Далекосхідний леопард або амурський барс

Найчастіше люди, коли дивляться передачу про тварин, де головними «героями» виступають далекосхідні леопарди, вважають, що всі вони бігають по африканських саванах. Але, насправді саме цей підвид живе тільки на Далекому Сході нашій країні, і цих тварин там залишилося, на превеликий жаль, меншість. Також відомо, що кілька особин далекосхідного леопарда живе в Китаї. Ось чому підвид леопарда вирішено було назвати далекосхідним. У зоології цей підвид більше відомий, як Panthera pardus amurensis – амурський барс.

Це цікаво! У минулому столітті, рівно 100 років тому, амурські барси цілими зграями жили в китайських провінціях і в Кореї.

Далекосхідний леопард або амурський барс

Всякий раз, згадуючи далекосхідного леопарда, багато оповідачі пишуть про нього, як про «САМОМУ – САМОМУ», «ЄДИНОМУ» тварину, не беручи до уваги той факт, що саме амурський тигр є одним з найрідкісніших тварин сімейства котячих. До того ж, далекосхідний леопард, на відміну від своїх побратимів, що живуть в теплому кліматі, вважає за краще селитися в суворих степах, жити, розмножуватися і навіть полювати в мороз і сніг. На відміну від левів і тигрів, амурський леопард ніколи не нападе на людину, яким би він голодним не був. Шкода, що людина, з метою наживи, все частіше сам нападає на це красиве і граціозна тварина. Тому, вирішено було в кінці 20 століття зберегти цей вид від ризику зникнення.

Це цікаво! Все амурські барси по статурі є найдрібнішими, однак, жодна кішка з котячих не може перенести такий холод і мороз, як його переносять ці морозостійкі леопарди.

Далекосхідний леопард – розумна тварина, яке ніколи не накинеться на людину. Але так чи думає наша людина? Ні! Браконьєри все так же, незважаючи на заборони, продовжують винищувати цих тварин, і не тільки їх. Масово знищується і головна їжа леопарда – козулі та плямистий олень. Крім того, заради будівництва нових магістралей і домогосподарств, знищуються цілі ліси, а зніми тварини і вся рослинність.

В розставлені для хижаків капкани, потрапляють і благородні амурські барси: так ареал їх проживання щорічно зменшується, і це повинно насторожувати уряд нашої країни, леопардів на даний момент залишилося дуже і дуже мало. Повністю далекосхідний барс «покинув» простори Сіхоте-Аліна ще в минулому столітті. Тоді як нечисленна його популяція ще продовжує існувати в південно-західній частині Приморського краю.

Якщо терміново не буде вжито заходів по збереженню амурського барса, в найближчому майбутньому він повністю зникне. Як вважають зоологи, на Далекому Сході РФ залишилося всього 50 далекосхідних леопардів.

Це цікаво! Нещодавно китайським дослідникам університету Пекіна, а також вченим з «Землі леопарда», розташованої в Приморському краї, вдалося на 100% підрахувати, скільки в дикій природі ще живе далекосхідних леопардів. Виявилося, у нас ще проживає вісімдесят особин.

Далекосхідний леопард

Опис далекосхідного леопарда

Далекосхідний (амурський) леопард багатьом відрізняється від сімейства котячих. Це настільки граціозна, гарна, гнучка кішечка, що, ті, кому довелося бачити її на власні очі, з натхненням відзначають – від цієї тварини неможливо відвести очі. Красень, стрункий і витягнутий леопард має довгий, рівний хвіст, сильні, міцні ноги і округлу голову. Його природа ніби спеціально наділила довгим хвостом, щоб під час стрибка, він допомагав тварині виконувати круті маневри зі скелі або долаючи її вершини.

Це цікаво! У далекосхідного леопарда потужна, дуже міцна шия, що дозволяє йому схопити і волочити за собою жертву, яка більші і масивніші його в 2 рази.

У самого дорослого самця амурського леопарда довжина тіла може досягати до 135 сантиметрів. Хвіст – найдовший серед котячих, і може вирости до 90 сантиметрів. Дорослі самки порядку на 7,5-8 кілограм важать менше, ніж самці. Самці середніх розмірів не досягають 31 см, тоді як великі можуть важити майже п’ятдесят кілограм, а самі – 42 кілограми.

Це цікаво! Леопардова шкура може змінювати колір, в залежності від сезону. Так, влітку хутро тварини має більш яскраві і насичені тони, ніж взимку.

Влітку хутро далекосхідного леопарда виростає на два з половиною сантиметри, а взимку досягає все сім сантиметрів. У амурського барса найкрасивіший забарвлення серед котячих – строкаті плями на шкірі змінюються з чорної суцільний на чорну кільцеву. Що цікаво, такі цятки на лапках леопарда йдуть суцільним поруч.

Це цікаво! Плямисте забарвлення леопарда допомагає замаскуватися серед осіннього пейзажу. З цієї причини навіть за пару метрів його неможливо виявити.

