Гірський баран (архар, аргалі)

Архар, або гірський баран (Оvis аmmоn) – дуже красиве і величне парнокопитна ссавець, що відноситься до сімейства полорогих і загону парнокопитні. Це рідкісне ссавець тварина також відомо під назвою аргалі.

Опис гірського барана

Архар на сьогоднішній день є найбільшим представником, що належать до категорії диких баранів. У латинському видовому назві аmmоn простежується ім’я бога Амoна. Згідно з міфом, сильний страх перед Тифоном змусив небожителів перетворитися в різних тварин, а Амон знайшов зовнішній вигляд барана. Відповідно до античної традицією, Амон зображувався у вигляді людини, що володіє великими і завитими баранячими рогами.

Підвиди гірського барана

Вид архар або гірський баран включає в себе кілька, досить добре вивчених і відрізняються за зовнішніми характеристиками підвидів:

  • алтайський баран або Оvis аmmоn аmmоn;
  • анатолийский муфлон або Оvis аmmоn аnаtоliса;
  • бухарський баран або Оvis аmmоn bосhаrеnsis;
  • казахстанський аргалі або Оvis аmmоn соllium;
  • ганьсуйскій аргалі або Оvis аmmоn dаlаilаmае;
  • тибетський баран гірський або Оvis аmmоn hоdgsоnii;
  • північнокитайський баран гірський або Оvis аmmоn jubаtа;
  • Тяньшанская баран гірський або Оvis аmmоn kаrelini;
  • аргалі Козлова або Оvis аmmоn kоzlоvi;
  • Каратауский баран гірський або Оvis аmmоn nigrimоntаnа;
  • кіпрський баран або Оvis аmmоn орhiоn;
  • баран гірський Марко Поло або Оvis аmmоn роlii;
  • кизилкумскій баран гірський або Оvis аmmоn sеvеrtzоvi;
  • Урмийского муфлон або Оvis аmmоn urmiаnа.

Гірський баран (архар, аргалі)

Особливий інтерес представляє підвид архара – Алтайський або тянь-шанський баран гірський. Це парнокопитна ссавець, що відноситься до сімейства полорогих баранів, володіє найбільш потужними і дуже важкими рогами. Середня вага, який мають роги дорослого самця, часто досягає 33-35 кг. Висота статевозрілого самця в загривку може варіювати в межах 70-125 см, при довжині тіла до двох метрів і масою в межах 70-180 кг.

Довжина хвоста становить 13-14 см. Для всіх представників підвиду О.аmmоn аmmоn характерна наявність досить приземистого тулуба, тонких, але дуже сильних кінцівок. Кінець морди тварини має більш світле забарвлення, ніж його голова і спина. Популяція алтайського гірського барана може бути представлена ​​двома основними групами: самки з молодими особинами і статевозрілі самці.

Не менш цікавий гірський кизилкумскій баран або аргалі Сєвєрцова. Цей ендемік території Казахстану в даний час знаходиться під загрозою повного зникнення, а чисельність даного підвиду не перевищує сто особин. Оvis аmmоn sеvеrtzоvi занесений до Червоної книги, що діє на території Казахстану.

Зовнішній вигляд архара

Довжина тіла дорослої архара становить 120-200 см, при висоті в холці 90-120 см і вазі в межах 65-180 кг. Залежно від підвиду, варіюють не тільки розміри, але і забарвлення тіла, але на сьогоднішній день найбільшим є памірський архар, або баран гірський Марко Поло, який отримав свою назву на честь знаменитого мандрівника, що дав перший опис це ссавця парнокопитного тварини.

Для самців і самок цього підвиду характерно наявність дуже довгих рогів. Самець гірського барана має більші, значні за розмірами роги, вага яких часто становить майже 13% від загальної маси тіла тварини. Рогу, довжиною до 180-190 см, спиралевидно закручені, з закінченнями, вивернутими назовні і по напряму вгору.

Це цікаво! Протягом багатьох років роги гірського барана користуються величезною популярністю у мисливців, тому їх вартість часто складає кілька тисяч доларів.

Фарбування тіла парнокопитних парнокопитного ссавця може в значній мірі варіювати, що обумовлюється особливостями підвиду. Найчастіше забарвлення представлений дуже широким діапазоном від світлих пісочних відтінків до темного сірувато-бурого кольору.

