Їжак

Їжак – тварина, яке відноситься до типу хордові, класу ссавці, загону ежеобразние, сімейству їжакові (лат. Erinaceidae). Походження російського слова "їжак" до сих пір остаточно не вивчено. За однією з версій, свою назву їжачок отримав завдяки грецькому «echinos», що означає "пожирач змій". Прихильники іншої версії вбачають в слові "їжак" індоєвропейський корінь "eg`h", що означає "колоти".

Їжак фото

Опис їжака, розмір, вага, характеристика.

Довжина тіла їжака, в залежності від виду, становить від 10 до 44 см. Вага їжака варіюється від 300 грам до 1,5 кілограм. Також у їжака є хвіст, який виростає від 1 до 21 см в довжину.

мордочка їжака

Хвіст їжака фото

хвіст їжака

У тварин велика голова клиноподібної форми і витягнута мордочка з загостреним, рухомим і вологим носом. Зуби їжака дрібні і гострі, на верхній щелепі розташовано 20 зубів, на нижній – 16. Деякі види їжаків мають до 44 зубів. Перші різці збільшені і схожі на ікла.

Зуби їжака фото

Задні лапи їжака довші за передні, кожна кінцівка закінчується 5 пальцями, за винятком белобрюхого їжака, задні ноги якого мають по 4 пальці. Довгі середні пальці допомагають їжаку чистити голки.

Лапи їжака фото

Колючки їжака порожнисті, між ними ростуть тонкі, рідкісні, ледь помітні волоски. Голова і черево тварини покриті звичайною шерсткою. В середньому, кожен їжак носить на собі до 10 тисяч голок, які поступово оновлюються. Забарвлення голок більшості видів темний, з перемежованими світлими смужками. Забарвлення шерсті їжака, в залежності від виду, може бути чорно-бурого, коричневого, пісочного або білого кольору. Місцями чорне забарвлення витісняє білий, утворюючи своєрідні цятки. Більшість видів їжаків відрізняє добре розвинена підшкірна мускулатура. Під час небезпеки їжак згортається в клубок, і в цьому йому допомагають підшкірні м’язи, розташовані в місцях зростання колючок.

Голки їжака фото

Як у більшості нічних тварин, зір їжаків слабке, зате чудово розвинені слух і нюх.

Швидкими цих тварин назвати складно, середня швидкість тікає їжака становить 3-4 км / год. Незважаючи на те, що їжачок – сухопутна тварина, більшість видів відмінно плавають і лазять.

Їжачок згорнувся в клубок

Тривалість життя їжака в природі становить 3-5 років. У домашніх умовах їжаки живуть до 8-10 років, так як не гинуть від природних ворогів, які полюють на їжаків в дикій природі. Основні вороги їжаків – це вовки, лисиці, тхори, сови, борсуки, куниці, мангусти, гієни, шакали, медоїди, орли, а також інші хижаки.

Як виглядає їжак фото

Де живуть їжаки?

Ареал проживання їжаків досить широкий: це колюче тварина зустрічається у всіх країнах Європи – від південних областей Скандинавії до Британських островів, живе їжачок в Росії і спекотній Африці, на території Азії, в Новій Зеландії і на Близькому Сході.

У природі дикі їжаки живуть в лісах, пустелях, степах, окультурених ландшафтах і навіть містах. Вони риють собі норки під корінням дерев або в кущах, а також селяться в кинутих норах гризунів.

Їжак і лисиця

Як живуть їжаки в природі?

За своєю природою їжаки – нічні тварини і одинаки, що ведуть потайний спосіб життя. Днем їжаки сплять, сховавшись в самостійно виритих норах довжиною до 1 метра або зайнявши спорожнілі житла гризунів. Популяції передгірних районів використовують в якості укриттів ущелини між скель і порожнечі під каменями. Вночі дикі їжаки виходять на полювання, вважаючи за краще не віддалятися далеко від будинку. На жаль, статистика показує, що досить багато їжачків гинуть під колесами автомобілів, намагаючись перетнути автостради в нічний час.

