Чеглок – маленький сокіл

Чеглок – маленька ловчих птахів роду соколів, що мешкає переважно в країнах Євразії і Північної Африки. Хижак харчується в основному іншими комахами і меншими за розміром птахами, яких йому вдається зловити в польоті. Чеглок славиться активністю, спритністю і зухвалим характером.

Він – хороший мисливець і турботливий батько. Вид досить поширений, основна частка ареалу в період холодів мігрує в сторону Африки або тропічної Азії. Походження назви в Росії точно не з’ясовано.

Виходячи з численних припущень, слово «чеглок» пішло від староруської «чегл’», що означає «істинний, справжній». Існує думка, що саме тому птицю, незважаючи на її малий розмір, зараховують до загону іменитих соколів, використовуваних на полюванні: сапсану, кречету і балобанов.

опис чеглока

Зовнішній вигляд

Відважний мисливець чеглок виглядає як зменшена копія звичайного сокола. Його можна легко сплутати з сапсаном. Чеглок відрізняється від нього тільки розміром, поздовжніми плямами на нижній частині тулуба і рудими ногами. Незважаючи на наявність в забарвленні лише чорного, білого, коричневого і рудого кольорів, птах виглядає помітно й строкато.

чеглок

Дзьоб у чеглока порівняно маленький і малопотужний. Цівки невеликі, у верхній частині покриті пір’ям. На лапах розташовані тонкі, але зовсім не короткі пальці. Незважаючи на маленьке тіло, будова чеглока здається легким і витонченим, крила довгі, тому трохи виступають за кінець клинчастого хвоста. Самки трохи більші за самців. Вага дорослих самців коливається в районі 160-200г. Самочок – 230-250г. Довжина 319-349 і 329-367 мм відповідно.

Це цікаво! У вбранні другого року життя верхня і задня сторона чеглока стає більш бурою, зникають сизі відтінки. Область під хвостом і гомілки пофарбовані так само як у старих чеглок.

Забарвлення птиці постійно змінюється, але при цьому самці і самки виглядають практично однаково, через що вкрай складно відокремити чеглока хлопчика від дівчинки. «Дитяча» забарвлення – білий, носить його чеглок протягом 8-15 перших днів свого життя. Потім наряд набуває сірі вкраплення з охристим відтінком на череві. Перше гніздовий оперення з’являється ближче до 1 місяця життя. Спинку покриває темно-буре оперення. Ближче до голови переглядають охристі світлі відтінки. На черевці переважають ті ж відтінки охристого, але з поздовжнім малюнком. Дзьоб чеглока сіро-чорного кольору з блакитним відливом біля основи. Бляклі жовті лапи увінчані темними кігтями.

Птах дорослої особини має в кольоровій гамі оперення слабо виражений сизий відтінок на спинної частини. У обношенном пере ця сізость поступово зникає. Потилична і бічні частини шиї покриті білими плямами. Кроющие бесперьевие частини вуха, а також імітовані вуса – чорного відтінку, внизу під очима видно смужки. Груди, боки і очеревина – білі, мають поздовжні широкі темні плями. Частина очеревини у хвоста, гомілки, а також подхвостья у самців рудого кольору. У самочок вони мають охристий або рудуватий відтінок з бурими цятками, які видно і на тильній поверхні крила. Ділянки тіла, не покриті пір’ям – такі ж, як у молодших особин.

Спосіб життя

Мешкає сокіл чеглок повсюдно, де дозволяють кліматичні умови. Його можна зустріти практично скрізь, де поруч є ліси, річки і відкриті місцевості. Літає чеглок досить швидко, іноді уривчасто. Завдяки вазі і будовою тіла, що дозволяє йому ловити потоки повітря і напрямок вітру, може тривалий час парити, не здійснюючи помахів крилами.

Характер птахів досить стурбований і активний, вони надзвичайно моторні і рухливі. Це часто проявляється в їх відношенні до сусідів. Чеглокі зовсім не "ладнають» з будь-якими пернатими. Серед них можуть бути як представники інших видів, так і родичі. Причому відсутність дружелюбності не визначене голодом, нестачею їжі або конкуренцією, це просто особливість характеру чеглока.

Сокіл чеглок дуже неспокійна птах і постійно знаходиться в рух, охороняючи свої угіддя

Це цікаво! Відчувши присутність іншої птиці, він не полінується відразу ж затіяти бійку. Птахи меншого розміру, що потрапили в поле зору чеглока, сприймаються ним як здобич. І нехай зловити вдасться не кожну, чеглок буде дуже старатися.

Цей бешкетник, який оселився поблизу людських угідь, не принесе шкоди, а скоріше навпаки. Він зможе допомогти в боротьбі з дрібними шкідниками, такими як горобці і шпаки. Чеглок в розвитку швидкості може цілком позмагатися з поїздом, але при цьому не нехтує його допомогою в полюванні. Слідуючи за складом, пернатий мисливець ловить птахів, яких проганяє з затишних гілок гул і гуркіт потяга.

