Горила – могутня мавпа

Горила – тварина, що належить до роду мавп, який включає в себе найбільш великих і сучасних представників із загону приматів. Перший опис цього виду було дано місіонером з Америки – Томасом Севідж.

Біологічна опис і характеристика

Дорослі самці – тварини дуже великі, а їх зростання в природному середовищі існування, як правило, становить 170-175 см, але іноді зустрічаються і більш високорослі особини з ростом в два метри і більше. Ширина плечей дорослої тварини варіюється в межах метра. Середня маса тіла особин чоловічої статі – в межах трьох сотень кілограм, а вага самки значно менше і рідко перевищує 150 кг.

Горила - могутня мавпа

Це цікаво! Щоб добути собі достатню кількість їжі, горили використовують дуже сильні верхні кінцівки, м’язи на яких в шість разів сильніше, ніж м’язова сила будь-якого середньостатистичного людини.

Примат має масивне статура, а також володіє сильною і добре розвиненою мускулатурою. Тіло вкрите темної і досить густою шерстю. Дорослі самці відрізняються наявністю на спині добре помітною смуги сріблястого фарбування. Для приматів цього виду характерно виражене виступає надбрів’я. Голова досить велика за розмірами і має низький лоб. Особливістю є масивна і виступає вперед щелепу, а також потужний валик. На верхній частині голови присутній своєрідна подушка, яка утворена шкірястим потовщенням і сполучною тканиною.

Це цікаво! Тіло горили володіє характерною формою: ширина живота перевищує ширину грудей, що обумовлено великою за розмірами травною системою, необхідної для ефективного переварювання значної кількості високоволокністой їжі рослинного походження.

Співвідношення середньої довжини передніх і задніх кінцівок становить 6: 5. Крім того, дика тварина володіє сильними кистями і потужними стопами, що дозволяє горилу періодично стояти і пересуватися на задніх кінцівках, але природним все-таки є пересування рачки. В процесі ходьби, горила не спирається передніми кінцівками на подушечки пальців. Опорою служить зовнішня сторона зігнутих пальців, що сприяє збереженню тонкої і чутливої ​​шкіри з внутрішньої сторони кисті.

види горили

Проведені численні дослідження дозволили визначити, що до роду горил можуть бути віднесені пара видів і чотири підвиди, деякі з яких відносяться до категорії рідкісних і занесені в «Червону Книгу».

Західна горила

Могутня мавпа - Західна горила

Даний вид включає в себе два підвиди: рівнинну горилу і річкову горилу, які поширені на території низинних тропічних лісових зон, де превалює густа трав’яниста рослинність і заболочена місцевість.

На тілі, крім голови і кінцівок, присутні темне волосся. Лобова частина має коричнево-жовте або сіро-жовте забарвлення. Ніс з великими ніздрями має характерний нависає наконечником. Очі і вуха невеликих розмірів. На руках великі нігті і великі пальці.

Західні горили об’єднуються в групи, склад яких може варіюватися від двох особин до двох десятків особин, з яких як мінімум один самець, а також самки з виведеним молодняком. Статевозрілі особини, як правило, залишають групу, і йдучи від батьків деякий час перебувають в повній самоті. Характерною особливістю є перехід самок на стадії розмноження з групи в групу. Період вагітності триває в середньому 260 днів, в результаті чого на світ з’являється одне дитинча, опікуваний батьками приблизно до трьох-чотирьох років.

Східна горила

Могутня мавпа - Східна горила

Поширений на території низинних і гірських субальпійських лісових зон тропіків вид представлений гірської горили і рівнинній горилою. Для цих підвидів характерним є наявність великої голови, широкою грудною частини і довгих нижніх кінцівок. Ніс має плоску форму і великі ніздрі.

Волосяний покрив переважно чорного фарбування, з синюватим відтінку гамою. Дорослі самці мають виражену срібною смугою в області спини. Хутром покрито практично все тулуб, а виняток подано особою, грудьми, долонями і ступнями. У дорослих особин з віком проявляється добре помітне, благородне сивуватий фарбування.

Сімейні групи складаються в середньому з тридцяти-сорока особин, і представлені домінуючим самцем, самками і дитинчатами. Перед періодом розмноження самки здатні переходити з однієї групи в іншу або приєднуються до самотніх особинам чоловічої статі, в результаті чого створюється нова сімейна група. Досягли статевозрілого віку самці виходять з групи і приблизно через п’ять років самостійно створюють нову сім’ю.

