Антилопа Джейран

Джейрани (Gаzеllа subgutturоsа) – парнокопитні ссавці, що відносяться до роду газелей і сімейства полорогих.

опис джейрана

Невелике і дуже граціозна тварина своїм зовнішнім виглядом і комплекцією практично повністю відповідає всім уявленням обивателів про газель.

Зовнішній вигляд

Доросле парнокопитна ссавець має довжиною тіла в межах 93-116 см, а висота тварини в холці не перевищує 60-75 см. Статевозрілі особини важать 18-33 кг.

Характерною особливістю самців є наявність ліровидний рогів чорного фарбування. Довжина рогів, що володіють поперечними кільцями, досягає 28-30 см. Самки джейрана безрогі, але зрідка у особин відзначається наявність зародкових ріжків, довжиною не більше 3-5 см.

Джейрани мають дуже тонкими і довгими ногами з досить гострими, але потужними копитами, які дозволяють парнокопитних газелі легко переміщатися по кам’янистих і глинистих майданчикам. Проте, будова ніг зовсім не призначене для ходьби по сніжному покриву, так і витривалість такої тварини дуже невелика, тому при вимушеному довгому переході джейран може загинути.

Забарвлення верхньої частини тіла і боків піщаного кольору, а шия, нижня частина і внутрішня сторона на ногах характеризуються білим фарбуванням. Ззаду присутній так зване «дзеркало», що має біле забарвлення і невеликі розміри.

антилопа Джейран

Хвіст має чорний кінчик, який добре помітний на тлі білого «дзеркала» в процесі активного бігу джейрана. Саме завдяки такій особливості це парнокопитна ссавець і отримало своє оригінальне народна назва «чорний хвіст».

Виражене поділ всіх волосся на подпушь і остьове волоски повністю відсутня. Для зимового хутра характерний світліший колір, ніж фарбування в літній період.

Довжина волосся в зимовий період становить 3-5 см, а річного – до півтора сантиметрів. В області морди антилопи і її ніг, волосся відчутно коротше, ніж розташований на тулубі тварини.

Це цікаво! Молоді джейрани володіють яскраво вираженим лицьовим візерунком, представленим темним коричневим плямою на переніссі і парою темних смужок, розташованих на ділянці від очей до куточків рота.

Спосіб життя

Поряд з іншими газелями, джейран – дуже обережне і чуйно реагує на будь-який шум тварина, тому передчуваючи небезпеку, парнокопитна ссавець швидко зривається з місця і моментально звертається до втечі. У бігу, дорослі особини цілком здатні розвивати швидкість до 55-60 км / ч.

Самки з дитинчатами, в разі небезпеки, вважають за краще не тікати, а навпаки, зачаїтися в густих заростях. Стадні тварини збираються у великі групи тільки ближче до зими. У теплий період антилопа воліє самотність, але іноді цілком можна зустріти невеликі компанії, що складаються максимум з п’яти голів торішнього молодняка і ялових самок.

З настанням зимового періоду, чисельність стада джейранів може досягати декількох десятків, а іноді й сотень особин. У пошуках їжі, таке стадо здатне подолати майже 25-30 км на добу. Навесні, найпершими залишають стадо вагітні самки, а потім дорослі статевозрілі самці і підріс молодняк.

Це цікаво! У зимовий період тварини зберігають активність до настання сутінків, після чого в снігу викопуються лежанки для нічного сну, а влітку, навпаки, джейрани шукають собі прожиток виключно вранці і ввечері, відпочиваючи в жаркі денні години.

Тривалість життя

У природних умовах дикої природи джейрани живуть близько семи років, а при вмісті в неволі, середня тривалість життя вольєрного парнокопитного ссавця становить приблизно десять років.

У неволі джейран живуть довше, ніж в дикій природі

Ареал і місця проживання

Джейрани вважають за краще селитися в рівнинних або злегка горбистих і увалистой пустелях, що відрізняються щільною грунтом. Також антилопа цього виду зустрічається на гірських шлейфах і долинах, мають м’який рельєф. Особливості будови кінцівок змушують джейрана уникати розселення по великих піщаним масивів в літній період.

Дуже широке поширення парнокопитна ссавець отримало в півчагарникових солянкових і злаково-солянкових напівпустелях, а також вважається досить звичайним на території частих чагарникових пустель.

Це цікаво! Характер рослинності в місцях проживання джейрана відрізняється великою різноманітністю, і досить часто джейрани зустрічаються навіть на територіях практично повністю неживих гаммад.

