Бурундуки

У всьому чималій сімействі болючих, мабуть, саме бурундуки мають найбільш миловидної і привабливою зовнішністю. Незважаючи на тісну спорідненість з бабаком і сусликом, бурундук все-таки більше схожий на маленьку білку.

Зміст статті:

  • опис бурундука
  • Ареал, місця проживання
  • раціон бурундука
  • природні вороги
  • Розмноження і потомство
  • Популяція і статус виду
  • Зміст бурундука будинку
  • Відео про бурундуків

опис бурундука

Наукова назва роду Tamias сходить до старогрецького корені τᾰμίᾱς, натякає на пріпаслівость / ощадливість і перекладному як «завідувач господарством». Російська транскрипція тяжіє до татарського варіанту «бориндик», а за другою версією – до марійської «uromdok».

Зовнішній вигляд

Бурундук нагадує білку основний забарвленням хутра (рудувато-сірий верх і сірувато-біле черевце), довгим хвостом (менш пухнастим, ніж Біличі) і будовою тіла. Навіть сліди, що залишаються бурундуком на снігу, відрізняються від болючих тільки розміром. Самці зазвичай більші за самок. Дорослий гризун виростає до 13-17 см при вазі близько 100-125 гр. Хвіст (від 9 до 13 см) з невеликим «расчесами» завжди довше половини корпусу.

Бурундук, як багато гризунів, має об’ємні защічні мішки, які стають помітними, коли він запихає в них провіант. На голові красуються акуратні закруглені вушка. Блискучі мигдалеподібні очі уважно стежать за тим, що відбувається.

Це цікаво! Види бурундуків (зараз їх описано 25) дуже схожі як екстер’єром, так і звичками, але злегка різняться габаритами і нюансами забарвлення.

Задні кінцівки перевершують передні, на підошвах зростає рідкісний волосся. Шерсть коротка, зі слабкою остю. Зимовий шерсть відрізняється від річного лише меншою інтенсивністю темного малюнка. Традиційний колір спини – сірувато-бурий або рудий. З ним контрастують 5 темних смуг, що проходять уздовж хребта майже до хвоста. Зрідка народжуються особини білого забарвлення, але не альбіноси.

Спосіб життя бурундука

Це закоренілий індивідуаліст, підпускає до себе партнера виключно в період гону. В інший час бурундук живе і годується в поодинці, нишпорячи по своїй ділянці (площею 1-3 га) в пошуках корму. Вважається осілим тваринам, рідко який відходить від житла на 0,1-0,2 км. Але деяка частина звірів відправляється в більш далекі подорожі, що досягають 1,5 км в шлюбний сезон і 1-2,5 км при запасанні їжі.

бурундуки

Відмінно лазить по деревах і перелітає з одного на інше на відстань до 6 м, спритно зістрибує вниз з 10-метрових верхівок. При необхідності звірок за годину пробігає більше 12 км. Найчастіше живе в норах, але в пустотах серед каменів, а також в низько розташованих дуплах і трухлявих пнях споруджує гнізда. Літня нора – це одна камера на глибині в півметра (іноді до 0,7 м), до якої веде похилий хід.

Це цікаво! У зимовій норі число кулястих камер подвоюється: нижня (на глибині 0,7-1,3 м) віддається під комору, верхня (на глибині 0,5-0,9 м) – пристосовується під зимову спальню і родове відділення.

До холодів бурундук згортається клубком і впадає в сплячку, прокидаючись для втамування голоду і засинаючи знову. Вихід зі сплячки прив’язаний до погоди. Раніше інших пробуджуються гризуни, чиї нори побудовані на сонячних схилах, що, втім, не заважає їм повертатися під землю при раптовому похолоданні. Тут вони чекають настання теплих днів, підкріплюючись залишками запасів.

Нора служить укриттям і в сезон дощів, але в ясний літній день бурундук залишає своє житло рано, поки не зійшло сонце, щоб не знемагати в жарі. Після сієсти, проведеної в норі, тварини знову виходять на поверхню і шукають корм вже до заходу. Опівдні під землю не ховаються тільки ті бурундуки, хто влаштувався в густих тінистих лісах.

Тривалість життя

Бурундук в неволі живе вдвічі довше, ніж в дикій природі – приблизно 8,5 років. Деякі джерела називають бпроБільшу цифру – 10 років. У природних умовах тваринкам відпущено приблизно 3-4 роки.

Заготівля запасів їжі

Бурундуки методично запасаються харчами напередодні довгої зимової сплячки, не задовольняючись дарами лісу і посягаючи на сільськогосподарські культури. Недарма гризун віднесений до небезпечних с / г шкідників, особливо в тих місцевостях, де поля примикають до лісів: тут бурундуки знімають урожай до останньої зернини.

