи оцінюють середню тривалість їх життя приблизно в півстоліття. Вчені грунтуються на спостереженнях за одним екземпляром з виду Diomedea sanfordi (королівський альбатрос). Його окольцевали, коли він вже перебував в зрілому віці, і стежили за ним ще 51 рік.

Це цікаво! Біологи висловили припущення, що окольцьований альбатрос прожив в природному середовищі не менше 61 року.

розмноження альбатросів

Всі види демонструють філопатрічность (вірність місцем народження), повертаючись із зимівель не просто в рідні місця, а мало не в батьківські гнізда. Для розмноження вибирають острова зі скелястими мисами, де немає хижих звірів, але є вільний доступ до моря.

Самці альбатросів вибирають самку для спарювання кілька років

У альбатросових спостерігається пізня фертильність (в 5 років), а спаровуватися вони починають ще пізніше: окремі види не раніше 10 років. Альбатрос з усією серйозністю підходить до вибору супутника життя, якого змінює тільки при відсутності у пари потомства.

Кілька років (!) Самець наглядає собі наречену, навідуючись в колонію з року в рік і доглядаючи за кількома самками. З кожним роком він звужує коло потенційних партнерок, поки не зупиняється на єдиною.

У кладці альбатроса тільки одне яйце: якщо воно випадково знищено, самка відкладає друге. Гнізда споруджують з навколишніх рослин або землі / торфу.

Це цікаво! Phoebastria irrorata (Галапагоський альбатрос) не обтяжує себе зведенням гнездовіща, вважаючи за краще катати знесене яйце по колонії. Нерідко він відганяє його на відстань в 50 метрів і не завжди може забезпечити збереження.

Батьки сидять на кладці по черзі, не піднімаючись з гнізда від 1 до 21 дня. Після народження пташенят батьки зігрівають їх ще тижнів зо три, викармлівая рибою, кальмарами, крилем і легким маслом, яке виробляється в пташиному шлунку.

Перший політ маленькі альбатроси здійснюють через 140-170 днів, а представники роду Diomedea ще пізніше – через 280 днів. Ставши на крило, пташеня вже не розраховує на батьківську підтримку і може покинути своє гніздо.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*