Гепард – найшвидша кішка

Гепард (Acinonyx jubatus) є хижим, найшвидшим ссавцям з сімейства котячих, і єдиним на сьогоднішній день, сучасним збереженим представником, що належать до роду Acinonyx. Багатьом любителям живої природи гепарди відомі під назвою мисливські леопарди. Таке тварина відрізняється від більшості котячих достатньою кількістю зовнішніх характеристик і морфологічних ознак.

Опис і зовнішній вигляд

Все гепарди – це досить великі і потужні тварини з довжиною тіла до 138-142 см і довжиною хвоста до 75 см. незважаючи на те, що в порівнянні з іншими кішками, тулуб гепарда характеризується як більш вкорочене, вага дорослої і добре розвиненою особини часто досягає 63-65 кг. Щодо тонкі кінцівки, не тільки довгі, але і дуже сильні, з частково втяжні кігтями.

Це цікаво! Повністю втягувати кігті в лапи вміють кошенята гепарда, але тільки у віці до чотирьох місяців. Більш дорослі особини цього хижака втрачають таку незвичайну здатність, тому їх кігті відрізняються нерухомістю.

Гепард - найшвидша кішка

Довгий і досить масивний хвіст має рівномірний опушення, а в процесі швидкого бігу, ця частина тіла використовується тваринам в якості своєрідного балансира. На відносно невеликій за розмірами голові є не сильно виражена грива. Тіло покриває короткий і негустий хутро жовтуватого або жовтувато-піщаного фарбування. Крім черевної частини, по всій поверхні шкіри гепарда, досить щільно розсіяні дрібні темні плями. Також уздовж носа тваринного присутні смуги чорного маскувального фарбування.

підвиди гепарда

Відповідно до результатів проведених досліджень, на сьогоднішній день відомо п’ять добре розрізняються підвидів гепарда. Один вид живе на території азіатських країн, а інші чотири види гепарда зустрічаються тільки в Африці.

Найбільший інтерес представляє азіатський гепард. Близько шістдесяти особин цього підвиду населяють малолюдні райони Ірану. За деякими даними, кілька особин могло також зберегтися на території Афганістану і Пакистану. Два десятка азіатських гепардів міститься в неволі, в умовах зоопарків різних країн.

Важливо! Відмінністю азіатського підвиду від африканського гепарда є більш короткі лапи, досить потужна шия і товста шкура.

Не менш популярний королівський гепард або рідкісна мутація Рекс, основною відмінністю якої є наявність чорних смуг уздовж спини і досить великих і зливаються плям на боках. Королівські гепарди схрещуються зі звичайними видами, а незвичайне забарвлення тваринного обумовлена ​​рецесивним геном, тому такий хижак є дуже рідкісним.

Королівський гепард

Зустрічаються також гепарди, з дуже незвичайним фарбуванням хутра. Відомі червоні гепарди, а також особи, які мають золотистий окрас і виражені темно-руді плями. Дуже незвично виглядають тварини світло-жовтого і жовтувато-коричневого забарвлення з блідими червоними плямами.

вимерлий вид

Цей великий вид мешкав на території Європи, тому і був названий європейським гепардом. Значна частина викопних останків цього виду хижака була знайдена на території Франції, і датуються віком два мільйони років. Зображення європейського гепарда присутні також на наскельних малюнках в печері Шуве.

Вимерлий вид гепардів - Європейський

Європейські гепарди були набагато більші і потужніші, ніж сучасний африканський вид. Вони мали добре виражені подовжені кінцівки, а також великі ікла. При масі тіла в 80-90 кг, довжина тварини досягала півтора метрів. Передбачається, що значна маса тіла супроводжувалася великою м’язовою масою, тому швидкість бігу була на порядок вище, ніж у сучасних видів.

Ареал, місця проживання гепардів

Ще кілька століть тому гепардів можна було назвати процвітаючим видом з сімейства котячих. Ці ссавці населяли практично всю територію Африки та Азії. Підвид африканського гепарда був поширений від півдня Марокко і до мису Доброї Надії. Значна кількість особин азіатських гепардів населяло Індію, Пакистан і Іран, об’єднані арабські емірати і Ізраїль.

Спочатку гепарди населяли практично всю територію Африки та Азії

Велику чисельність популяції можна було зустріти на території Іраку, Йорданії, Саудівської Аравії і Сирії. Водилося це ссавець і в країнах колишнього радянського союзу. В даний час гепарди виявилися практично на межі повного вимирання, тому ареал їх поширення дуже сильно скоротився.

харчування гепарда

Гепарди є природженими хижаками. У гонитві за своєю здобиччю тварина здатна розвивати швидкість більше ста кілометрів на годину. За допомогою хвоста гепарди балансують, а кігті дають тварині прекрасну можливість максимально точно повторювати всі переміщення жертви. Наздогнавши здобич, хижак робить сильну підсічку лапою і вцепляется в шию.

