Американська куниця

Американська куниця (Martes americana) вважається представником сімейства куницевих, відноситься до хижих ссавців. Від мешкають в Європі лісових куниць відрізняється більш великими лапами і більш світлої мордочкою.

Зміст статті:

  • Опис американської куниці
  • Ареал, місця проживання
  • Раціон американської куниці
  • природні вороги
  • Розмноження і потомство
  • Популяція і статус виду
  • Відео про американську куниці

Опис американської куниці

У американській куниці – хвіст гарною довжини, пухнастий, на нього припадає третина від загальної довжини всього тіла тварини, яка коливається від 54 до 71 см у особин чоловічої статі і від 49 до 60 см у особин жіночої статі. Вага куниць також варіюється від 0,5 до 1,5 кг.

Зовнішній вигляд

Подібність цього виду куниць з іншими легко простежити: тіло у американської куниці подовжене, струнке, хутро у здорової особини густий, блискучий, коричневого кольору. Також тварини цього виду можуть мати хутро світло-коричневого відтінку або темно-рудого. Шия внизу (манишка) жовтуватого відтінку, а ось лапи і хвіст – темніші. Вушка маленькі і закруглені.

Це цікаво! Ніс різко виступає, загострений, у вузькій пасти знаходяться 38 гострих зубів. Дві темні смуги перетинають мордочку вертикально до очей.

Кігті тваринного полувитянути і гострі – щоб добре переміщатися по гілках і стовбурах дерев, за формою кривуватий. Великі стопи допомагають пересуватися по сніжному покриву, а лапи короткі, мають по п’ять пальців. Помітно схожість американських куниць і з соболем – будова тіла дозволяє побачити загальні риси. Самки легше і менше в розмірах, ніж самці.

американська куниця

Спосіб життя, поведінку

Американська куниця – спритна, але обережна мисливиця, полохлива, людини уникає, не любить відкриті простори. Рятується від великих хижаків на деревах, куди швидко і вправно може видертися в разі небезпеки. Найбільшу активність ці куниці виявляють в ранні ранкові години, ввечері і вночі. Майже цілий рік можна споглядати цих звірків в гордій самоті, виняток – час шлюбного сезону. У представників обох статей є свої території, які вони завзято захищають від зазіхань інших представників свого виду.

Своє "царство" куниці мітять за допомогою секрету, що виділяється з залоз, розташованих на черевці і в районі анального отвору, залишаючи свої запахові сліди на гілках дерев, пнях і інших височинах. Самці можуть охопити територію розміром в 8 км2., Самки – 2,5 км2. На площу цих "володінь" впливає розміри особини, а також наявність необхідних кормів та повалених дерев, інших пустот, які важливі для проживання куниць і живності, що входить в її раціон.

Це цікаво! Примітно, що площі самців і самок можуть перетинатися і частково накладатися один на одного, а ось території одностатевих куниць між собою не збігаються, так як кожен самець чи самка завзято захищає свої "землі" від зазіхань іншого представника своєї статі.

Самець при цьому також може здійснювати спроби захоплення чужої території з метою збільшення своїх мисливських угідь. Обхід своїх "володінь" куниця здійснює орієнтовно кожну декаду.

Постійного житла куниці не мають, але можуть мати на своїй території понад десятка притулків в пустотах повалених дерев, дуплах, норах – в них куниці можуть сховатися від негоди або зачаїтися в разі потреби. Також цікавим є той факт, що ці тваринки можуть вести як осілий, так і кочовий спосіб життя, причому кочує в більшості своїй молодняк, щойно ставши на самостійний шлях у житті, ймовірно – для пошуку незайнятих іншими особинами територій або в пошуках ділянок, багатих їжею .

Оскільки американські куниці – відлюдники, то і полюють вони поодинці, швидко рухаючись по гілках в нічний або сутінковий час і, наздоганяючи свою потенційну їжу, нападають ззаду в потиличну частину, перекушуючи хребет. У куниць добре розвинений мисливський інстинкт, а пересування по гілках дерев допомагає цим хижакам залишитися непоміченими для дрібних тварин, зайнятих пошуком свого прожитку на землі.

Куниці дуже цікаві, через що можуть потрапити у пастки, призначені для затримання інших звірів – кроликів, наприклад. Помічено, що вони також добре плавають і пірнають. Свій страх перед людиною куниці можуть пересилити в разі особливої ​​нестачі їжі на ділянці, в такому випадку вони здатні пробратися в пташник і хоча можуть цілком насититися м’ясом тільки одного птаха, але мисливський азарт може штовхнути їх на вбивство всіх або великої кількості пернатих мешканців.

Тривалість життя

Живуть ці представники сімейства куницевих в умовах дикої природи орієнтовно 10 – 15 років.

Тривалість життя американської куниці в дикій природі, приблизно 10-15 років

Ареал, місця проживання

Ці моторні хижі ссавці живуть в основному в старих змішаних і темнохвойних лісах Канади, Аляски, а також Північної частини США. Середовищем існування американських куниць можуть стати старі хвойні ліси з ялини, сосни, інших хвойних дерев, а також змішані ліси з листопадних і хвойних дерев, в яких зустрічається біла сосна, ялина, береза, клен і ялиця. Ці старі ліси приваблюють куниць безліччю дерев, що впали, в яких вони вважають за краще селитися. В даний час помічена тенденція до заселення американськими куницями молодих і різновікових лісів змішаного типу.

