Орел

Орел (лат. Aquila) – хижий птах, відноситься до класу птиці, загону Сокілоподібні, сімейству яструбині, підродини орли, роду орли.

Походження слова «орел».

Російська назва пернатого хижака походить від старослов’янського кореня "ор", що означає "світло", і співзвучно багатьом європейським назвами: грецькому "орніс", словацької "Ороль", польському "орзел".

Орел фото

Орел (птах) – опис і фото, розміри, зовнішній вигляд і характеристика.

Більшість видів орлів відрізняють значні розміри, довжина тіла деяких особин досягає 80-95 см, причому самка орла набагато більша за самця. Вага орла може становити 3-7 кг. Виняток становлять дрібні види: орел-карлик і степовий орел.

Представників роду відрізняє масивне тіло з розвиненою мускулатурою і досить довгі, сильні ноги, оперення до пальців. Голова орла компактна, шия міцна і мускулиста. Рухливість великих очних яблук невелика, але добре розвинена шия з лишком компенсує цей недолік.

голова орла

Значні пазурі і міцний дзьоб орла мають загнуті закінчення, що робить птицю неперевершеним хижаком. Протягом життя дзьоб і кігті орла мають властивість рости, але птах сточує їх в процесі своєї життєдіяльності.

кігті орла

Довгі широкі крила орла в розмаху досягають 2,5 метра, що дозволяє хижакові довго парити на відстані понад 700 метрів над землею.

крила орла

Хвіст орла укорочений і вузький, у деяких видів клиновидний і розпушений віялом. Африканський чубатий і гребінчастий орли мають «прикрасою» у вигляді пучка довгого пір’я, що вінчають голову.

Африканський чубатий орел Spizaetus Coronatus

Африканський чубатий орел Spizaetus Coronatus

Філіппінський орел Pithecophaga jefferyi

Філіппінський орел Pithecophaga jefferyi

Природа наділила орла надзвичайно гострим зором, завдяки чому хижак виглядає дрібну здобич (ящірок, змій, мишей) з величезної висоти. Наприклад, орел беркут зауважує зайця на відстані до 2 км. За допомогою периферичного зору птах орел може оглядати площа до 12 квадратних кілометрів. Слух використовується в основному для спілкування, а ось нюх у орла розвинене слабо.

око орла

Забарвлення оперення орла, в залежності від виду, може бути однотонним з плямами або контрастний. Наприклад, забарвлення беркута чорно-бурий з золотистими пір’ям на потилиці, чому англійська назва птиці значиться, як "золотий орел" (Golden Eagle).

Політ орла відрізняється особливою маневреністю з потужними і глибокими помахами крил. Орел – птах, яка навіть при сильних поривах вітру легко справляється з повітряними потоками і, помітивши потенційну здобич, здатна пікірувати зі швидкістю до 320 км / ч.

Фото орла в польоті

Тривалість життя орла становить близько 30 років, особливо великі види живуть до 40-50 років.

Чим харчується орел в природі?

Залежно від виду і ареалу, видобутком орла стають дрібні і середні тварини: миші, зайці, бабаки, куниці, їжаки, лисиці, горностаї, ховрахи, кролики, білки. Великі хижаки нападають на дитинчат оленів, антилоп, козуль, на молодих лисиць і вовків, а також домашню худобу (корів і овець). Часто орли полюють на птахів – голубів, глухарів, куріпок, гусей, сов. Орли, що живуть в Австралії і в Північній і Південній Америці, харчуються білками, папугами, кажанами, совами та навіть іноді мавпами.

Чим харчується орел в природі

Деякі види орлів додають в раціон рибу, занурюючись при лові в воду. Чи не нехтують рептиліями (ящірками, черепахами), комахами і падаллю. Основну частину їжі орел добуває на землі, але птахів ловить в польоті. Хижий птах довго ширяє над землею і виглядає здобич. Потім орел зависає в повітрі, каменем падає вниз, хапає здобич потужними кігтями і забирає її.

Фото орла з видобутком

Де живуть орли?

Ареал поширення орлів досить широкий, а місце проживання залежить від різновиду птиці. Проте, всі представники сімейства вважають за краще селитися подалі від цивілізації і людини, вибираючи гірські або напіввідкриті ландшафти.

