Баран

Баран – ссавець, що відноситься до загону парнокопитні, сімейству полорогие, роду барани (лат. Ovis).

баран фото

Російська назва роду, промовлене як «боран’», відомо з давніх часів. Його походження пов’язують із співзвучною албанським словом «berr», що означав «дрібну худобу», або аналогічним грецьким поняттям «bario».

Великий баран фото

Баран: опис, характеристика, фото. Як виглядає баран?

Розмір барана становить від 1,4 до 1,8 метрів. Залежно від видової приналежності вага барана коливається від 25 до 220 кг, а висота в холці – від 65 до 125 см.

Характерною відмітною рисою, притаманною роду барани, є спрямовані в сторони масивні завиті спірально роги з дрібними поперечними насічками, що сидять на невеликій витягнутої голові. Роги барана можуть досягати 180 см, хоча зустрічаються види з дрібними ріжками або взагалі без них. Досить високі і сильні ноги відмінно пристосовані для ходьби як по рівних полях, так і по гірських схилах. Хвіст барана має довжину від 7 до 15 см.

роги барана

Завдяки бічному розташуванню очей з горизонтальними зіницями барани мають здатність не повертаючи голови бачити навколишнє оточення, що знаходиться позаду них. Зоологи припускають, що очі барана можуть сприймати кольорову картинку. Це поряд з розвиненим нюхом і слухом допомагає баранів знаходити їжу або ховатися від ворога.

очі барана

Самка барана – це вівця. Статеві відмінності між чоловічими та жіночими особинами проявляються в розмірах тіла (барани крупніше овець майже в 2 рази) і рогів (у самців роги розвинені набагато краще, ніж у самок). А ось забарвлення хутряного покриву від статевих ознак не залежить. У всіх особин в межах виду забарвлення практично ідентична. Колір барана і вівці буває коричнево-бурим, жовто-коричневим, сіро-рудим, білим, світло-сірим, темно-коричневим і навіть чорним. Майже у всіх видів баранів черево і низ ніг світлого, майже білого кольору. У всіх представників роду, крім домашніх видів, спостерігається сезонна линька.

Чим відрізняється баран від вівці

Зліва баран, праворуч вівця

Баран – тварина, що веде стадний спосіб життя. Члени стада спілкуються між собою за допомогою бекання або своєрідного фиркання. Голос барана – бекання, різний за тональністю. Часто по голосу члени стада розрізняють один одного.

Середня тривалість життя барана в природних умовах коливається від 7 до 12 років, хоча окремі особини доживають до 15 років. У неволі барани живуть 10-15 років, а при хорошому догляді можуть дожити до 20 років.

Види баранів, назви і фотографії.

Загальній класифікації, прийнятої всіма вченими, не існує. Одні автори пропонують розділяти види за морфологічними критеріями, наприклад за формою рогів баранів. Інші вважають за краще виділяти їх на основі кількості хромосом і будови ДНК. Однак більшість дослідників схиляються до того, що весь рід барани можна розділити на 7 видів:

  • Вівця домашня (лат. Ovis aries), зовнішній вигляд якої залежить від породи. Довжина дорослих особин коливається від 0,6 до 1,1 м, їх висота в холці близько 1 метра, а вага вівці (барана) може досягати 45-100 кг (у самок) і 70-160 кг (у самців). Ноги тваринного добре розвинені, середньої довжини, хоча зустрічаються породи овець з дуже короткими ногами (наприклад, естонська білоголова). Крім характерних спірально закручених рогів у самців, відмінною рисою домашніх овець є скрученность хутряного покриву, відсутня у неодомашненних видів. Більшість самок вівці домашньої є Комолов (безрогі). У нижній частині морда вівці злегка загострена, а у деяких порід є впізнаваний горбоносий профіль. Забарвлення шерсті вівці може бути білою, бежевою, кремовою і чорної. Вівця домашня поширена в багатьох країнах світу. Найвідоміші породи домашніх овець:
  • радянський меринос, вирощується для отримання вовни і м’яса;
  • кривуляста порода, шерсть якої використовують для виготовлення килимів, а шкура ягнят для одержання каракулю, що йде на пошиття верхнього хутряного одягу і зимових шапок.
  • Бордер-Лейстер, вирощується для отримання вовни і м’яса. Характерною рисою цієї породи є довгі стоячі вуха, що нагадують заячі.

