Леопард

Леопард (барс) – це тварина, яка відноситься до класу ссавці, загону хижі, сімейству котячі, підродини великі кішки, роду пантери.

Міжнародне наукове назву: Panthera pardus (Linnaeus, 1758).

Грецьке слово πάνθηρ, від якого походить слово «пантера», ще одна назва леопарда, складається з двох основ: πάν (все, скрізь) і θήρα (звір, хижак), тобто дослівно «повноцінний хижак». Хоча є думка, що слово «пантера» походить від санскритського pundarikam – «тигр», «жовтуватий звір». Приставка лео від грецького Λέων вказує на спорідненість з левом. На Русі леопард був відомий як барс, ПАРД та пардус, хоча останні два назви ставилися і до іншого тварині – гепарду. Слово барс, яким також називають даний вид ссавця, має тюркське походження.

Леопард фото (лат. Panthera pardus)

Леопард (барс) – опис і фото. Як виглядає леопард?

Леопард – один з представників великих кішок. Тіло тварини витягнуте, гнучке, струнке і сильне. Довжина тулуба варіюється від 91 до 180-190 см. Висота в плечах становить 45-80 см. Важить леопард від 15 до 75 кг (в залежності від підвиду і статі тварини), вкрай рідко досягаючи 100 кг і більше. Самці в 1,5-2 рази більші за самок.

Голова барса округла, відносно невелика, з помітно опуклим чолом, похилим тім’ям і помірно притупленої мордою. Вуха короткі, трикутні, закруглені, без пензликів. Очі леопарда невеликі, зіниці круглі. У тварини добре розвинені зір і слух, але нюх слабке. Ікла хижака порівняно тонкі біля основи, але високі і гострі. Хвіст довгий – 75-110 см і становить не менше 2/3 тіла.

Голова і очі леопарда фото

Автор фото: Alfred Hutter

Оскал леопарда фото

Автор фото: Chintu Rohith, CC BY-SA 4.0

Ноги барса стрункі, порівняно невисокі і дуже сильні. На лапах знаходяться м’які подушечки. Кігті леопарда приховані. Він випускає їх назовні тільки тоді, коли пора хапати здобич або треба піднятися на дерево.

Кігті леопарда фото

Шерсть леопарда грубувата, недовга – близько 25-30 мм на спині, на хвості коротше. Хутро барсів, які живуть в тропічних країнах, яскраво пофарбований, але не пухнастий. У далекосхідних леопардів взимку він пухнастий і густішою. Тулуб, ноги, голова і хвіст тварини покриті чітко-окресленими плямами. Вони можуть бути суцільними або у вигляді кілець. На животі і лапах тваринного плями крупніше, на голові дрібніше. На спині вони зібрані в розетки. Найбільші плями леопарда не перевищують 5 см в довжину. У деяких випадках в задній області спини або на боках вони зливаються в смуги, а на хвості утворюють поперечні кільця.

Плямистий малюнок виділяється на жовтому або рудувато кольорі вовни леопарда, відтінки якого залежать від ареалу проживання ссавця: від жовто-коричневого до світло-жовтого.

Шерсть леопарда фото

Молоді особини трохи світліше старих. Загальний тон у них сірувато-жовтий або брудно-білий. Літнє хутро барса рідше, коротше і світліше зимового. До речі, для леопардів характерна різна довжина жовтуватих і чорних волосся. Чорні волоски, що становлять плями, довше і тонше, ніж жовті. Ступінь плямистості і форма плям можуть змінюватися. Чорний колір може придбати бурий відтінок.

Завдяки своєму забарвленню леопарди добре маскуються, притискаючись до землі або ховаючись в гілках дерев. Їх важко розглянути в траві висотою не більше 50 см, навіть перебуваючи в декількох десятках метрів від них.

До речі, для спілкування з іншими особинами леопарди використовують візуальну комунікацію, а саме: білі цятки, які знаходяться на вушках і на кінчику хвоста. Наприклад, оголюючи ці плями, самки передають повідомлення своїх дитинчат під час полювання або при знаходженні в високій траві.

