Білий ведмідь

Білий ведмідь, він же полярний або північний ведмідь (лат. Ursus maritimus) – це хижий ссавець тварина, яке відноситься до підряду псовиді, сімейству ведмежі, роду ведмеді. Назва звіра перекладається з латині, як "ведмідь морський", а ще хижака називають ошкуй, Нанук або умка.

Міжнародне наукове назву: Ursus maritimus (Phipps, 1774).

охоронний статус: Вразливий вид.

Білий ведмідь фото

Автор фото: Alan D. Wilson, CC BY-SA 3.0

Білий ведмідь – опис, будова, характеристика.

Полярний ведмідь – це найбільший сухопутний хижак і один з найбільших хижаків планети, який поступається своїми габаритами тільки морському слону. Найбільший білий ведмідь важив трохи більше 1 тонни і мав довжину близько 3 метрів. Висота цього ведмедя, що стоїть на задніх лапах, становила 3,39 м. У середньому довжина тулуба самців становить близько 2-2,5 м, висота в холці буває від 1,3 до 1,5 м, а середня маса білого ведмедя варіюється в межах 400-800 кг. Ведмедиці в 1,5-2 рази менше, зазвичай їх вага не перевищує 200-300 кг, хоча вагітні самки можуть важити і 500 кг. Цікаво, що в епоху плейстоцену (близько 100 тис. Років тому), на землі жив гігантський білий ведмідь, його розмір становив близько 4 метрів в довжину, а маса тіла сягала 1,2 тонн.

Як виглядає білий ведмідь фото

Автор фото: Ansgar Walk, CC BY 2.5

У білого ведмедя важке, масивний тулуб і великі, потужні лапи. На відміну від інших представників роду, шия полярних ведмедів витягнута, а голова з маленькими вухами має уплощенную форму, але з характерним для всіх ведмедів витягнутим лицьовим відділом. Щелепи звіра надзвичайно потужні, з добре розвиненими, гострими іклами і різцями. Всього у білого ведмедя 42 зуба. Особові вібриси у тварин відсутні.

Голова білого ведмедя фото

Автор фото: Marcin Klapczynski, CC BY-SA 3.0

Хвіст білого ведмедя зовсім короткий, має довжину від 7 до 13 см і практично непомітний з-під щільного хутра. Лапи білого ведмедя закінчуються п’ятьма пальцями, озброєними гострими невтяжнимі кігтями значної величини, що дозволяє хижакам утримувати найбільшу і сильну видобуток. Підошви лап покриті грубою шерстю, що запобігає ковзанню на крижинах і не дає лапам замерзнути. Крім того, білі ведмеді відмінно плавають і пірнають, а між їх пальцями розташовується плавальна перетинка, яка допомагає при тривалих запливах.

Лапа білого ведмедя фото

Автор фото: Schlaup, CC0 Public Domain

Хутро білого ведмедя досить грубий, щільний і надзвичайно густий, з добре розвиненим підшерстям. Така багата шуба і значний шар підшкірного жиру товщиною до 10 см роблять тварин практично невразливими навіть у найлютіші морози і при знаходженні в крижаній воді. Чи не захищені хутром тільки подушечки лап і кінчик морди. Колір шерсті білого ведмедя служить для хижака, який живе в льодах, чудовою маскуванням. Шкіра білого ведмедя має чорний колір, забарвлення вовняного покриву змінюється від білого до жовтуватого. У теплу пору року шерсть жовтіє від інтенсивного впливу сонячних променів. Насправді, волоски у цих тварин не мають пігменту, тобто є прозорими, і відрізняються порожнистої структурою, тому колір хутра білих ведмедів, яких утримують в зоопарках жарких країн, іноді стає зеленим, що викликано мікроскопічними водоростями, що паразитують в порожнинах волосся.

Шерсть білого ведмедя фото

Автор фото: Arturo de Frias Marques, CC BY-SA 4.0

Білі ведмеді – могутні і витривалі хижаки, дуже спритні і швидкі для своєї ваги і значних габаритів. На суші швидкість білого ведмедя в середньому становить 5,6 км / год, а при бігу досягає 40 км / ч. За добу тварина може подолати відстань до 20 км. Переслідуваний в воді білий ведмідь здатний прискорюватися до 6,5-7 км / год, а при необхідності може плисти без зупинки кілька днів. Відомий факт, коли самка білого ведмедя без зупинки пливла до місця годівлі 9 днів, правда за цей час вона втратила до 22% маси свого тіла і своє дитинча.

У полярних хижаків добре розвинені слух, зір і нюх. Звір чує жертву на відстані більше 1 кілометра, а стоячи над укриттям потенційної здобичі, здатний вловити найменший рух. Через метровий шар снігу білий ведмідь може відчути місце продуху тюленя (лунки в льоду, за допомогою якої тюлень дихає).