Вівця домашня (лат. Ovis aries)

Чорний баран фото

  • Муфлон (лат. Ovis orientalis) – вид дикого барана, від якого відбулося більшість домашніх овець. Найвідомішими його підвидами є:

Європейський муфлон (лат. Ovis orientalis musimon) – дикий баран з довжиною тулуба до 125 см і вагою до 50 кг. Забарвлення овець цього виду залежить від сезону. Влітку – руда з бурим відтінком, взимку – каштанова з бурим відтінком, а забарвлення живота – біла в будь-який час року. У барана самця добре розвинені роги, що досягають 0,65 м довжину і мають в розрізі трикутну форму. У жіночих особин роги практично відсутні. Дикий європейський муфлон мешкає на високих горах Корсики і Сардинії, а також на території південної Європи.

Європейський муфлон (лат. Ovis orientalis musimon)

Муфлон фото (лат. Ovis orientalis musimon)

Азіатський муфлон (вірменський муфлон) (лат. Ovis orientalis gmelini) – дикий баран, що досягає 150 см у довжину, висоти 92 см в холці і важить до 80 кг. Великі тригранні роги барана закручені по спіралі на один оборот. Їх обхват біля основи може перевищувати 25-29 см. Роги самок барана мають набагато менші розміри, вони більш плоскі і не закручені. Хутро барана азіатського має рудувато-бурий або жовто-рудий відтінок. Взимку він набуває темно-бурий колір. Характерною рисою цього підвиду барана служить темна смуга, що проходить по хребту і чорно-бура грива з остевими волоссям білого кольору. Дикий азіатський муфлон поширений від Закавказзя і південних частин Туркменістану і Таджикистану до Середземного моря і північно-західній частині Індії. Мешкає в таких країнах, як Іран, Індія, Вірменія, Азербайджан.

Азіатський муфлон (лат. Ovis orientalis gmelini)

Кіпріотський муфлон (лат. Ovis orientalis ophion) – дикий баран, який був практично знищений в 20 столітті. У 1997 році налічувалося всього 1200 особин. З 2016 це число виросло до 3000 особин. Цей вид баранів мешкає на Кіпрі.

Кіпріотський муфлон (лат. Ovis orientalis ophion)

  • Уріа (лат. Ovis vignei) – дикий баран, розмір якого становить близько 1 метра у висоту при довжині тіла близько 145 см. Вага барана досягає 87 кг. У барана самця великі скручені в спіраль роги до 1 метра в довжину і з діаметром біля основи до 30,5 см. Шерсть баранів коричнева, в зимовий період з більш темним тоном. В основному, характерною рисою самців цього виду баранів є чорний колір грудей і передньої частини шиї, але це залежить від підвиду (всього існує 6 підвидів уріалов). Мешкає Уріа в Середній Азії – в південно-західній частині Казахстану, Узбекистані, Туркменістані, Таджикистані, Афганістані, Пакистані, Ірані та в Індії.

Уріа фото (лат. Ovis vignei)

  • Архар, аргалі або гірський баран (лат. Ovis ammon) – найбільший дикий баран цього роду. Існує кілька різновидів гірських баранів: алтайський, казахстанський, тибетський, Тяньшаньский, памірський, Гобійський, Каратауский, північнокитайський, кизилкумскій гірські барани. Довжина тулуба дорослих самців може досягати 120-200 см, висота в холці 90-120 см, а вага становить 65-180 кг. Як барани, так і вівці є власниками спіралеподібних масивних рогів, що досягають довжини 190 см (у самців). Залежно від підвиду, хутро барана може змінюватися від світло-пісочного до темно-сірого з бурим відтінком. Забарвлення черева і нижньої частини боків, вздовж яких проходять смужки темно-бурого кольору, набагато світліше. Шию самця гірського барана прикрашає світле хутряне кільце, а загривок – довга шерсть. Линяє аргалі 2 рази в рік. Дикий гірський баран живе в Середній і Центральній Азії, а також на півдні Сибіру. На гірських баранів полюють вовки, рисі, росомахи і снігові барси. Архар внесений до Червоної книги Російської Федерації.

Архар, аргалі або гірський баран (лат. Ovis ammon)

гірські барани

  • Сніговий баран (лат. Ovis nivicola) – досить велике дика тварина з короткою і товстою шиєю. Довжина дорослих самців коливається від 1,4 до 1,88 м при висоті в холці до 1,1 м. Вага барана 56-150 кг. Довжина самки снігової барана становить 1,26-1,79 м, висота в холці від 76 до 100 см. Вага вівці становить 33-68 кг. Рогу снігового барана досягають одного метра довжини і сильно згорнуті в кільце. Характерні для роду поперечні насічки згладжені. Серпоподібні роги у самок снігового барана більш тонкі і короткі. Темно-бура забарвлення тулуба різко відрізняється від світлого черева і внутрішніх частин задніх ніг. Мешкає сніжний баран в Східному Сибіру.

