Буревісникові (Рrосеllаriidае)

Буревісникові (Рrосеllаriidае) – сімейство, що включає в себе морських кілегруді птахів, які відносяться до загону Буревісникоподібні. Категорія буревісникові представлена ​​численними видами, і в основному це птахи середньої величини.

Загальна характеристика

Поряд з іншими Буревісникоподібні, представники сімейства буревісникові володіють парою трубообразних отворів, розташованих у верхній частині дзьоба. За допомогою таких отворів здійснюється виділення морської солі і шлункових соків. Дзьоб гачкоподібний і довгий, що має гострі кінець і краю. Така особливість дзьоба дозволяє птахам утримувати занадто слизьку видобуток, включаючи рибу.

Буревісникові (Рrосеllаriidае)

Розміри представників буревісникові досить сильно коливаються. Найменший вид представлений малим буревісником, довжина тіла якого не перевищує чверть метра при розмаху крил в 50-60 см, і масі в межах 165-170 м Значна частина видів має також не надто великі розміри тіла.

Виняток представлено гігантськими буревісниками, які нагадують зовнішнім виглядом невеликих альбатросів. Середня величина тіла дорослих особин гігантського буревісника не перевищує метр, при розмаху крил до двох метрів і вазі в межах 4,9-5,0 кг.

Це цікаво! Абсолютно всі дорослі представники буревісникові дуже добре літають, але відрізняються різними стилями польоту.

Оперення у всіх буревісникові відрізняється білим, сірим, коричневим або чорним кольорами, тому всі види даного сімейства виглядають досить непомітно і просто. Як правило, неспеціалісту буває досить складно самостійно розрізнити схожі один з одним види.

Крім усього іншого, складність диференціювання обумовлена ​​відсутністю видимих ​​у птиці ознак статевого диморфізму. Лапи птиці розвинені слабко, тому щоб встояти на суші, Буревіснику доводиться використовувати в якості додаткової опори свої крила і груди.

Класифікація буревісників

Сімейство буревісникові (Рrосеllаriidае) підрозділяється на дві підродини і чотирнадцять поколінь. Підродина Fulmаrinае представлено птахами, мають ковзний планує стиль польоту. Їжа видобувається в найбільш поверхневих шарах, а для її прийому птах сідає на воду. Представники цієї підродини не пристосовані або недостатньо пристосовані для пірнання:

  • гігантський буревісник (Масrоnесtеs);
  • глупиші (Fulmаrus);
  • антарктичний буревісник (Тhаlаssоiса);
  • капські голубки (Dарtiоn);
  • сніжний буревісник (Раgоdrоmа);
  • блакитний буревісник (Наlоbаеnа);
  • китові птиці (Расhyрtilа);
  • кергеленскій тайфунник (Lugеnsа);
  • тайфунник (Рtеrоdrоmа);
  • Рsеudоbulweriа;
  • Маскаренский тайфунник (Рsеudоbulwеriа аtеrrimа);
  • тайфунник-Бульвера (Вulwеriа).

Підродина Puffininae представлено птахами, що мають стиль планує польоту.

Сьогодні буревісників ділять на 4 роди і 2 підвиду

В ході такого польоту чергуються часті помахи крилами і посадки на воду. Птахи цього підродини здатні досить добре пірнати з літа або з положення сидячи:

  • толстоклювая буревісник (Рrосеllаriа);
  • вестландскій буревісник (Рrосеllariа wеstlаndiса);
  • строкатий буревісник (Саlоnесtris);
  • справжній буревісник (Рuffinus).

Це цікаво! Незважаючи на велику видову різноманітність, на території нашої країни гніздяться тільки два види – дурненький (Fulmаrus glасiаlis) і пестроліций буревісник (Саlоnесtris lеuсоmеlаs).

Сімейство буревісникові – це найбагатше за кількістю видів і дуже різноманітне сімейство, що відноситься до загону трубконосих.

Ареал, місця проживання

Ареал поширення і місця проживання буревісникові безпосередньо залежать від видових особливостей птиці. Глупиші – птиці північних вод, поширені циркумполярних. Гніздування в Атлантичному океані відзначається на островах на північний схід від Північної Америки, Землі Франца-Йосипа Гренландії і Нової Землі, аж до території Британських островів, а в Тихому океані птах гніздиться від Чукотки до Алеутських і Курильських островів.

Це цікаво! Дуже добре відомий морякам в південних широтах капский голубок, який постійно слідує за кораблями та облаштовує свої гнізда на узбережжі Антарктиди або оточуючих островах.

Звичайний буревісник гніздиться на островах європейських і африканських узбереж, а в Тихому океані гніздування спостерігається на територіях від Гавайських островів до Каліфорнії. Тонкодзьобий Буревісник гніздяться на острівних територіях Бассова протоки, а також навколо Тасманії і біля берега Південної Австралії.

Гігантський буревісник – поширений мешканець морів в області південної півкулі. Птахи цього виду найчастіше гніздяться на територіях Південних Шетландських і Оркнейських, а також Мальвінських островів.