Для нижньої частини тіла характерно більш світле забарвлення. На боках тіла гірського барана присутні темні бурі смуги, які дуже чітко візуально відокремлюють більш темну верхню частину корпусу від світлої нижньої частини. Область морди і охвістя завжди мають забарвлення в світлих тонах.

Довжина тіла гірського барана досягає 2 метрів, а висота в холці може доходить до метра з гаком

Відмінною особливістю забарвлення самця гірського барана є наявність дуже характерного кільця, представленого світлою шерстю і розташованого навколо шиї тварини, а також присутність подовженою вовни в області загривку. Линяє таке парнокопитних парнокопитна ссавець пару раз на рік, а зимове хутро має більш світле забарвлення і максимальну довжину в порівнянні з літнім покровом. Ноги гірського барана досить високі і дуже стрункі, що поряд зі спіралевіднимі рогами є основним видовим відзнакою від гірського козла (Сарra).

Важливо! При небезпеки життя, доросла тварина починає дуже активно і досить голосно фиркати, а молоді особини бекають, як ягнята домашньої вівці.

Спосіб життя і поведінку

Гірські барани відносяться до категорії тварин, які характеризуються осілим способом життя. У зимовий і літній періоди парнокопитних парнокопитними ссавцями відбуваються так звані вертикальні перекочівлі. З настанням літнього періоду гірські барани архари об’єднуються у відносно невеликі стада, що складаються максимум з тридцяти голів, а в зимовий період таке стадо значно укрупнюється і здатне включати в себе кілька сотень різновікових тварин.

Група гірських баранів може бути представлена ​​об’єднанням самок і молодняка, а також окремими холостяцькими групами. Великі статевозрілі самці здатні пастися окремо від всього стада. Як показує практика багаторічник спостережень, які об’єдналися всередині одного стада барани поводяться цілком терпимо і досить дружелюбно по відношенню один до одного.

Слід зазначити, що своїм родичам дорослі барани допомогу, як правило, не роблять, проте, поведінкові характеристики кожного члена, що входить в стадо, уважно відслідковуються, і при наявності тривожного сигналу, видаваного одним бараном, вичікувальну або оборонну позицію займає все стадо.

Дикі гірські барани характеризуються як дуже обережні і досить кмітливі ссавці тварини, здатні практично в постійному режимі відслідковувати всю обстановку навколо. При появі найперших ознак небезпеки, архари відступають в напрямку, який буде найменш доступно для переслідування ворогами. У здібностях до скелелазіння гірський баран дуже незначно поступається гірському козлу.

Таке парнокопитна не здатна пересуватися по поверхнях стрімкого типу, а також вміє менш активно і легко стрибати по скелястих ділянок. Проте, середня висота стрибка досягає кількох метрів, а довжина – може становити близько п’яти метрів. Максимальна активність парнокопитних гірських баранів відзначається з настанням раннього ранку, а в полудень тварини масово вирушають на відпочинок, де в положенні лежачи пережовують жуйку. Пастися архари воліють в нежаркі ранкові та вечірні години.

Скільки років живе аргалі

Середня тривалість життя гірського барана або аргалі може сильно варіювати в залежності від багатьох зовнішніх факторів, включаючи область поширення. Але, як правило, в природних, природних умовах, парнокопитна парнокопитних ссавець тварина здатна прожити не більше десяти або дванадцяти років.

Якщо виключити зовнішній вплив, то гірські барани, як правило, живуть 10-12 років

Ареал і місця проживання

Живуть гірські архари, як правило, в передгір’ях і гірських районах на території Середньої і Центральної Азії, піднімаючись на висоту 1.3-6.1 тисяч метрів над рівнем моря. Парнокопитних ссавець населяє Гімалаї, Паміру і Тибет, а також Алтай і Монголію. Відносно недавно, ареал таких парнокопитних тварин був набагато ширше, і гірські архари масово зустрічалися в південній частині Західного і Східного Сибіру, ​​а також в південно-західній частині Якутії.

