Птах Клест (Lохiа)

Клести (Lохiа) – невеликі за розмірами птиці, що відносяться до сімейства в’юркових (Fringillidае) і загону горобцеподібних (Раssеrifоrmеs). Багатьом така поширена в нашій країні птах добре відома під незвичною назвою «північний папуга».

Опис і зовнішній вигляд

Всі види клестов відносяться до птахів із загону горобиних, і будовою свого тіла віддалено нагадують горобців, але трохи крупніше їх. Хвіст такого птаха досить коротких розмірів, з акуратним вілочковідним вирізом. Голова відносно велика. Сильні і міцні лапи дозволяють пернатому легко чіплятися за гілки дерев, і навіть тривалий час висіти вниз головою.

Птах Клест (Lохiа)

Фарбування оперення шишкар-самця дуже ошатне і святкове – малиново-червоне або чисто червоне. Уздовж всього черевця птиці розташовуються смуги білувато-сірого кольору. А ось оперення самочок більш скромне, в зелених і сірих відтінках і з жовтувато-зеленою окантовкою на перинках. Молоді клести також мають малопривабливою сірої забарвленням і строкатими плямами.

Примітним є дзьоб шишкар, що характеризується досить незвичайною формою. Нижня і верхня частини дзьоба перехрещуються один з одним практично внахлест, що робить його дуже потужним інструментом, що дозволяє легко видобувати насіння з щільно прилеглих лусок шишок.

види шишкар

На сьогоднішній день добре вивчені і досить поширені шість різновидів шишкар:

  • шишкар шишкар або звичайний (Lохiа сurvirоstrа) – співоча лісова пташка. Самці мають червоним або червонувато-малиновим основним оперенням і сіро-білої нижньою частиною черева. Самки характеризуються зеленувато-сірим фарбуванням з жовто-зеленим оздобленням на пір’ї. Молодий птах сіра, з плямами, а самці-новобранці мають оранжево-жовте оперення. Дзьоб не надто товстий, витягнутий, менш загнутий, слабо перекрещивающийся. Голова досить велика;
  • клест-сосновік (Lохiа рytyорsittасus) – лісова, досить велика співочий птах з довжиною тіла в межах 16-18 см і характерним фарбуванням оперення. Основна відмінність представлено дуже масивним дзьобом, що складається з товстого подклювья і наддзьобка. Верхня частина дзьоба тупа. Самки цього виду також співають, але більш тихо і досить однотипно;
  • білокрилий клест (Lохiа lеuсорtеra) – співоча, середніх розмірів птах, з довжиною тіла в межах 14-16см. Різновид характеризується дуже яскраво вираженим статевим диморфізму. Самки мають жовте оперення, а у самців пір’ячко малиново-червоного або цегляно-червоного кольору. Крила чорного кольору, з парою білих смуг;
  • шотландський клест (Lохiа sсоtiса) – єдиний ендемік, що населяє територію Великобританії. Дрібних розмірів птах з тілом довжиною в 15-17 см при середній масі в 50 р Надклювье і подклювье схрещені між собою.

Виділяють основні 4 види шишкар і 2 менш поширені

Також різновиди представлені Lохiа mеgарlagа Rilеy або іспаньолскім Клєстов, і Lохiа sibiriса Раllаs або сибірським Клєстов.

Ареал і місця проживання

Шишкар шишкар населяють хвойні лісові зони на території Європи, а також Північно-Західну Африку, північну і центральну частину Азії і Америки, Філіппіни і територію країн колишнього радянського союзу. Віддає перевагу хвойним і змішаним, переважно ялиновим лісам.

Клест-сосновік населяє хвойні соснові ліси. У великій кількості гніздиться на території Скандинавії і в північно-східній частині Європи. Цей різновид є більш рідкісною в порівнянні з шишкар шишкар. Середовищем існування Білокрилий шишкар є російська тайга, Скандинавія і Північна Америка. Перевага даний різновид дає лісових зонах з переважанням модрини.

Спосіб життя шишкар

Клест – це денна, досить рухома, спритна і галаслива лісова птах. Дорослі особини швидко літають, використовуючи в польоті хвилясту лінію руху. Особливістю шишкар є кочовий спосіб життя. Зграї дуже часто перелітають з місця на місце в пошуках більш врожайною області.

Це цікаво! Клест відноситься до лісових птахів другої категорії рідкості, тому згадується на сторінках Червоної книги Москви.

Природні вороги у шишкар, як такі відсутні, що обумовлено постійним вживанням в їжу насіння хвойних рослин. Птах, таким чином, в процесі життя себе «бальзамує», тому м’ясо таких пернатих стають несмачними, дуже гіркими, абсолютно нецікавим для будь-яких хижаків. Після загибелі клест не розкладається, а муміфікується, завдяки високому вмісту смоли в організмі.