Тривалість життя білого ведмедя.

У природних умовах білі ведмеді живуть близько 20-30 років (самці до 20 років, самки до 25-30 років), а зафіксований рекорд тривалості життя в неволі становить 45 років.

Полярний ведмідь (північний ведмідь) фото

Автор фото: Barni1, CC0 Public Domain

Де живуть білі ведмеді?

Білі ведмеді живуть в приполярних областях північної півкулі, а їх ареал простягається до 88 градуса північної широти на півночі і до острова Ньюфаундленд на півдні. Область поширення на материку проходить через арктичні пустелі до тундрової зони на територіях Росії, Гренландії, США і Канади. Ареал тварин тісно пов’язаний з арктичним поясом, покритим дрейфують і багаторічними льодами, багатим великими ополонками з високою щільністю морських ссавців, головного джерела харчування білих ведмедів.

Сьогодні область проживання білих ведмедів налічує кілька великих популяцій:

  • лаптевская, поширена в море Лаптєвих, східних районах Карського моря, на заході Східно-Сибірського моря, на Новосибірських островах і архіпелазі Нова Земля;
  • Карського-Баренцевоморского, представники якої живуть в Баренцевому морі, західних районах Карського моря, в східній частині Гренладского моря біля узбережжя Гренландії, а також на островах Нова Земля, Земля Франца-Йосипа і Шпіцберген;
  • чукотско-аляскинского популяція поширена в Чукотському морі, в північній частині Берингової моря, на сході Східно-Сибірського моря, а також на островах Врангеля і Геральд.

Де живуть полярні ведмеді фото

Автор фото: Ansgar Walk, CC BY 2.5

На півночі область поширення популяцій захоплює частину Арктичного басейну, хоча тут полярні ведмеді зустрічаються набагато рідше, ніж в більш південних морях. Цікаво, що найбільші білі ведмеді живуть в Баренцевому морі, а найдрібніші живуть на острові Шпіцберген.

Існування хижаків прив’язане до сезонних змін меж полярних льодів. З настанням тепла білі ведмеді відступають до полюса разом з льодами, а взимку повертаються південніше, і, хоча їх звичним середовищем є прибережні зони, покриті льодом, в цей час хижаки нерідко відвідують материк.

Сплячка білого ведмедя.

У сплячку залягають насамперед вагітні самки, інші білі ведмеді зимують в барлозі не щороку і при цьому впадають в анабіоз не більше, ніж на 50-80 днів.

Де живуть білі ведмеді фото

Автор фото: Andreas Weith, CC-BY-SA 4.0

Чим харчується білий ведмідь?

Основне джерело живлення полярного ведмедя складають різні морські ссавці і риба (тюлень, кільчаста нерпа, рідше лахтак (морської заєць), морж, білуха, нарвав).

Насамперед білий ведмідь їсть шкуру і сало вбитої жертви, і тільки будучи дуже голодним, поїдає м’ясо своєї здобичі. Завдяки такому раціону в організм тварини надходить величезна кількість вітаміну А, який накопичується в печінці. За один раз дорослий білий ведмідь з’їдає близько 6-8 кг їжі, а сильно зголоднівши – до 20 кг. Залишки трапези під’їдають песці, вічні провідники і нахлібники полярного ведмедя. У разі невдалого полювання тварини задовольняються снулой рибою, падлом, розоряють пташині гнізда, поїдаючи яйця і пташенят. Білі ведмеді досить терпимо ставляться до своїх родичів при поїданні великої здобичі, наприклад мертвого кита, біля якого може зібратися велика група хижаків. Забредая на материк, білі ведмеді охоче копаються в смітниках у пошуках харчових відходів і грабують продуктові склади полярних експедицій. Рослинний раціон хижаків складають трави і водорості.

До речі, білі ведмеді не їдять пінгвінів, так як пінгвіни мешкають в Південній півкулі (в Антарктиді, Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Південній Америці, на островах), а полярні ведмеді живуть в Північній півкулі (на півночі Росії, Канади, Аляски, в Гренландії і на деяких островах).

Що їдять білі ведмеді фото

Автор фото: AWeith, CC-BY-SA 4.0

Влітку лід відступає від берегів і може зовсім розтанути, що позбавляє тварин їх місць годівлі. Тому влітку білі ведмеді живуть зарахунок своїх жирових запасів і голодують по 4 місяці і більше. З урахуванням відсутності конкуренції за їжу в цей період року, тварини можуть збиратися в групи і мирно лежати на березі.

