Філін

Філін – це хижа нічна або сутінкова птах, яка відноситься до типу хордові, класу птиці, підкласу кілегруді, загону совоподібних, сімейству совині, підродини справжні сови, роду пугачі (лат. Bubo) і роду рибні пугачі (лат. Ketupa).

Філін фото

Філін – опис, будова, характеристика. Як виглядає пугач?

Пугачі – найбільші представники сімейства совиних. Наприклад, звичайний пугач – це найбільша птах родини. Він може вирости до 75 см в довжину і важити близько 4 кг. Найменший пугач – це пугач Фрейзера, він же гвінейський пугач, величина якого становить від 39 до 44 см, а максимальна вага досягає 815 грам. Серед пугачів яскраво самці відрізняються від самок: самки завжди більший і важчий самців.

Звичайний пугач фото (лат. Bubo bubo)

Звичайний пугач (лат. Bubo bubo). Автор фото: Kamil

Філін Фрейзера фото (лат. Bubo poensis)

Філін Фрейзера (лат. Bubo poensis). Автор фото: Aidan Schoonbee

Більшість пугачів відрізняються щільним, кремезним статурою і характерною бочкообразной формою тіла, що в деякій мірі обумовлено густим і пухким оперенням. ноги птахів сильні і короткі, з довгими, чіпкими пальцями, які закінчуються гострими, гачкуватими кігтями чорного кольору. Цівка і пальці зазвичай оперені, але зустрічаються види з голими пальцями.

Ноги і кігті пугача фото (вид - віргінський пугач)

Автор фото: Virginia State Parks staff

крила пугача довгі і потужні, їх розмах вражає, а у найбільших екземплярів досягає 1,8 – 1,9 м. хвіст птахів середньої довжини, злегка закруглений на кінці.

Крила пугача фото (вид - звичайний пугач Bubo bubo)

Автор фото: Peter Trimming from Croydon, England

У пугача досить велика, широка голова округлої форми, увінчана характерними пучками пір’я, що утворюють пір’яні вушка – своєрідне прикраса і відмінна риса всіх пугачів. У деяких видів вушка невеликі і витягнуті, у інших широкі і округлі, поставлені близько чи далеко.

дзьоб пугача зазвичай чорний, короткий і потужний, оснащений на кінці гачком, за допомогою якого птах видає характерні клацають звуки. Дзьоб гвінейського пугача має відмітний, блакитно-сірий колір. Восковица невелика і прикрита короткими пір’ям, схожими на щетинки.

Голова і дзьоб пугача фото (вид - звичайний пугач)

Автор фото: Brocken Inaglory

оперення пугача густе, пухнасте і пухке. Основний забарвленням є іржаво-коричневі і димчасто-сірі тони з темними вертикальними плямами, які покривають голову, спину і плечі птахів. Горло і груди більшості пугачів прикрашають більш-менш виражені плями каплевидної форми, на череві зазвичай розташовується малюнок у вигляді тонкої горизонтальної ряби.

Перо пугача звичайного фото

Автор фото: 00BlacKBerrY00

величезні очі пугача можуть бути жовтими, яскраво-помаранчевими або червоними, і тільки абіссінський пугач відрізняється коричневої радужкою. Очі птахів дивляться строго вперед, нерухомо стоять на місці і ніколи не рухаються. Пернаті хижаки сприймають світ в чорно-білому кольорі і, всупереч поширеній помилці, пугач прекрасно бачить вдень, причому навіть на великій відстані. Його зіницю чуйно реагує на будь-яка зміна освітлення і звужується і розширюється при кожному вдиху і видиху.

Очі пугача фото

Автор фото: Tony Hisgett

Очі блідого пугача фото

Повіки блідого пугача мають рожевий колір. Автор фото: frank wouters

сутінковий зір у пугачів розвинене так само, як у будь-яких інших пернатих нічних мисливців. Їх очі мають телескопічної формою, а кришталик розташовується не в очному яблуці, а в роговій трубці, будучи по суті яскравий об’єктив, в якому величезний зіницю повністю використовує навіть саме незначна кількість світла. Але і саме гострий зір має межу, тому в повній темряві пугач, звичайно, не бачить, а полює, покладаючись на свій ще більш гострий слух, який, подібно до акустичному фільтру, сприймає тільки найважливіші для птиці звуки.

Філін днем ​​фото (вид - капский пугач)

Автор фото: NH53

Завдяки особливостям анатомічної будови шийних хребців і розташуванню основних кровоносних судин пугач може повертати голову на 200 градусів, не ризикуючи при цьому скрутити собі шию, перетиснути сонну і хребетну артерії і перекрити приплив крові до мозку.

Голос пугача.