Нора їжака фото

Чим харчуються їжаки в природі?

Їжак всеїдний, але основу раціону складають дорослі комахи, щипавки, жуки, павуки, жужелиці, гусениці, слимаки, мокриці, дощові черв’яки. Також їжаки люблять їсти жаб, сарану, яйця птахів, ракоподібних і безхребетних тварин. Північні популяції лісових їжаків харчуються ящірками, жабами, мишами та іншими дрібними гризунами.

Всі види сімейства їжакових стійкі до будь-яких, навіть найтоксичнішою отрут, тому їжаки їдять отруйних змій і скорпіонів. Чи не погребує їжачок падаллю, а також харчовими відходами, які можна знайти на дачних ділянках. Рослинна їжа лісового їжака – це гриби, мох, жолуді, злакові насіння і будь-які солодкі ягоди – полуниця, малина, ожина.

Чим харчуються їжаки

За літо їжачок повинен добре відгодуватися, інакше під час зимової сплячки тварина може загинути. Ґрунтовний запас жиру дозволяє ежам перебувати в стані анабіозу з жовтня по квітень.

їжа їжаків

Види їжаків: фото, назви і опис.

Сімейство їжакові включає 2 підродини: справжні їжаки (Лат. Erinaceinae) і щурячі їжаки (гимнуров) (Лат. Galericinae), представлені 7 пологами і 23 видами. Нижче представлено кілька цікавих видів їжаків:

  • звичайний їжак (Європейський їжак) (лат. Erinaceus europaeus) – один з найпоширеніших видів їжаків. Довжина тіла їжака становить 20-30 см, хвіст виростає до 3 см, вага – близько 800 г. Голки їжака мають довжину не більше 3 см, забарвлення буро-коричнева з темними поперечиною. Забарвлення морди, кінцівок і черева може бути темним або жовто-білим. Звичайний їжак – це типовий мешканець рідколісся, рівнин і парків на території Західної та Центральної Європи, Великобританії, скандинавських країн, западносибирского регіону, північного заходу Європейської частини Росії і Казахстану. Линька звичайного їжака йде повільно, в осінній або весняний період. Змінюється кожна третя голка. Ростуть голки близько року і навіть трохи довше.

Звичайний їжак (європейський їжак) (лат. Erinaceus europaeus)

  • Вухатий їжак (Лат. Hemiechinus auritus) відрізняється довгими вухами, часом виростають до 5 см в довжину. Представники виду маленькі, розмір їжака досягає від 12 до 27 см в довжину, маса становить 430 м Голки їжака вухатого мають довжину від 1,7 до 1,9 см. Вухасті їжаки в разі небезпеки рідко згортаються в клубок, намагаючись рятуватися втечею. Цей вид їжаків воліє сухі степи, пустелі і напівпустелі, де тримається сирих ярів і занедбаних ариків. Ареал проживання охоплює Африку, Малу і Середню Азію, Індію, Казахстан, Монголію і Китай. У Росії вухатий їжак мешкає в районах Поволжя до Уральських гір. Вухаті їжаки харчуються комахами, ящірками, жабами, жуками, мурахами, дрібними птахами, ягодами, насінням, фруктами.

Вухатий їжак (лат. Hemiechinus auritus)

  • Східноєвропейський їжак (Лат. Erinaceus concolor) нагадує європейського їжака, але забарвлення передній частині шиї і живота набагато світліше вовни на голові і боках. Дорослі особини виростають до 35 см в довжину, а вага їжака в літній період може досягати 1,2 кг. Східноєвропейський вид їжаків поширений в Австрії, Німеччині, Словенії, на Уралі, в Казахстані, Малій Азії і на островах Середземномор’я. Зустрічається в самій різній місцевості: на узліссях лісу, в парках, присадибних ділянках, полях і долинах річок. Східноєвропейські їжаки харчуються гусеницями, жужелиці, жуками, щипавками, равликами, мокрицями, слимаками, дощовими черв’яками, мохом, жолудями, насінням соняшнику, ягодами (полуницею, малиною, суницею, шовковицею), грибами.