Унікальна особливість поведінки білого ведмедя – його ставлення до людини, якого він іноді цілеспрямовано вистежує і розглядає як здобич. Але найчастіше білі ведмеді зовсім не виявляють агресії, вони досить довірливі і цікаві. Зазвичай небезпеку для людини становлять лише самки з ведмежатами або поранений звір.

Чим харчується північний ведмідь фото

Автор фото: Jeff W. Higdon / DFO, CC BY 2.5

Як полює білий ведмідь?

Потенційну здобич білий ведмідь підстерігає біля ополонки, і, як тільки голова жертви показується над водою, потужним ударом лапи приголомшує тварина, після чого витягує тушу на лід.

Інший не менш ефективний метод полювання полягає в перевертанні крижини, на якій відпочивають тюлені. Нерідко білі ведмеді полюють на моржів, особливо молодих і слабких, але впоратися з противником, озброєним смертоносними бивнями, здатні тільки на льоду. Ведмідь підкрадається до видобутку на відстань близько 9-12 метрів, а потім різким стрибком атакує жертву.

Коли білий ведмідь виявляє продухи тюленів (лунки в льоду, через які тюлені дихають), він намагається розширити їх, для чого розбиває лід передніми лапами. Потім він занурює передню частину тіла в воду, вистачає тюленя гострими зубами і витягує його на лід, після чого жертві вже не впоратися з нерівним противником.

Харчування білого ведмедя фото

Автор фото: Andreas Weith, CC BY-SA 4.0

Розмноження білого ведмедя.

Північні ведмеді ведуть одиночний спосіб життя і відносяться до родичів досить миролюбно, сутички між самцями відбуваються тільки в період розмноження, тоді ж агресивні самці можуть нападати на ведмежат.

Репродуктивного віку білі ведмеді досягають до 4-8 років, причому самки стають готовими до відтворення потомства раніше, ніж самці. Гон ведмедів розтягнутий у часі і триває з кінця березня до початку червня, а самку зазвичай супроводжують 3-4, іноді до 7 самців. Вагітність білих ведмедів триває від 230 до 250 днів (близько 8 місяців), причому починається вона латентною стадією, коли відбувається затримка імплантації ембріона.

У жовтні білі ведмеді самки починають копати барлогу в снігових наносах, причому вибирають для цього певні місця: наприклад, на островах Врангеля і Землі Франца-Йосипа, де в прибережній зоні облаштовуються до 150-200 барлогів одночасно. В середині листопада, коли починається ембріональний розвиток плода, ведмедиці залягають в сплячку, яка триває до квітня. Таким чином, потомство народжується в середині або по завершенні арктичної зими.

Новонароджений білий ведмідь фото

Взято з сайту: polarbearscience.files.wordpress.com

На світло зазвичай з’являється від 1 до 3 дитинчат (частіше 2 ведмежати), геть непристосованих і крихітних, вагою від 450 до 750 м В абсолютно виняткових випадках можуть народитися 4 дитинчати. Шерстка ведмежат настільки тонка, що найчастіше їх називають голими. Перший час потомство інтенсивно харчується материнським молоком. Через місяць у ведмежат відкриваються очі, ще через місяць маленькі білі ведмеді починають короткі вилазки з лігва, а в віці 3 місяців вже покидають барліг і разом з матір’ю відправляються мандрувати по крижаних просторах Арктики. До півтора років ведмежата продовжують молочне харчування і знаходяться під охороною матері, а після починають самостійне життя. Смертність серед дитинчат білого ведмедя становить від 10 до 30%.

Ведмедиця приносить потомство 1 раз в 3 роки і на протязі життєвого циклу приводить на світ не більше 15 дитинчат, що вказує на занадто низький потенціал збільшення популяції цих тварин.

Дитинча білого ведмедя фото

Автор фото: Klaus Rudloff

Білий ведмідь з ведмежатами фото

Автор фото: AWeith, CC-BY-SA 4.0

Охоронний статус.

Білі ведмеді занесені в Червону Книгу Росії як вразливий вид, а з 1956 року полювання на хижаків на території країни повністю заборонена. На 2013 рік в російських полярних льодах жило приблизно 5-6 тисяч білих ведмедів. Інші країни встановили обмеження на промисел цих тварин, регламентовані щорічної квотою.

Вороги білого ведмедя в природі.

Завдяки своїм велетенським розмірам білі ведмеді мають не дуже багато ворогів в природному середовищі існування. У воді на тварина може напасти морж або косатка, на суші жертвами вовків, песців і собак іноді стають маленькі ведмежата, що залишилися без нагляду не надто пильною або зазевавшейся матері. Основну загрозу білому ведмедю представляє людина з рушницею: на жаль, навіть охоронний статус не завжди рятує цього гіганта Арктики від збройних браконьєрів.

