Панголіни

Ящери панголіни – унікальна група тварин, з вигляду нагадують величезний артишок або ялинову шишку. Їх тверда луска складається з кератину, що входить до складу рогів носорога і людського волосся.

Зміст статті:

  • опис панголінів
  • Ареал, місця проживання
  • раціон панголінів
  • природні вороги
  • Розмноження і потомство
  • Популяція і статус виду
  • Відео про панголіни

опис панголінів

Ім’я Pholidota, означає «луската тварина». На всьому білому світі знаходиться всього 8 видів. Довгий і липкий мову, що досягає до 40 см в довжину, а також довгий хвіст – їх візитна картка. У панголіни абсолютно немає зубів. Їх роботу виконують з’їдені камінчики і нарости, розташовані на стінках шлунка. Саме вони справляються з подрібненням і переробкою їжі.

Зовнішній вигляд

Панголин зовнішністю схожий з мурахоїдів. Головною відмінною рисою вважається наявність броні з твердих пластинок. Вона покриває, практично, все тіло панголіни крім черева, носа і внутрішньої сторони лап. Тверді захисні пластини на спині роблять його схожим на броненосця.

Під час небезпеки панголин згортається в клубок, в такому положенні броня прикриває його повністю. Голову в цьому випадку він ховає під хвіст. Рогові пластини з часом оновлюються. Старі стираються, даючи місце зростання нових. Надалі вони тверднуть і зміцнюються. Самі пластини складаються з кератину – речовини, яке є основою і людського нігтя. Така оболонка панголіни була створена природою з метою самозахисту.

панголіни

Розмір, колір, кількість і форма лусочок у різних видів панголінів теж різна. Також можуть бути відмінності і між тваринами одного виду. Найбільш часто відзначаються 18 рядів перекриваються лусочок навколо тіла, що покривають його безперервно до кінчика хвоста. Африканські види відрізняються від Азіатських. Вони мають подвійний ряд, що починається на дві третини шляху до кінчика хвоста. Забарвлення може варіюватися від темно-коричневого до жовтуватого і включати в себе темно-оливково-коричневі, блідо-жовті і жовто-коричневі тони. Відсутня луска повністю на нижній частині голови, обох сторонах особи, горлі і шиї, животі, внутрішніх сторонах кінцівок, морді і підборідді. Ці частини покриті тонким шаром вовни.

Голови ящерів маленькі і сплющені, а очі невеликі. Залежно від виду, вуха можуть бути рудиментарні або відсутні зовсім. Передні лапи більш потужні, ніж задні, на них розташовані величезні кігті, які допомагають розривати мурашники. Такий «манікюр» не годиться для прогулянок, тому панголин пересувається підгинаючи передні кінцівки.

Тіло ящера панголіни витягнуте, воно може бути округлої або плескатої форми. Мова від’єднується від під’язикової кістки і закінчується глибоко в грудній клітці, як у гігантського муравьеда і круглогубой нектарною кажана. Корінь розширення знаходиться між грудиною і трахеєю. Великі ящери можуть витягнути свої мови на 40 сантиметрів, роблячи їх товщиною всього 0,5 см.

Це цікаво! Хвіст потужний і мобільний, не дивлячись на те, що покритий лускою. Він короткий, тупий форми і часто може вважатися хватальним. На ньому деякі види можуть звисати з гілки дерева.

Для оборонних цілей (крім скочування в кулю), ящери можуть виділяти неприємно пахне мускусну рідина з залоз близько ануса, аналогічно залозам скунса. Розмір ящера різниться за видами. З головою довжина тіла коливається від 30 до 90 сантиметрів, хвоста від 26 до 88 сантиметрів, а вага приблизно від 4 до 35 кілограмів. Самки зазвичай менше самців.

Спосіб життя панголіни

Вони не володіють гострим слухом і зором. Їх маленькі очі прикриваються товстими століттями, які необхідні для захисту від укусів дрібних комах, таких як терміти і мурахи. В якості компенсації природа нагородила їх прекрасним нюхом, що дозволяє знаходити свою здобич.

Ящери бувають як наземних, так і деревних (лазающих) видів. Деякі деревні ящери живуть в дуплах дерев, в той час як наземні види, змушені рити тунелі під землею, на глибині 3,5 метра. Деякі види можуть жити як на землі, так і всередині дерев, хоча вони класифікуються як наземні або деревні. «Альпіністи» ящери є також хорошими плавцями.

Спосіб життя панголіни залежить від його виду, бувають: наземні та деревні

Панголіни ведуть нічний спосіб життя, використовуючи своє добре розвинений нюх для пошуку комах для прожитку. У довгохвостого ящера (manis в tetradactyla) активний і день. Але в основному, панголіни проводять більшу частину денного часу уві сні, згорнувшись в клубок. Їм доводиться для видобутку комах розривати гнізда, виловлюючи їх довгим язиком.

Це цікаво! Деякі види, такі як деревні ящери, можуть використовувати свої сильні хвости. Вони звисають з гілок дерев і відривають кору від стовбура, оголюючи гнізда комах всередині.

