Що їдять слони

Слони (Еlерhаntidае) – ссавці, що ставляться до загону хоботних. Найбільше наземна тварина відноситься до травоїдним ссавцем, тому основа раціону харчування слонів представлена ​​різноманітною рослинністю.

Раціон в природному середовищі

Слони є найбільшими сухопутними ссавцями, що населяють нашу планету, а співіснують із своїм оточенням стали два континенти: Африка та Азія. Основні відмінності африканського і азіатського слона представлені не тільки формою вух, наявністю і величиною бивнів, але також особливостями в раціоні харчування. В основі своїй раціон всіх слонів не відрізняється занадто великою різноманітністю. Велике сухопутне ссавець харчується травою, листям, корою і гілками дерев, а також країнами різноманітних рослин і всілякими фруктами.

Це цікаво! Для видобутку їжі слони користуються природним інструментом – хоботом, за допомогою якого рослинність може зриватися як з нижньої частини дерев, так і безпосередньо біля землі або виривається з кроною.

Слід зазначити, що організмом азіатського і африканського слона засвоюється не більше 40% від загальної кількості всієї з’їденої протягом доби рослинної маси. Пошук їжі займає значну частину життя такого ссавця. Наприклад, щоб добути собі достатню кількість їжі, дорослий африканський слон здатний проходити майже 400-500 км. А ось для азіатських або індійських слонів процес міграції є неприродним.

Що їдять слони

Травоїдні індійські слони витрачають близько двадцяти годин на добу на пошук їжі і процес годування. У найбільш спекотні денні години слони намагаються ховатися в тіні, що дозволяє тварині уникати сильного перегрівання. Особливостями місця проживання індійського слона пояснюється тип його харчування в природних умовах.

Щоб зібрати надто коротку траву, слон спочатку активно розпушує або копає грунт, сильно б’ючи по ній ногами. Кора з великих гілок зішкрябується корінними зубами, в той час, як сама гілка рослини утримується хоботом.

У занадто голодні і посушливі роки слонами дуже охоче розоряються сільськогосподарські посіви. Найсильніше від нашестя цього травоїдного ссавця, як правило, страждають рисові посіви, а також бананові посадки і поля, засіяні цукровою тростиною. Саме з цієї причини слони на сьогоднішній день відносяться до найбільших за розмірами тіла і ненажерливості сільськогосподарським «шкідників».

Харчування при утриманні в неволі

В даний час під загрозою зникнення перебувають дикі індійські чи азіатські слони, тому такі тварини часто містяться в заповідних зонах чи зоологічних парках. У природі і в неволі слони живуть складними соціальними групами, всередині яких спостерігаються міцні зв’язки, що полегшує процес видобутку корми та харчування тварин. При змісті в неволі ссавець отримує величезна кількість зелені і сіна. Денний раціон такого великого травоїдного обов’язково доповнюється коренеплодами, підсушеними булками білого хліба, морквою, капустяним качанами і фруктами.

Це цікаво! До числа найулюбленіших ласощів індійського і африканського слона відносяться банани, а також низькокалорійне печиво та інші солодощі.

Слід зазначити, що в поїданні солодощів слони не знають міри, тому схильні до переїдання і швидкому набору зайвої ваги, що вкрай негативно позначається на стані здоров’я тварини. В цьому випадку хоботних тварина набуває неприродне поведінку, що характеризується хиткою ходою або апатією з втратою апетиту.

Важливо пам’ятати, що слони, які живуть в природних, природних умовах, рухаються багато і дуже активно. Щоб знайти достатню для збереження життя і підтримки здоров’я кількість їжі, ссавець здатне щодня долати значну відстань. В умовах неволі тварина позбавлене такої можливості, тому досить часто у слонів в зоопарках відзначаються проблеми з вагою або системою травлення.

У зоопарку годування слона здійснюється приблизно п’ять або шість разів на день, а щоденний раціон ссавця в Московському зоологічному парку представлений наступними основними продуктами:

  • віники з гілок дерев – приблизно 6-8 кг;
  • трава і сіно з добавками соломи – приблизно 60 кг;
  • овес – близько 1-2 кг;
  • вівсяна крупа – близько 4-5 кг;
  • висівки – приблизно 1 кг;
  • фрукти, представлені грошима, яблуками і бананами – близько 8 кг;
  • морква – близько 15 кг;
  • капуста – близько 3 кг;
  • буряк – приблизно 4-5 кг.

В умовах неволі, годування слонів має бути збалансованим

У літньо-осіннє меню слона в обов’язковому порядку включаються кавуни, а також відварну картоплю. Все що даються ссавцю тварині фрукти і овочі досить ретельно нарізаються, після чого добре перемішуються з трав’яний борошном або злегка порізаним якісним сіном і соломою. Отримана поживна суміш розкидається по всій площі вольєра.