Східноєвропейський їжак (білогрудий, белобрюхий) (лат. Erinaceus concolor)

  • Африканський карликовий їжак (їжак карликовий) (лат. Atelerix albiventris) має довжину тіла від 15 до 22 см. Вага їжака досягає 350-700 г. Забарвлення зазвичай коричнева або сіра, голки їжака мають білі кінчики. Зазвичай африканський їжак тихо фиркає або верещить, але в разі небезпеки може голосно кричати. Хвіст їжака досягає 2,5 см в довжину. Очі тварини дрібні, вуха круглі, самки більші за самців. Африканські їжаки живуть на південь від пустелі Сахара, в таких країнах, як Нігерія, Судан, Ефіопія, Сенегал, Мавританія. Їдять павуків, комах, скорпіонів, змій, равликів, черв’яків.

Білий африканський карликовий їжак (їжак карликовий) (лат. Atelerix albiventris)

  • длінноїглий їжак (темноіглий, лисий їжак) (Лат. Paraechinus hypomelas) має розмір до 22-27 см в довжину при масі тіла 500-900 грам. Вид отримав свою назву завдяки невеликій лисини на тімені і довгим, товстим голок, довжиною до 4-4,2 см. Голки їжака мають різне забарвлення: він може бути чорним з білим підставою або дуже світлим, практично білим. Лисий їжак мешкає на рівнинах і в передгір’ях, вважаючи за краще кам’янисті і піщані ландшафти. Ареал частково проходить по Аравійського півострову, островам Перської затоки, через Іран і Пакистан до Казахстану. Занесений до Червоної книги Узбекистану, а також охороняється державою на території Туркменії. Длінноїглий їжаки їдять комах, сарану, цикад, турунів, довгоносиків, щелкунов, дрібних безхребетних і плазунів, в тому числі змій, а також гризунів. Не гребує падаллю.

Длінноїглий їжак (темноіглий, лисий їжак) (лат. Paraechinus hypomelas)

  • Ефіопський їжак (Лат. Paraechinus aethiopicus) відрізняється світло-коричневими голками, короткими, темними кінцівками і темної «маскою» на морді. При цьому інші частини тіла мають біле забарвлення. Доросла особина виростає до 15-25 см в довжину, а вага їжака становить від 400 до 700 г. Взагалі, вид відрізняє рідкісна ненажерливість. Ефіопський їжак мешкає в пустелях і випалених сонцем степах Північної Африки: від Єгипту і Тунісу до узбережжя Перської затоки. Ефіопські їжаки харчуються комахами, скорпіонами, зміями, пташиними яйцями, жабами, термітами, жуками, сараною.

Ефіопський їжак (лат. Paraechinus aethiopicus)

  • даурский їжак (Лат. Mesechinus dauuricus) відноситься до роду степові їжаки і від більшості родичів відрізняється відсутністю смужки голої шкіри, що розділяє голки голови на проділ. Колючки їжака короткі, пісочного або коричневого кольору, хутро грубий, забарвлений в сірий або темно-бурий колір. Цей різновид їжаків є типовим мешканцем лесостепей і степових масивів від Забайкалля до Монголії і північній частині Китаю. Харчуються їжаки жуками, дрібними ссавцями (хом’яками, пищухами), пташенятами і яйцями птахів, зміями, жабами, жабами, ягодами кизильника і шипшини.