ареал проживання

Всі підвиди східній горили в природних умовах поширені на території субальпийских лісових зон в низинних і гірських ділянках, розташованих в східній частині Демократичної республіки Конго, а також на південному заході Уганди і Руанди. Великі групи приматів цього виду зустрічаються на територіях між річкою «Луалаба», озером «Едуард» і глибоководним водоймою «Танганьїка». Тварина віддає перевагу лісам, в яких є щільний трав’янистий подстил.

День горили Рочен насищененн і починається з короткої прогулянки навколо гнізда, поїдання листя або трави

Це цікаво! День горили розписаний буквально щохвилини і починається з короткої прогулянки навколо гнізда, поїдання листя або трави. В обідню перерву тварини відпочивають або сплять. А друга половина дня повністю присвячена будівництву гнізда або його облаштування.

Сім’ї західній річковий і рівнинної горили селяться в низинах, тропічних лісах і рівнинах на території Камеруну, Центральної Африканської Республіки. Також велика кількість приматів цього виду заселяє материкову частину Екваторіальної Гвінеї, Габону, Нігерії, Республіки Конго і Анголи.

Харчування в природних умовах

Значну частину часу горила проводить в пошуках їжі. Щоб знайти собі їжу, тварина здатна методично обходити територію по постійним і добре знайомим стежках. Пересуваються примати на чотирьох кінцівках. Горила будь-якого виду відноситься до абсолютних вегетаріанцям, тому для харчування використовується виключно рослинність. Перевага віддається листі і стебловий частини різних рослин.

Частина раціону східній горили представлена ​​плодами

Це цікаво! Їжа, що вживається горилами, має невелику кількість корисних речовин, тому великому примату необхідно з’їдати близько вісімнадцяти-двадцяти кілограм такої їжі щодня.

Всупереч давно склався, розхожій думці, тільки незначна частина раціону східній горили представлена ​​плодами. Західна горила навпаки, віддає перевагу фруктам, тому в пошуку відповідних плодових дерев, велика тварина здатне долати чималі відстані. Низька калорійність їжі змушує тварин велика кількість часу витрачати на пошук їжі і безпосередньо годівлю. Завдяки отриманню великої кількості рідини з рослинною їжею, горили вкрай рідко п’ють.

особливості розмноження

У фазу статевої зрілості самки горили вступають у віці десяти-дванадцяти років. Самці стають статевозрілими на пару років пізніше. Розмноження горил цілорічне, але самки спаровуються виключно з ватажком сім’ї. Таким чином, з метою продовження роду, половозрелая особа чоловічої статі повинна завоювати лідерство або ж створити свою сім’ю.

Це цікаво! Незважаючи на те, що будь-якої очевидний «мавпячий» язик не існує, між собою горили спілкуються, видаючи двадцять два абсолютно різних звуки.

Особливості розмноження горили

Дитинчата народжуються приблизно раз на чотири роки. Період вагітності триває в середньому 8,5 місяців. Кожна самка приносить одного дитинчати, і він вирощується матір’ю до трирічного віку. Середня вага новонародженого, як правило, не перевищує пару кілограм. Спочатку дитинча утримується на спині самки, чіпляючись за її шерсть. Підріс дитинча добре пересувається самостійно. Однак, маленька горила ще досить довго, протягом чотирьох-п’яти років, буде супроводжувати свою матір.

Природні вороги горили

У природному місці існування великі мавпи практично не мають ворогів. Значні розміри, а також сильна колективна підтримка зробили горилу абсолютно невразливою для інших звірів. Також слід зазначити, що і самі горили ніколи не проявляють агресії до сусідять тваринам, тому часто мешкають в безпосередній близькості до копитним видів і більш дрібних видів мавп.

Таким чином, єдиний ворог для горили – людина, а точніше місцеві браконьєри, які знищують приматів з метою отримання цінних експонатів для колекціонерів в області зоології. Горили, на жаль, є зникаючим видом. Їх винищення поставлено в останні роки дуже широко, і здійснюється з метою отримання досить цінного хутра і черепів. Дитинчата горили відловлюються в великих кількостях, а потім перепродуються в приватні руки або численні домашні зоопарки.

Окремою проблемою є також людські інфекції, до яких горили практично не мають імунітету. Такі захворювання дуже небезпечні для горили будь-якого виду, і часто викликають масове скорочення кількості сімей приматів в природному середовищі існування.

Можливість домашнього утримання

Горила відноситься до категорії соціальних тварин, для яких цілком природним є перебування в групах. цей найбільший представник мавп вкрай рідко міститься в домашніх умовах, що обумовлено значними розмірами і особливостями тропічного походження. Тварина часто розміщується в зоопарках, але в неволі горила доживає в кращому випадку до п’ятдесяти років.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*