Якщо якийсь час назад в історичний ареал антилопи джейран ще була включена південна частина Дагестану, то на сьогоднішній день таке парнокопитна ссавець зустрічається виключно на території пустель і напівпустель в областях Вірменії, Ірану та Афганістану, а також в західній частині Пакистану, в Південній Монголії та Китаї .

Ареал джейрана також представлений Казахстаном і Азербайджаном, Грузією і Узбекистаном, Киргизією, Таджикистаном і Туркменією.

Раціон, чим харчується джейран

Джейрани абсолютно спокійно ставляться до відсутності чистої, свіжої води поблизу, а пару раз в тиждень, з настанням сутінків або на світанку, здійснюють багатокілометровий похід до найближчого природної водойми.

Як правило, тваринам вибирається найбільш рівний і досить відкритий берег, де мінімальний ризик зустрічі з голодними хижаками. Абсолютна невибагливість дозволяє парнокопитних ссавцю задовольнятися навіть гіркими і солоними водами Каспійського моря.

У раціоні харчування джейрани також абсолютно невибагливі, тому в осінній і зимовий період із задоволенням використовують в їжу солянку, верблюжа колючку і полин, саксауловие пагони і надземну частину тамарисків, а також прутняк і ефедру.

Раціон харчування антилопи джейран абсолютно не примхливий

Весняний і літній раціон антилопи значно розширюється завдяки появі численної і досить соковитою рослинності. У цей період джейрани харчуються різноманітними дикими злаковими, ежовника, каперсами, ферулой і луками.

Розмноження і потомство

В осінній період, у самців антилопи джейрана починається активний гон. Парнокопитна ссавець позначає свою територію екскрементами, поміщається в попередньо викопані ямки, звані «гонние вбиральні».

Це цікаво! Самця в цей час борються на територію і залучення самок, а також цілком здатні викопувати чужі мітки, замінюючи їх своїми. У період гону самці поводяться досить агресивно, що дозволяє їм збирати своєрідний і ретельно охороняється «гарем» відразу з кількох самок.

Вагітність самки триває півроку, а вже в березні або квітні на світ з’являється один або два новонароджених теляти. В останні кілька тижнів вагітності самки намагаються триматися окремо від самця і ходять, як правило, поодинці або об’єднуються в невеликі групи, що дозволяє їм вибирати оптимальне місце для пологів. Ягнение відбувається на рівних відкритих ділянках серед негустого чагарнику або лощини, які служать надійним укриттям від холодних поривів вітру.

Вага малюка становить приблизно пару кілограм, але через кілька хвилин після народження, він вже цілком може досить впевнено стояти на власних ніжках. Протягом перших тижнів відразу після народження телята намагаються ховатися в заростях, а самка сама приходить до них три або чотири рази на день для годування. У цей період багато малюків стають легкою здобиччю лисиць, диких собак, вовків і великих хижих птахів.

Ростуть і розвиваються дитинчата антилопи джейран дуже швидко, і вже в перший місяць, як правило, набирають близько 50% від загальної маси тіла дорослої особини. Остаточних розмірів дорослої тварини парнокопитна ссавець сягає в півтора року, але самки вже в однорічному віці зможуть принести перше потомство. Самці джейрана найчастіше готові до активного розмноження дещо пізніше, так як стають статевозрілими тільки у віці півтора років.

природні вороги

Головним ворогом джейранів є вовки. Значна частина парнокопитних ссавців гине від зубів цього хижака в багатосніжну зиму, коли виснажене від голоду, слабка тварина, з великими труднощами пересувається по глибокому і грузлому снігу.

Основними ворогами антилопи джейран, є вовки і інші великі хижаки

У Туркменії джейрани часто стають здобиччю гепардів і каракала. Загибель молодняка також дуже значна, і може досягати до осіннього періоду 45-50%. Основними ворогами новонароджених і молодих особин стають лисиці, дикі собаки, беркути, степові орли, грифи і могильники, а також великі курганники.

Важливо! До основних природних факторів, якими визначається різке падіння загальної чисельності джейрана, відносяться багатосніжні зими і ожеледиця.

Популяція і статус виду

В недалекому минулому джейрани були улюбленим і дуже затребуваним об’єктом полювання, а також були одним з найголовніших джерел м’яса, використовуваного чабанами в Південному Казахстані та Середній Азії. На сьогоднішній день полювання на джейранів заборонена повсюдно, а сама антилопа була включена в Червону книгу як рідкісного і зникаючого парнокопитного ссавця тварини.

П’ять років тому склалася прекрасна традиція, відповідно до якої на міжнародному фестивалі мистецтва «Дівоча вежа» художниками з різних країн прикрашаються макети такого зникаючого тварини, що сприяє залученню уваги до вимираючого виду парнокопитного ссавця.

Відео про антилопі джейран

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*