Так, наприклад, беркут, що мешкає на території Росії (на півночі Кавказу і півдні Примор’я), гніздиться в важкодоступній зоні лісів, а його австралійський родич, клинохвостий беркут, комфортно почуває себе в лісах Нової Гвінеї. Степові орли живуть в степах і зоні напівпустель, населяючи їх від Забайкалля до Чорноморського узбережжя. Орел-могильник облюбував лісостепу України, казахські степові райони, ліси Чехії, Іспанії і Румунії. Зустрічаються орли в Ірані і Китаї, в Угорщині та Словаччині, в Греції і Німеччини.

Гніздо орла фото

Чим відрізняються орел і орлан?

Незважаючи на приналежність до одного сімейства яструбиних, орел і орлан розрізняються, в основному за способом життя. Орел населяє гірські, пустельні і лісисті місцевості, орлан вибирає для облаштування гнізда берега водойм, адже харчується він зазвичай рибою, тваринами і птахами, що мешкають біля води. Що стосується зовнішніх відмінностей орла від орлана, то вони теж є:

  • лапи орлів дуже густо оперені, а ось у орлана лапи в їх нижній частині позбавлені такого «шикарного» оперення;
  • дзьоб орлана могутніше і дещо більше, ніж у орла;
  • хвіст орлана має клиноподібну форму, а хвіст орла досить вузький і короткий.

Орел і орлан відмінності

Чим відрізняються орел і яструб?

  • Найважливіша відмінність орла і яструба – це розміри: яструб значно менше орла.
  • Крила яструба короткі, трохи закруглені і злегка зігнуті, тоді як крила орла довгі, широкі, мають розмах до двох з половиною метрів.
  • Хвіст орла укорочений, а ось у яструба хвіст довгий.
  • Ще одна відмінність даних птахів – вид польоту: орел підлягає ширяє, зависаючи в повітряних потоках, для яструба ширяє політ не характерний.

Орел і яструб відмінності

Чим відрізняється орел від сокола?

  • На відміну від орла, сокіл більш граціозний і не настільки великий за розміром. Вага сокола рідко перевищує 1 кг, в той час як вага орла досягає 3-7 кг.
  • Розмах крил сокола становить 1 метр, розмах крил орла досягає 2,4 метрів.
  • Крила сокола Не такі широкі, як у орлів, тому сокіл не є таким майстром ширяння в висхідних потоках.
  • Що стосується способу життя, то між орлом і соколом є відмінності. Соколи обов’язково гніздяться на висоті, адже для початку польоту їм потрібен поштовх, орлам ж досить «розгону», що дозволяє їм влаштовувати гнізда навіть на землі.
  • Орлов цікавить «наземна» їжа, вони харчуються не тільки птахами, але і ссавцями, гризунами, рибами і земноводними. Сокіл – природжений повітряний мисливець, і основний його здобиччю стають птиці.

Орел і сокіл відмінності

Чим відрізняються орел і шуліка?

  • Коршун – володар короткого, загнутого гачком, але досить слабкого дзьоба, а у орла дзьоб дуже потужний і міцний.
  • Як і орел, шуліка легко і з обов’язку може парити в піднебессі, але по польоту цих птахів відразу відрізниш. Коршун має здаються надмірно довгими крила і такий же довгий хвіст у формі вилки. Орел набагато більші за розміром, його крила широкі, з розчепіреними по краю і на кінцях пір’ям, хвіст коротше, ніж у шуліки.
  • Орли – відмінні мисливці з відмінним зором, маневрені і стрімкі при атаці. Шуліки – кілька флегматичні і ліниві: вони не відрізняються жвавістю і швидкістю, часто харчуються тим, що відберуть з уже спійманої здобичі у інших птахів, не гребуючи і падлом.
  • Для гніздування шуліка вибирає високі, часто стоять поодиноко дерева. Нерідкі випадки, коли шуліка займає чужі гнізда. Орел будує гнізда в лісових масивах і на прямовисних скелях, а також на поверхні землі.

Орел і шуліка відмінності

Розмноження орлів.

Статеве дозрівання самок і самців настає у віці 4-6 років, ще до придбання дорослого пір’яного «наряду». Орли вибирають свою супутницю і зберігають подружню вірність протягом довгих років. Шлюбний період залежить від ступеня осілості, у мігруючих видів триває з середини зими по квітень.

орли б

Шлюбні ігри орлів характеризуються видовищними повітряними фігурами за участю обох членів пари: погоні один за одним, хвилеподібний політ, різке пікірування, обертання по спіралі.