Серед всіх совоподібних пугачі відрізняються найбагатшим і складним голосовим «репертуаром». У безвітряну погоду низьке уханье пугача можна почути на відстані до 4 км, а особливо балакучими птиці стають в шлюбний період перед світанком. Таким чином зазвичай перегукуються пари, причому самки видають більш низькі звуки. Поза шлюбного періоду можна почути характерний "плач" пугачів, уривчастий "регіт", глухий "кашель", гудіння і сумні, тужливі пісні. А голос непальського пугача дуже нагадує людську мову, ніж часом сильно лякає місцеве населення.

Тривалість життя пугача.

У дикій природі пугач живе не більше 20 років. У неволі при хорошому догляді птахи здатні прожити до 68 років.

Філін фото птиці (вид - малайський рибний пугач)

Автор фото: Dougjj

Чим відрізняється сова від пугача?

Сімейство совині включає 3 підродини, які утворюють 27 пологів і більше 200 видів. Таким чином, сімейство совиних об’єднує сов, совок, пугачів, сичів і неяситей, і всі ці різновиди пернатих хижаків мають загальні особливості і характерні відмінності.

Пугач і сови – найбільш поширені птиці, а розрізнити їх можна за зовнішнім виглядом і звичками:

  • пугачі набагато більші і масивніші сов, їх вага може становити близько 4 кг, а маса сови ледь досягає 2 кг;
  • у пугачів на відміну від сов на голові ростуть характерні пучки пір’я, так звані пір’яні вушка, а у сов верхівка абсолютно рівна, за винятком деяких видів сов (наприклад, вухатих сов або смугастої сови);
  • у пугачів лицьовій диск виражений дуже слабо, багато сови ж мають на обличчі більш-менш помітну "маску" темного або світлого забарвлення;
  • сова відрізняється від пугача своїм раціоном, так як її меню складають переважно дрібні гризуни, а пугачі завдяки своїм значним розмірам полюють навіть на великих тварин (наприклад, кіз і оленів);
  • кінчики пір’я пугача відрізняються загостреною формою, а у сови, навпаки, округлої. Тому під час польоту сова ширяє абсолютно безшумно, а пугач розсікає повітря з характерним свистом.

Фото сови і пугача

Зліва віргінський пугач, праворуч болотна сова

Чим відрізняється пугач від пугача?

  • Відрізнити пугача від пугача зовсім просто: сич є ще більш дрібну птицю довжиною до 28 см і середньою вагою близько 100-150 г. При цьому розміри звичайного пугача, наприклад, можуть досягати 75 см в довжину при вазі в 4 кг.
  • На відміну від пугача череп пугача відрізняється злегка плескатої формою, до того ж сич не має пір’яних вушок.
  • Деякі види сичів ведуть переважно денний спосіб життя (наприклад, кролячий сич), ніж помітно відрізняються від сов і пугачів.
  • Харчування пугача і пугача відрізняється: маленькі сичі зазвичай ловлять гризунів, комах, рептилій, дрібних ссавців, а великі види пугачів можуть навіть нападати на оленів і косуль.

Відмінність пугача від пугача фото

Зліва віргінський пугач, праворуч брамінскій сич

Де живе пугач?

Пугачі – одні з найпоширеніших хижих птахів і зустрічаються в більшості країн Євразії, Африки, Північної та Південної Америки. Пугачі мешкають в Росії, США, Судані, Сомалі, ПАР, Ефіопії, Кенії, Танзанії, Зімбабве, Непалі, Таїланді, Індокитаї, Пакистані, Малайзії та Китаї, Бірмі, Індії, Маньчжурії, Гренландії, Перу, Болівії, Чилі, Аргентині і дуже багатьох інших країнах. Пугачі живуть на всій території Росії: у Європейській частині, в Сибіру, ​​в Амурській області і Приморському краї. Їх звичні біотопи включають гори, пустелі, степи, лісові масиви. Птахи не бояться людей і часто селяться в міських парках і поблизу сільськогосподарських угідь.

Де живе пугач фото (вид - філіппінський пугач)

Автор фото: Bram Demeulemeester

Спосіб життя пугача.

В основному, пугачі ведуть осілий спосіб життя, тільки північні види є перелітними і відлітають взимку на південь у пошуках їжі. Визначальним фактором для вибору місця проживання є наявність основного корму, а ретельно охороняється кормова територія зазвичай займає ділянку площею від 15 до 80 км2.

Філін в дуплі фото (вид - бенгальський пугач)

Автор фото: Archana96

Як полюють пугачі?

На відміну від сов, більшість пугачів однаково активні в сутінках і в світлий час доби, особливо в похмуру погоду, тому можуть полювати і вдень і вночі. Спосіб полювання у різних пугачів практично однаковий, за винятком полярної сови і рибного пугача.

