Дельфін

Дельфін – представник підряду зубастих китів, ряду китоподібних, сімейства дельфінових (лат. Delphinidae). Витончене тіло дельфіна має веретеноподібну обтічну форму, що дозволяє цим ссавцям стрімко розсікати водну гладь. Швидкість дельфіна сягає 50 км / год.

Люди і дельфіни.

Про надзвичайному розумі і кмітливості дельфінів люди знають давно. Ці чарівні тварини рятують людей з терплять лихо судів, не даючи їм потонути. Можна навіть сказати, що дельфіни – найрозумніші тварини на планеті. Багато дресирувальники вважають, що інтелект дельфінів можна прирівняти до людського, настільки розумно і незвично поводяться ці тварини.

Дельфіни в море фото

Існує жарт про дельфінів, що розповідає про те, що якби людина не обігнав дельфінів і раніше не зліз з дерева, то вони вийшли б з води і зараз були б царями природи, підмінивши нас. Дельфін розумний, добрий, красивий, він чудово вчиться, аналізує, запам’ятовує.

Граючий дельфін фото

Дельфіни складаються в прямому родинному зв’язку з грізними мешканцями океанів, касатки і китами. Існує близько 50 видів дельфінів. До них відносяться морська свиня, чорний дельфін, сірий дельфін, беломордий дельфін, атлантичний білобокий дельфін. Найбільш популярний дельфін афаліна (великий дельфін), якого люди в основному і мають на увазі, розповідаючи про зустрічі з представниками цього виду. Вони добре вивчені і приручені. Афалін знімають в кінофільмах, вони беруть участь в програмах по реабілітації дітей, які страждають різними неврологічними недугами.

Дельфін з дитиною фото

Дельфін – опис і фотографії. Як виглядає дельфін?

Дельфін – це не риба, а ссавець тварина. Загальним для всіх видів є витягнуте обтічне тулуб, яке вінчає невелика голова дельфіна з клювообразную пащею. На кожній щелепі розташовується 80-100 маленьких зубів конічної форми. Зуби дельфіна злегка нахилені всередину. Перехід між мордочкою і лобової частиною добре виражений. Майже у всіх представників класу дельфінів є виступаючий спинний плавник. Шкіра еластична і гладка на дотик. Довжина дельфіна може досягати 4,5 метрів в залежності від виду.

Усміхнений дельфін фото

Дельфіни в воді рухаються дуже легко, вони практично не відчувають її опору завдяки спеціальним жировим виділенням на шкірі, що полегшує ковзання. Цікаво, що від тертя води шкіра дельфіна швидко стирається. Тому в глибоких шкірних шарах у них є значний запас регенеруючих клітин. Дельфін постійно линяє, змінюючи за добу до 25 шарів шкіри!

Очі дельфінів маленькі, зір слабкий. Це обумовлено тим, що тварини практично не користуються ними для полювання. Ніздрі трансформовані в дихло, розташоване на тімені.

Як дихають дельфіни?

Кити і дельфіни є родичами і можуть довго перебувати під водою, не спливаючи. Дихло в такі періоди закрито. Але, як і інші китоподібні, дельфіни під водою все ж потребують повітрі і періодично спливають до поверхні для дихання.

Чи є вуха у дельфіна?

Вуха у дельфінів відсутні. Але це не означає, що у них немає слуху. Є! Правда, він функціонує не так, як у інших ссавців. Звуки сприймає внутрішнє вухо, а повітряні подушки, розташовані в лобовій частині, служать резонаторами. Зате ці тварини досконало володіють ехолокацією. Вони безпомилково визначають місце розташування і габарити об’єкта по відбитому звуку, а по довжині хвилі – відстань до нього.

Як сплять дельфіни?

Є у дельфінів і ще одна цікава фізіологічна особливість: вони ніколи не сплять. Тварини зависають у товщі води, періодично піднімаючись на поверхню для дихання. Під час відпочинку вони здатні відключати поперемінно то ліве, то праве півкуля мозку, тобто спить тільки одна половинка мозку дельфіна, а друга не спить.

Де мешкають дельфіни?

Навколишнє середовище дельфіна – виключно водойми. Дельфін мешкає майже у всіх місцях нашої планети, за винятком арктичних і антарктичних областей. Живуть дельфіни в морі, в океані, а також у великих прісноводних річках (амазонський річковий дельфін). Ці ссавці люблять простір і вільно переміщаються на великі відстані.

Фото дельлфіни в море

Мова дельфінів.

Дельфіни – тварини соціальні, живуть зграями, в яких може налічуватися від 10 до 100 (іноді більше) особин, спільними зусиллями відбиваючись від ворогів. Всередині зграї між ними практично не буває конкуренції або бійок, одноплемінники мирно співіснують один з одним. Розмовляють дельфіни за допомогою звуків і сигналів. Мова дельфінів надзвичайно різноманітний. «Розмова» цих ссавців включає в себе клацання, свист, гавкіт, щебет. Спектр голоси дельфінів простягається від найнижчих частот до ультразвуку. Більш того, вони можуть складати прості звуки в слова і пропозиції, передаючи один одному інформацію.