Білі цятки леопарда фото

Автор фото: Profberger, CC BY-SA 3.0

При спілкуванні зі своїми родичами барси видають різні звуки. Це може бути гарчання або рев, пирхання, бурчання, муркотіння. Голос леопарда настільки гучний, що його чутно в горах за кілька кілометрів. Ревіння барса нагадує звук пилки, вгризається в дерево. Так мати закликає до себе дитинчат, а самки звуть самців під час тічки. При встановленні контакту з іншими особинами і позначці кордонів своєї ділянки леопард видає скрипуче гарчання. Частий крик самців під час гону схожий на різкий кашель, що переходить у зітхання. Але, загалом і в цілому, леопард видає звуки рідко і мовчить, навіть потрапивши в капкан.

Леопарди – це тварини обережні і скритні, але при цьому дуже сміливі. Вони не тікають, а спокійно відступають при зустрічі з людиною. Несучи видобуток на очах людей, хижаки не звертають уваги на крики і навіть постріли. Спортивне полювання на леопарда в дозволених місцях вважається однією з найнебезпечніших, так як поранений звір, на відміну від багатьох хижаків, кидається на мисливця.

Барс фото (лат. Panthera pardus)

Автор фото: Milan Kořínek

Краса вимагає жертв леопарди.

Іноді в одному виводку з плямистими малюками з’являються чорні або чорно-бурі дитинчата. Таких леопардів-меланісти називають чорними пантерами. Правда, шкура чорних леопардів все ж має плями, які проступають у більшій чи меншій мірі.

Чорний леопард (чорна пантера) фото

Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

Чорний леопард фото

Автор фото: gary Whyte, CC BY-SA 3.0

Ще одна незвичайна забарвлення леопарда – це абундізм, або неповний меланизм (псевдо-меланизм). У леопарда-абундіста плями розширюються і зливаються воєдино. Тобто чорний колір проявляється не на всій вовни, а на її окремих ділянках.

Леопард абундіст фото

Самець переднеазиатского леопарда з нетиповою забарвленням, близькою до абундізму. Автор фото: Altaipanther, Public domain

Крім чорних пантер існують леопарди альбіноси, що мають блакитні очі, біле забарвлення і майже непомітні плями, ледь помітні на світлі. Такі особини зустрічаються вкрай рідко: в дикій природі їх знаходили на півдні Китаю, в Індії в окрузі Хазарібагх, в Зімбабве, Мозамбіку. Кілька особин з білою шерсткою народилися в зоопарках різних країн світу. Також в природі іноді народжуються леопарди кремового кольору зі світлими плямами і блакитними очима.

У заповіднику, розташованому в окрузі Лос-Анджелес в США, одного разу народилися лейцісти: барси з білою шерстю, але звичайним кольором очей. З віком у них з’явилися цятки.

Леопард альбінос фото

Автор фото: Messybeast, CC BY 2.5

Де живе леопард?

Леопарди поширені ширше, ніж інші представники сімейства котячих, хоча в деяких регіонах їх кількість обчислюється буквально десятками і навіть одиницями. Але в інших місцях на них можна полювати, правда, в обумовлені терміни і в певних місцевостях. В Африці плямисті хижаки заселяють великі території на південь від Сахари і локальні ділянки на півночі. В Азії ареал проживання леопардів дуже широкий і простягається від Кавказу і Закавказзя, Середньої Азії, Далекого Сходу до деяких областей Аравійського півострова, південних і південно-східних областей Китаю і Південно-Східної Азії. Чорна пантера особливо часто зустрічається на острові Ява і півострові Малакка. Леопарди живуть в тропічних, субтропічних, широколистяних лісах, в заростях по берегах річок і на гірських схилах (куди вони піднімаються не вище 5200 метрів над рівнем моря), в степах, саванах, досягають безплідних пустель і, практично, меж населених пунктів. Найголовнішим для барсів є наявність укриттів, достатня кількість тварин, які забезпечать їх потреби в їжі, і відсутність загрози з боку людини.

Де живе леопард фото

Автор фото: Whit Welles, CC BY 3.0

Спосіб життя леопарда в дикій природі.