Полярна сова виглядає здобич з землі, сидячи нерухомо на невеликому підвищенні. У темний час доби метод полювання змінюється, і сова переслідує здобич в угон, а може полювати в польоті, зависаючи над жертвою і тремтячи, на зразок боривітри.

Рибні пугачі полюють з крутих берегів річок, схилених над водою гілок дерев або стоячи на мілководді. Ці хижі птахи ходять по землі набагато більше своїх родичів, тому в місцях їх проживання можна знайти характерні стежки, протоптані уздовж річкових берегів.

Решта видів пугачів полюють, здійснюючи короткі пурхають польоти над землею або водою, а потім недовго відпочивають на узвишші, виглядаючи чергову жертву. Як тільки з’являється черговий кормової об’єкт, пугач стрімко кидається на жертву і встромляє в її тіло свої гострі кігті. За рибою пернаті хижаки досить спритно пікірують в воду і пірнають, цілком або частково ховаючись під водою.

Дрібну здобич пугачі ковтають цілими, великих тварин і птахів розривають на шматки і ковтають прямо з потрохами і шкурами. Цікаво, що звичайний пугач, піймавши їжачка, не завжди знімає з нього шкіру разом з голками, і часто ковтає цілком.

Летить пугач фото (вид - блідий пугач)

Автор фото: Tony Hisgett

Чим харчується пугач?

Вузькою харчової спеціалізацією відрізняється тільки рибний пугач, який харчується в основному рибою, крабами і амфібіями, і полярна сова, вживає переважно лемінгів. А у західноафриканській пугача занадто маленькі і слабкі кігті, тому хижак змушений є тільки комах: цвіркунів, жуків і тарганів.

Їжа пугача фото

Автор фото: Yellowstone National Park from Yellowstone NP, USA

Раціон інших пугачів більш різноманітний і включає безліч всіляких тварин:

  • гризуни: сіра і чорна щури, червоно-сіра, снігова, водяна і звичайна полівки, а також миші, хом’яки, соні, різні види зайців, ховрахи, тушканчики, нутрії, ондатри, білки і бабаки;
  • інші ссавці: кози, косулі, кабани, олені, гірські козли, їжаки, землерийки, кажани, куниці, видри, борсуки, мангусти, гімалайські цивети, дрібні домашні тварини і дитинчата копитних;
  • птиці: фазан, куріпка, дятел, стриж, чайка, крижень, качка, гусак, ворона, сорока, голуб, чапля, рябчик;
  • плазуни: змії, ящірки, черепахи;
  • павуки і великі комахи (сарана, жужелиці, різні жуки);
  • риба, ракоподібні, амфібії (жаби).

Не гидують пугачі залишками чужій видобутку, тягають наживки з капканів, а при відсутності основного корму легко переключаються на інший раціон. При великій кількості корму пугачі все життя проводять у межах свого індивідуального ділянки.

Що їсть пугач фото

Автор фото: Martin Mecnarowski

Класифікація пугачів.

Сімейство совиних включає 2 роду пугачів:

  1. рід пугачі (Лат. Bubo), в який входять 19 видів птахів:
    • Bubo africanus (Temminck, 1821) – Африканський Філін Плямистий пугач
    • Bubo ascalaphus (Savigny, 1809) – Пустельний Філін Фараонів пугач
    • Bubo bengalensis (Franklin, 1831) – Бенгальська пугач
    • Bubo blakistoni (Seebohm, 1884) – Рибний пугач
    • Bubo bubo (Linnaeus, 1758) – Філін звичайний, Євроазіатський пугач або Північний пугач
    • Bubo capensis (A. Smith, 1834) – Капській пугач
    • Bubo cinerascens (Guerin-Meneville, 1843) – Сірий пугач або Абиссинский пугач
    • Bubo coromandus (Latham, 1790) – Коромандельський Філін Темний пугач
    • Bubo lacteus (Temminck, 1820) – Блідий пугач
    • Bubo leucostictus Hartlaub, 1855 – Західноафриканський пугач
    • Bubo magellanicus (Lesson, 1828) – Магелланова пугач
    • Bubo nipalensis (Hodgson, 1836) – Непальський пугач
    • Bubo philippensis (Kaup, 1851) – Філіппінська пугач
    • Bubo poensis (Fraser, 1854) – Гвінейська пугач
    • Bubo scandiacus (Linnaeus, 1758) – Біла сова, Полярна сова
    • Bubo shelleyi (Sharpe Ussher, 1872) – Смугастий пугач
    • Bubo sumatranus (Raffles, 1822) – Малайський пугач
    • Bubo virginianus (Gmelin, 1788) – пугач віргінський
    • Bubo vosseleri (Reichenow, 1908) – узамбарская пугач
    • рід рибні пугачі (Лат. Ketupa), в який входять 3 види:
      • Ketupa flavipes (Hodgson, 1836) – Гімалайський рибний пугач
      • Ketupa ketupu (Horsfield, 1821) – Малайський рибний пугач
      • Ketupa zeylonensis (Gmelin, 1788) – Бурий рибний пугач

      Рибний пугач (лат. Bubo blakistoni), незважаючи на свою назву, розглядається в класифікації як вид роду пугачі.