Раціон американської куниці

Ці хижі звірі забезпечені природою хорошими якостями, що допомагають їм у полюванні, так як переважне місце в їх харчуванні займає м’ясо. Так, вночі куниці успішно можуть хапати білок в гніздах, а взимку мають можливість рити довгі тунелі під снігом в пошуках мишоподібних гризунів. Відмінним ласощами для них служать також кролики, бурундуки, куріпки, жаби, інші земноводні та плазуни, а також риби і комахи. Падаль і навіть фрукти і овочі можуть увійти в раціон цих звірків в разі недостатньої кількості тваринного корму на території проживання. Чи не відмовляться куниці і від яєць птахів, а також їх пташенят, від грибів, насіння і меду.

Це цікаво! Слід сказати, що апетитом ці звірі мають відмінне, поглинаючи в добу близько 150 м їжі, проте можуть обійтися і меншою кількістю.

Але і сил на те, щоб роздобути бажане кількість корму у них йде чимало – в добу куниці можуть долати відстань понад 25 кілометрів, роблячи при цьому численні стрибки по гілках дерев і по землі. А якщо видобуток куниць проявляє основну активність в денний час, то в цьому випадку куниця теж може змінити свій режим і також вести денну полювання. Велику здобич куниця може ховати про запас.

природні вороги

Природними ворогами американської куниці можуть бути більші хижі тварини і птахи. Однак більшу небезпеку для життя цих звірків створює людина внаслідок свого впливу на природу і полювання для видобутку хутра.

Природними ворогами американської куниці можуть бути великі тварини і птахи, але найбільшу небезпеку становить людина

Розмноження і потомство

До шлюбного періоду американські куниці готуються влітку: липень і серпень найвдаліший час для спаровування. Завдяки мітках на деревах і гілках, зробленими представниками обох статей цих куньіх за допомогою анальних залоз, – самець і самка можуть без зусиль знайти один одного, орієнтуючись на запах. Звуковий спілкування між особинами протилежної статі відбувається за допомогою різких звуків, схожих на хихикання. Безпосередньо гон триває протягом 2-х тижнів, протягом яких відбувається процес залицяння самця за самкою і саме спарювання. Після того, як самець покриває самку, він втрачає до неї інтерес і спрямовується на пошуки іншої партнерки.

Вагітність куньіх триває 2 місяці, але починає вона інтенсивно протікати не відразу після вдалого покриття, а тільки через півроку, протягом якого запліднені ембріони знаходяться в матці в латентному стані весь цей час, після чого починають активно розвиватися, щоб забезпечити появу на світ дітей в найсприятливіший для цього період – на початку весни (березень-квітень). Гніздо для дитинчат куниця вистилає трав’янистими і іншими рослинними матеріалами. Гнізда майбутні мами-куниці будують в пустотах стоять або дерев, що впали. Потомство становить від 3-х до 6-ти глухих і сліпих дитинчат вагою близько 25 грам. Вуха починають виконувати свою функцію після 26 днів життя, а очі починають відкриватися на 39-40 день. Лактація відбувається протягом неповних 2 місяців.

Це цікаво! Молочні зуби у малят куниці формуються до 1,5 місяців, в цьому віці дитинчата дуже непосидючі, тому матерям доводиться переносити свої гнізда на землю, щоб уникнути їх загибелі від падіння з висоти.

Коли молодим куниці виповнюється 3-4 місяці, вони вже можуть самі подбати про свою видобутку, так як досягають розмірів дорослої особини, тому залишають батьківське гніздо в пошуках своїх територій. Статеве дозрівання у американських куниць настає в 15-24 місяців, а до народження потомства вони готові в 3-річному віці. Вирощуванням дитинчат займаються виключно особини жіночої статі без участі самців.

Популяція і статус виду

Часті полювання і знищення лісів скоротило чисельність виду і в даний час хоча цей вид і не вважається рідкісним, але бажано спостереження за ним, щоб уникнути погіршення статусного рівня. Для людини цінність американської куниці становить хутро, її відловлюють також для зменшення шкоди промисловим заготівлях білки, кролика та інших тварин, які можуть бути її кормом. Великої шкоди чисельності американської куниці наносять пастки, встановлені для промислу на деякі види тварин, так як внаслідок своєї цікавості представники цього виду куницевих часто виявляються на місці таких тварин в капкани.

Часте знищення американської куниці сильно скоротило її чисельність

Лісозаготівлі позбавляють куниць можливості повноцінно полювати на своїх територіях, зменшуючи їх і виганяючи з них корисних для куниць тварин, скорочуючи тим самим її кормову базу. Вплив людини призводить до порушення способу життя куниць, викликаючи скорочення чисельності цих пухнастих звірят. У деяких областях, де спостерігалося різке скорочення представників цього виду, згодом чисельність була відновлена.

Відео про американську куниці

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*