Чим харчуються дельфіни?

У раціон харчування дельфінів входить виключно риба, перевага віддається сардина і анчоусам. Цікавий і спосіб полювання, яким користуються тварини. Зграя дельфінів знаходить косяк риби і особливими звуками змушує його збитися в щільну групу. В результаті такого полювання велика частина косяка стає здобиччю дельфінів. Цією особливістю часто користуються чайки, атакуючи перелякану рибу з повітря. Відомі факти, коли дельфіни допомагали рибалкам, заганяючи косяк до них в мережі.

Акули і дельфіни.

Цікавий факт – акули і дельфіни живуть в симбіозі. Вони часто полюють разом, не показуючи ніякої агресії один до одного.

Дельфіни й акули фото

Види дельфінів.

У сімействі дельфінові виділяються 17 пологів. Найбільш цікаві різновиди дельфінів:

  • Белобрюхий дельфін (чорний дельфін, чилійський дельфін) (лат. Cephalorhynchus eutropia) мешкає виключно на узбережжі Чилі. Тварина з досить скромними розмірами – довжина кремезного та досить товстого тіла цього китоподібного не перевищує 170 см. Спинка і боки белобрюхого дельфіна мають сірий колір, тоді як горло, область черева і прилеглі до тіла частини ласт абсолютно білі. Ласти і спинний плавник белобрюхого дельфіна менше, ніж у інших видів дельфінів. Даний вид близький до зникнення, охороняється чилійськими владою.

Белобрюхий дельфін (чорний дельфін, чилійський дельфін) (лат. Cephalorhynchus eutropia)

  • Дельфін-белобочка (звичайний дельфін) (лат. Delphinus delphis). Довжина морської тварини нерідко досягає 2,4 метра, вага дельфіна варіюється в межах 60-80 кілограмів. В області спини звичайний дельфін забарвлений в темно-синій або практично чорний колір, черево біле, а вздовж світлих боків проходить ефектна смужка жовтувато-сірого відтінку. Цей вид дельфінів живе в акваторії Середземного і Чорного морів, привільно відчуває себе в Атлантичному і Тихому океанах. Зустрічається дельфін-білобочка на східному узбережжі Південної Америки, уздовж берегів Нової Зеландії та Південної Африки, в морях Японії і Кореї.

Дельфін-белобочка (звичайний дельфін) (лат. Delphinus delphis)

  • Беломордий дельфін (лат. Lagenorhynchus albirostris) – великий представник китоподібних з довжиною тіла, що досягає 3 метрів і масою до 275 кг. Відмінною особливістю беломордого дельфіна є дуже світла, часом білосніжна морда. Ареал проживання цього ссавця включає в себе води Північної Атлантики, узбережжя Португалії і Туреччини. Харчується дельфін такими рибами, як мойва, навага, камбала, оселедець, тріска, мерланг, а також молюсками й ракоподібними.

Беломордий дельфін (лат. Lagenorhynchus albirostris)

  • Крупнозубий дельфін (лат. Steno bredanensis). Довжина тіла цього морського ссавця 2-2,6 метра, вага різниться від 90 до 155 кг. Висота спинного плавця становить 18-28 см. У забарвленні дельфіна переважає сірий колір, за яким «розкидані» плями молочного кольору. Цей вид дельфінів поширений біля узбережжя Бразилії, в Мексиканській і Каліфорнійському затоках, мешкає в теплих водах Карибського і Червоного морів.

Крупнозубий дельфін (лат. Steno bredanensis)

  • Афаліна (великий дельфін або пляшконосий дельфін) (лат. Tursiops truncatus). Довжина тварини може варіюватися від 2,3 до 3,6 метрів, а вага від 150 до 300 кг. Забарвлення тіла афаліни залежить від місця проживання, але в основному вид має темно-буру верхню частину тіла і сірувато-біле черево. Іноді з боків спостерігається слабко виражений візерунок у вигляді нечітких смуг або плям. Мешкає афаліна в Середземному, Червоному, Балтійському і Чорному морях, часто зустрічається в Тихому океані уздовж узбережжя Японії, Аргентини та Нової Зеландії.

Афаліна (великий дельфін або пляшконосий дельфін) (лат. Tursiops truncatus)

  • Широкомордий дельфін (бесклювий дельфін) (лат. Peponocephala electra) поширений у водах країн з тропічним кліматом, особливо масові популяції мешкають уздовж узбережжя Гавайських островів. Торпедообразное, світло-сіре тіло тварини вінчає конусоподібна голова темно-сірого кольору. Довжина ссавця нерідко досягає 3 метрів, а важить доросла особина більше 200 кг.

Широкомордий дельфін (бесклювий дельфін) (лат. Peponocephala electra)

  • Китайський дельфін (лат. Sousa chinensis). Цей представник роду горбатих дельфінів мешкає в водах уздовж узбережжя Південно-Східної Азії, але в період розмноження мігрує, тому зустрічається в затоках, тихих морських лагунах і навіть річках, що омивають Австралію і країни Південної Африки. Довжина тварини може становити 2-3,5 метра при вазі в 150-230 кг. Дивно, але хоча народжуються дельфінята абсолютно чорними, у міру їх зростання забарвлення тіла змінюється спочатку на світло-сіру, з трохи рожевими цятками, а дорослі особини стають практично білими. Китайський дельфін харчується рибами і молюсками.