      В даний час ряд дослідників, які проводили аналіз ДНК птахів, рекомендують об’єднати всі види пугачів в загальний рід Bubo, тому що єдиною суттєвою відмінністю рибних пугачів є їх особливий раціон, що складається переважно з риби і водних безхребетних.

      Вороги пугачів в природі.

      Філін досить крупно повезло, адже у дорослих особин практично немає ворогів в природному ареалі проживання. Єдина небезпека пугачеві виходить від людини: в деяких країнах на цього пернатого хижака полюють браконьєри, відстрілюючи птахів з метою видобутку його пазурів, пір’я і внутрішніх органів для виготовлення препаратів нетрадиційної медицини. Досить багато пугачів гине при поїданні гризунів, що харчуються культурними посівами на полях, оброблених хімікатами. Нерідкі випадки загибелі пугачів, коли в польоті ці великі птахи з розмахом крил випадково стосуються високовольтних проводів ЛЕП. Проте, пташенята пугача, що знаходяться в гнізді без нагляду батьків, можуть стати здобиччю пролазливих куниць, лисиць, вовків і борсуків.

      Філін в оборонній позі фото

      Автор фото: Jvanree

      Види пугачів, фото і назви.

      Нижче наведено опис декількох різновидів пугачів.

      • Біла сова (полярна сова) (Лат. Bubo scandiacus, Nyctea scandiaca). Спочатку цих птахів виділяли в самостійний рід Nyctea, але в даний час орнітологи зараховують полярну сову до роду пугачів. Полярна сова – найбільший з представників загону, що населяють тундру: самки виростають в довжину до 70 см і важать близько 3 кг, довжина тіла самців становить близько 55-65 см, а їх маса досягає 1,3-2,5 кг. Завдяки значним розмірам розмах крил цих птахів може досягати 150-160 см. Пташенята білої сови носять коричневе оперення, а дорослі птахи відрізняються поблажливим забарвленням білого кольору з бурими поперечними плямами, що робить їх непомітними на тлі зимового пейзажу. Причому самки і молоді сови більш строкаті, ніж дорослі самці. У білій полярної сови гострий чорний дзьоб, практично до самого кінчика покритий пір’ям-щетинками, а ноги птиці покриті грубим оперенням, що нагадує кошлату шерсть. Найбільшу активність полярні сови виявляють пізно увечері і рано вранці, здійснюючи регулярні мисливські вильоти. Велику частину раціону білої сови становлять дрібні гризуни, переважно лемінги. Від них же залежить розмноження птахів: якщо кількості лемінгів не вистачає, щоб прогодувати пташенят, полярні сови перестають відкладати яйця. При відсутності основного корму білі сови полюють на більших тварин: зайців, пищух, горностаїв, а також нападають на птахів – гусей, качок і білих куріпок, не гребують падлом і рибою. Полярні сови – звичайний, не викликає побоювань вид, представники якого населяють всю тундрову зону. Полярні сови – це частково осілі, але переважно перелітні птахи. Взимку в пошуках їжі вони часто відлітають в степу і лесотундру, вважаючи за краще відкриту місцевість, а лісів намагаються уникати. З жовтня по квітень вони зимують на новому місці, де досить їжі, а до кінця весни повертаються на звичне місце проживання. Ареал білої сови проходить кругополярно по території Євразії (живуть і в Росії), Північної Америки, птах живе в Гренландії і зустрічається на окремих островах Північного Льодовитого океану, в тому числі на острові Врангеля.

      Біла сова (полярна сова) фото (лат. Bubo scandiacus, Nyctea scandiaca)

