Сапсан – сама оката і швидка птах

Найвідоміша і найшвидша птах на планеті – це сапсан. Таку світову популярність птиці принесла її воістину унікальна здатність швидко і за мікросекунди розвивати велику швидкість, до 322 км / год, до 90 м / с. Сокіл сапсан вважається найшвидшим і самим окатих живою істотою на Землі. З висоти півтора кілометра сапсан може розглядати дрібного гризуна.

Крім того, саме ім’ям цієї красивої птиці названі багато швидкісні потяги та транспортні засоби. У Росії велику популярність має електропоїзд з назвою «Сапсан». Навіть в Японії деякі моделі мотоцикла «Suzuki» називаються Hayabusa – (що в перекладі з японського слова "Хаябуса" означає «сапсан»). Так, наш гордий сокіл сапсан став символом швидкості і швидкості.

Сапсан - сама оката і швидка птах

Сокіл сапсан поширений повсюдно, цю дивовижну птицю можна зустріти в будь-якому куточку Землі. Так, множинні підвиди сокола мешкають в Північній Америці, Австралії, Азії, Європі, Африці (тільки в тропічних лісах вони не живуть). Рідко можна зустріти в Південній Америці. Сапсан – птиця не вибаглива, може ужитися всюди. Широке поширення даного виду соколиних обумовлено, перш за все, відсутністю будь-яких вимог до середовища проживання. Для птиці важливо, щоб знайшлося місце для гнізда, їжа, а також простір.

На жаль, вже зараз ареал популяції цього виду значно скоротився. Тому сапсан занесена не лише в нашу Червону книгу, а й в Червоні книги ряду інших країн, як повсюдно під охороною птах.

Сапсан - сама оката і швидка птах

Сапсан досить великий птах. Орнітологи відносять його до групи найкращих і «справжніх соколів». Належить до сімейства соколиних, і за своєю величиною хіба що поступається кречету. Має прекрасно розвинену м’язову систему, міцної статури, щільне оперення, широкі груди. Крила птаха великі, загостреної форми, хвіст короткий, довгі цівки і пальці. Кігті мають серповидную форму, вони дуже гострі і дуже сильні. Сокіл сапсан відрізняється дуже гарним забарвленням оперення: на спині темно – синє, черево – Світленьке, з яскравими плямами, голова чорна. У польоті можна чітко побачити його серповидно загнуті, вузькі крила. Саме завдяки своїм розгонистим крил сапсан отримав своє справжнє родове назва – «серп» від слова «falco».

Сапсан – неймовірно дружне перната

Сапсан мешкають переважно на відкритих просторах, на повітрі, тому не люблять селитися в глухих лісах. Моногамні, тому парами живуть разом, багато років. Найчастіше люблять гніздитися в долині річок, не далеко від лісу. Цю птицю навіть можна зустріти в місті, якщо місцевість, умови проживання дозволяють їй там селитися. Гніздовий ділянку сапсанів дуже часто включає відразу кілька місць, які підходять для відкладання самками сапсана яєць. Птахи ніколи не використовують підстилки для яєць. Гніздо розміщують найчастіше вгорі на скелях, на високих деревах, на висотних будівлях (якщо птах оселилася в місті). Основна вимога до облаштування гнізда – це підліт. До всього іншого, ці птахи дуже прив’язуються до свого обжитого гнездовому ділянці. Так, орнітологами помічено, що, починаючи з 1243 року у Великобританії птиці регулярно гніздяться на одному і тому ж скелястому уступі.

Сапсан - сама оката і швидка птах

Сапсан ніколи один одному не заважають. Кожен з них живе і займається своєю справою. Своїх близьких сусідів цей на вигляд грізний хижак ніколи не ображає, якщо місце зайняте, то полювати він летить подалі, де тепер себе знайде багато іншої дичини.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*