Індійська гігантська білка

Жителям Індостану і прилеглих до нього територій індійська гігантська білка більше відома під двома іншими іменами – ратуфа і малабар.

Опис індійської білки

Ratufa indica – одна з чотирьох представників роду Гігантські білки, що входить в сімейство Білячі. Це дуже великий дерев’яний гризун, що виростає до 25-50 см при вазі близько 2-3 кг.

Жіночі особини відрізняються від чоловічих не так екстер’єром, скільки вираженим анатомічним нюансом, наявністю молочних залоз. Характерна особливість всіх гігантських білок – пишний, часто двоколірний хвіст, практично дорівнює довжині тіла. У ратуфи округлі відстовбурчені вуха, які спрямовані в сторони і вгору, блискучі невеликі очі і довгі стирчать вібриси.

Індійська гігантська білка

Широкі лапи закінчуються потужними кігтями, які допомагають гризуна чіплятися за стовбури і гілки. У свою чергу, подушечки на передніх лапах, широкі і чудово розвинені, дозволяють індійської білку амортизувати при затяжних стрибках: вона без особливих зусиль перелітає на відстань 6-10 метрів.

Це цікаво! Ratufa indica більшу частину часу проводить на деревах і вкрай рідко спускається на землю. Зазвичай це трапляється в репродуктивний сезон, коли у білок починаються шлюбні загравання з догонялки.

Шерсть індійських білок може мати різне забарвлення, зазвичай зі змішанням двох або трьох кольорів, але всіх звірків прикрашає біла пляма, розташоване між вухами. Найпоширеніші забарвлення – темно-жовтий, кремово-бежевий, коричневий, жовтувато-бурий або густо-коричневий.

Спина деревного гризуна найчастіше покрита щільною шерстю темно-червоною, кремово-бежевій або коричневої колірної гами. Коричнева / бежева голова може поєднуватися з кремовими передніми кінцівками і нижньою частиною корпусу.

Індійські білки не сплять рано вранці і з настанням вечора: опівдні вони, як правило, відпочивають. Тривалість життя Ratufa indica в дикій природі не виміряна, а в штучних умовах представники виду доживають до 20 років.

Ареал, місця проживання

Область поширення індійської гігантської білки не обмежується півостровом Індостан, а простягається набагато далі. Цей представницький деревне гризун підкорив не тільки високогірні регіони Шрі-Ланки, тропічні ліси Південної Індії і острови Індонезії, але також окремі райони Непалу, Бірми, Китаю, В’єтнаму і Таїланду.

Правда, ареал індійської гігантської білки скорочується через збільшення обсягу вирубуються дерев: тварини, які віддають перевагу селитися у вологих тропічних лісах, змушені шукати нові місця для життя.

До речі, саме з зонування ареалу пов’язано поділ Ratufa indica на підвиди. Біологи з’ясували, що кожен не тільки займає певний географічний сектор ареалу, а й відрізняється власною забарвленням. Правда, вчені розходяться в думці з приводу кількості сучасних підвидів індійської гігантської білки.

Це цікаво! Доводи протиборчих сторін спираються на результати двох досліджень, проведених … три століття тому. Тоді було встановлено, що Ratufa indica об’єднує 4 (за іншими джерелами 5) близькоспоріднених підвиду.

За деякими даними, підвид Ratufa indica dealbata вже не водиться в провінції Гуджарат, а значить, треба говорити тільки про 4 підвидах, а, можливо, навіть про три. З ними категорично не згодні біологи, які виділяють вісім сучасних різновидів індійської гігантської білки, виходячи із специфіки забарвлення і областей її проживання.