      Автор фото: David Syzdek

      • рибний пугач, він же далекосхідний рибний пугач (Лат. Bubo blakistoni, син. – Ketupa blakistoni) – один з найбільших представників загону і найбільший вид свого роду. Дорослі самки виростають до 70 см в довжину, їх маса становить близько 4 кг, а розмах крил досягає 180-190 см. У рибного пугача широкі пір’яні вушка, довгі крила і округлий хвіст. Забарвлення оперення переважно бурий, однотонний, з темними цятками, розкиданими по всьому тілу. На горлі завжди є біла пляма, у деяких особин білі плями можуть бути на верхівці і потилиці. Підошви пальців покриті дрібними шипами, призначеними для утримання здобичі, а самі пальці голі. Рибні пугачі проявляють активність вдень і ввечері, але влітку полюють тільки вночі, а їх основним джерелом харчування є риба, завдяки чому птиці отримали свою назву. Полювання відбувається з крутих берегів річок, що нависли над водою дерев або великих валунів, звідки хижаки виглядають свою здобич. Наметове в воді рибу, пугач різко пікірує і вистачає жертву чіпкими кігтями, але ніколи не занурюється у воду цілком. Іноді птиці бродять по пояс у воді, нишпорять ногами по дну і виловлюють раків, жаб і повільно плавання рибок. Найвдаліша полювання зазвичай відбувається в місцях проходу лососевих видів риб, що йдуть на нерест. Взимку рибний пугач переходить на інший раціон і задовольняється іншими птахами, гризунами, підбирає падаль і спритно краде наживку з капканів. Гнізда цих птахів розташовуються в дуплах старих листяних дерев, що ростуть неподалік від води. Рибний пугач веде осілий спосіб життя, а залишає насиджені місця, тільки коли змушений вирушати на пошуки їжі. Мешкає пугач в лісах Маньчжурії на північному сході Китаю, а також в Росії в Амурській області і Приморському краї. Ці птахи вкрай нечисленні, і тому рибний пугач занесений до Червоної книги, як зникаючий вид.

      Рибний пугач (далекосхідний рибний пугач) фото (лат. Bubo blakistoni, Ketupa blakistoni)

      Автор фото: Tokumi

      • звичайний пугач, він же євразійський пугач, північний пугач або пугач (Лат. Bubo bubo). Цей великий хижак, незначно поступається величиною Беркуту, відрізняється масивним, бочкоподібним складанням тіла, дуже м’яким і пухким оперенням рудувато-охристого кольору і довгими пучками пір’я, зростаючими над яскраво-помаранчевими очима. Довжина тіла пугача становить близько 60-75 см. Самці важать від 2,1 до 2,7 кг, а вага самок досягає 3-3,2 кг. Розмах крил пугача становить від 150 до 180-190 см. Деякі орнітологи вважають звичайного пугача найбільшим представником загону, але це твердження вірне частково, тому що рибний пугач має меншу довжину тіла, але більш масивний, а бородата сова має більш витягнуте тіло, але відрізняється витонченим будовою. Якщо розглядати птахів з близької відстані, видно, що у самців звичайного пугача пір’яні вушка "поставлені" пряміше, ніж у самок. Загальний рудо-охристий забарвлення птахів може змінюватися в залежності від місця проживання: оперення представників популяцій Європи та Китаю в основному іржаве і буро-чорне, мешканці Середньої Азії і Сибіру більш кремові або сіро-охристі. На відміну від рибного пугача, пальці пугача добре оперені. Звичайний пугач – типовий нічний хижак, хоча взимку і в похмуру погоду птахи можуть полювати вдень. Раціон харчування хижака багатий і різноманітний, хоча перевага віддається птахам і дрібним ссавцям. За підрахунками вчених, пугач харчується близько 300 видами птахів, серед яких є дуже великі, наприклад, чапля, глухар або тетерев. Також їжа пугача включає численних представників сімейства воронових (грак, сорока, сойка, сіра і чорна ворона, клушица, галка), дрібні види горобиних і не менше 17 видів курообразних. Серед ссавців в раціоні пугача переважають гризуни (близько 130 видів), такі, як сірі щурі, полівки, степові пеструшки, тушканчики, білки і бабаки. Також звичайний пугач полює на зайцеообразних (русак, біляк, топай, даурская піщуха), на кротів, куниць, їжаків, борсуків, мангустів та єнотовидних собак. Принагідно хижаки нападають на домашніх собак і кішок, а також дитинчат копитних – кіз, козуль, кабанів і оленів. Незначну частину раціону складають плазуни, земноводні і риба. Біотопи птиці також відрізняються різноманіттям: звичайні пугачі мешкають від тайгових лісів до пустель, в болотах, рідколісся, на лісових скелястих схилах, уникаючи лише глухих лісів. Ареал проживання пугача простягається здебільшого територій Європи і Азії, від західних околиць до острова Сахалін, південних Курил та побережжя Охотського моря. Також птахів можна зустріти в Північній Африці, на південь до 15 паралелі.