Путоранский сніговий баран (лат. Ovis nivicola borealis)

  • толсторог або толсторог баран (лат. Ovis canadensis) досягає довжину 110 см і важить 73-143 кг. Його висота в холці не перевищує 115 см. Самка толсторог барана важить 53-91 кг. Толсторог, які мешкають в пустелі, менше своїх гірських побратимів. Маса барана толсторог пустельного становить 58-86 кг у самця і 34-52 кг у самки. Великі роги самців довжиною до 110 см завите в пологу спіраль. Головне «прикраса» у жіночих особин має напів-серповидную форму. Роги барана великого розміру важать близько 14 кілограм. Шерсть барана толсторог забарвлена ​​в жовто-коричневий або коричнево-бурий, аж до чорного кольору. Забарвлення черева і задньої частини стегон барана світліша. Мешкає толсторог в горах західної частини Північної Америки від Канади до півострова Каліфорнія.

Толсторог, толсторог баран самець (лат. Ovis canadensis)

Толсторог баран фото

  • баран Далла або тонкорогій баран (лат. Ovis dalli) – тварина середнього розміру з довжиною тулуба 160-180 см. Вага барана досягає 140 кг. Довгі, тонкі, спірально загнуті роги барана виростають до довжини 110 см. Ареал проживання барана Далла тягнеться від півдня Аляски до Британської Колумбії. Виділяють 2 підвиду тонкорогого барана:

Ovis dalli dalli.Відмітною ознакою цього виду є білосніжна забарвлення хутряного покриву. Поширений дикий баран з закрученими рогами головним чином на території Аляски, а також в північно-західній частині штату Колумбія в США.

Баран Далла або тонкорогій баран, підвид Ovis dalli dalli

Ovis dalli stonei – баран сірого кольору з білими плямами у хвоста. Мешкає в північно-західній частині США.

Баран Далла або тонкорогій баран, підвид Ovis dalli stonei

Де живуть барани в природі?

Дикі барани живуть тільки в країнах Північної півкулі і населяють передгірні і гірські райони Греції і Туреччини, Північної Африки та Іспанії, Криму і Казахстану, Пакистану, Афганістану, Росії та Індії. Деякі види толсторог баранів мешкають в пустелях. Більшість євразійських видів можна зустріти на Кавказі, Памірі, Тянь-Шані і Алтаї. Крім того, гірські барани широко поширені на Камчатці, в Забайкаллі і Східного Сибіру, ​​а також в горах Тибету і Гімалаях. На Північно-Американському континенті природний ареал поширення роду прив’язаний до вузькій смузі тихоокеанського узбережжя, простягнулася від Мексики до Аляски.

Ареал проживання домашніх баранів – це практично всі континенти, за винятком Антарктиди і тропічних областей з підвищеною вологістю. Сьогодні овець і баранів розводять у всіх країнах Європи і Азії, в Північній і Південній Америці, Новій Зеландії та Австралії.

Тварини, що живуть в природних умовах, прив’язані до певного району і ніколи не покидають його. Протягом року дикі барани здійснюють сезонні міграційні переходи, піднімаючись до вершин в літні місяці і спускаючись в долини на час зимових холодів. Стадо баранів влітку налічує в середньому 30 голів, а з настанням зими деякі спільноти можуть досягати близько 1 тисячі голів. Зазвичай самка барана з молодняком тримається окремо від розрізнених груп самців. Особливістю комунікативної поведінки стада є постійний контроль над навколишнього ситуацією. Тривожний сигнал, отриманий від будь-якого члена стада баранів, є керівництвом до дії для всієї спільноти.

У домашніх овець, на відміну від диких родичів, стада змішаного типу, і дуже сильно розвинений стадний інстинкт, що вимагає обов’язкової присутності поруч хоча б одного члена стада. Вівця, що залишилася одна в ізоляції, відчуває сильний стрес.

Вівці на пасовищі

Що їдять барани?

Харчування баранів прямо залежить від місця проживання і пори року. Вони мають здатність легко пристосовуватися до умов середовища і абсолютно невибагливі до їжі. У весняний та літній періоди барани їдять тонконіг, пустельну осоку, гусячий цибулю, ковила, типчак, пирій, бобові рослини. Крім того, в раціон баранів входять різні ягоди, листя і зелені пагони дуба, граба, клена, а також інших чагарників і дерев. З настанням холодів, після випадання снігового покриву барани харчуються полином, сухими злаками, здобутими з-під снігу, гілками мигдалю і шипшини, мохами і лишайниками.

