Імператорський пінгвін

Імператорські або великі пінгвіни (Aptenodytes) – птиці, що відносяться до сімейства пінгвінових. Наукова назва перекладається з грецької мови, як «безкрилі нирці». Пінгвіни добре відомі в усьому світі, завдяки характерному чорно-білому оперення і дуже цікавого поведінки.

Опис імператорського пінгвіна

Імператорські пінгвіни дуже сильно відрізняються від інших представників сімейства пінгвінів. Це найбільші і досить важкі птиці, особливістю яких є нездатність будувати гнізда, а насиживание яйця здійснюється всередині спеціальної шкірястої складки на череві.

Зовнішній вигляд

Самці імператорського пінгвіна здатні досягати зростання в 130 см при середній вазі в 35-40 кг, але окремі особини мають масу тіла в 50 кг, а іноді і більше. Зростання дорослої самки становить 114-115 см при масі тіла в 30-32 кг. Даний вид володіє найбільшою м’язової масою, яка спричинена дуже добре розвиненим грудним відділом.

імператорський пінгвін

Оперення спинної частини імператорського пінгвіна чорне, а грудний відділ має біле забарвлення, завдяки чому птах менш помітна для ворогів у воді. Під шийним відділом і в області щік характерна наявність жовтувато-оранжевого забарвлення.

Це цікаво! Чорне оперення дорослого пінгвіна змінюється на коричневе забарвлення приблизно в листопаді, і залишається в такому вигляді аж до настання лютого.

Тіло з’являються на світ пташенят покрито чисто білим або сірувато-білим пушком. Вага з’явився на світ малюка складає в середньому 310-320 г. Оперення дорослих імператорських пінгвінів здатне забезпечувати хороший захист тіла від втрати тепла без змін в обміні речовин. Крім усього іншого, з втратами тепла бореться механізм теплообміну кровотоков, який циркулює в лапах птаха.

Ще однією характерною відмінністю пінгвіна від інших птахів є щільність кісток. Якщо у всіх птахів кістки мають трубчасту будову, що полегшує скелет і дозволяє літати, то пінгвіни мають кістяк без наявності внутрішніх порожнин.

Тривалість життя

У порівнянні з іншими видами пінгвінів, середня тривалість життя яких рідко перевищує п’ятнадцять років, королівські пінгвіни в природних умовах здатні прожити чверть століття. Відомі випадки, коли при утриманні в зоопарку, тривалість життя особин перевищувала тридцять років.

Де живе імператорський пінгвін

Широке поширення цей вид птаха отримав на територіях, розташованих в межах 66 ° і 77 ° південної широти. Для створення гніздових колоній вибираються місця в безпосередній близькості до айсбергів або крижаних скелях, де імператорським пінгвінам найбільш комфортно і забезпечена хороша захист від сильних або рвучких вітрів.

Антарктида є основним ареалом проживання імператорських пінгвінів

Середня чисельність населення виду може варіюватися в межах 400-450 тисяч особин, розділених на декілька колоній.

Це цікаво! Приблизно 300 тисяч імператорських пінгвінів мешкають на крижинах, розташованих навколо Антарктиди, але в період спарювання і для висиджування яєць птиці обов’язково мігрують на материкову частину.

Значна кількість гніздових пар розташовується на «Мисі Вашингтона». Це місце по праву вважається одним з найбільших за чисельністю королівських пінгвінів. Тут спостерігається приблизно 20-25 тис. Гніздових пар цього виду. Велика кількість особин також зустрічається на островах «Землі Королеви Мод», островах «Коулман» і «Вікторія», льодовику «Тейлор» і території острова «Херд».

Спосіб життя і поведінку

Імператорські пінгвіни триматися колоніями, які знаходять для себе природні укриття, представлені кручами або досить великими крижинами. Навколо місця проживання обов’язково присутні ділянки з відкритою водою і кормовою базою. Для пересування ці незвичайні птахи дуже часто використовують черево, лягаючи на яке імператорський пінгвін починає активно працювати не тільки лапами, а й крилами.

Щоб зігрітися, дорослі особини здатні збиратися в досить щільні групи. Навіть при температурному режимі навколишнього повітря в -20 ° C, всередині такої групи температура стабільно тримається на рівні + 35 ° C 35.

Це цікаво! Щоб забезпечити рівноправність, імператорські пінгвіни, зібрані в групи, постійно міняються місцями, тому особини, розміщені в центі, періодично переміщаються до краю, і навпаки.

Приблизно пару місяців на рік птах проводить в водах акваторії. Імператорські пінгвіни мають дуже гордий і величний зовнішній вигляд, що відповідає назві, але в той же час, це дуже обережна, а іноді навіть полохлива птиця, тому багаторазові спроби окільцювати її до сих пір так і не увінчалися успіхом.

