Американський клювача

Сніжно-білий птах з чорною голівкою своєрідна пам’ятка Північної і Південної Америк: американський клювача – єдиний з лелекоподібних, який вибрав два цих континенту для місць проживання.

Опис американського клювача

Як і більшість птахів, що належать до сімейства лелек, американські клювача моногамні, вони вважають за краще створювати пари на все життя. Чи не занадто великі, клювача виглядають дуже своєрідно.

Зовнішній вигляд

При вазі в 2, 5 – 2,7 кг ці птахи досягають 1,15 м у висоту. Довжина тіла у них при цьому до 60 – 70 см, а розмах крил – до 175 см. Майже всі оперенье американського клювача біле, перо щільне, приємне на дотик, щільно прилягає до тіла. Чорні плями – хвіст, голова і «виворіт» крил. Чорне пір’я клювача добре помітні під час польоту цієї величної птиці. Голова покрита пір’ям в повному обсязі, у дорослих птахів є прогалини.

американський клювача

Це цікаво! Довгі лапи мають відтінок від червонувато-коричневого до сірого.

Примітний дзьоб, завдяки якому і отримала птах свою назву: довгий, товстий і чорний біля основи, до кінця він вигинається вниз, чорний колір світлішає до жовтуватого. Довжина дзьоба більше 20 см, орудує своїм «інструментом» клювача просто віртуозно. Але на землі сильні, спритні і красиві птахи виглядають трохи дивно через непропорційних розмірів, здається, дзьоб трохи відтягує невелику голову вниз, пригинає до землі.

Поведінка, спосіб життя

Селяться колонії цих птахів по берегах річок, на болотах, узбережжі, в мангрових заростях. Не тільки мілководді, а й замулені ділянки суші, заплави з солоною або прісною водою залучають клювача.

Ці лелечі парять в небі, вловлюючи повітряні потоки, можуть підніматися на висоту до 300 метрів. Лише зрідка змахуючи крилами, клювача летять дуже плавно, витягнувши далеко назад ноги. Самотніх птахів зустріти майже неможливо, найчастіше вони літають парами або зграєю, долаючи в пошуках їжі до 60 км. Вони і селитися намагаються зграями – колоніями, неподалік від інших пташиних поселень.

Ведуть денний спосіб життя, але можуть відправитися і на нічне полювання, особливо якщо неподалік узбережжя, де під час відливу можна ситно повечеряти.

Ширяють у небі клювача дуже красиві, але куди цікавіше їх злети і посадки. У цей час вони здатні показати чимало трюків, приземляючись з різкими поворотами, а то і йдучи глибоко в воду.

Клювача не бояться людей і нормально уживаються поруч з ними, якщо поруч досить їжі. Часом вони облаштовують свої гнізда в безпосередній близькості від житла людей або місць їх відпочинку, на висоті від 10 до 30 метрів.

Тривалість життя

У неволі американські клювача можуть жити до 25 років, якщо умови утримання наближені до ідеальних. У природному середовищі, за даними дослідників, ці птахи рідко доживають до 15 років. Потім втрачається жвавість рухів, гострота почуттів, і це робить їх легкою здобиччю для хижаків.

Ареал, місця проживання

Живуть американські клювача в тропічній та субтропічній частині Північної і Південної Америк, їх можна побачити і на Карибських островах. З півночі ареал обмежується місцями розмноження в штатах Флорида, Джорджія, а також Південна Кароліна. Південні кордони – Північної Аргентиною. Коли турбота про потомство відпадає, птахи можуть влаштовувати свої поселення в Техасі, Міссісіпі, їх бачать в Алабамі і навіть Північній Кароліні.

Живуть американські клювача в тропічній та субтропічній кліматі

Живуть американські клювача в тропічній та субтропічній кліматі

Харчування американського клювача

Сам вагою до 2,6 кг, клювача може з’їдати до 500 гр риби та іншої водної живності в день. Не тільки рибки, але і змії, жаби, комахи легко стають здобиччю спритною птиці.

Завмерши, клювача може годинами стояти у воді, опустивши напіврозкритий дзьоб в воду. Довгі ноги дозволяють завмирати на глибині до півметра. Зір у птиці неважливе, зате дотик відмінне. «Почувши», що поруч пропливає потенційна їжа, клювача завдає блискавичний удар, хапаючи і ковтаючи ліпшу йому живність. У спокійній воді він не потребує навіть в тому, що стосується риби або жаби про його «знаряддя».

Це цікаво! Удар дзьобом цього представника загону лелечих вважається найшвидшим в світі, йому вистачає тисячних часток секунди, щоб схопити здобич.

За добу «американець» може поїсти до 12 разів, апетит у нього відмінний. Необхідність виживати серед безлічі конкурентів змусила цю птицю пристосуватися і до нічної полюванні, адже це збільшує шанси спокійно порибалити в десятки разів.

Розмноження і потомство

Легенди про вірність сім’ї знаходять своє підтвердження – пари створюються часто на все життя. Стаючи статевозрілими до 4 років, самець доглядає місце для гнізда, куди потім дуже своєрідними звуками приманює «другу половину». З грудня до квітня триває час гніздування, в яке потрібно встигнути висидіти і вигодувати дітей, поставити їх на крило.

Зазвичай місце для гнізда вибирається в гілках стоять у води або в ній дерев, в шелюги. А потім починається будівництво, в хід йдуть сухі гілки, трава, палички, щільно обвиті зеленню. По сусідству з’являється гніздо ще однієї пари, потім ще. На одній «майданчику» часом уміщається 10 – 15 гнізд. Сюди пари будуть повертатися знову і знову, на протязі декількох років, щоб дати життя ще одному поколінню.

Американський клювача варто гніздо на гілках дерев поблизу води

Вибір майбутнього чоловіка – за самкою. Якщо їй сподобалося місце і сам батько сімейства, вона опускається поруч з ним, і починається ритуал знайомства. Піднявши вгору дзьоби, лелечі немов вивчають один одного, придивляються, спілкуються. Самець дуже зворушливо доглядає за самкою.

Самка відкладає до чотирьох невеликих яєць світло-бежевого кольору, кожне з’являється через день – два після попереднього. А висиджують їх і мама, і тато, змінюючи один одного протягом місяця. Потім на світ з’являються зовсім безпорадні малюки. Для батьків настає вкрай неспокійний час, адже годувати їх усіх доводиться майже цілодобово. Їжу в рот малюкам потрібно відригувати, кожному потрібно принести її по 15 і більше разів на день.

Це цікаво! У спекотні дні батьки приносять в дзьобах воду, якою поливають пташенят, щоб трохи знизити температуру.

При нестачі їжі виживуть лише найсильніші, краще розвинені пташенята, здатні відштовхнути братів і сестер від батьківського дзьоба. Лише через два місяці пташенята повністю оперяються і починають вчитися літати.

природні вороги

Крім хижих птахів, здатних схопити клювача, що трапляється досить рідко, в воді їх можуть підстерігати крокодили, які не проти поласувати зазівався в воді рибалкою, а в гніздо може навідатися єнот, здатні знищити яйця або беззахисних пташенят.

Популяція і статус виду

Популяції цих птахів численні і не перебувають під загрозою знищення.

Відео про американський клювача

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*