      Звичайний пугач (євразійський пугач, північний пугач, пугач) фото (лат. Bubo bubo)

      Автор фото: Lotse

      Звичайний пугач фото

      Автор фото: Carlos Delgado

      • бенгальська пугач (Лат. Bubo bengalensis) – це птах середньої величини, яка виростає в довжину до 50-56 см. При цьому вага пугача становить близько 1,1 кг. Бенгальська пугач відрізняється світлим забарвленням оперення жовтувато-коричневого кольору з чорними цятками. Груди птахів прикрашає безліч темних вертикальних смужок. Бенгальська пугач – нічний мисливець, харчується птахами і дрібними ссавцями, іноді рептиліями, комахами і ракоподібними. У цих птахів великі оранжево-червоні очі, а їх манера сідати на даху додому породила безліч марновірств, в результаті чого багато бенгальські пугачі були винищені. Сьогодні хижаки знаходяться під охороною індійських властей, і їх популяції ніщо не загрожує. Ареал виду охоплює Індію, Пакистан, Непал, Бірму і проходить до західних передгір’їв Гімалаїв. Бенгальська пугач воліє пустельні і скласти ландшафти, уникає вологих лісів і посушливих областей, часто зустрічається на плантаціях манго.

      Бенгальська пугач фото (лат. Bubo bengalensis)

      • віргінський пугач (Лат. Bubo virginianus). Цей пернатий хижак вперше був виявлений в американському штаті Віргінія, за що і отримав свою назву. Своїми розмірами віргінський пугач поступається лише пугачеві звичайному, тому вважається другим за величиною пугачів в світі, а також найбільшим з представників сімейства, що мешкають в Новому Світі. Дорослі самки виростають в довжину до 46-63,5 см, а важить пугач від 0,9 до 1,8 кг. При цьому розмах крил птахів досягає 91-152 см. Забарвлення оперення даного виду пугачів дуже різноманітний. Він може бути іржаво-коричневим, чорним, білим або сірим, а нижня поверхня пір’я забарвлена ​​більш ясно і покрита темними розводами, розкресленими білою смугою. Харчуються пугачі, в основному, гризунами, хоча, за підрахунками вчених, їх раціон включає близько 253 видів птахів і тварин. Віргінський пугач – нічний хижак і веде осілий спосіб життя, тільки популяції північних районів на зиму откочевивают на південь. Ці птахи легко адаптуються до будь-яких біотопів, тому зустрічаються в лісах, пустелях, степах, на сільськогосподарських угіддях і в міських парках. Ареал виду проходить по всій Північній Америці, крім районів Крайньої Півночі, а на території Південної Америки пугачі живуть в передгірних районах Анд. Ці птахи не зустрічаються за межами Америки, але досить численні, і стан їх популяції викликає найменші побоювання.

      Віргінський пугач фото (лат. Bubo virginianus)

      Автор фото: Yellowstone National Park from Yellowstone NP, USA

      Віргінський пугач фото (підвид Bubo virginianus virginianus)

      Автор фото: Greg Hume

      • Африканський пугач, він же плямистий пугач (Лат. Bubo africanus). Цей досить невеликий представник сімейства, який виростає в довжину до 45 см і важить не більше 480-850 м Проте, розмах крил пугача становить близько 1 м. Оперення птиці відрізняється сірим або червоно-коричневим кольором з хаотично розкиданими по всьому тілу білими цятками, деякі іноді зливаються на грудях в одне велике пляма. Більшість птахів мають жовті очі, але в особливо посушливих областях ареалу зустрічаються Темна особини каштаново-коричневих тонів з помаранчевими очима. Африканський пугач – типовий нічний хижак і вважає за краще полювати до самого світанку. Його здобиччю стають великі комахи, дрібні ссавці, різні види птахів, амфібії і рептилії, а при нагоді падаль. Гнізда птахів розташовуються прямо на землі, в ущелинах скель і під скелястими урвищами. Плямистий пугач вважається найпоширенішим африканським видом пугачів. Живе звичайно в світлих лісах, саванах і напівпустелях на південь від Сахари і в окремих областях Аравійського півострова. Охоронний статус даного виду розцінюється, як зухвалий найменші побоювання.

      Африканський пугач (плямистий пугач) фото (лат. Bubo africanus)

      Автор фото: Dick Daniels

      • сірий пугач, він же абіссінський пугач (Лат. Bubo cinerascens). Спочатку цих хижаків вважали підвидом африканського пугача, але в підсумку виділили в самостійний вид. Сірий пугач виростає в довжину до 43 см і важить близько 0,5 кг. У цих птахів світло-коричневий або димчасто-сірий колір оперення з тонкими смужками-поперечиною і темними цятками на грудях, схожими на брижі. Цікавою особливістю цього виду пугачів є нехарактерний, темно-коричневий, майже чорний колір очей. Ці хижаки активні в нічний час, а їх раціон харчування такий же, як у африканського пугача. Сірий пугач живе на відкритих пустельних ландшафтах, в саванах і рідколісся. Ареал виду розташований в посушливих районах Африки на південь від пустелі Сахара: західна межа проходить через Гвінею і Сенегал, східна частина ареалу обмежена Суданом і Сомалі.