Китайський дельфін (лат. Sousa chinensis)

  • Іравадійский дельфін (лат. Orcaella brevirostris). Відмінною особливістю даного виду дельфінів є повна відсутність дзьоба на морді і гнучка шия, яка отримала рухливість за рахунок декількох шкірних і м’язових складок за головою. Забарвлення тіла іравадійский дельфіна може бути як світло-сірим з блакитним відливом, так і темно-сірим, при цьому черево тварини завжди на тон світліше. У довжину це водний ссавець сягає 1,5-2,8 метрів при вазі в 115-145 кг. Ареал проживання дельфіна охоплює води теплого Індійського океану, починаючи від Бенгальської затоки і аж до північного узбережжя Австралії.

Іравадійский дельфін (лат. Orcaella brevirostris)

Іравадійский дельфін фото

  • Хрестоподібний дельфін (лат. Lagenorhynchus cruciger) мешкає виключно в водах Антарктики і Субантарктики. Забарвлення дельфіна чорно-біла, рідше – темно-сірого тону. Ефектна мітка білого кольору, охоплюючи боки ссавця, тягнеться до його морди, обрамляючи область очей. Друга мітка проходить поздовжньо задньої частини тіла, перетинаючись з першої і утворюючи малюнок у вигляді пісочного годинника. Дорослий хрестоподібний дельфін має довжину тіла близько 2 метрів в довжину, вага дельфіна варіюється в межах 90-120 кілограм.

Хрестоподібний дельфін (лат. Lagenorhynchus cruciger)

  • Ластівка (косатка) (лат. Orcinus orca) – ссавець, яке відноситься до сімейства дельфінові, роду косатки. Ластівка самець має довжину близько 10 метрів і вага в межах 8 тонн. Самки менше: їх довжина сягає 8,7 метрів. Грудні ласти косаток мають широку овальну форму. Зуби косаток досить довгі – до 13 см в довжину. Бока і спина ссавця чорні, горло біле, а на череві знаходиться біла смуга. Над очима розташовані білі плями. Іноді зустрічаються повністю чорні або білі особини в водах Тихого океану. Мешкає косатка у всіх водах світового океану, крім Азовського моря, Чорного моря, моря Лаптєвих і Східно-Сибірського моря.

Ластівка (косатка) (лат. Orcinus orca)

Ластівка фото

Розмноження дельфінів, дитинчата дельфінів.

У дельфінів немає яскраво вираженого шлюбного періоду. Розмноження відбувається в будь-який час року. Злучається з самками, як правило, ватажок зграї. Вагітність триває приблизно 18 тижнів і протікає досить важко. Самка дельфіна стає неповороткою, втрачає здатність швидко пересуватися і нерідко стає здобиччю ворогів. Дельфініха приносить 1 дитинчати приблизно раз в 2 роки. Маленькі дельфіни довжиною близько 50-60 сантиметрів народжуються прямо на плаву, повністю дієздатними і з перших хвилин в змозі йти за матір’ю.

фото дельфіни

Дитинчата дельфінів харчуються молоком матері, часто їдять і швидко ростуть. Годування припиняється до півтора років, коли дельфінятко починає самостійно харчуватися рибою. Вихованням і навчанням дітей займаються виключно особини жіночої статі. Самці дельфінів не належать до числа дбайливих батьків.

Дельфін і дельфінятко фото

Цікаві факти про дельфінів:

  • Рівень розвитку дельфінів надзвичайно високий, тому багато часу вони присвячують не тільки видобутку їжі, але і спілкування, ігор і навіть сексу. Це, мабуть, єдині тварини (крім людини, зрозуміло), сексуальні відносини яких виходять за рамки продовження роду. Ці ссавці грають з великим задоволенням: дельфіни вистрибують з води на кілька метрів, просто зависаючи на мить або роблячи в повітрі складні фігури, піруети, гвинти. Гравці дельфіни дуже часто привертають увагу пасажирів теплоходів.
  • На відміну від риб, дельфін розмахує хвостом в напрямі вгору / вниз.
  • У роті статевозрілого дельфіна налічується 210 гострих зубів, при цьому вони грають роль лише при захопленні їжі, а ось заковтують свою здобич дельфіни не жуючи, так як жувального рефлексу у них немає.
  • Дельфіни не сплять! Вірніше, спить у них лише одна півкуля мозку, тоді як друге не спить і інтуїтивно виштовхує дельфіна на поверхню водної гладі для здійснення чергового вдиху.
  • В даний час заборонено влаштовувати полювання на цих цікавих і чарівних тварин. Незважаючи на всі охоронні заходи, поголів’я дельфінів скорочується, а деякі з них майже вимерли. Зараз у багатьох аквапарках ведеться робота по розведенню зникаючих видів, а також вивчення і дресируванню дельфінів.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*