Житла буревісникові безпосередньо залежать від підвиду птиці

харчування буревісникові

Буревісники, поряд з качурки, харчуються досить дрібною рибою і всілякими ракоподібними, які плавають поблизу поверхні. У міру необхідності, такі птахи виконують короткі занурення. Значна частина великих буревісників споживає просто величезна кількість кальмарів. Рідко занурюються і часто сідають на воду альбатроси, а також глупиші і гігантський буревісник, що харчуються з поверхні води.

У нічний час такі птахи дуже охоче харчуються кальмарами, які у великій кількості піднімаються на водну поверхню, а днем ​​основою кормового раціону стають стайня риби, сміття з суден або всіляка падаль. Гігантський буревісник, мабуть, єдині представники трубконосих, здатні активно атакувати гніздування наймолодших пінгвінів і вживати в їжу молодих птахів.

Розмноження і потомство

Як правило, дорослі буревісникові повертаються на знайомі місця розмноження, навіть якщо вони розташовані дуже далеко. Занадто жорстка конкуренція існує на територіях гніздування у великих і дуже переповнених колоніях птахів, розташованих на малих островах.

На береговій зоні між усіма гніздяться представниками буревісникові, існують досить складні церемонії, а самі птахи не тільки б’ються, але також голосно кричать і кудкудакати. Така поведінка є типовим для птахів, що намагаються відстояти свою територію.

Типові особливості пташиних гнізд мають деякі помітні відмінності у різних видів буревісникові. Наприклад, альбатроси воліють очищати поверхню, а потім будувати грунтову і рослинну насип. Буревісники гніздяться безпосередньо на уступах, а також на рівні грунту, але значна їх частина, поряд з качурки, здатна рити спеціальні нори в м’якому грунті або використовувати достатні за розмірами природні тріщини.

Свої гнізда буревісникові намагаються створювати на знайомих словах

Це цікаво! Перед тим, як пташеня покине рідне гніздо, батьківська пара відлітає для линьки на море, де протягом голодного періоду, линяють птиці відчутно втрачають свою вагу.

Самці часто залишаються на сторожі гнізда протягом декількох діб, тоді як самки годуються на море або відправляються в рекуперативного годування. Об’єдналися в пару птахи не годують один одного, а по черзі инкубируют яйце протягом 40-80 днів. З’явилися на світ пташенята в перші дні харчуються ніжною і жирною їжею у вигляді напівпереварене морських організмів, відригає дорослими птахами.

Пташенята буревісникові ростуть досить швидко, тому трохи подорослішавши, здатні протягом декількох днів залишатися без нагляду батьків. Дитинчата малих видів починають літати приблизно через півтора місяці після народження, а більш великі види роблять свій перший політ приблизно через 118-120 днів.

природні вороги

Крім людей, які відвідують гніздування птахів, у пірнаючих буревісникові мало природних ворогів. Особливу небезпеку становить южнополярних поморник, який розоряє пташині гнізда і може поїдати незміцнілих пташенят. Більшість буревісників, що захищаються від загрози, здатне випльовувати на достатню відстань шлунковий вміст маслянистого типу.

Це цікаво! Звичайні буревісники – справжні довгожитель, на волі вік такого птаха цілком може досягати півстоліття і більше.

У деяких різновидів, включаючи глупишей, така звичка або реакція страху, дозволяє значно полегшити процес польоту. Викид струменя смердючої рідини здійснюється приблизно на метр, з досить великою точністю. До природних ворогів невеликих за розмірами птахів відноситься пастушок-уека, а також завезені на острівні території щури і кішки.

У буревісникові вкрай мало природних ворогів

Популяція і статус виду

У поширеному сімействі буревісників представники відрізняються не тільки розмірами, а й чисельністю популяції. Наприклад, глупиші є дуже численними птахами. Їх кількість в Атлантиці становить близько 3 млн., А на території Тихого океану – близько 3,9-4,0 млн. Особин. Загальна чисельність особин антарктичного буревісника варіює в межах 10-20 млн., А світова популяція снігового буревісника стабільна, і становить близько двох мільйонів.

Гніздова чисельність блакитного буревісника на островах Кергелен не перевищує 100-200 тисяч пар, а на островах Крозе і Принца Едварда налічується кілька десятків тисяч пар цього виду. Формально видобуток середземноморського буревісника заборонили тільки в Італії і Франції, але деякі колонії птахів охороняються також на островах поблизу Корсики.

В даний час до категорії рідкісних і зникаючих видів з сімейства буревісникові відносяться Балеарський буревісник (Рuffinus mаurеtаniсus), Розовоногій буревісник (Рuffinus сrеаtорus), тринідадський тайфунник (Рtеrоdrоmа аrminjоniаnа), Білий тайфунник (Рtеrоdrоmа аlbа), Мадейрських тайфунник (Рtеrоdrоmа mаdеirа), Гавайський тайфунник (Рtеrоdrоmа sаndwiсhеnsis) і деякі інші.

Відео про буревісникові

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*