Біла крячок

Серед численних представників сімейства крячкові біла крячок стоїть на особливому місці. Цей птах привертає увагу своєю сніжною білизною, яка підкреслює яскраво-чорні очі, лапи і блакитний дзьоб. Зграї білих крячок, піднімаючись в повітря на морських берегах, нагадують хмари, що приховують сонце. Цих птахів багато хто називає казковими за дивовижну красу.

Опис білої крячки

Ці птахи давно знайомі орнітологам, вони живуть поруч з людьми сотні років, супроводжуючи рибальські човни і спостерігаючи з висоти за тим, люди вибирають мережі. За багато років крячки навчилися «використовувати» людей, раз у раз вихоплюючи з води дрібну рибку, яку забракував людина.

Зовнішній вигляд

У довжину ця птиця не більше 35 см, а ось розмах її крил в 2 рази більше, він може бути від 70 до 75 см. Білий колір оперення, чорні кола навколо дуже темних уважних очей, довгий дзьоб темно-блакитного кольору біля основи, майже чорний на кінці.

Біла крячок

Хвіст роздвоюється, як і у родинних крячки чайок. На чорних лапах добре помітні жовтуваті перетинки. Цікаво спостерігати за польотом цієї немов світиться в сонячних променях птиці – легкий, дуже граціозний, він нагадує містичний танок.

Поведінка, спосіб життя

Білих крячок називають морськими ластівками. Велика частина їх життя проходить в польотах над морською гладдю в пошуках здобичі. Та тільки-но сонце починає опускатися за горизонт, як білі зграї поспішають до берега, де влаштовуються на нічліг на деревах або скелях. Жити вони вважають за краще в колоніях, майже завжди поруч з ними селяться і інші птахи.

Справа в тому, що білі крячки, як і їхні одноплемінники, дуже дружні між собою. Варто з’явитися ворогові, як на нього кидаються безліч птахів зовсім маленьких розмірів. Відчайдушними криками вони б’ють на сполох, не даючи противнику наблизитися. А їх гострі дзьоби і лапи можуть завдати чималої шкоди навіть людям.

Крячки відважні, дуже швидко переміщаються в повітрі, в польоті відмінно маневрують, можуть зависнути, швидко тріпочучи крилами, але ненадовго. Незважаючи на перетинки, плавці крячки зовсім нікудишні. На хвилях вони можуть провести лише кілька хвилин, вважаючи за краще плисти на колодах, сміливо пристроюючись в затишних куточках судів, звідки і доглядають видобуток.

Це цікаво! Пронизливими криками крячки повідомляють про ворогів, відлякують хижаків, звуть на допомогу.

Тривалість життя

В середньому білі крячки живуть близько 30 років. Але у них занадто багато ворогів, так що до похилого віку доживають не всі особини з цього сімейства.

Ареал, місця проживання

Білі крячки вважають за краще селитися в тропіках і субтропіках: Мальдівські острови, Сейшельські острови, а також острів Вознесіння Тріндаде і безліч невеликих острівців Атлантичного і Індійського океанів стають будинком для численних колоній білих крячок.

Їх можна зустріти практично скрізь в цих місцях. Місцевим жителям вони доставляють чимало клопоту, залишаючи сліди посліду на дахах, вікнах, в садах, плюндруючи комори з рибою. А ось туристи із задоволенням спостерігають за життям в колоніях цих пернатих.

Ареал проживання білих крячок тропіки та субтропіки

Харчування білої крячки

Заселивши все узбережжя островів, крячки харчуються дарами моря. Колонії, які влаштувалися поруч з людьми, не гребують залишками видобутку рибалок, чекаючи, коли ті закінчать перебирати свої мережі. Але вони і самі хороші добувачі.

Це цікаво! З раннього ранку їх можна бачити над водною гладдю, стрімко летять над самою водою або піднялися високо в небо.

Гострий зір допомагає бачити їм зграйки риб з висоти в 12 -15 метрів. Помітивши проблиск луски, або вибралися на берег крабів, або піднялися до поверхні молюсків, крячок стрімко пікірує вниз, хапаючи здобич довгим гострим дзьобом.

Крячки відмінно пірнають, так що можуть занурюватися в воду досить глибоко. Спійману рибку вони тут же з’їдають. Знамениті білі крячки ще й тим, що можуть зловити і утримувати в дзьобі відразу кілька рибок, до 8 штук враз. Але таку «жадібність» птиці виявляють лише тоді, коли вигодовують потомство.

В цей час, до речі, вони можуть їсти не тільки рибу, крабів і кальмарів. Часто на льоту вони поїдають комах, ловлять рачків і личинок у воді, часом переходять на рослинну їжу, поїдаючи ягоди і зелень.

Розмноження і потомство

Незважаючи на те, що живуть крячки в колоніях, ці птахи моногамні, вони селяться парами і ретельно оберігають свою територію в період гніздування. Білі крячки знамениті тим, що ніколи не в’ють гнізд, що не ускладнюють себе будівництвом навіть подоби будиночків для пташенят.

Самка білої крячки відкладає, завжди, тільки одне яйце

Це цікаво! У пари завжди є тільки одне яйце, яке птах може акуратно знести на дереві в розвилці гілок, в поглибленні в каменях, на виступі скелі, всюди, де біле округле яєчко може спокійно лежати.

Вчені вважають, що гнізд білі крячки не в’ється по одній простій причині – потрібно захистити зародок від спеки. Позбавлене будь-якої захисту, яйце обдувається вітром, а від переохолодження його рятує тепло материнського пуху. Висиджують малюка крячки – подружжя по черзі, даючи час один одному на видобуток прожитку. Малюк з’являється на світ через 5-6 тижнів.

Природа нагородила діток крячки здатністю виживати, вилупившись на гілці або каменях. Білий пушок покриває тільце пташеняти, а міцні лапки і кігтики допомагають чіпко триматися за будь-яку опору. Кілька тижнів батьки будуть вигодовувати малюка, невтомно виловлюючи і приносячи йому здобич. А пташеня буде сидіти на своїй гілочці, іноді повисаючи вниз головою, але не падаючи.

Є свідчення жителів островів про те, що крячки прилаштовують свої яйця навіть на дахах, парканах в тіні дерев, водопровідних кранах занедбаних хатин. І малюки справляються, чіпко тримаючись за життя, маскуючись від ворогів, набираючись сил для польотів. Ставши на крило, крячок стає повністю самостійною, але колонію, як правило, не покидає.

природні вороги

Дикі і домашні кішки часто намагаються проникнути до місць гніздування крячків, щоб поласувати яйцями або малюками. Ось тут і потрібні відвага і вміння постояти за себе птахів, які всі разом кидаються на ворога. Але полюють за яйцями та інші звірі, вони вважаються делікатесом у людей, які ходять збирати свою «здобич», несучи яйця кошиками.

На деяких островах вже заборонили подібне браконьєрство, рятуючи крячок, чисельність яких помітно знизилася. Дорослі крячки стають здобиччю хижаків як в небі, так і на землі.

Найлютішим ворогом білої крячки є домашня кішка

Популяція і статус виду

Білим крачкам пощастило – їх чисельність поки не викликає побоювань у більшості місць, де селяться ці птахи. Там же, де їх ставати менше, де яйця і опудала вважають відмінними сувенірами для туристів, місцева влада встановлює обмеження на видобуток, суворо караючи браконьєрів.

Відео про білу крячки

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*