Зазвичай леопарди ведуть одиночний і потайний спосіб життя. Вони можуть селитися як в глухих місцях, так і неподалік від людини. Самці майже все життя одні, а самок половину їх життя супроводжують дитинчата. Розміри індивідуальних територій барсів можуть бути різними. Самки займають ділянки від 10 до 290 кв. км. У самців території більше – 18-1140 кв. км. Дуже часто ділянки представників обох статей перекривають один одного.

Свою присутність на території плямистий хижак позначає різними мітками. В лісових зонах він обдирає кору дерев на висоті 1-1,5 м, а на землі або на снігу робить «проскреби», таким чином, відзначаючи кордону ділянки або постійні маршрути. За допомогою сечі або екскрементів леопард позначає місця відпочинку або постійні притулку.

Багато леопарди ведуть осілий спосіб життя, але деякі особини нерідко кочують, найчастіше такими є молоді самці. По своїй ділянці барси регулярно переміщуються в пошуках здобичі. Свої переходи леопарди здійснюють постійними маршрутами, залежними від місцевості. В горах хижаки ходять по гребенях гірських хребтів або, навпаки, внизу, уздовж русла струмків, іноді піднімаючись вгору, щоб озирнутися. Водні перешкоди хижаки воліють долати по впало деревам. По снігу намагаються ходити стежками, уторованими копитними тваринами, або за своїми старими схемами.

Лігво леопарди зазвичай розміщують на схилах, щоб мати хороший огляд. Для притулку вони використовують печери, прикореневі дупла дерев, розсипи каменів, навіси скель, бурелом.

У спокійному стані леопард пересувається кроком, ступаючи легко і граціозно. Але він здатний зриватися на галоп, при цьому максимальна швидкість бігу леопарда досягає 60 км / ч. Також хижаки можуть робити великі стрибки до 7 м в довжину і 3 м у висоту. Крім того, леопарди добре плавають і можуть долати значні водні перешкоди, але робити цього не люблять.

Уміння барсів лазити по деревах допомагає їм не тільки при видобутку їжі. Вдень вони частенько відпочивають, розташувавшись на гілках, ховаючись від спеки. Крім того, піднімаючись на дерево, вони рятуються від інших хижаків. Наприклад, в Індії леопард таким чином ховається від зграй червоних вовків.

Скільки живуть леопарди?

У природних умовах дикої природи леопарди живуть до 14 років. У неволі їх тривалість життя сягає 20 років.

Леопард фото тваринного

Автор фото: designerpoint, CC0

Чим харчується леопард?

Леопарди їдять різних копитних тварин. У саванах, пустелях, степах і напівпустелях це можуть бути антилопи, імпали, зебри, дитинчата жирафів і верблюдів; в лісах і гірських місцевостях – олені, козулі, газелі, гірські козли, джейрани, муфлони, тари, лосі, изюбри, кабарги, рідко кабани. У раціон барса може входити і дрібна видобуток: миші, дикобрази, трубкозуби, зайці, лисиці, куниці, борсуки. При нестачі звичайного корму леопарди живляться мавпами, гризунами, птахами (фазани, тетерева, кеклики, улари і ін.), Навіть ловлять плазунів (ящірок, змій) і комах. Іноді їх здобиччю стають інші хижаки, наприклад, гиенових собаки, шакали та інші гепарди. Є повідомлення про те, що далекосхідні леопарди навіть нападали на маленьких ведмежат. Також хижі кішки іноді ловлять рибу і крабів (правда, роблять це нечасто), а деякі особини (найчастіше старі) не гребують падлом або крадуть видобуток у собі подібних. Барси, що мешкають поблизу житла людини, полюють за собаками і домашньою худобою (вівцями, ослами, кіньми, козами, свинями, рідше коровами).

Леопард здатний напасти і на людину. Але леопарди-людожери зустрічаються набагато рідше, ніж нападники на людей тигри і леви. На це може піти тільки старий або хворий звір. Здорове і молоде тварина нападає на людину, тільки якщо воно поранено.

За добу барс з’їдає до 20 кг м’яса. Убивши велику здобич, він харчується нею ще 4-5 днів. Тільки після цього леопард відправляється на наступну полювання.

