Хохуля або Хохуля (Desmanamoschata)

В даний час існує 2 види хохуль: російська і пиренейская. Російська хохуля – багато в чому унікальний звір, який добре відчуває себе на Землі вже більше 30 мільйонів років. Наша хохуля значно більші піренейській.

В даному випадку мова піде про російською хохулі. Як раніше, так і в наш час зовнішність цього таємного тварини, схожої на щура і відноситься до сімейства кротячих, за дивовижну здатність будувати глибокі нори, істотно не змінився.

опис хохулі

Головною відмінністю хохулі є нагадує хобот довгий носик, лапки з перетинками між пальцями, могутній хвіст, покритий жорсткими грубими лусочками, який тварина використовує в якості керма. Тулуб у російської хохулі (Хохулі) обтічне і немов створено для активного життя як на суші, так і у воді, черевце у звірка сріблясто-білого забарвлення, спина темна.

Таке забарвлення тваринного робить його малопомітним у водному середовищі. Шерсть дуже густа і не намокає, так як звір постійно змащує його мускусом, який виробляється за допомогою спеціальних залоз. Якщо колір хохулі дозволяє маскуватися, то сильний запах його часто видає.

Це цікаво! Зір у хохулі дуже слабке, але воно не грає в їх способі життя ключову роль, до того ж цей недолік практично повністю компенсує дуже гострий нюх.

Хохуля або Хохуля (Desmanamoschata)

Слух у цієї тварини теж сильно розвинений, але все ж має певні особливості. Вона може не чути досить гучні звуки, такі як розмова людей, але миттєво реагує на невеликі шарудіння, хрускіт гілок або сплеск води. Вчені таку особливість пояснюють умовами проживання.

Зовнішній вигляд

Це досить невеликий звірок, довжина тіла дорослої особини російської хохулі становить близько 20 см. Без хвоста, він приблизно такої ж довжини, покритий роговими лусочками і жорсткими волосками. Виходить, що загальна довжина досягає приблизно 40 см.

Маса звірка близько 500 гр. Хохуля володіє великим рухомим носом, на якому розташовані дуже чутливі вуса – це дуже важливий інструмент у тварини. Очі невеликі, схожі на чорні намистинки, які оточені ділянкою світлої Не заросла шерстю шкірою.

Це цікаво! Задні і передні лапи дуже короткі, причому задні кінцівки Косолапов, а пальці з’єднані перетинками, що робить їх відмінним інструментом для пересування під водою. Дуже гострі кігті дозволяють легко копати глибокі нори, в яких і живуть ці тварини.

Спосіб життя

Ці тваринки ведуть водно-земної спосіб життя. Російська хохуля вибирає для життя місця уздовж тихого течії річок, заплави і озера. Риє нори – причому це справжні інженерні споруди довжиною 10 м і більше, з безліччю ходів і відгалужень.

Це дозволяє хохулі зберігати припаси їжі, які вони з’їдають в голодні часи, ховатися від ворогів і переміщатися в пошуках їжі. Особливо такі тунелі гарні взимку: в них досить тепло і є можливість знайти здобич. На берегах водойм можна знайти цілі мережі підземних тунелів, входи в які приховані під товщею води.

У жаркий сезон, коли рівень води помітно падає, тварина поглиблює підземні нори, знову відводячи їх під водну гладь. Виявити такі помешкання досить важко, так як це дуже обережні тварини.

Безліч небезпек, мисливці та хижаки навчили цих тварин вести потайний спосіб життя. Протягом 30 мільйонів років хохулі навчилися добре ховатися від зовнішнього світу. Але все-таки місця їх проживання часто видають залишки їжі, які вони залишають біля нір. Цим і користуються хижаки.

Скільки живе вихухоль

У природних умовах це дуже вразливі тварини, на їхнє життя впливає занадто багато агресивних чинників: коливання рівня води в водоймах, хижаки і людина. Тому як правило, більше 3-4 років вони в природному середовищі не живуть.

Середня тривалість життя Хохулі становить 3-4 роки

Це цікаво! В ідеальних умовах заказників або зоопарків, коли хохулі нічого не заважає і не загрожує, вона може прожити до 5-6 років.

Саме мала тривалість життя, вразливість перед природними факторами і невисока плодючість багато в чому і зробила цей вид зникаючим. Особливо важко дитинчат хохуль, так як вони з’являються безпорадними і будь-яка подія може обірвати їхнє життя. Тому на ранній стадії розвитку потомство хохулі потребує особливої ​​турботи.