      Сірий пугач (Абиссинский пугач) фото (лат. Bubo cinerascens)

      Автор фото: Fran Trabalon

      • непальська пугач (Лат. Bubo nipalensis) – це середній величини хижак з довжиною тіла близько 51-61 см. Вага пугача становить від 1,3 до 1,5 кг. Колір оперення переважно сірувато-бурий, а спина і верхня поверхня крил зазвичай темніші. Груди і живіт світлого, коричневого відтінку з чорними і білими плямами. Представники популяції Шрі-Ланки відрізняються медово-коричневим оперенням на грудях. Молоді особини забарвлені набагато світліше дорослих. Цікавою особливістю непальського пугача є його незвичайний голос, дуже нагадує мова людини, завдяки чому місцеве населення прозвало цього пугача "Улама", що означає "диявольська птах". Непальські пугачі активні вночі, але в районах, вільних від активної людської діяльності, можуть полювати і вдень. Їдять пугачі дрібних гризунів і птахів, але сміливі хижаки можуть нападати і на сильних ссавців, наприклад, шакалів, варанів і на великих курообразних. Непальські пугачі живуть у вологих лісистих районах на територіях Гімалаїв, Індокитаю і Малайзії. За даними МСОП, цього виду в даний час ніщо не загрожує.

      Непальська пугач фото (лат. Bubo nipalensis)

      Автор фото: Siva Kumaar

      • Коромандельський пугач, він же темний пугач (Лат. Bubo coromandus). Це середньої величини хижак, який виростає в довжину до 48-53 см. Серед інших представників сімейства ці птахи виділяються великими, близько посадженими пір’яними вушками. Забарвлення оперення дорослих особин буває світло-коричневим або сірим, а райдужка очей забарвлена ​​в оранжевий колір. Темний пугач більше інших полює в світлий час доби, особливо в негоду. Пернатий хижак харчується ссавцями невеликого розміру, великими комахами, птахами і рептиліями, особливо представниками сімейства воронових. Птах любить селитися неподалік від води, в густих низинних лісах і заболочених лісистих місцевостях. Ареал виду проходить по території Південної і Південно-Східної Азії і, в залежності від конкретного місця проживання, виділяють 2 підвиди коромандельського пугача:
      • Bubo coromandus coromandus, який поширений в Пакистані, Індії, Ассамі, на півдні Непалу і в Народній Республіці Бангладеш;
      • Bubo coromandus klossi, який зустрічається в південній частині Китаю, Бірмі та в західних областях Таїланду.

      Відповідно до охоронним статусом, даний вид пугачів викликає найменші побоювання.

      Коромандельський пугач (темний пугач) фото (лат. Bubo coromandus)

      Автори фото: Paul Asman and Jill Lenoble

      Розмноження пугачів.

      Статева зрілість у цих птахів наступає у віці 2-3 років, і більшість пугачів створюють міцні моногамні пари, деякі, по завершенні шлюбного періоду, продовжують жити і полювати разом. Інші пари розпадаються, а на майбутній сезон возз’єднуються. Період розмноження пугачів залежить від ареалу проживання.

      З року в рік пара повторює один і той же складний шлюбний ритуал, який полягає в пошуку партнера, хоча самка зазвичай тримається неподалік і призовних уханьем приваблює партнера з вершин дерев. Потім пара ритуально розкланюється, відбувається традиційне церемоніальне годування і цілування один одного дзьобами.

      Одні види пугачів влаштовують гнізда в дуплах дерев, займають гнізда інших птахів або зовсім обходяться без гнізда, а самка відкладає яйця в невеликі ямки на землі серед каменів, під ялиновими лапами, в ущелинах скель, печерах та інших затишних місцях. Самка пугача відкладає яйця з інтервалом в 2-4 дня, а повна кладка зазвичай містить не більше 4-5 яєць. Тільки у полярній сови в кормние роки буває від 11 до 16 яєць, а самка малайського пугача відкладає всього лише 1 яйце.

      Гніздо виргинского пугача фото

      Автор фото: John Kees

      Яйця пугача округлі і покриті світлою шорсткою шкаралупою. Розмір яйця у великих видів досягає 66 х 54 мм. Інкубаційний період триває від 32 до 35 днів, причому насиджування займається тільки самка, а пугач самець добуває їжу для них обох.