За довгі роки звірок виробив свою тактику збору зернових, яка виглядає приблизно так:

  1. Якщо хліба не особливо густі, бурундук знаходить міцне стебло і, вхопившись за нього, підскакує догори.
  2. Стебло нагинається, і гризун повзе по ньому, захоплюючи лапами і добираючись до колоса.
  3. Відкушує колос і швидко вибирає з нього зерна, складаючи їх в защічні мішки.
  4. У щільних посівах (де нахилити соломину неможливо), бурундук надкушує її знизу частинами, поки не дійде до колоса.

Це цікаво! У бурундучьі комори потрапляє все, що росте в лісі і те, що гризун викрадає з окультурених ділянок: гриби, горіхи, жолуді, яблука, дикі насіння, соняшник, ягоди, пшениця, гречка, овес, льон і не тільки.

Перед зимівлею бурундуки запасаються харчами

В одній норі рідко представлений весь асортимент продуктів, але їх вибір завжди вражає. Як дбайливий господар, бурундук сортує припаси за видами, відокремлюючи один від одного сухою травою або листям. Сумарна вага зимових кормових заготовок одного гризуна дорівнює 5-6 кг.

Ареал, місця проживання

Більшість з 25 видів роду Tamias населяє Північну Америку, і лише один Tamias sibiricus (азіатський, він же сибірський бурундук) зустрічається в Росії, а точніше, на півночі її європейської частини, Уралі, в Сибіру і на Далекому Сході. Крім того, сибірського бурундука бачили на острові Хоккайдо, в Китаї, на Корейському півострові, а також в північних країнах Європи.

Класифіковані три підроду бурундуків:

  • сибірський / азіатський – в нього входить єдиний вид Tamias sibiricus;
  • східно-американський – також представлений одним видом Tamias striatus;
  • Neotamias – складається з 23 видів, що населяють захід Північної Америки.

Гризуни, включені в два останніх підроду, освоїли всю Північну Америку від центральної Мексики до полярного кола. Східно-американський бурундук, як випливає з назви, мешкає на сході американського континенту. Дикі гризуни, яким вдалося втекти з звіроферм, прижилися в декількох регіонах центральної Європи.

Важливо! Східний бурундук пристосувався жити серед кам’янистих розсипів і скель, інші види воліють ліси (хвойні, змішані і листяні).

Тварини уникають заболочених місць, а також відкритих просторів і високостовбурних лісів, де немає молодого підліска або чагарників. Добре, якщо в лісі будуть старі дерева, увінчані потужної кроною, але згодяться і не цілком високі зарості верби, черемхи або берези. Також бурундуків можна виявити в захаращених секторах лісу, де є бурелом / хмиз, в долинах річок, на узліссях і численних пролісках.

раціон бурундука

В меню гризунів переважає рослинна їжа, періодично доповнюється тваринним білком.

В цілому, бурундуки воліють рослинну їжу

Зразковий склад бурундучьего корми:

  • насіння / нирки дерев і молоді пагони;
  • насіння с / г рослин і зрідка їх пагони;
  • ягоди і гриби;
  • насіння трав і чагарників;
  • жолуді і горіхи;
  • комахи;
  • черв’яки і молюски;
  • пташині яйця.

Про те, що поблизу нишпорять бурундуки, повідають характерні залишки корму – згризені шишки хвойних дерев і горіхи ліщини / кедра.

Це цікаво! На те, що тут бенкетував саме бурундук, а не білка, вкажуть більш дрібні сліди, а також залишений ним послід – лежать купками витягнуті округлі «зерна», схожі на барбарис.

Гастрономічні пристрасті гризуна не обмежуються дикої рослинністю. Потрапивши на поля і в сади, він урізноманітнює свою трапезу такими культурами, як:

  • зерна хлібних злаків;
  • кукурудза;
  • гречка;
  • горох і льон;
  • абрикоси і сливи;
  • соняшник;
  • огірки.

Якщо кормова база збіднюється, бурундуки відправляються на пошуки їжі до сусідніх полях і городах. Плюндруючи посіви зернових, завдають відчутної шкоди фермерам. Встановлено, що нерегулярні масові міграції найчастіше викликані неврожаєм такого виду корму, як насіння кедра.

Бурундуки при відсутність стандартного раціону харчування з легкістю знаходять собі новий

природні вороги

У бурундука чимало природних ворогів і харчових конкурентів. До перших віднесені всі представники сімейства куницевих (живуть поруч з гризунами), а також:

  • лисиця;
  • вовк;
  • Єнотоподібна собака;
  • хижі пернаті;
  • домашні собаки / кішки;
  • змії.

Крім того, ведмідь і соболь, розшукуючи бурундучьі припаси, з’їдають не тільки їх, але і самого гризуна (якщо він не встигає сховатися). Відірвавшись від переслідувача, переляканий бурундук злітає на дерево або затаивается в валежнике. Харчовими конкурентами бурундука (в плані видобутку горіхів, жолудів і насіння) визнані:

  • мишоподібні гризуни;
  • соболь;
  • гімалайський / бурий ведмідь;
  • білка;
  • довгохвості ховрахи;
  • сойка;
  • великий строкатий дятел;
  • кедровка.