Крім масивного тіла і довгого хвоста, далекосхідний леопард характеризується найдовшими ногами, що дозволяє звірові легко і вільно пересуватися по снігу.

Це цікаво! Все амурські леопарди – спринтери. Вони можуть з місця в висоту стрибнути на п’ять метрів. Тут вже добру службу хижакам надає їх власний довгий хвіст.

амурський барс

Де мешкає амурський леопард

Леопард – хижак далекосхідний любить селитися там, де світлий ліс, але температура і природні опади у вигляді дощу і снігу помірні. Відомо, що на сьогодні тварини заселяють площа приблизно рівну п’яти тисячам метрів квадратних. Чисельність таких леопардів значно скоротилася, в основному вони населяють один з далеких районів Приморського краю, недалеко від кордону РФ і Китаю, і КНР (провінції Хейлунцзян і Дзілінь), де налічується всього 10 або 12 особин.

Це цікаво! Далекосхідний леопард – консерватор за своєю натурою, не любить кочовий спосіб життя, звик жити там, де спочатку заселився і ходить одними і тими ж дорогами.

Активність і соціальна організація

далекосхідні леопарди ніколи не ведуть полювання днем. Ці унікальні тварини – «нічні, поодинокі мисливці», які віддають перевагу шукати свою здобич з настанням сутінків. Основний «раціон» диких амурських барсів – це козулі, олені, собаки єнотовидні, борсуки, їжаки і зайчики. Зрідка ці особини можуть нападати на хижих птахів, якщо ті раптом «забарилися» десь.

Це цікаво! Далекосхідні леопарди чудово бачать, вони можуть побачити свою здобич за півтора кілометра.

Тварини також вміють лазити по деревах, тому від них не врятується навіть єнот, якщо забереться високо на дерево.

Це цікаво! Один плямистий олень, з’їдений леопардом цілком, забезпечує хижакові на десять днів сите життя, тому він перестає шукати іншу жертву.

Полювати в основному леопарди виходять пізно вночі, але не дозволяють собі нападати на здобич, якщо вже зійшло сонце. Навіть воду вони п’ють, лише, коли стемніє.

Розмноження далекосхідного леопарда і розвиток потомства

«Гуляти» леопарди починають з першого зимового місяця – грудня, хоча самка леопарда може завагітніти і в січні. Малюки народжуються через три місяці в дбайливо влаштованому дорослими тваринами лігві або в печері, де кошенята будуть відчувати себе захищеними від природи і чужинців. Самка далекосхідного леопарда може народити від двох до п’яти кошенят. Малюки народжуються сліпими, з теплою, плямистої шкірою. Хутро кошеня гладкий, не утворює розеток, в основному з цятками бурого або чорного відтінку. Новонароджені маленькі леопарди важать сімсот грамів, в довжину досягають п’ятнадцяти сантиметрів.

Кошенята починають прозрівати на дев’ятий день, а вже через п’ять днів вміло лазять по лігва. Самка випускає своїх дитинчат на світло тільки через 2 місяці після народження. Всі ці місяці вона сама приносить в гніздо їжу для кошенят, попередньо перетравивши її всередині себе.

Це цікаво! Маленькі леопардика важать 0,5 кг, тоді як дорослі особини важать в 100 разів більше.

Самка сама годує своїх дитинчат, поки вони маленькі і безпорадні навіть, якщо у неї знову тічка. Дитинчата ще дуже довго тримаються один одного, поки не закінчиться сувора зима. Потім, малюки ще якийсь час разом живуть, поки не починають розуміти, що зуміють самі просочитися. Саме з цієї причини багато молоді далекосхідні леопарди гинуть, ще не досягнувши двох років.

Скільки живуть далекосхідні леопарди

Відомо багато випадків, коли диким далекосхідним леопардам вдавалося доживати до двадцяти одного року, хоча це траплялося вкрай рідко, в основному леопарди не доживають і до 15 років.

Далекосхідний леопард - рідкісна тварина з червоної книги

Далекосхідні леопарди в розплідниках і зоопарках

Сьогодні в дикій природі залишилося зовсім небагато далекосхідних леопардів, їх куди більше живе в розплідниках і заповідних зонах. Шкода, що на природі залишилися в основному всі старі особини, які вже не в змозі дати природі здорове і сильне потомство. Проблему ще в тому, що і в неволі рідко коли з’являється у них потомство: на природі леопард має право вибору, а в неволі – немає. Щоб самці сподобався самець, працівникам зоопарку необхідно привезти для неї спеціально нового «свіжого» самця. А через те, що леопарди не люблять переміщень, дуже часто з цим виникають великі труднощі.

Але, як би там не було, будь-який далекосхідний леопард, живе в зоопарку, в розпліднику або в заповіднику, занесений до Червоної книги РФ, також в СІТЕС – перший додаток Конвенції.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*