Ареал проживання руфти великий і обмежується не тільки Індією

Шість з восьми підвидів описані так:

  • Ratufa indica dealbata – білка темно-жовтого / коричнево-жовтого кольору, що населяє вологі тропічні листяні ліси поблизу Данга;
  • Ratufa indica centralis – білка іржавого / темно-жовтого кольору, що мешкає в сухих листяних тропічних лісах Центральної Індії, поруч з м Хошангабадом;
  • Ratufa indica maxima – гризун з жовтувато-бурого / темно-коричневої, бежевій або темно-бежевій шерстю, що живе у вологих вічнозелених тропіках Малабарского берега;
  • Ratufa indica bengalensis – гризун, що населяє напіввічнозелені тропічні ліси гір Брахмагірі до узбережжя Бенгальської затоки;
  • Ratufa indica superans – білка з темно-коричневим, бежевим або коричнево-жовтим кольором вовняного покриву;
  • Ratufa indica indica.

Деякі дослідники переконані, що окремі підвиди індійської гігантської білки повинні бути класифіковані в статусі виду. Наукові дискусії з приводу різновидів Ratufa indica тривають вже більше століття, і коли вони завершаться – неясно.

Раціон індійської гігантської білки

У цих деревних гризунів немає особливих гастрономічних запитів – вони їдять майже все, до чого можуть дотягнутися. В меню індійської гігантської білки входять:

  • плоди фруктових дерев;
  • кора і квіти;
  • горіхи;
  • комахи;
  • пташині яйця.

Раціон індійських гігантських білок великий

Під час трапези білка підводиться на задні лапи і спритно орудує передніми лапками, зриваючи і очищаючи фрукти. Довгий хвіст задіяний як противагу – він допомагає обідати білку зберігати рівновагу.

Розмноження і потомство

Репродуктивне поведінка Ratufa indica поки вивчено слабо. Відомо, наприклад, що до старту гону індійські ратуфа селяться поодинці, але, утворюючи пару, залишаються вірними своїй другій половині тривалий час.

Це цікаво! У шлюбний період самці спускаються з дерев і починають ганятися за партнершамія, активно конкуруючи між собою. Кожен гризун споруджує кілька гнізд на порівняно невеликій ділянці: в одних білки сплять, в інших – спаровуються.

При будівництві гнізд тварини використовують гілки і листя, надаючи конструкцій кулясту форму і зміцнюючи їх на тонких гілках, щоб хижаки не могли до них дістатися. Гнізда виявляють себе тільки в періоди посухи, коли дерева лисіють.

Індійські ратуфа спаровуються по кілька разів за рік. Вагітність триває від 28 до 35 днів, а дитинчата частіше з’являються на світ в грудні, березні / квітні та вересні. В одному посліді (в середньому) народжується 1-2 бельчонка, рідше – більше трьох. У ратуфи відзначений яскраво виражений материнський інстинкт, який не дозволяє їй кидати малюків, поки вони не почнуть харчуватися самостійно і самі не підуть з рідного гнізда.

природні вороги

Ратуфи – надмірно обережні і боязкі створення, вміють вправно маскуватися в кроні. Індійська гігантська білка з підозрою ставиться до всіх навколишніх тваринам, намагаючись не виявляти свою присутність і затаюючись в пишній рослинності.

До основних ворогам ратуфи відносяться: леопарди, куниці, великі дикі кішки, змії, хижі птахи.

До переліку основних природних ворогів ратуфи входять:

  • леопарди;
  • куниці;
  • великі дикі кішки;
  • змії;
  • хижі птахи.

Це цікаво! При насувається білка майже ніколи не тікає. Її коронний прийом – завмирання, при якому гризун тулиться до стовбура, як ніби намагаючись з ним злитися.

Популяція і статус виду

У 1984 році на території західного штату Махараштра, розташованого в Індії, з’явився величезний заповідник Бхімашнакар. При його створенні влада поставила головну мету – зберегти звичні місця проживання індійської гігантської білки. Заповідник, розміщений на площі в 130 км², став частиною Західних Гхат і знаходиться поблизу м Амбегаона (округ Пуна).

На сьогоднішній статус індійської гігантської білки не численний і по всьому світу створюються заповідники

Облаштування особливої ​​заповідної зони для Ratufa indica було продиктовано побоюваннями за сучасний стан видовий популяції, яке (за оцінкою Міжнародного союзу охорони природи) близько до уразливому.

Відео про індійської білку

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*