Даурский їжак (лат. Mesechinus dauuricus)

  • гімнура (Лат. Echinosorex gymnura) відноситься до підродини щурячі їжаки. Гимнуров виростає в довжину від 26 до 45 см при масі тіла від 500 г до 2 кг. Хвіст їжака, покритий рідкісними волосками і лускою, досягає 17-30 см в довжину, а його задня частина пофарбована в білий колір. Спина і боки чорні, голова їжака і шия білі. Їжак гимнуров населяє вологі тропічні ліси південного сходу Азії від Малакки до Борнео. Харчується гимнуров безхребетними і дрібними хребетними тваринами, ракоподібними, жабами, жабами, рибою, плодами.

Гімнура фото (лат. Echinosorex gymnura)

  • Мала гимнуров (лат. Hylomys suillus) – найменша в роду, довжина її тіла не перевищує 10-14 см. Хвіст гимнуров досягає 2,5 см. Вага цього малого щурячого їжака становить 45-80 грам. Мешкає в гірських місцевостях і на пагорбах в країнах південно-східної Азії (Індонезія, Бруней, М’янма, Камбоджа, Лаос, Малайзія, Таїланд, В’єтнам, Китай). Щурячі їжаки їдять комах і черв’яків.

Мала гимнуров (лат. Hylomys suillus)

Розмноження їжаків.

По завершенні зимової сплячки, коли повітря прогрівається до 18-20 градусів, у їжаків настає шлюбний сезон. Статевої зрілості їжаки досягають до 10-12 місяців. Північні популяції розмножуються 1 раз в рік, південні приносять потомство двічі.

Гніздо їжака фото

Самки їжаків будують гнізда в своїх норах, вистілая дно ями сухими листочками і травою. Самці нерідко б’ються за самку, влаштовуючи побоїща з сопінням і пирханням, кусають одне одного за морду і ноги, колються гострими голками. Потім переможець довго кружляє навколо самки, яка перед спарюванням грунтовно пригладжує свої голки. Єжи – полігамні тварини і після спарювання відразу розлучаються.

Фото новонародженого їжака

новонароджений їжачок

дитинчата їжака

Дитинча їжака фото

Період виношування потомства становить від 34 до 58 днів, в результаті на світ з’являється від 1 до 7 (частіше 4) дитинчати, масою 12 грам. Новонароджені їжачки сліпі, покриті абсолютно голою, яскраво-рожевою шкірою. Протягом першої доби життя на тілі маленьких їжачків виростають м’які, світлі і темні голочки. Через 2 тижні голчастий покрив тваринного вже повністю сформований.

новонароджені їжачки

Перший місяць самка їжака годує дитинчат молоком, потім молодняк переходить до самостійного життя.

Маленький їжак фото

Їжак в домашніх умовах: утримання та догляд.

У наш час їжаки вважаються досить популярними домашніми тваринами, але зловити дикого звіра і принести додому – це нерозумне рішення. Дикий їжак може бути переносником ряду небезпечних захворювань: стригучий лишай, сальмонельоз, геморагічна лихоманка, сказ. Крім цього на їжаках практично завжди можна знайти бліх і кліщів. Тому, кращий спосіб придбання забавного звірка – звернення до заводчикам, що гарантує здоров’я вихованця, хорошу спадковість і адаптацію до існування в неволі.

Домашній їжак

Утримувати їжака в домашніх умовах нескладно. Будинки їжачка необхідно визначити в гідне житло – простору, дерев’яну або металеву клітку з піддоном. У клітці завжди повинні бути свіжі тирсу або солома, а також мисочки з їжею і водою. Будьте обережні, відпускаючи домашнього їжачка гуляти по квартирі: вихованець може заплутатися в проводах, поранитися або погризти ваші речі. Клітку їжака потрібно щодня чистити від бруду, щоб уникнути неприємного запаху. Єжи – одинаки, тому якщо ви тримаєте вдома 2 і більше домашніх їжачка, краще виділити для них 2 різні клітини. Також не забувайте, що їжак – нічна тварина, тому саме вночі домашній їжачок буде шарудіти, пихкати, фиркати і займатися своїми справами.