Їжею для гепарда зазвичай служать не більше копитні тварини

Їжею для гепарда найчастіше служать не надто великі копитні тварини, включаючи дрібних антилоп і газелей. Здобиччю також можуть стати зайці, а також дитинчата бородавочников і практично будь-які птиці. На відміну від більшості інших видів з сімейства котячих, гепард віддає перевагу денній полюванні.

Спосіб життя гепарда

Гепарди не є стайня тваринами, а сімейна пара, що складається з дорослого самця і статевозрілої самки, утворюється виключно в період гону, але потім дуже швидко розпадається.

Самка веде одиночний образ або займається вихованням потомства. Самці також живуть переважно поодинці, але можуть об’єднуватися і в своєрідні коаліції. Внутрішньо групові відносини, як правило, рівні. Тварини гурчать і облизують один одному морди. При зустрічі дорослих особин різної статі, що належать до різних груп, гепарди поводяться мирно.

Самці гепардів можуть об'єднуватися і в своєрідні коаліції

Це цікаво! Гепард відноситься до категорії територіальних тварин і залишає різні спеціальні мітки у вигляді екскрементів або сечі.

Розмір мисливської території, що охороняється самкою, може варіюватися в залежності від кількості їжі та віку потомства. Самці одну територію охороняють не надто довго. Притулок вибирається тваринам на відкритому, досить добре проглядається просторі. Як правило, для лігва вибирається максимально відкрита місцевість, але можна зустріти притулок гепарда під колючими кущами акації або іншої рослинності. Тривалість життя варіюється від десяти до двадцяти років.

особливості розмноження

Для стимуляції процесу овуляції, самець повинен протягом деякого часу переслідувати самку. Як правило, дорослі статевозрілі самці гепарда об’єднуються невеликими групами, які найчастіше складаються з братів. Такі групи вступають в боротьбу не тільки за територію для полювання, але і за що знаходяться на ній самок. Протягом півроку утримувати таку завойовану територію може пара самців. Якщо особин більше, то територія може охоронятися протягом декількох років і більше.

Самка гепарда знаходить своїх кошенят в густій ​​рослинності, орієнтуючись на гриву і хвостову пензлик

Після спарювання, самка перебуває в стані вагітності приблизно три місяці, після чого на світ з’являється 2-6 маленьких і зовсім беззахисних кошенят, які можуть стати дуже легкою здобиччю для будь-яких хижих тварин, включаючи орлів. Порятунком для кошенят стає своєрідне фарбування вовни, яке робить їх схожими на дуже небезпечного хижака хижака – медоеда. Дитинчата народжуються сліпими, покритими короткою жовтою шерстю з рясними дрібними темними плямами на боках і лапах. Через пару місяців шерсть повністю змінюється, стає досить короткою і жорсткою, набуває характерного для виду забарвлення.

Це цікаво! Щоб відшукати кошенят в густій ​​рослинності, самка орієнтується на гриву і хвостову пензлик маленьких гепардів. Самка вигодовує своїх дитинчат до віку восьми місяців, але самостійність кошенята набувають тільки в рік або пізніше.

Природні вороги гепарда

У гепардів в природних умовах дуже багато ворогів. Основною загрозою для цього хижака є леви, а також леопарди і великі смугасті гієни, які не тільки здатні віднімати здобич у гепарда, але також дуже часто вбивають як молодняк, так і вже дорослих гепардів.

Леви - природні вороги гепардів

Але основним ворогом гепарда як і раніше залишається людина. Дуже красивий і дорогий плямистий хутро гепарда широко використовується для виготовлення одягу, а також при створенні модних предметів інтер’єру. Загальна чисельність світової популяції всіх видів гепарда за одне століття знизилася з ста тисяч до десяти тисяч особин.

Гепарди в неволі

Гепарди досить легко приручаються, і проявляю високі здібності в дресируванню. Хижак має, переважно, м’який і досить миролюбну вдачу, тому швидко звикає до повідця і нашийника, а також здатний в грі приносити своєму господареві не дуже великі предмети.

При змісті в неволі, гепарди відрізняються від домашніх кішок неохайністю

Це цікаво! Французькі, італійські і англійські мисливці, а також жителі азіатських країн, досить часто використовують приручених з раннього віку гепардів для полювання.

Як в природних умовах, так і при утриманні в неволі, в процесі спілкування гепарди видають звуки, які дуже нагадують муркотіння і бурчання домашньої кішки. Роздратований хижак фиркає і клацає зубами, а також голосно і пронизливо свистить. При змісті в неволі, гепарди відрізняються від домашніх кішок неохайністю. Такого хижака не вдасться привчити до дотримання чистоти в будинку. Гепарди є дуже рідкісними хижаками, і популяція цього виду в даний час знаходиться на межі повного вимирання, тому тварина було занесено в Червону книгу.

Відео про гепардів

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*