Ніхто в великому сімействі болючих не опанував мистецтвом подачі звукових сигналів так, як бурундук.

Це цікаво! При небезпеки він зазвичай видає однозначну свист або різку трель. Вміє подавати і більш складні двоступеневі звуки, наприклад, «буро-буро» або «гак-гак».

У дикій природі у бурундуків дуже багато ворогів

Розмноження і потомство

Старт шлюбного сезону приурочений до закінчення зимової сплячки і доводиться, як правило, на квітень-травень. Гон починається через 2-4 дні після виходу самок зі сплячки і може затримуватися, якщо на поверхні недостатньо тепло і дме холодний вітер.

Самки, готові до спаровування, включають свої закличні «булькающие» посвисти, за якими їх і знаходять потенційні женихи. За однією нареченою ганяються кілька претендентів, які долають по 200-300 м, що захоплюються призовних голосом. У боротьбі за серце дами вони бігають один за одним, схоплюючись в нетривалих поєдинках.

Самка виношує потомство 30-32 дня, народжуючи по 4-10 голих і сліпих дитинчат вагою по 4 г. Волосяний покрив росте швидко, і вже через пару тижнів маленькі бурундуки перетворюються в копію своїх смугастих батьків. Ще через тиждень (на двадцятий день) малюки прозрівають, а в місячному віці, відірвавшись від материнських грудей, починають виповзати з нори. Початок самостійного життя доводиться на півторамісячну вік, але статеве дозрівання відбувається приблизно до року.

Популяція і статус виду

Відомо, що Tamias sibiricus внесений до Червоної книги РФ і знаходиться під охороною держави. Про решту видах даних мало, але є дослідження про віковий склад популяції, співвідносні з інтенсивністю розмноження.

Важливо! Чисельність і середній вік поголів’я завжди визначаються урожаєм основного корму: так, в рясні роки популяція (до осені) наполовину складається з молодняка, в неврожайні – частка молодих тварин знижується до 5,8%.

Наприклад, в лісах Західного Саяна максимальна щільність бурундуків (20 на кв. Км) відзначалася в високотравними кедровниках. У Північно-Східному Алтаї найвища чисельність тварин зафіксована в кедрово-пихтовой тайзі – 47 особин на кв. км до виходу молодняку ​​з нір і 225 на кв. км з появою молодих звірків. В інших типах лісу (змішаних і листяних) бурундуків спостерігається набагато менше: від 2 до 27 (з дорослим складом поголів’я), від 9 до 71 (з додаванням молодняка). Мінімальна чисельність бурундуків відзначена в невеликих дрібнолистих лісах: 1-3 на кв. км в червні, 2-4 на кв. км в кінці травня-серпні.

В цілому популяція бурундуків не викликає побоювання, але є деякі види, які занесені в червону книгу

Зміст бурундука будинку

Його зручно заводити в квартирі з кількох причин:

  • бурундук засинає ночами і не спить вдень;
  • їсть будь-яку рослинність;
  • охайний (клітку треба вичищати раз в тиждень);
  • не має неприємного «мишачого» запаху.

Єдине, на що варто зробити акцент – підбір просторій клітини, оптимальні розміри якої (для пари) будуть такими: 1 м в довжину, 0,6 м завширшки і 1,6 м у висоту. Якщо звір один, параметри клітини скромніше – 100 * 60 * 80 см. Бурундуки багато бігають і люблять дертися нагору, тому всередині встановлюють сучки. Краще купити клітку з нікельованими прутами (з проміжками не більш 1,5 см).

Важливо! Спальний будиночок (15 * 15 * 15) ставлять в клітку, коли бурундуки остаточно освоїлися в вашому домі і не бояться людей.

Бурундучка дуже легко утримувати вдома

Краще, якщо підлога в клітці буде висувним. У ролі підстилки виступлять торф або тирсу. Клітку обладнають годівницею, автоматичної поїлки і бігових колесом (від 18 см діаметром). Гризунів періодично відпускають на прогулянки, щоб уникнути однотипних рухів (з підлоги на стінку, звідти на стелю і вниз). Під час вояжів по кімнаті за бурундуком доглядають, щоб він не сгриз щось шкідливе. Провід ховають.

Клітку ставлять в затіненому куточку, так як від перегріву звірята гинуть. В пару підбирають або 2 самок, або різностатевих особин (для розведення), але ніколи 2 самців, інакше бійки неминучі. Фрукти очищають, а зелень ретельно промивають, позбавляючи від пестицидів. Двічі на тиждень дають коників, цвіркунів, слимаків і борошняних черв’яків. Також бурундуки люблять яйця, відварну курятину нежирний сир і йогурт без добавок.

Відео про бурундуків

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*