Леопарди багато п’ють, особливо після їжі. У зв’язку з цим вони селяться завжди в тих місцях, де вода буває постійно. На водопій котячі ходять, як правило, вночі.

Крім м’яса тварин, леопарди їдять траву, щоб очистити шлунково-кишковий тракт від шерсті, яку ковтають під час чищення свого хутра.

Їжа леопарда фото

Автор фото: NJR ZA, CC BY-SA 3.0

Як полюють леопарди?

Леопарди – нічні мисливці. Але іноді вони можуть полювати і вдень, особливо в похмуру погоду. За видобутком барси відправляються в передзахідні години і полюють в першій половині ночі. Якщо полювання була невдалою, вони продовжують її в передранкові час. Ці хижаки здатні нападати на самих різних тварин, діючи хитро і стрімко. Жертв вони підстерігають, в основному, на землі, але, в той же час, прекрасно лазять по деревах, наздоганяючи видобуток і там. Хода у цих представників котячих безшумна. Вони намагаються підстерегти свою жертву на звірячих стежках або біля водопою, на солонці або навіть на гілці дерева. Леопарди тихо і вправно підкрадаються до об’єкту полювання, наближаючись до нього на 2 метри, і роблять вирішальний кидок. Переслідувати жертву барс не любить: за атакується із засідки звіром він найчастіше біжить не більше 40-50 метрів. Невеликих тварин леопарди вбивають укусом в шию. Стрибаючи на спину великої тварини, вони збивають його з ніг, навалюються всією вагою тіла, охоплюють лапами шию жертви і прокушують їй горло або потилицю. Полюють леопарди зазвичай поодинці. Самка може вийти на полювання разом з дорослими дітьми, поки родина ще не розпалася. Як правило, барси вбивають одну тварину, не чіпаючи і не лякаючи інших. Якщо леопард не точить вбиту жертву відразу, то залишки трапези він може затягнути на дерево, щоб уберегти від гієн, шакалів і інших трупоедов. Але зазвичай вони забирають залишки за кілька сотень метрів і ховають їх в заростях рослин. Ці хижаки не конкурують з іншими великими кішками через їжу, так як харчуються не тільки великими копитними.

Леопард на полюванні фото

Леопард затягнув видобуток на гілку дерева фото

Леопард затягнув видобуток на гілку дерева. Автор фото: Raphael Melnick, CC BY-SA 2.0

Розмноження леопардів.

У південних районах свого проживання леопарди розмножуються круглий рік. На Далекому Сході вони спаровуються в січні. Під час шлюбного сезону барси самці агресивні, часто б’ються, голосно ревуть. Лігво для потомства леопарди влаштовують в найбільш глухих і усамітнених місцях. Це можуть бути різні поглиблення: під деревами, під камінням, в скелях. Перед появою малюків, самка вистилає дно лігва сухими листям і травою.

Вагітність леопарда триває 3 місяці. Пологи відбуваються вночі і тривають 6-10 годин. Зазвичай в посліді буває 1-4 малюка масою 500-700 г і довжиною тіла до 15 см, але можлива поява до 6 новонароджених кошенят. Дитинчата леопарда з’являються на світ сліпими і безпорадними, покритими довгим, густим хутром бурого кольору з темними плямами. Прозрівають вони через 1,5 тижні, а на ноги встають тільки через 2 тижні, повзаючи по лігва. Кошенята леопарда нявкають на зразок своїх родичів, домашніх кішок. Якщо самка леопарда відчуває небезпеку, вона ховає кошенят в інше місце, переносячи їх в зубах по одному. До 6-8 тижнів самка тримає малюків в укритті, а потім вони починають виходити з лігва, щоб пограти. Самка підгодовує їх м’ясною їжею: спочатку відригуючи напівпереварену їжу, а потім приносячи їм убитих дрібних тварин і птахів. У 5-6 місяців, після того як мати перестає годувати дитинчат молоком, вона починає приводити їх до вбитої видобутку. Виводок ходить за матір’ю більше року, навчаючись прийомам полювання і виживання, до того як у неї почнеться тічка. Молоді леопарди з одного виводка ще деякий час тримаються разом. Статевозрілими вони стають після закінчення 2 років, причому самки трохи раніше самців. В цей період молоді звірі розходяться і селяться в інших місцях.