Під час любовних ігор сокіл здатний на небачену романтику. Наприклад, часто залицяльник-самець чеглока годує самочку з дзьоба прямо в польоті, щоб виказати їй свою симпатію. Селитися вони люблять на деревах, займаючи місце вище. Поруч обов’язково повинен бути водойму (річка, озеро або простий струмок), лісові хащі навколо гнізда, а також вільне поле або галявина, на якій чеглоки зможуть полювати. При цьому сокіл не будує гнізд, він займає порожні, або виганяє власників з того, що йому сподобалося. Пара охороняє своє житло від будь-яких непроханих гостей, і людина теж не виняток.

Скільки живе чеглок

Термін життя чеглока зазвичай становить 17-20 років, але відомі і довгожителі, вік яких досягав 25 років.

підвиди чеглока

Традиційно виділяють 2 підвиди чеглок, це Falco subbuteo streichi Hartert und Neumann, а також Falco subbuteo Linnaeus. Перший – 1907р, мешкає в південно-східних країнах Азії. Цей підвид осілий, також його можна зустріти на території від південного сходу Китаю до М’янми.

Другий вид датується 1758г, густо поширений на північному заході Африці і в країнах Європи (крім південно-східної частини). Підвид перелітний, холоду пересиджує в Азії або Південній Африці.

Ареал, місця проживання

Чеглок вибирає для життя світлі ліси з просторими відкритими ландшафтами для полювання. Він може гніздитися майже на всій лісовій території колишнього СРСР. Винятком прийнято вважати тайгу (її північні ділянки). Також цього сокола можна зустріти в Італії, країнах Західної Європи та Малої Азії, в Іспанії, Монголії, Азії та Греції. Чеглок не живе в Південній Азії, лісової тропічної зоні Західної Африки, в Індії і Китаї.

Чеглок вибирає для проживання лісу з просторими місцями для полювання

Це цікаво! Маленький сокіл для гніздування вибирає рідкісні лісу. Надається перевага види – змішані або старі високі соснові бори.

Його можна побачити на узліссі, околиці сфагнового болота, на березі великої ріки, на пасовищі поблизу сільськогосподарських угідь. Чеглок уникає суцільною темною тайги і місцевості, позбавленої дерев.

Харчування, видобуток чеглока

Харчується хижак переважно дрібними птахами, а також комахами. У більшості випадків його жертвами стають бабки, жуки і метелики. З птахів сокіл любить поласувати шпаками, горобцями і іншої пернатої дрібницею. У нічний час чеглок може зловити і кажана. Також він любить селитися біля місць проживання ластівок, чорних стрижів, шпаків. Миші та інші дрібні земні тварини можуть стати жертвою тільки випадково, так як птах полює в небі.

Розмноження і потомство

Під час міграції птахи повертаються до місць гніздування. Це відбувається приблизно з 15апреля по 10 травня, коли гілки дерев покриваються зеленим листям. У шлюбний період пари виявляють надзвичайну активність. Вони влаштовують цілу виставу в повітрі, вражаючи випадкових глядачів неймовірними піруетами. Після початкового вибору гнізда (за принципом, який описувався раніше), птиці можуть використовувати його кілька років поспіль. Кладка доводиться на кінець червня або липень.

Це цікаво! Самка може відкласти від 2 до 6 яєць мишастій або охристой забарвлення з яскравими вкрапленнями. Розміри 1 яйця від 29 до 36 мм. Період висиджування пташенят – 27-33 діб.

На яйцях сидить самка, самець же займається видобутком їжі і дбайливо годує майбутню матусю. У перші дні годуванням білих пухнастих пташенят займається виключно самка, після «батьки» приносять їжу спільно. У віці 30-35 днів пташенята, як правило, вже вміють літати. Батьки ще близько 5 тижнів будуть добувати їм їжу, після чого опери малюкам доведеться проявити самостійність.

Самка чеглока відкладає від 2 до 6 яєць і висиджує їх близько місяця

природні вороги

Чеглок практично не має ворогів. З огляду на «поганий характер», недосяжне розташування гнізд і спритність польоту, вони не стануть легкою здобиччю. Лише хворі або старі особини можуть виявитися в лапах ворога. З людиною у чеглока відносини нейтральні. Живе неподалік він корисний для збереження врожаю, так як з великим задоволенням винищує шкідливих комах і дрібних «злодійкуватих» птахів.

Популяція і статус виду

З огляду на територіальну поширеність, популяція чеглока становить близько 3 мільйонів пар. Даний вид була внесена до Червоної книги.

Відео про чеглок

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*