Червона панда – «блискучий» звірок

Як тільки не називають цього дивного звіра з загону хижих і сімейства Пандовая – вогненна кішка; кошковий-червоний ведмедик; кішка, пофарбована вогнем; кішка-ведмідь … Мала панда або червона панда (Ailurus fulgens), дійсно своїм виглядом чимось нагадує кішку, тільки статурою трохи крупніше, і на відміну від мурлик, незважаючи на своє "хиже" походження їсть в основному рослинну їжу.

Мала панда або червона панда (Ailurus fulgens)

За підрахунками зоологів число малих панд значно і швидко скорочується: їх залишилося в світі не більше десяти тисяч. Причина зникнення криється в браконьєрстві (вбивають через пухнастого і красивого хутра і хвоста) і «одомашнення» тварин. Несе загрозу скорочення популяції і вирубка лісів, втоптування тваринами бамбукових заростей (основна їжа панд), хвороби і напад великих хижаків.

Чому червону панду назвали «пандою»

Велику популярність серед людей отримали великі панди, не дивлячись на те, що ім’я «panda» законно належить лише одному ссавцю з їх сімейства – червоною панді, про що дослівно написано в Британській Енциклопедії.

Історія цього імені і «відкриття» червоної панди корінням сягають ще в 13 століття, про що повідомляють стародавні китайські письмена. Але лише в 19 столітті відомості про цю тварину дійшли до Європи. Червону панду виявив натураліст і генерал англійської армії Томас Хардвік в 1821 році на території однієї з колоній належали Англії. Вчений запропонував назвати звірка виходячи зі звуків, які він видає в природі – «ya». Хардвік, також повідомляв в своїй доповіді про назву тваринного китайцями – «poonya».

А ось натураліст з Франції Фредерік Кюв’є назвав червону панду більш привабливим ім’ям – «вона виглядає кішка» (Ailurus fulgens). На його думку, саме яскравими епітетами гідно називатися таке «прекрасне і симпатичне створення».

І все ж, останнє слово залишилося за першовідкривачем тварини, тому сьогодні, ми звично називаємо його «пандою», «червоною пандою».

Мала панда або червона панда (Ailurus fulgens)

опис

Червона панда відрізняється своїм вогненним, рудим забарвленням. Причому, природа подбала про особливу маскування звірка і, як найкращий дизайнер, прикрасила його шерсть від вушок до кінчика хвоста: лапи – чорного, глянсуватого кольору; хвіст – рудий, з малюнком у вигляді світлих кілець; мордочка -беленькая; голова – світлих відтінків; вушка – на кінчиках білі, як і сама морда червоної панди. Такий майстерний камуфляж дозволяє звірку-древолаз залишатися непомітним під час свого тривалого перебування на деревах.

Для легкого підкорення високих дерев, у червоній Пандочка є хоча і короткі, але дуже міцні і сильні лапи з полувтяжнимі кігтями. Вага тварини, якщо це самець – від 3,7кг до 6,2кг, якщо самка – від 4 до 6 кг. Довжина тіла без хвоста – від 50 до 64см. Сам хвіст може бути приблизно від 30 до 50 см.

Спосіб життя червоної панди

Ареал проживання тваринного охоплює територію західної Індії, Непал, Бутан, Бірма (південь) і Південний Китай. Це землі, в яких росте багато бамбука – основна їжа червоної панди. У літню пору звірята харчуються пагонами бамбука, намагаються вишукувати самі молоденькі, і з’їдають на добу до 4 кг. Також харчуються листям, обмежуючись 1,5 кг. З настанням зими їх раціон поповнюється ягодами, фруктами, грибами, лишайником і пташиними яйцями.

Тваринам не дуже подобається спека (оптимальна температура 17-25С), тому вони вважають за краще вести нічний спосіб життя. Люблять самотність і залишають свої ділянки проживання тільки в шлюбний період (січень-березень).

Тривалість життя червоної панди в середньому від 8 до 10 років в природі, в неволі – до 18 років.

Мала панда або червона панда (Ailurus fulgens)

розмноження

Червона або мала панда виношує плід близько 50 днів. На світ з’являються до 4 дитинчат бежевого забарвлення (досягає дорослого віку в більшості випадків все – один), але частіше приплід становить 1-2 цуценя. Вага їх не перевищує 130 грам. Перед пологами, самка намагається облаштувати гніздечко, споруджуючи його з листя і гілок в дуплі або ущелинах скель.

Через 18 днів дитинчата відкривають очі, а по закінчення трьох вже починають пізнавати світ: виходять з гнізда, пробують їсти тверду їжу. І все ж, не перестають харчуватися материнським молоком, аж до досягнення року.

У віці 3 місяці дитинчата червоної панди вже знаходять "дорослий" забарвлення шерстки – стають пухнастими "вогняними кішками". До 18 місяців досягають статевої зрілості, але готові до відтворення потомства лише по досягненню 2-3 річного віку. До цього моменту, молоді звірки кочують зі своєю матір’ю.

Сьогодні червону панду можна побачити в зоопарках світу. Тварини легко адаптуються до життя в неволі, що дозволяє вченим-зоологам забезпечити збереження їх виду на планеті.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*