Новонароджений леопард фото

Маленький дитинча леопарда (кошеня леопарда) фото

Автор фото: Mirek Heran

Кошеня меланісти в посліді леопарда фото

Кошеня меланісти в посліді леопарда. Автор фото: Tomáš Adamec, Prague Zoo

Підвиди леопардів, фото і назви.

Леопард – це вид тварини з роду пантер. В даному виді виділяється кілька підвидів:

  1. Panthera pardus delacouri (Pocock, 1930) – індокитайський леопард,
  2. Panthera pardus fusca (Meyer, 1794) – індійський леопард,
  3. Panthera pardus japonensis (J. E. Gray, 1862) – севернокітайскій леопард,
  4. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956) – цейлонський леопард,
  5. Panthera pardus melas (G. Cuvier, 1809) – яванський леопард,
  6. Panthera pardus nimr (Hemprich and Ehrenberg, 1833) – арабський леопард,
  7. Panthera pardus orientalis (Schlegel, 1857) – далекосхідний леопард, амурський леопард, восточносибирский леопард,
  8. Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) – африканський леопард,
  9. Panthera pardus saxicolor (Pocock, 1927) – перський леопард. В даний час з перським об’єднують також переднеазиатского леопарда (кавказького барса) (лат. Panthera pardus tulliana, Panthera pardus ciscaucasica).

Нижче наведено короткий опис кожного підвиду.

  • Індокитайський леопард (лат. Panthera pardus delacouri) – підвид, який часто має чорний колір. Хижак живе в Південно-Східній Азії (Малайзії, М’янмі, Таїланді). Згідно з даними від 2016 роки (Rostro-García et al., 2016), він уже не водиться в Сінгапурі, можливо, знищений в Лаосі і В’єтнамі, а також майже зник з території Камбоджі і південного Китаю. Популяція, що не перевищує 2503 особин, постійно піддається загрозі знищення. Через вирубку лісів скорочується територія, яка є звичним середовищем проживання цього виду. Браконьєрство і незаконна торгівля дикими тваринами також негативно позначаються на чисельності індокитайського леопарда.

Індокитайський леопард фото (лат. Panthera pardus delacouri)

Автор фото: Tomáš Najer, CC BY-SA 4.0

  • Індійський леопард (Лат. Panthera pardus fusca). Довжина тіла самців досягає 128-142 см, довжина хвоста – 71-92 см, максимальна вага леопарда не перевищує 77 кг. Довжина самок становить 104-117 см, довжина хвоста – 76-88 см, важать самки 29-34 кг. Індійський леопард живе в Північній Індії і прилеглих країнах: в Непалі, Бангладеш, Бутані, Пакистані, півдні Китаю. Індійські леопарди здавна прославилися як людожери. Можливо, в колишні часи, це відбувалося через те, що вони харчувалися непохованих трупами людей, що гинули в періоди епідемій, а потім, спробувавши людського м’яса, продовжили нападу.

Індійський леопард фото (лат. Panthera pardus fusca)

Автор фото: Zdeněk Hašek

  • Севернокітайскій леопард (лат. Panthera pardus japonensisмає такі ж розміри, як амурський леопард: довжина тіла до 136 см, хвоста – до 90, маса до 75 кг. Середня вага самців становить 50 кг, самок – 32 кг. Севернокітайскіе леопарди водяться в лісах і горах центрального і північно-східного Китаю. Згідно з даними від 2015 роки (Laguardia et al., 2015), чисельність хижаків становить 174-348 особин. Для порівняння: в 1998 році їх чисельність сягала близько 1000 особин.

Севернокітайскій леопард фото (лат. Panthera pardus japonensis)

Автор фото: Rufus46, CC BY-SA 3.0

  • Цейлонський леопард (лат. Panthera pardus kotiya). Самці досягають в довжину 142 см, самки 114 см. Довжина хвоста самця – до 96,5см, самки – до 84 см. Максимальна вага самця до 77 кг, самки – до 44 кг. Назву цей вид отримав від свого єдиного місця проживання – острова Цейлон, який зараз називається Шрі-Ланка. У дикій природі живуть від 700 до 950 особин (дані за 2015 рік).