Домашні їжаки

Чим годувати їжака в домашніх умовах?

Основу корму домашнього їжака має становити сире, нежирне, нарізане м’ясо, відварна печінку і свіжа риба. Як делікатесу можна запропонувати їжаку мотиля, борошняних черв’яків, цвіркунів, тарганів. Також домашнього їжака можна годувати яблуками та морквою. Багато хто задається питанням, чи можна ежам молоко. Насправді, молоком домашнього вихованця годувати не можна, так як у їжаків непереносимість лактози, і молоко не тільки може викликати нетравлення у тварини, але і привести до його загибелі. Також не рекомендується пропонувати домашньому їжаку дощових черв’яків, равликів, слимаків і тарганів, спійманих в природі, так як вони можуть бути заражені паразитами і привести до хвороби їжачка.

Корм для їжаків

Зимова сплячка їжака. Коли їжаки впадають в сплячку?

Найголовніше, про що повинен знати майбутній господар колючого вихованця – навіть в неволі домашньому їжаку необхідна зимова сплячка, нехай не така довга, як в природних умовах. В іншому випадку до весни звір може загинути. Правда, це не відноситься до африканських карликовим ежам, які не впадають в сплячку. Восени їжака потрібно годувати посилено, так як саме в цей період їжаки накопичують жирові запаси. В кінці жовтня – початку листопада у тварини буде спостерігатися період заціпеніння і млявості, це і означає початок сплячки. Зазвичай в природі їжаки зимують в своєму гнізді, тому тварині необхідно виділити затишне місце, де температура не перевищує 5 градусів за Цельсієм: на лоджії, горищі, в сараї. У теплі їжак може не впасти в сплячку. У гніздо домашнього їжака потрібно покласти сухе листя, тирсу, солому, ганчірки. А потім туди можна визначити вашого вихованця.

Як мити їжака

Як мити їжака в домашніх умовах?

Купати їжака в домашніх умовах можна, тільки якщо мова йде про дорослому здоровій тварині. Маленьких новонароджених їжачків, а також хворих слабких тварин мити не слід. Візьміть таз і наповніть його теплою водою не вище 34.8 градусів за Цельсієм. Рівень води не повинен перевищувати 5 см. Замість тазика для купання домашнього їжака можна використовувати умивальник, головне простежте за температурою води.

Підтримуючи їжака під голову і груди, можна опустити його в воду. Потрібно дозволити їжакові освоїтися, але не дозволяйте йому плавати. Вимийте живіт і лапи їжака, потім спинку і голки. Не лийте воду на мордочку, інакше домашній їжачок може злякатися. Щоб помити голки їжака, можна використовувати зубну щітку і нейтральний дитячий шампунь, який слід ретельно змити. Після миття їжака можна загорнути в рушник. Але ні в якому разі не сушіть його феном і бережіть вихованця від протягу.

Як купати їжака

Цікаві факти про їжаків:

  • Стародавні римляни використовували шкурки їжаків для вичісування овець.
  • Цигани їдять їжаків, а смажений їжак – улюблене циганське блюдо.
  • Серби лікують алкоголізм ежіной сечею, а серце звіра використовують в якості талісмана від хвороб.
  • На початку 20 століття мережа ресторанів McDonalds погубила безліч нещасних їжачків. Стаканчики з-під популярного морозива McFlurry виявлялися на смітнику, чим не забарилися скористатися їжаки-ласуни. Тваринки з задоволенням вилизували залишки морозива, просунувши голову в горловину стакана, а витягнути її назад не могли через занадто невдалого діаметра тари. В результаті тисячі їжаків загинули, фактично замуровані в склянках. В результаті протестів захисників тварин діаметр горловин склянок був змінений, і тварини перестали гинути.

Як виглядає їжак

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*