Панголин, як правило, сором’язливий, самотній і відлюдний член фауни, він повільний і обережний в поведінці. Проте, при бажанні, все його види можуть швидко пересуватися. При зіткненні, вони будуть згортатися в кулю з гострими краями лусочок, випинаючи свій захист. Їх унікальна форма і поведінку, в тому числі вміння скручуватися під час наближення небезпеки, подібні дива природи. Рухами хвоста і луски вони ще більше відлякують хижаків. Також в якості стримуючих факторів використовуються залози секреції.

Тривалість життя

Панголіни ведуть нічний спосіб життя і дуже скритний, тому вони свідомо важкі для вивчення, і багато аспектів історії їхнього життя залишаються загадкою. Тривалість життя диких ящерів до сих пір так і невідома.

Ареал, місця проживання

Ящери мешкають в тропічних і субтропічних районах Африки і Азії. Вони розташовуються на південь від Сахари в Африці, в південній і Південно-Східної Азії, включаючи Індію, Таїланд, М’янму, Південний Китай, Малаккська півострів, Індонезію, Філіппіни і інші острови.

Ящери населяють різноманітні місця проживання, включаючи тропічні ліси, листяний ліс, луг, степ, відкриту місцевість, густі кущі і чагарникові схили, так як ці місця багаті джерелом харчування панголінів – мурахами і термітами. Панголіни є важливою складовою наземних харчових ланцюгів, знищуючи комах (переважно мурах і термітів) і будучи видобутком для леопардів, левів, тигрів, гієн і пітонів.

Основний ареал проживання - Африка і Азія

раціон панголінів

Харчуються панголіни термітами і мурашками. Їхні потужні кінцівки, з п’ятьма пальцями на кожній, увінчані довгими міцними кігтями, які допомагають у видобутку їжі. Ними він, докладаючи чималих зусиль, розриває стіни мурашників. Потім запускає в отвір свій довгий язик і чекає видобуток. Коли на мову прилипають мурахи, він засовує його назад в рот і благополучно їх проковтує.

І це не єдиний метод лову мурах. Слина панголіни для мурах подібна смачному меду, на який вони все збігаються. Тому, тварині досить просто мирно сісти пускати слину, щоб видобуток прийшла сама в рот. Панголин вибагливий у виборі їжі і не харчується майже нічим крім мурах і термітів, тому, його практично нереально успішно містити в неволі. Але є і більш безпринципні різновиди панголінів, які не проти поласувати хробаками, цвіркунами, мухами і личинками.

природні вороги

Головний ворог панголіни – людина. Найбільшу загрозу для ящерів становить незаконна торгівля дикими тваринами. Панголин вважається найбільш частим незаконно вивозяться ссавцям в світі.

Це цікаво! У Китаї і В’єтнамі його м’ясо вважається делікатесом і вживається як екзотичний в численних ресторанах. Також його часто їдять в Африці.

Ненаситний апетит до м’яса ящера і частинам його тіла, привів до придбання видами статусу «уразливий» і «зникаючий». За останні десять років було підраховано, що понад мільйон ящерів були незаконно продані, незважаючи на комерційні заборони.

Розмноження і потомство

Дозрівання плоду триває від 120 до 150 днів. Самки Африканського ящера зазвичай народжують одного малюка за раз, а спарювання відбувається за все один раз на рік. Вважається, що самка Азіатського виду може народити від одного до трьох здорових малюків, але ця інформація не підтверджена документально.

Самка панголіни народжує в основному одне дитинча, а виношує плід 4 з гаком місяці

Вага при народженні коливається від 80 до 450 грамів. У панголінів видів, що риють малюки залишаються в норі протягом перших 2-4 тижнів життя. Потім молодий панголин під час прогулянки матері поза нори, чіпляється за її хвіст. Відлучення відбувається приблизно у віці 3 місяців. Ящери панголіни стають статевозрілими у віці двох років.

Популяція і статус виду

На панголінів полюють у багатьох частинах Африки. Він є одним з найбільш популярних видів м’яса дичини. Ящери також користуються великим попитом в Китаї, тому що їх м’ясо вважається делікатесом. Деякі китайці навіть вважають, що м’ясо панголіни зменшує набряки, покращує кровообіг і допомагає жінкам, що годують виробляти молоко. На них йде полювання заради шкур і луски, які використовуються для одягу і виготовлення амулетів.

Полювання на ящерів, в поєднанні з вирубкою лісів, призвело до зменшення популяції деяких видів, наприклад, таких як гігантські ящери. Чотири види панголінів знаходяться під загрозою вимирання. Це Індійський ящір (М. crassicaudata), Малайський ящір (М. javanica), китайський ящір (М. pentadactyla), і наземний ящір (М. temminckii).

Важливо! Влада бореться з їх знищенням введенням санкцій на ловлю панголінів і продаж м’яса та інших товарів, виготовлених з них.

Розведення в сільському господарстві – не варіант підняття популяції панголінів. Їх надзвичайно важко утримувати в неволі через їх харчових пристрастей. Також важливі для панголіни і вимоги до життєвого середовища. Термін життя в неволі дуже короткий, що не дозволяє отримувати здорового потомства з метою збереження виду. Також фактор невідомості прихованої життя панголіни обмежує розвиток методів збереження і реалізації ефективного плану управління популяцією.

Відео про панголіни

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*