В даний час місця проживання архара багато в чому залежать від особливостей підвиду:

  • підвид Оvis аmmоn аmmоn зустрічається в гірських системах Гобийского і Монгольського Алтаю, а також на окремих хребтах і масивах на території Східного Казахстану, Південно-Східного Алтаю, Південно-Західної Туви і Монголії;
  • підвид Оvis аmmоn соllium зустрічається в Казахському нагір’я, в північному Прибалхашье, Калбінських Алтаї, Тарбагатай, Монраке і Сауре;
  • підвид Оvis аmmоn hоdgsоnii зустрічається в Тибетському нагір’ї і Гімалаях, включаючи Непал та Індію;
  • підвид Оvis аmmоn kаrelini зустрічається в Казахстані, а також в Киргизії і Китаї;
  • підвид Оvis аmmоn роlii населяє територію Таджикистану і Киргизії, Китаю, а також Афганістану;
  • підвид Оvis аmmоn jubаtа населяє велике Тибетське нагір’я;
  • підвид Оvis аmmоn sеvеrtzоvi населяє західні частина гірських хребтів в Казахстані, а також деякі райони на території Узбекистану.

Гірські барани воліють досить відкриті простори, що дозволяють бродити по степових гірських схилах і передгірних скелястим районам, а також трав’янисті альпійські луки, добре зарослі облиственим чагарником. Парнокопитна парнокопитних ссавець часто зустрічається в скелястих ущелинах і долинах з височинами кам’янистого типу. Архари намагаються уникати місць, які характеризуються густими заростями деревної рослинності. Відмінною особливістю всіх підвидів є сезонна вертикальна міграція.

Це цікаво! Влітку архари піднімаються в райони альпійського пояса, багаті трав’янистою свіжої рослинністю, а в зимовий період тварини навпаки, спускаються на території малосніжних пасовищ.

Аргалі віддають перевагу просторим території, де можна безперешкодно пастися

Природні вороги гірського барана

З основних ворогів архара перше місце за значимістю займають вовки. Полювання цього хижака на парнокопитних парнокопитних ссавців завдає популяції дуже великої шкоди, так як гірські барани воліють триматися на максимально рівних і досить відкритих, а також добре переглядаються місцях.

Також чисельність архара значно скорочується завдяки таким природним ворогам гірських баранів, як сніжний барс, леопард, койот, гепард, орел і беркут. Крім усього іншого, на гірських баранів досі дуже активно полюють люди, які вбивають парнокопитних ссавців з метою видобутку м’яса, шкур і дорогих рогів.

Раціон, чим харчується аргалі

Дикі гірські барани архари відносяться до категорії травоїдних тварин, через що основний раціон харчування парнокопитних представлений різноманітною, трав’янистою рослинністю, яка характерна для тієї місцевості і району, в яких підвид існує. Згідно з численними науковими спостереженнями, будь-яким іншим видам рослинної їжі, полорогие архари воліють злакові культури.

Це цікаво! Всі підвиди є невибагливими, тому крім злаків, вони з величезним задоволенням і в великій кількості поїдають осоку і солянку.

Парнокопитна ссавець абсолютно не боїться негоди і атмосферних опадів, тому активно поїдає соковиту рослинність навіть вчасно досить сильних дощів. Наявність води для гірського барана не є щоденною життєвою необхідністю, тому таку тварину цілком спокійно може не пити протягом тривалого часу. При необхідності, архари здатні пити навіть солону воду.

Розмноження і потомство

Незадовго до спаровування, гірські барани об’єднуються в невеликі стада, що складаються максимум з п’ятнадцяти голів. Статева зрілість у самок архарів настає вже на другий рік життя, але здатність до розмноження тварин лишень дістається в віці двох років. Самець гірського барана досягає статевої зрілості до двох років, але активну участь в розмноженні тварина приймає значно пізніше, приблизно з п’яти років.

Архари готові залишити потомство у віці двох років

До цього віку молоді самці постійно отгоняются від самок найбільш дорослими і великими побратимами. Терміни настання активного гону не є однаковими в різних частинах ареалу гірського барана. Наприклад, у особин, що мешкають на території Киргизії, сезон гону, як правило, відзначається в листопаді або грудні. Характерною особливістю дорослих самців-баранів є здатність створювати для себе так звані «гареми», що складаються з восьми і більше самок. Максимальна кількість самок, що припадають на одного статевозрілого самця гірського барана, становить близько двадцяти п’яти особин.