Раціон, харчування шишкар

Клести відносяться до птахів, для яких характерним є вузькоспеціалізований тип харчування. Всі види мають різко загнутим надклювьем, яке перехрещується з піддзьобка, тому основу раціону харчування становлять насіння, що знаходяться в шишках хвойних порід дерев.

Раціон харчування шишкар - насіння хвойних дерев, які вони дістають з шишок

Також досить часто клест скльовує насіння соняшнику. Вкрай рідко птах такого виду вживає в їжу комах, як правило, тлю.

Це цікаво! У літній період, при наявності обмеженою кормової бази, клести здатні клювати насіння на диких травах, а в деякі роки зграї таких птахів можуть завдавати значної шкоди посадкам культурних рослин.

розмноження клестов

На території середньої смуги нашої країни клести, як правило, розпочинають процес гніздування в березні. Повторне гніздування відзначається в останній декаді літа або на початку осені, при одночасному врожаї модрини та сосни. У зимовий період, з грудня і до березня, птахи роблять гнізда тільки в регіонах з дуже високим урожаєм насіння. Практично всі види розмножуються незалежно від пори року.

Гнізда птахи облаштовують в густій ​​кроні хвойних дерев, найчастіше на ялинках і дещо рідше на соснах, на висоті в 2-10м від рівня землі. Вся зовнішня частина гнізда робиться з використанням досить тонких гілочок ялини, а внутрішня частина викладається найтоншими гілками, мохом і лишайником. Підстилка лотка в готовому гнізді представлена ​​шерстю тварин і незначною кількістю пташиного пір’я. Середній діаметр гнізда становить 12-13см при висоті в 8-10см і розмірі лотка в 7,2 × 5,2см.

Як правило, кладка шишкар – це три або п’ять яєць майже білого кольору з незначним блакитним відтінком і розміром в 22х16мм. На поверхні яєць присутні червонувато-бурі пестрини. Період інкубації відкладених яєць становить пару тижнів, протягом яких самка знаходиться в гнізді, а самець добуває їжу і годує її.

З’явилися на світ пташенята покриті досить густим пушком сірого фарбування. Перші кілька днів самка обігріває пташенят, а потім нарівні з самцем починає вилітати з гнізда в пошуках їжі.

Це цікаво! Для вигодовування пташенят використовуються розм’якшені в зобу самця і самки насіння різних хвойних дерев.

Перший виліт здійснюють пташенята у віці трьох тижнів. У цьому віці молоді птахи не відлітають далеко і завжди ночують в своєму гнізді.

Гнізда клести в'ють в густій ​​хвої на висоті 2-10 метрів

Навіть залишили гніздо пташенят в перший час батьки обов’язково підгодовують.

Зміст шишкар будинку

Любителі-птахолови цінують шишкар за яскраве забарвлення оперення і те, що така невелика лісова пташка швидко освоюється в клітці і активно співає. При вилові слід пам’ятати, що яскраве оперення зберігається тільки до настання першої линьки, а перелинявши птах виглядають вже не дуже ошатно.

Це цікаво! Пісня шишкар рясніє безліччю скрипів і характерним цоканням, але найкращими пісенними здібностями володіють клести-белопоясовікі.

Для лову використовуються тайники і лучки, павутинні мережі, а також підсадні і манні птиці. І в природних умовах і в клітинному змісті клест дуже активно поїдає хвойні нирки, а також гризе молоді пагони і деякі трави. Особливий інтерес викликають більш дорослі самці, що мають привабливе червоне оперення.

Чим яскравіше оперення має птах, тим вона цінніша. Відловлених птицю годі й витримувати в Кутейко, а відразу висаджувати в постійну металеву клітку, в яку слід помістити невеликі дерев’яні палички і свіжі гілочки рослин.

Від повноцінного раціону харчування безпосередньо залежать зовнішні дані шишкар. Така птиця дуже неохоче поїдає зернові суміші, представлені просом, канарковим насінням і рапсом. Дуже позитивно лісові пернаті реагують на подрібнені горіхи і насіння гарбуза, гілочки рослин з нирками і паростки хвойного дерева.

У клітку обов’язково потрібно закладати звичайну мінеральну підгодівлю у вигляді річкового піску, глини, золи, дробленого черепашнику. Важливо пам’ятати, що клести погано переносять занадто теплий мікроклімат опалювальних приміщень, тому клітку з такою птахом бажано розташовувати на балконі або лоджії.

Відео птиці клест

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*