      Яйця пугача фото

      Совята з’являються на світло в тому порядку, як були відкладені яйця, тому в гнізді часто виявляються пташенята різного розміру і ступеня розвитку. Вага новонароджених пугачів становить близько 60 г, а їх тіла покриті густим білувато-вохряного пушком. На четвертий день пташенята прозрівають, а через 3 тижні їх пухову наряд змінюється дрібними пір’їнками. Перші три тижні самка невідлучно знаходиться в гнізді, обробляє на дрібні шматочки принесену самцем їжу, годує і оберігає свій виводок, а потім підключається до видобутку їжі для ненаситних пташенят.

      Пташеня африканського пугача фото

      Автор фото: Charlesjsharp

      Пташеня звичайного пугача фото

      Автор фото: OhWeh

      Пташенята виргинского пугача фото

      Однією з характерних особливостей пугачів є каінізм, не притаманний іншим совоподібних, коли сильніші пташенята умертвляють слабких, а також канібалізм, в результаті чого в гнізді часто залишається всього лише один, але найсильніший пташеня.

      Якщо гніздо пугача розташоване на землі, пташенята починають піше дослідження околиць у віці 22-25 днів. На скельних височинах виводок залишається в гнізді до 5-7 тижнів. У цьому віці молоді пугачі вже здатні на короткі перепархіванія, в 8 тижнів починають літати на короткі дистанції (до 100 м), а ще через місяць повністю готові до самостійного життя. Деякий час пташенята пугача продовжують клянчити їжу у батьків, але поступово покидають межі рідного ділянки.

      Маленькі пугачі фото (вид - звичайні пугачі)

      Автор фото: Hans Robert Wolters

      Зміст пугача в домашніх умовах.

      Невеликих пугачів часто заводять в якості домашніх вихованців, але зміст пугача в домашніх умовах є серйозні труднощі. По-перше, знайти і купити в розпліднику окільцьованими пугача досить складно, а придбати птицю на ринку означає порушити закон, що забороняє утримання диких тварин у неволі.

      Пам’ятаючи про розмах крил дорослого пугача, тримати в клітці цю птицю категорично не рекомендується: їй потрібен простір і, як мінімум, спеціально обладнане приміщення з набитими на стіну "присадили", купальнею і повною відсутністю будь-яких предметів побуту, які птах може зіпсувати або про які вона може поранитися.

      Домашній пугач фото (вид - капский пугач)

      Капській пугач. Автор фото: 663highland

      Чим годувати пугача в домашніх умовах?

      Годувати домашнього пугача краще живою їжею – в заморожених продуктах не вистачає необхідних корисних речовин. Тому варто подбати про те, щоб в раціоні вихованця завжди були живі миші, добові курчата і невеликі птахи, наприклад, перепела. Після кожної годівлі пугач буде скидати погадках у вигляді неперетравлених кісток, вовни та пір’я, а основний стілець птиці потрібно ретельно дослідити. Світла калюжка з частинками темного посліду означає, що вихованець здоровий. Кров’яні вкраплення або повна відсутність стільця сигналізують про порушення травлення. У догляді за пугачів може виникнути маса проблем і складнощів, хоча б той факт, що птахи люблять голосно голосити по ночах. Тому рішення завести вдома пугача необхідно зважити і гарненько обміркувати.

      Філін в домашніх умовах фото (вид - малайський пугач)

      Малайський пугач. Автор фото: Edelseider

      Цікаві факти про Філіні:

      • Пугачі – дуже розумні птахи: якщо гнізда загрожує небезпека, хижаки відкривають свої крила, щоб здаватися більше, і кружляють над потенційним ворогом (тваринам або людиною), страхітливо клацаючи дзьобом. Якщо це не допомагає, пугач часто симулює травму крила, відволікаючи на себе увагу.
      • Величезні оранжево-червоні очі, що стирчать вушка з пір’я і гучний, дивний голос пугача завжди були причиною забобонів, що оточують цих птахів. Вважалося, що пугач, що сидить на даху, віщує швидку смерть одного з мешканців будинку, тому нещасних птахів часто використовували в ритуальних магічних обрядах. Череп гімалайського рибного пугача має велику цінність, а мука, приготована з розмелених кісток птиці, застосовувалася в народній медицині для лікування віспи.
      • Великі пернаті хижаки, на зразок беркутів і орланів-білохвостів, є основними природними ворогами всіх совоподібних, тому пугачів часто використовують в якості приманки для полювання на різних яструбиних.
      • Завдяки своїм високо стирчить пір’яним вушках виргинского пугача часто називають Велика рогата пугач.
      • У шлюбний період уханье пугачів зливається в один суцільний гул, а за підрахунками вчених, за ніч пугач здатний ухнути більше тисячі разів.

      Як виглядає пугач фото (вид - узамбарські пугачі)

      Автор фото: Pete Morris

      Be the first to comment

      Leave a Reply

      Your email address will not be published.


      *