Білий ведмідь під водою фото

Автор фото: gxlinda, CC0 Public Domain

Відмінності білого і бурого ведмедя.

На думку палеонтологів, ведмежий рід з’явився на землі близько 5-6 млн. Років тому, а білий ведмідь вважається наймолодшим видом, який відокремився від загального предка всіх ведмедів близько 600 тис. Років тому. Сучасні білі і бурі ведмеді генетично схожі, і, схрещуючи, утворюють життєздатне потомство, зване полярними грізлі, які також здатні до відтворення.

Гібрид білого та бурого ведмедя фото

Взято з сайту: www.spiegel.de

Білий і бурий ведмеді займають абсолютно різні екологічні ніші, володіють відмінними фенотипическими ознаками, особливостями харчування та суспільної поведінки, завдяки чому класифікуються як окремі види. Нижче приведені відмінності білого і бурого ведмедів.

  • найбільший білий ведмідь досягав в довжину 3 метрів, при цьому довжина бурого ведмедя не перевищує 2,5 метрів;
  • вага білого ведмедя може досягати однієї тонни, бурий родич важить не більше 750 кг;
  • серед бурих ведмедів виділяється безліч підвидів, що мешкають на різних територіях. На відміну від бурого ведмедя, у білого підвидів немає.
  • шия білого ведмедя довга, а у бурого побратима вона товста і коротка;
  • голова білого ведмедя не надто велика і сплюснута, а у бурого масивніша і округла;
  • білі ведмеді – жителі суворих і засніжених просторів арктичного пояса, їх південним кордоном проживання є зона тундри. Бурі ведмеді, на відміну про білих, живуть в більш теплому кліматі в Росії, Канаді, США, на території Європи, від Передньої Азії до півночі Китаю і Кореї, а також в Японії (див. Карти проживання нижче). Північною межею їх ареалу є південна межа тундри;

Ареал проживання білих і бурих ведмедів фото

Автор верхнього фото: The Emirr, CC BY-SA 3.0. Автор нижнього фото: Hannu IUCN (International Union for Conservation of Nature), CC BY-SA 3.0

  • білий ведмідь відрізняється від бурого споживаної їжею. Якщо білі ведмеді – це м’ясоїдні хижаки, то меню бурого ведмедя складається не тільки з м’яса і риби: велика частина раціону включає в себе ягоди, горіхи, комах і їх личинок;
  • у білих ведмедів в сплячку в основному впадають тільки вагітні самки, і їх зимовий сон триває не більше 50-80 днів. Зимовий сон бурого ведмедя, як у самок, так і у самців, може тривати від 75 до 195 днів – все залежить від району проживання тварини;
  • гон білого ведмедя триває з березня до початку червня, у бурого ведмедя він триває з травня по липень;
  • білі ведмедиці зазвичай народжують 2, рідше 3 дитинчат. У бурих можуть народитися як 2-3, так і зрідка 4-5 дитинчат.

Білий і бурий ведмідь фото

Зліва білий ведмідь, праворуч бурий ведмідь. Автори фото: PeterW1950, CC0 Public Domain (зліва) і Rigelus, CC BY-SA 4.0 (праворуч)

Цікаві факти про білих ведмедів:

  • З давніх часів корінне населення Півночі полює на полярного ведмедя заради видобутку шкури і м’яса, і шанує цього сильного і лютого звіра, як втілення грізних природних сил. За переказами ескімосів, протиборство людини і полярного ведмедя стає свого роду присвятою і становленням чоловіки як мисливця.
  • Білі ведмеді в пошуках їжі здатні подолати вплав гігантські відстані: рекорд тривалості запливу належить ведмедиці, яка пливла по морю Бофорта від Аляски до багаторічних льодів. Під час запливу довжиною в 685 км вона втратила п’яту частину ваги і свого однорічного ведмедика.
  • Найбільший самець білого ведмедя був застрелений на Алясці в 1960 році, вага хижака становив 1002 кг.
  • Мешкаючи в умовах екстремально низьких температур, білий ведмідь є на рідкість теплокровних тварин: температура його тіла становить близько 31 градуса, тому щоб уникнути перегріву бігають хижаки вкрай рідко.
  • Образ полярного ведмедя активно використовується в кінематографі, наприклад, в якості персонажів популярних мультфільмів "Елька", "Бернард" і "Умка".
  • Ці тварини зображені на логотипі кондитерського виробництва "Північ" і на обгортках цукерок "Мишка на Півночі", створених кондитерською фабрикою імені Крупської.
  • 27 лютого – офіційно визнаний день Білого Ведмедя, який відзначається шанувальниками цих тварин у всьому світі.

Білий ведмідь фото тваринного

Автор фото: JuniorMp, CC0 Public Domain

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*