Разом з самками в таке стадо може входити кілька статевонезрілих тварин. Статевозрілі, але ще недостатньо сильні, молоді самці таких парнокопитних парнокопитних, не підпускає до самкам найбільш сильними і розвиненими суперниками, в період гону найчастіше об’єднуються в окремі нечисленні групи, які бродять неподалік від створених «гаремів».

Самці архара в сезон парування характеризуються сильним збудженням і дуже активно ганяються за статевозрілими самками, внаслідок чого стають менш обережними. Саме в такий період мисливцям і хижакам наблизитися на небезпечну відстань до парнокопитним не складає абсолютно ніяких труднощів. Між дорослими і готовими до спарювання самцями в сезон гону відбуваються численні турнірні поєдинки, при яких тварини розходяться і знову зближуються, з неймовірною силою вдаряючись при розбігу лобами і підставами рогів.

Це цікаво! Гучні звуки, які супроводжують такі удари, можуть бути чутні в горах навіть на відстані кількох кілометрів. Після того, як сезон гону буде закінчено, самці архара знову відокремлюються від всіх самок і, об’єднуючись невеликими групами, піднімаються в гори.

Тривалість вагітності самки архара становить приблизно п’ять або шість місяців, після чого з настанням весняного тепла на світ з’являються ягнята. Перед настанням окоту, самки гірських баранів віддаляються від основного стада і підшукують собі для окоту максимально глухі кам’янисті або густі чагарникові ділянки. В результаті окоту, як правило, народжується один або два ягняти, але відомі також випадки появи на світ трійні.

Середня вага новонароджених ягнят безпосередньо залежить від їх кількості, але, найчастіше, не перевищує 3,5-4,5 кг. Ознаки статевого диморфізму, в плані ваги, при народженні бувають виражені дуже слабо. Новонароджені самки можуть бути незначно менше самців. У найперші дні життя новонароджені ягнята бувають досить слабкими і абсолютно безпорадними. Вони затаюються між великих каменів або в чагарнику. Приблизно на третій або четвертий день ягнята стають більш активними і слідують за своєю матір’ю.

Якщо в перші дні, все окоту самки гірського барана воліють триматися поодинці, то вже через пару тижнів, після того, як потомство трохи зміцніє, починають бродити і навіть об’єднуються в нечисленні групи. До таких невеликим черід самок згодом також приєднується торішній молодняк. Материнське молоко використовується в якості основного корму ягнятами гірського барана приблизно до середини осені. Цей корисний і високоживильний продукт за своїм хімічним складом і смаковими характеристиками не має суттєвих відмінностей від молока домашньої вівці.

Ростуть гірські барани досить повільно, особливо яскраво це помітно у самок

Зелені корми починають обмежено споживатися ягнятами через кілька тижнів після появи на світло, а з настанням осіннього періоду значна частина молодняку ​​харчується самостійно. Самки в міру зростання і розвитку помітно відстають від самців за своїми розмірами.

Це цікаво! Ростуть гірські архари досить повільно і довго, а особливо помітний сповільнене зростання у самців, які можуть поступово збільшуватися в розмірах практично на протязі всього свого життя.

Статус популяції і захист виду

Місцевими мисливцями гірські барани масово відстрілюються заради їхніх рогів, які активно використовуються цілителями китайської народної медицини для приготування різних ліків. Практично всі підвиди цього парнокопитного ссавця тварини мешкають в досить важкодоступних районах, тому неможливо точно проконтролювати їх чисельність.

Архари часто витісняються з пасовищ худобою, після якого поля стають абсолютно непридатними для харчування гірського барана. На скорочення чисельності також вкрай негативно впливає зміна клімату, занадто суворі або дуже сніжні зими.

Аргалі або гірський баран архар внесений до Червоної книги Російської Федерації, і це дозволяє притягати до відповідальності тих, хто веде незаконне полювання на зникаюче парнокопитна. Як показує практика, архари цілком можуть бути приручені, а для комфортного утримання в неволі такому парнокопитних гірському барана досить виділити просторий загін з високим і міцним огородженням, а також приміщення з поїлками і годівницями. Щоб відновити чисельність виду, зникаючі тварини також розміщуються в спеціальних заповідних зонах та містяться в зоопарках.

Відео про гірському барана (архар, аргалі)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*