Харчування імператорського пінгвіна

Полюють імператорські пінгвіни, збираючись в групи різної чисельності. Як правило, птиця запливає всередину риб’ячого косяка, і швидко нападаючи на свою здобич, заковтує її. Дрібна риба поглинається безпосередньо в воді, а ось більш велику здобич пінгвіни обробляють вже на поверхні.

Основний раціон харчування імператорських пінгвінів - це риба.

Це цікаво! Дорослі самці і самки пінгвінів можуть пройти в Пісках їжі майже 500 км. Їх не лякають екстремальні температури в мінус 40-70 ° C і швидкість вітру до 144 км / год.

Під час полювання птах здатний пересуватися зі швидкістю до 5-6 км / год або пропливати значні відстані. Під водою пінгвіни можуть перебувати до п’ятнадцяти хвилин. Головним орієнтиром в процесі полювання служить зір. Раціон харчування представлений не тільки рибою, але також різними молюсками, кальмарами і крилем.

Розмноження і потомство

Королівські пінгвіни моногами, тому пара створюється практично на все життя. Для залучення своєї пари самці використовують гучний голос. Шлюбні ігри тривають приблизно місяць, протягом якого птахами здійснюються спільні прогулянки, а також своєрідні «танці» з низькими поклонами і навіть почерговий спів. Одне-єдине за весь сезон розмноження яйце, відкладається приблизно через чотири тижні. Воно досить велике, і має довжину в 120 мм при ширині 8-9 мм. Середня маса яйця варіюється в межах 490-510 м Яйцекладка здійснюється в травні-початку червня і, як правило, супроводжується гучними радісними криками самця і самки.

Особливість імператорських пінгвінів полягає в тому, що вони моногамні і створюють пари на все життя

Деякий час самка в лапах притримує яйце, прикриваючи шкірястою складкою на череві, а через кілька годин передає його самцеві. Голодающая протягом півтора місяців самка вирушає на полювання, а самець зігріває яйце в наседной сумці протягом дев’яти тижнів. У цей період самець вкрай рідко виконує будь-які рухи і харчується тільки снігом, тому до моменту появи пташеня здатний втратити більше третини від своєї початкової маси тіла. Як правило, самка повертається з полювання в середині липня і, дізнавшись свого самця по голосу, змінює його в насадженні яйця.

Це цікаво! Іноді самка не встигає повернутися з полювання до появи пташеня, і тоді у самця спрацьовують особливі залози, переробні підшкірний жир в сметанообразную «пташине молоко», за допомогою якого і вигодовується потомство.

Пташенята покриті пухом, тому плавати зможуть тільки через півроку, після того, як пройде основна линька. У віці півтора місяців малюк вже ненадовго відлучається від батьків. Часто результатом такої безпечності стає загибель пташеня, на якого полюють поморники і хижі гігантський буревісник. Втративши свого малюка пара здатна викрасти чужого маленького пінгвіненяти і виховувати його як власного. Між рідними і «прийомними» батьками розгортаються справжні бої, які часто закінчуються загибеллю птахів. Приблизно в січні все дорослі пінгвіни і молодь йдуть в море.

Природні вороги імператорського пінгвіна

Дорослі імператорські пінгвіни – потужні і добре розвинені птиці, тому в природних умовах у них існує не надто багато ворогів.

Єдині природні вороги, яких побоюються імператорські пінгвіни - це косатки і морські леопарди

Єдиними хижаками, які полюють на дорослого пінгвіна цього виду, є косатки і морські леопарди. Також молоді невеликі пінгвіни і пташенята на крижинах можуть ставати здобиччю для дорослих поморників або гігантських буревісників.

Популяція і статус виду

Основними загрозами для популяції королівських пінгвінів є глобальне потепління, а також різке скорочення кормової бази. Зменшення загальної площі крижаного покриву на планеті робить дуже негативний вплив на розмноження королівських пінгвінів, а також риб і ракоподібних, якими цей птах харчується.

Важливо! Як показують численні дослідження, з імовірністю в 80% популяція таких пінгвінів ризикує дуже скоро скоротитися до 5% від сьогоднішньої чисельності.

Комерційний попит на рибу і її ненормований вилов викликають виснаження харчових ресурсів, тому пінгвінам з кожним роком все складніше стає добувати собі їжу. Також негативно позначається на чисельності птиці значне порушення природного середовища, обумовлене масовим розвитком туризму і сильним засміченням місць гніздування. Якщо найближчим часом не буде вжито термінових заходів, то дуже скоро на всій земній кулі залишиться всього 350-400 пар, які будуть здатні обзаводитися потомством.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*