Цейлонський леопард фото (лат. Panthera pardus kotiya)

Автор фото: Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0

  • Яванський леопард (лат. Panthera pardus melas– один із зникаючих підвидів, мешкає тільки на острові Ява в Індонезії. Вимирає через скорочення території проживання, яка становить трохи більше 3000 кв. км і продовжує зменшуватися. За даними від 2008 року (Ario et al., 2008), в природі налічується від 350 до 525 особин. Раніше вважалося, що яванський леопард буває виключно чорного кольору, але потім було встановлено, що плямиста забарвлення серед них теж зустрічається.

Яванський леопард фото (лат. Panthera pardus melas)

Автор фото: Vachovec1, CC BY-SA 4.0

  • Арабський леопард (лат. Panthera pardus nimr) – це найменший леопард, який досягає в довжину не більше 140 см при вазі до 20 кг (у самок) і до 30 кг (у самців). Фон забарвлення може бути як блідо-жовтим, так і яскраво-золотим. Розетки візерункові. Колись хижак був широко поширений на Близькому Сході. В даний час арабський леопард мешкають лише на невеликих ділянках в західній частині Аравійського півострова. Вимираючий підвид, який гостро потребує захисту. Згідно з даними від 2008 року, в дикій природі живуть не більше 45-200 южноаравийских барсів.

Арабський леопард фото (лат. Panthera pardus nimr)

Автор фото: עמוס חכמון, CC BY-SA 3.0

  • Далекосхідний леопард (амурський, восточносибирский) (лат. Panthera pardus orientalis) також має назви маньчжурський леопард або корейський барс. Дрібний підвид. Довжина тіла 107 – 136 см, довжина хвоста 82-90 см, висота в плечах до 78 см. Вага леопарда в середньому становить 32-48 кг, але може досягати 75 кг. Від інших підвидів відрізняється більш м’яким і довгим хутром: 30-50 мм на спині і до 70 мм на череві. Узимку фарбування тваринного світліше, ніж влітку. Фон варіюється від кремового до золотистого. Бока світліші, а живіт і внутрішня сторона кінцівок – білі. Влітку колір шерсті більш насичений. Череп хижака сильно стиснутий в межглазничного області. В даний час далекосхідні леопарди живуть на невеликій ділянці на кордоні трьох держав – Росії, Китаю та Північної Кореї. Ще століття тому ареал проживання займав весь Корейський півострів, Примор’я і райони на півночі Китаю. За даними на 2014 рік, в дикій природі залишилося не більше 50-60 особин. Це найрідкісніший з нині живих леопардів. В даний час робляться активні зусилля по збереженню і відновленню популяції як в неволі, так і в природі. На півдні Приморського краю створені заповідники для збереження цього рідкісного тварини.

Далекосхідний леопард (амурський, восточносибирский) фото (лат. Panthera pardus orientalis)

Автор фото: Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2

Амурський леопард фото

Автор фото: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0

  • Африканський леопард (лат. Panthera pardus pardus) – найбільш поширений підвид. Довжина тіла – до 180 см, хвоста – до 110 см. Максимальна вага самців досягає 91 кг, при цьому середня вага становить 60 кг. Самки в середньому важать від 35 до 40 кг. Хижак займає великі території в Африці, зустрічаючись в горах, саванах, напівпустелях, вологих тропічних лісах. Уникає пустельних районів, в яких не мають постійних джерел води. Чи не водиться в Сахарі і в пустельних районах півночі Африки і Намібії.