Ареал, поширення

Російська хохуля широко поширена в середній смузі Росії. Основні місця їх проживання розташовуються уздовж річок зі слабкою течією або поблизу стоячих водойм. Дуже добре, якщо берега таких водойм покриті густою рослинністю, а грунт складається в основному з пісковиків і суглинків. Це найбільш підходящі умови для російської хохулі.

Це цікаво! Часто вони є сусідами з бобрами і мирно ділять з ними місця проживання, так як не є конкурентними видами, а як харчовий ресурс бобрів вони не цікавлять.

Раніше ці тварини часто зустрічалися в лісах Східної та частини Західної Європи, в даний час вони знаходяться на межі зникнення і взяті під захист міжнародних організацій.

Раціон, харчування Хохулі

У теплу пору року з травня по жовтень основний раціон хохулі складають дрібні комахи, личинки і ракоподібні, рідше п’явки і болотні рослини. Оскільки ці тварини не впадають в сплячку взимку, вони не накопичують запаси жиру. У зимовий період з харчуванням у Хохулі справи йдуть значно важче.

В якості їжі вони можуть зловити жабу, який впав у сплячку, дрібну рибу, яка в цей час також стає легкою здобиччю, а також річкові молюски. Апетит у цих тварин відмінний, іноді вага з’їденої їжі дорівнює вазі самого звірка. Це пояснюється тим, що вони дуже рухливі і у них швидкий обмін речовин.

В основному хохуля харчується дрібними комахами і ракоподібними

Розмноження і потомство

Потомство хохулі зазвичай приносять навесні і пізньої осені. Вагітність триває близько полтура місяців, в подальшому на світ з’являються до 5 дитинчат, які абсолютно не самостійні і важать всього по 2-3 грами – це в 250 разів менше ніж доросла особина.

У їх вихованні та годуванні на першому етапі беруть участь обидва батьки. Приблизно через 6 місяців дитинчата стають самостійними і залишають батьків. Після досягнення 11-12 місяців особини стають репродуктивними. До цього етапу доживають не всі, частина потомства неминуче гине.

Це цікаво! Шлюбні ігри тихих на вигляд тварин супроводжуються гучними звуками, які видають самці і мелодійними наспівами самок. Між самцями бувають дуже жорстокі бійки за самку, чого важко очікувати від цих невеликих тварин.

природні вороги

Хохуля – дуже вразливе тварина, недарма вона занесена в Червону книгу. У неї дуже багато природних ворогів. Головним чином це людина: браконьєри і антропогенний фактор. Також велику небезпеку становлять лисиці, єнотовидні собаки і хижі птахи. Під час розливу річок в весняний період цих звірків чекає ще одна небезпека з боку великих хижих риб: це сом, щука і судак.

У цей час вони особливо голодні. Часто буває, що нори хохуль затоплює і вони не встигають врятуватися, багато хто з них гинуть. Мабуть єдині сусіди цих звірків, від яких не виходить небезпека – це бобри.

Чисельність популяції, захист тваринного

У XIX столітті хохуль масово вбивали з-за їх шкурки і мускусною рідини, яка широко використовувалася в парфумерному виробництві для закріплення запаху. Такі дії призвели до різкого скорочення їх популяції. В даний час точна чисельність цих тварин невідома, так як Хохуля веде потайний спосіб життя і зустріти її на суші можна вкрай рідко.

На початку 20 століття велося масове винищення Хохулі і зараз її популяція охороняється

Це цікаво! За приблизними розрахунками фахівців популяція хохулі на сьогоднішній день складає приблизно 30 тисяч особин. Це не критичне значення, але все-таки така чисельність вже є прикордонною.

На популяцію тварин негативно впливає забруднення і осушення водойм, вирубка лісів, що ростуть в заплавах річок, будівництва дамб і гребель, забудови водоохоронних зон і розставлені рибальські мережі, в які часто потрапляє хохуля.

Для того, щоб виправити ситуацію, російська хохуля (Хохуля) була внесена в список тварин з Червоної книги Росії зі статусом рідкісний реліктовий вид, що скорочується в чисельності. Зараз функціонують 4 заповідника і близько 80 заказників, де це тварина знаходиться під наглядом вчених.

Приймаються активні заходи з охорони і захисту цих звірків і відновленню їх чисельності. У 2000 році був створений спеціальний проект під назвою «Збережемо російську хохуля», який займається оцінкою кількості особин хохуль і розробляє заходи по її збереженню.

Відео про хохулі

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*