У домашніх умовах баранів годують сіном, в яке додається 25% соломи. Як концентрованої добавки до раціону домашніх овець і баранів використовують овес або перемелений ячмінь.

Чим харчуються барани

Розмноження баранів.

Баран, що мешкає в природному середовищі, досягає статевої зрілості у 2-3 роки. Домашня вівця дорослішає набагато раніше, до першої злучки жіночі особини допускаються в півторарічному віці.

Залежно від видової приналежності шлюбний період у баранів, які живуть в південних областях, починається в кінці липня, а у мешканців більш прохолодних районів в жовтні-листопаді і може закінчитися в грудні. На право володіння самкою зазвичай претендують кілька самців баранів. Вони влаштовують жорстокі побоїща, які можуть зайняти тривалий час. Після спарювання барани залишають запліднену самку і приступають до пошуку іншої жіночої особини. В середньому вагітність баранів триває близько 5 місяців.

барани б

За кілька днів до народження ягнят самка барана залишає стадо і віддаляється в затишне місце, де і відбувається отелення. Новонароджений дитинча вівці важить від 3 до 5 кг. Зазвичай народжується 1-2 ягняти, але більш зріла вівця може принести трьох.

Новонароджене ягня (дитинча вівці)

ягня фото

Маленький муфлон фото

Перші кілька днів новонароджений баранчик і мати знаходяться в притулок. Після того, як ягнята звикнуть до матері, вони повертаються в стадо. Дитинча барана годується молоком до 3-4 місяців, незважаючи на те, що з першого місяця він може харчуватися і рослинною їжею. Вже через півроку потомство стає повністю самостійною.

Дитинча вівці домашньої

Ягня і вівця

Розведення і утримання баранів в домашніх умовах.

З давніх часів приручені барани живуть поруч з людиною. Вони не агресивні, легко керовані, і зміст баранів в домашніх умовах не представляє особливих труднощів. У районах з теплим кліматом і м”якими зимами вони можуть перебувати на випасі круглий рік і не вимагають навіть спеціальних приміщень для укриття. Їм досить простого навісу від дощу. У регіонах з суворими зимовими місяцями вже потрібно спорудження просторих кошар (приміщень для утримання овець), побудованих з дерева або цегли. Дерев”яна підлога, піднятий на 20-30 см над поверхнею землі, посипається соломою або тирсою, змінюваними в міру їх зволоження і забруднення. Для самок барана і ягнят обов”язково влаштовують спеціальне відділення, яке може опалюватися при сильних морозах.

У літні місяці домашні барани годуються на пасовищах. Можна використовувати місця, де паслися корови або коня, адже навіть після їх вигулу вівці знайдуть, чим там поживитися. Взимку баранів годують сіном та концентрованими кормами.

Розведення баранів в домашніх умовах

Користь домашніх баранів.

Користь домашніх баранів не викликає ніякого сумніву. З вовни вівці, виготовляються тканини і килими, овчина йде на пошиття шуб і дублянок. Потрібні барани для м’яса і молока, з якого роблять бринзу. Курдючні породи баранів розводять спеціально для отримання жиру. Деякі види диких баранів є об’єктом полювання. Вбивають гірських баранів заради м’яса і рогів, які використовуються для виготовлення прикрас або в якості мисливського трофея.

Зміст овець в домашніх умовах

Розведення диких баранів.

З усіх видів диких баранів приручення і змістом в умовах зоопарку або приватного підсобного господарства піддаються тільки муфлони і архари. Для їх утримання потрібно організувати спеціальні просторі загони з високими міцними загородженнями і невелике приміщення з годівницею і поїлки, в якому тварини можуть сховатися від спеки або холоду. Решта дикі представники роду баранів дуже швидко гинуть в неволі. Для відновлення виду їм створюють заповідні зони, де заборонено полювання.

Стадо баранів фото

Цікаві факти про баранів:

  • Зіниця барана має прямокутну форму. Таке будова органів зору спостерігається у восьминогів і мангустів.
  • Стародавні греки увічнили образ барана, назвавши на честь нього одне із зодіакальних сузір’їв (Овен).
  • У стародавні часи робочу частину таранів, призначених для руйнування фортечних стін, виготовляли у вигляді голови барана. Саме від цього пішла знаменита приказка про барана і нові ворота.
  • Загальна довжина кишечника у баранів перевищує довжину тіла більш ніж в тридцять разів.
  • Деякі породи домашніх овець мають 2 пари рогів, що у диких видів не зустрічається.

два барана

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*