Африканський леопард фото (лат. Panthera pardus pardus)

Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

  • Перська леопард (він же Переднеазіатський леопард, кавказький барс) (лат. Panthera pardus saxicolor) – велика тварина з довжиною тіла до 183 см (за даними з сайту www.inaturalist.org до 259 см) і довжиною хвоста до 116 см. Маса леопарда досягає 60 кг. Зимове хутро тварини блідий, тьмяний, фон сірувато-охристий, плями відносно рідкісні, бурого відтінку. Літнє хутро може бути двох видів – більш світлим і більш темним. За даними 2008 року, в світі налічується від 870 до 1290 дорослих особин. Перські леопарди живуть в Ірані, Афганістані, Пакистані, на сході Туреччини, в Туркменістані (в горах Копетдага); в Азербайджані: в Нахічевані, в Талишських горах, в Карабасі; в Вірменії і в горах Великого Кавказу на території Грузії. Навколишнє середовище леопардів – основи скель і розсипи каменів, іноді рівнини, порослі чагарником. Особи, широко поширені раніше на Північному Кавказі, в середині XX століття були повністю винищені. Але можна сподіватися, що хижаки знову повернуться в ці місця, так як з 2007 року в Росії запущена програма відновлення популяції переднеазиатского (кавказького) леопарда. На території Сочинського національного парку діє Центр відновлення леопарда на Кавказі, і його перші вихованці вже випущені в дику природу. Переднеазіатський леопард включений до Червоної книги Росії як зникаючий вид.

Перська леопард (Переднеазіатський барс) фото (лат. Panthera pardus saxicolor)

Автор фото: Johannes D., CC BY-SA 3.0

Вимерлі підвиди леопарда.

  • Європейський леопард (Лат. Panthera pardus sickenbergi) мешкав на території Європи. Вимер близько 10 000 років тому, до кінця плейстоцену.
  • Занзібарський леопард (Лат. Panthera pardus adersi), імовірно, є вимерлим підвидом. Він жив на острові Унгуджа (Занзібар). В останній раз Занзібарського барса спостерігали на цій території в 1980 році.

Занзібарський леопард фото (лат. Panthera pardus adersi)

Автор фото: Peter Maas, CC BY-SA 3.0

Гібриди леопардів, фото і назви.

Леопарди, як і інші тварини, схрещуються з іншими видами, перебуваючи в неволі. Народжуються при цьому особини безплідні. Відомі такі гібриди леопардів:

  • Леопон – помісь леопарда з левицею. Він менше лева, але крупніше леопарда. Тварина покрито бурими або чорними цятками, мають пензлик на кінці хвоста. У самців виростає грива.

Леопон фото (лат. Panthera pardus × Panthera leo)

  • Ягопард – помісь ягуара з самкою леопарда.

Ягопард фото

Взято з сайту: rdn-team.com, CC BY-SA 4.0

  • Пумапард – результат схрещування самки леопарда з пумою. Розміри у тварини дрібні – в 2 рази менше обох батьків. Лапи короткі, хвіст довгий. Тіло вкрите темними плямами.

Пумапард фото (лат. Panthera pardus × Puma concolor)

Автор фото: Dr Karl Shuker

Чим відрізняється гепард від леопарда?

Відмінності гепарда і леопарда ви можете знайти в статті про гепарда.

Гепард і леопард відмінності фото

Зліва гепард, праворуч леопард

Чим відрізняється ягуар від леопарда?

  • Будова тулуба у обох тварин схоже. Але тіло ягуара більш масивне, кремезне і міцно-складене: тварина виглядає більш монолітним і крепкокостним в порівнянні з леопардом.
  • У ягуара більш короткий хвіст – 70-91 см. У леопарда він досягає 110 см.
  • На відміну від леопарда, голова ягуара більше за розміром і виглядає масивніше.
  • Щелепи у леопарда менше і вже, ніж у ягуара.
  • Різниця між леопардом і ягуаром простежується в плямах тварин. Плями на шкірі ягуара схожі на леопардові, але мають більші розміри. До того ж забарвлення ягуара здається більш яскравою. Об’єднує тварин то, що вони обидва можуть бути меланісти, тобто чорними (правда зі злегка проступають на тлі чорного кольору плямами), а назва «чорна пантера» може застосовуватися як до ягуару, так і до леопардові, адже обидва цих тварин відносяться до роду пантер.

