Чорний лелека (Cicоniа nigrа)

Чорний лелека (Cicоniа nigrа) – рідкісний птах, що відноситься до сімейства Аїстова і загону Лелекоподібні. Від інших побратимів, ці пернаті відрізняються дуже оригінальним фарбуванням оперення.

Опис чорного лелеки

Для верхньої частини тулуба характерно наявність чорного пір’я з зеленкуватим і насиченим червоним переливами. У нижній частині тіла забарвлення пір’я представлений білим кольором. Доросла птиця відрізняється досить великими, значними розмірами. Середня висота чорного лелеки становить 1,0-1,1 м при масі тіла в 2,8-3,0 кг. Розмах крил у пернатого може варіювати в межах 1,50-1,55 м.

Чорний лелека (Сiсоniа nigrа)

Струнка і красивий птах відрізняється стрункими ногами, витонченою шиєю і довгим дзьобом. Дзьоб і ноги птиці мають червоний колір. В області грудей розташовуються густі і скуйовджені пір’ячко, віддалено нагадують хутряний комір. Припущення про «німоті» чорних лелек, обумовленої відсутністю Сірінкс, є безпідставним, але цей вид набагато мовчазний, ніж білі лелеки.

Це цікаво! Чорні лелеки отримали свою назву завдяки забарвленню оперення, незважаючи на те, що в фарбуванні пір’я цього птаха більше зеленувато-фіолетових відтінків, ніж смоляного кольору.

Окрасою очей є обриси червоного кольору. Самки від самців своїм зовнішнім виглядом практично не відрізняються. Особливістю молодої птиці є дуже характерне, сірувато-зелене обрис області навколо очей, а також кілька руда оперення. Дорослі чорні лелеки мають оперення з лоском і строкатістю. Линька відбувається щорічно, починаючись в лютому і закінчуючись з настанням травня-червня.

Тим не менш, це досить скритна і дуже обережний птах, тому спосіб життя чорного лелеки в даний час вивчений недостатньо. У природних умовах, відповідно до даних кільцювання, чорний лелека здатний доживати до вісімнадцяти років. В умовах неволі, офіційно зафіксований, а також рекордний термін тривалості життя становив 31 рік.

Ареал, місця проживання

Чорні лелеки живуть в лісових місцевостях країн Євразії. У нашій країні цих птахів можна зустріти на території від Далекого Сходу до Балтійського моря. Деякі популяції чорного лелеки населяють південну частину Росії, лісисті райони Дагестану і Ставропольський край.

Це цікаво! Дуже незначна чисельність спостерігається в Приморському краї. Зимовий період часу року птиці проводять в південній частині Азії. Осіла популяція чорного лелеки населяє Південну Африку. Згідно зі спостереженнями, в даний час найбільша популяція чорних лелек проживає на території Білорусі, але з настанням зими вона переселяється в Африку.

При виборі місця проживання, перевага віддається різним важкодоступних районах, представленим глухими і старими лісами з болотистими зонами і рівнинами, передгір’ями поблизу водойм, лісовими озерами, річками або болотами. На відміну від багатьох інших представників загону Лелекоподібні, чорні лелеки ніколи не селяться в безпосередній близькості до людського житла.

Раціон чорного лелеки

Дорослий чорний лелека харчується, як правило, рибою, а також використовує в їжу дрібних водних хребетних і безхребетних тварин. Годується птах на мілководді і заливних луках, а також в місцевостях поблизу водойм. У період зимівлі, крім перерахованих кормів, чорний лелека здатний харчуватися дрібними гризунами і досить великими комахами. Відомі випадки, коли дорослі птахи поїдали змій, ящірок і молюсків.

Чорні лелеки в основному харчуються рибою

Розмноження і потомство

Чорні лелеки відносяться до категорії моногамних пернатих, а період вступу в фазу активного розмноження настає на три роки. Гніздиться цей представник сімейства Аїстова один раз на рік, використовуючи з цією метою вершину крони старих і високих дерев або скельні уступи.

Іноді гнізда таких пернатих можна зустріти в горах, розташованими на висоті в 2000-2200 м над рівнем моря. Гніздо масивне, виконане з застосуванням товстих гілок і сучків дерев, які скріплюються між собою дерном, землею і глиною.

Дуже надійне і довговічне лелече гніздо здатне прослужити довгі роки, і досить часто використовується кільком поколінням птиці. На місце свого гніздування лелеки злітаються в останній декаді березня або на самому початку квітня. Самці в цей період запрошують самок на гніздо, розпушити своє біле подхвостье, а також видаючи сиплі свисти. У кладці, насиджувати двома батьками, налічується в межах 4-7 досить великих яєць.

Це цікаво! Протягом двох місяців пташенята чорного лелеки вигодовуються виключно своїми батьками, які близько п’яти разів на добу відригають для них їжу.

Процес насиджування займає близько місяця, а поява пташенят на світло триває протягом декількох днів. Вилупилося пташеня має білий або сіруватий забарвлення, з помаранчевим кольором біля основи дзьоба. Кінчик дзьоба відрізняється зеленувато-жовтим фарбуванням. Перші десять днів пташенята лежать всередині гнізда, після чого починають поступово сідати. Тільки у віці приблизно півтора місяця, підросли і зміцніли птахи здатні досить впевнено стояти на ногах.

природні вороги

У чорного лелеки практично повністю відсутні загрозливі увазі пернаті вороги, але сіра ворона і деякі інші хижі птахи здатні викрадати яйця з гнізда. Пташенят, які занадто рано покидають місце гніздування, іноді знищують чотириногі хижаки, включаючи лисицю і вовка, борсука і єнотоподібного собаку, а також куницю. Досить масово винищують таку рідкісну птицю і мисливці.

У чорних лелек практично отсутствую природні вороги

Популяція і статус виду

В даний час чорні лелеки занесені в Червону книгу на таких територіях, як Росія і Білорусь, Болгарія, Таджикистан і Узбекистан, Україна та Казахстан. Птицю можна побачити на сторінках Червоної книги Мордовії, а також Волгоградської, Саратовської і Іванівській областей.

Слід зазначити, що благополуччя даного виду безпосередньо залежить від таких факторів, як збереження і стан гніздових біотопів. Зниженню загальної чисельності популяції чорного лелеки сприяє значне скорочення кормової бази, а також вирубка лісових зон, які придатні для проживання таких пернатих. Крім усього іншого, в Калінінградській області і країнах Прибалтики, з метою охорони місць проживання чорного лелеки, прийняті дуже суворі заходи.

Відео про чорному лелеці

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*