Беркут годує пташеня

Територія гніздування пильно охороняється від інших хижаків, а саме гніздо орла облаштовується високо в розгалуженнях дерев, на скелястих карнизах і в нішах. Іноді орли можуть зробити вибір для гніздування геодезичні вишки і опори високовольтних магістралей. Одне і те ж гніздо пара орлів може використовувати кілька сезонів поспіль, добудовуючи і оновлюючи свій будинок.

Пташеня орла фото

Кладка містить від 1 до 3 яєць сіро-білого кольору з темними вкрапленнями. Відкладання відбувається з різницею в 3-4 дня. Насиджування кладки триває 40-45 днів, причому самець іноді підміняє самку орла.

Яйце орла і пташеня в гнізді

пташенята орла

Покриті сіро-білим пушком пташенята орла вилуплюються в тому ж порядку, як відкладалися яйця. Перший дитинча має більше шансів на виживання, виявляючи агресію по відношенню до братів або сестер. Батьки при цьому абсолютно байдужі до такої поведінки першого сина. Безпорадних пташенят годує самка орла, розриваючи на маленькі шматочки принесену самцем видобуток. На 65-80 день зміцнілі пташенята стають на крило і вилітають з гнізда, хоча в перший рік життя рідко покидають територію гніздування.

Орел птах фото

Види (різновиди) орлів – назви і фото.

У сімейство яструбині входять 70 пологів, які містять 14 підродин, але серед них є і яструби, і орли, і шуліки, і грифи, і канюки. Сучасна класифікація налічує 17 основних видів орлів, що мають свої відмінні риси. Ось деякі з них:

  • Беркут (Лат. Aquila chrysaetos) – найбільший орел в світі, вага окремих особин може досягати майже 7 кг. Довжина тіла 76-93 см, розмах крил 1,8 – 2,34 метра. Відмінною особливістю виду є задній край крил, вигнутий при ширянні у формі латинської букви “S”. Молоді орли беркути виділяються практично чорним забарвленням пір”я з білими, “сигнальними” плямами на крилах, що є типовою захистом від агресії старшого покоління. Беркути поширені в західній частині Північної Америки, в Центральній Мексиці, Африці, Азії, в гірських областях європейської території, на островах Середземномор”я. У Росії зустрічаються повсюдно від Приамур”я до Камчатки;

Беркут Aquila chrysaetos

  • Яструбине орел (Лат. Aquila fasciata, раніше Hieraaetus fasciatus) відрізняється чорно-бурим оперенням спини і білої очеревиною з поперечними смугами темного кольору. Вага орла становить близько 2,5 кг. Довжина крил становить 46-55 см, довжина тіла орла від 65 до 75 см. Ареал проживання цього виду орлів охоплює Південну Європу, Африканський континент (за винятком Сахари) і середньоазіатські чагарникові пустища. В Європі вид практикується в якості ловчих птахів;

Яструбине орел Aquila fasciata

  • кам’яний орел (Лат. Aquila rapax) – степовий і Сави мешканець Південно – Заходу Африки, Ірану, північно – заходу Індії. Довжина тіла становить 60-72 см. Розмах крил орла 159-183 см. Вага самця сягає 2 кг, вага самок від 1,6 до 2,5 кг. Цей зникаючий вид орлів занесений до Червоної книги Росії. Хитрий і підступний хижак, при можливості краде і відбирає видобуток у зазевавшихся пернатих. Зовні дуже схожий зі степовим орлом;

Кам

  • Степовий орел (Лат. Aquila nipalensis). Пір”я дорослих особин мають темно – бурий колір з яскравим, рудим плямою на голові. Довжина тіла орла становить 60-85 см, розмах крил орла сягає 220-230 см. Вага орла від 2,7 кг до 4,8 кг. Малочисельний вид, що мешкає в степах Середньої і Центральної Азії. Степовий орел занесений до Червоної книги Росії та зустрічається від Ставропілля до півдня Уралу. Зимує в Африці, Індії, на Аравійському півострові;

Степовий орел Aquila nipalensis

  • могильник (Лат. Aquila heliaca), рідкісний вид, схожий з беркутом, але з характерними, білими мітками – еполетами на плечах. Один з найбільш голосистих видів орла, крик якого можна почути на відстані до 1 км. Довжина тіла 72-84 см, розмах крил орла сягає 180-215 см. Вага хижого птаха становить 2,4-4,5 кг. Гніздиться в пустельних лісостепових зонах Середньої Азії, Індії, Монголії. На європейській частині Росії зустрічається в Липецькій області, міста Тамбова, Красноярську, Бурятії і Забайкаллі. Мігрує в Ізраїль, Ірак, Пакистан і на Африканський континент;