Фото ягуара і леопарда

Зліва леопард, праворуч ягуар. Автор фото праворуч: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

  • Максимальна швидкість леопарда становить 60 км / год. Ягуар швидше: він може розвивати швидкість до 90 км / ч.
  • Ягуар відрізняється від леопарда по ареалу проживання: він живе на півдні Північній Америці, в Центральній і Південній Америці, а леопард – в Африці і Азії.
  • Харчування обох тварин приблизно однаково, але ягуар відмінно плаває і поповнює свій раціон рибою, жабами, черепахами і навіть дрібними алігаторами. Леопард плаває добре, але неохоче, і рибу вживає рідко. Зате, крім наземних жителів, він поїдає мавп та інших тварин, що мешкають на деревах.
  • Чергова різниця між ягуаром і леопардом полягає в тому, що недоїдену видобуток леопард ховає на дереві або в траві, а ягуар закопує в землю.
  • Вагітність у самки леопарда триває до 90 днів, у ягуара 100-110 днів.

Леопард і ягуар відмінності фото

Зверху північно-китайський леопард, знизу бразильський ягуар. Автор фото зверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото знизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

Полювання на леопарда.

Леопарди, як і інші хижаки, корисні тим, що знищують хворих тварин, стримують зростання популяції шкідників, наприклад мавп.

Люди полюють на красивих плямистих кішок з метою видобутку цінного хутра, а також знищують їх через те, що хижаки нападають на домашню худобу. Але, в основному, популяції леопардів зменшуються через господарської діяльності людей і, відповідно, зміни звичних місць проживання барсів. У деяких районах леопард знаходиться на межі виживання, а в деяких знищений зовсім. Але, тим не менш, в більшій частині свого ареалу звір успішно виживає завдяки своєму вмінню успішно полювати і пристосовуватися до будь-яких умов життя. У деяких країнах леопардів вбивають і заради забави. Це ссавець входить в так звану «велику п’ятірку» тварин – улюблених об’єктів спортивного полювання, серед яких знаходяться лев, слон, буйвол, носоріг і леопард. Для цього міжнародна організація, яка контролює питання про торгівлю зникаючими дикими видами тварин і рослин, виділяє квоти на відстріл леопардів. Популяція цих хижаків від цього не скорочується. Держави, які отримують ці квоти, дбають про збереження виду.

Цікаві факти про леопарда.

  • Самки леопардів досить довго тримають при собі дитинчат, особливо чоловічої статі. Вони знаходяться з матір’ю на 2 місяці довше дівчаток. Чим довше за самкою ходить її виводок, тим менше кошенят вона народить протягом життя.
  • Через те, що леопарди люблять вживати в їжу собак, вчені побоюються поширення серед них чумки, хвороби, до якої схильні собаки.
  • Барс, або леопард, завжди був культовою твариною у древніх народів. В Азії в честь нього споруджувалися кумирні і святилища. Для багатьох африканських племен леопард вважається священним тотемом. Але найбільшого шанування хижак досяг в суспільстві людей-леопардів. Це таємне товариство існувало, а можливо існує і зараз на території Африки.
  • Королі африканських племен зазвичай одягнені в шкуру леопарда. Цим вони показують, що володіють силою, спритністю, швидкістю цієї тварини. Вони вселяють жах своїм ворогам. Інші члени племені не можуть надіти це вбрання, так як це загрожує їм смертю.
  • Леопард має «тезку» серед морських ссавців – хижака з роду тюленів, який названий морським леопардом за характерну плямисте забарвлення і славу небезпечного мисливця.
  • Білий барс (він же сніжний леопард) – це зовсім не леопард світлого забарвлення, а окремий вид ссавця. Він має назву ирбис і мешкає в горах Центральної Азії.
  • На леопарда дуже схожа бенгальська порода кішок, яка є гібридом домашньої і бенгальської кішки. До речі, у цієї породи дуже розвинений мисливський інстинкт, а характер кішечки об’єднує в собі темперамент домашньої тварини і дикого звіра.
  • У середньовічній геральдиці часто використовувалося зображення жираф у геральдиці, гібрида верблюда і леопарда. Тварина, що символізує хоробрість і завзяття, зображувалося з тулубом барса і головою жирафа, на якій ростуть 2 роги.
  • До родини котячих також відносяться димчасті леопарди. Вони живуть на південному сході Азії і являють собою окремий рід у складі сімейства.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*