Такий спосіб годування дозволяє тваринам в пошуках найбільш смачних шматочків корми активно рухатися, а також значно знижує швидкість поглинання слонами їжі.

Особливості процесу поглинання

Система травлення слона має цілий ряд особливостей, а абсолютна довжина всього травного каналу цього ссавця становить близько тридцяти метрів. Вся поедаемая рослинність спочатку потрапляє в ротову порожнину тварини, де є широкі зуби жувального типу. Слони абсолютно позбавлені різців та іклів, які модифікувалися у такої тварини у великі і зростаючі протягом усього життя бивні.

Це цікаво! При народженні слоненята мають так звані молочні бивні, які у віці від півроку до року замінюються постійними, а бивні самок від природи характеризуються дуже слабким розвитком або відсутні зовсім.

Протягом всього періоду життя, у слона змінює шість наборів, представлених корінними зубами з шорсткою поверхнею, що є необхідною умовою для ретельного пережовування грубих кормів рослинного походження. В процесі пережовуванні їжі слон досить активно рухає своєю щелепою у напрямку вперед-назад.

В результаті, добре розжована їжа, змочена слиною, потрапляє в досить короткий стравохід, а потім – в однокамерний шлунок, що сполучається з кишечником. Усередині шлунка відбуваються бродильні процеси, а частина їжі засвоюється виключно в ободової і сліпій кишці, під впливом бактеріальної мікрофлори. Середній термін перебування їжі в шлунково-кишковому тракті ссавця травоїдного тваринного варіює від доби до двох днів.

Скільки їжі потрібно слону в день

Індійський або азіатський слон є переважно лісовим мешканцем, що трохи полегшує пошук і використання кормової бази. Таке велике ссавець тварина краще селитися в світлих тропічних і субтропічних широколистяних лісах, що характеризуються наявністю досить густого підліску, представленого різними чагарниковими рослинами, включаючи бамбук.

Щоденна норма споживаної їжі дійсно вражає - від 150 до 200 кг

Слід враховувати той факт, що раніше, з настанням прохолодної пори року, слони могли масово виходити в степові зони, але в даний час такі переміщення стали можливими виключно в умовах заповідників, що обумовлено практично повсюдним перетворенням степів в щорічно розробляються людиною сільськогосподарські угіддя.

У літній період, слони переміщуються по лісистих схилах, прямуючи в гористу місцевість, де тварині буде забезпечено достатню кількість їжі. Однак, через значних розмірів, ссавець потребує рясної кормову базу, тому процес харчування слона на одному місці вкрай рідко перевищує два або три дні.

Африканські та азійські слони не належать до категорії територіальних тварин, але намагаються досить строго дотримуватися меж свого кормового ділянки. Для одного дорослого самця розміри такої ділянки складають близько 15 км², а для стадних самок – в межах 30 км, але кордону можуть значно збільшуватися в розмірах в занадто сухі і малопродуктивні сезони.

Середня кількість щодня з’їдають дорослим слоном корму становить 150-300 кг, представлених найрізноманітнішої рослинною їжею або приблизно 6-8% від загальної маси тіла ссавця тварини. Для повноцінного поповнення в організмі мінералів, травоїдні здатні шукати в землі необхідні солі.

Скільки слону потрібно води в день

В недалекому минулому слони в природних умовах здійснювали тривалі сезонні міграції, а повне коло таких пересувань часто займав близько десяти років, і включав в себе обов’язкове відвідування природних водних джерел. Однак, людська активність в даний час зробила подібне пересування великих ссавців практично повністю неможливим, тому видобуток води стала дуже великою проблемою для диких тварин.

Хоботні тварини п’ють досить багато, а для задоволення життєвих потреб одному дорослому слону необхідно близько 125-150 літрів води щодня. У занадто посушливі періоди, коли вичерпуються доступні ссавцю джерела води, тварина відправляється на пошук цілющої вологи. За допомогою хобота і бивня в висохлих річкових руслах викопуються метрові ями, в які повільно натекает грунтові води.

Важливо! Виконані слонами в пересохлих джерелах ями з ґрунтовою водою часто стають рятівними для інших саванних мешканців, які п’ють з таких імпровізованих водойм відразу після відходу слонів.

Слонам щодня потрібно більше ста літрів води

Африканські слони, як правило, значно більший за азіатських або індійських слонів, тому поглинають більшу кількість їжі і води. Як правило, ссавець втамовує спрагу всього один раз на добу і не дуже звертає увагу на якісні характеристики води. Якщо раціон харчування багатий рідиною, то тварина здатна обходитися без води протягом декількох днів.

Також збереженню вологи в організмі сприяє активне поїдання бруду, багатою мінеральними і сольовими включеннями. Однак, в деяких особливо посушливі роки, всі зусилля слона, спрямовані на пошук води, бувають марними. У такі роки спад популяції слонів в результаті зневоднення стає дуже значною.

Відео про раціоні харчування слонів

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*