Орел могильник Aquila heliaca

  • Орел-карлик (Лат. Aquila pennata) – дрібний вид орла, вагою до 1,3 кг і довжиною не більше 53 см, розмірами і статурою нагадує канюков. Розмах крил орла-карлика становить всього 100-132 см. Від типових представників роду відрізняється звуженими крилами і довгим хвостом. Гніздиться в Лівії, Єгипті, Судані, у Франції, Греції, Туреччини. У Росії орел мешкає в передмістях Тули і Тамбова, Алтайському краї і в Забайкаллі. Основна популяція мігрує на північ Африки і Близький Схід.

Орел-карлик Aquila pennata

  • сріблястий орел (Лат. Aquila wahlbergi) – хижий птах, що має розмах крил від 130 до 160 см. Довжина птаха сягає 55-60 см. Живе в країнах Африки на південь від пустелі Сахара. Харчується птахами, ссавцями і рептиліями. Єт гнізда на деревах.

Сріблястий орел Aquila wahlbergi

  • кафрский орел (Лат. Aquila verreauxii) має вагу 3,5-4,5 кг. Довжина тіла досягає 70-95 см, розмах крил орла становить 2 метри. Харчується невеликими ссавцями, гризунами. Кафрский орел мешкає в Ефіопії і східній частині Африки: в Судані, Уганді, Кенії, Сомалі, в Демократичній республіці Конго і Танзанії, Замбії, Зімбабве, Мозамбіку, Лесото і ПАР. Живе як на пагорбах, так і високо в горах, серед скель, ярів і вапнякових останців.

Кафрский орел Aquila verreauxii

  • малий підорлик (Лат. Aquila pomarina) має вагу 1,5-1,8 кг і довжину тіла від 62 до 65 см. Гніздиться цей вид орлів в 2х місцях на території Росії (Санкт-Петербурзька, Новгородська, Московська і Тульська області), в країнах центральній і Східної Європи, в Туреччині. Мешкає в південно-азійських країнах, а зимує при цьому в країнах східної і південно-східної Африки. Харчується дрібними ссавцями і рептиліями.

Малий підорлик Aquila pomarina

  • великий підорлик (Лат. Aquila clanga) – птах, що має масу тіла 1,6-3,2 кг, довжина тіла при цьому досягає від 65 см до 73 см. Даний вид більший і темніше, ніж малий підорлик. Гніздиться він у країнах східної Європи, в Росії, Казахстані, Китаї, Монголії. Зимує в Індії, Ірані, Китаї, країнах східної Африки. Живе подорлик найчастіше в змішаних лісах, на рівнинах, біля річок, озер і боліт. Харчується дрібними птахами, гризунами, рептиліями і плазунами.

Великий підорлик Aquila clanga

  • Австралійський орел-карлик (Лат. Aquila morphnoides) – це маленький орел, який мешкає в Австралії. Довжина тіла досягає 45-55 см, вага 815 грам, розмах крил орла становить 120 см. Мешкає в тропічних і помірних лісах, густому лісі віддає перевагу відкритим горбисті території. Харчується гризунами (щурами, мишами, кроликами), птахами, зміями і ящірками, комахами та рибами.

Австралійський орел-карлик Aquila morphnoides

Цікаві факти про орлів:

  • Нечисленність сучасних популяцій орлів пов’язана з систематичним винищенням цих птахів, починаючи з 17 століття. Причиною тому послужило значне скорочення поголів’я домашньої худоби і мода на опудала тварин.
  • У 20 столітті обмеження чисельності орлів посприяло широке застосування сільськогосподарських пестицидів, що вбивають не тільки комах-шкідників, але і накопичуються в організмі птахів.
  • Багато народності здавна використовують деякі види орлів в якості ловчих птахів. За часів царювання російських імператорів беркутів спеціально привозили до двору і навчали для цькування вовків і лисиць.
  • Історія величного хижака йде корінням в глибоку старовину: в культурну спадщину всіх народів світу образ орла уособлює удачу, славу, могутність і перемогу.

Великий орел нападає на собаку

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*