Шакал

Шакал – тварина, яке відноситься до класу ссавці, загону хижі, сімейству псові (собачі), роду вовки (лат. Canis).

Існують версії походження російського слова шакал від французького (chacal), турецького (cakal), арабського (checal) або давньоіндійської (srgala) назви цієї тварини. У Росії слово «шакал» і його варіант «чекалкой» (або в деяких місцях «чікалка») поширилися на початку XIX століття.

шакал фото

Автор фото: soumyajit nandy, CC BY-SA 2.0

Шакал – опис, характеристика, фото. Як виглядає шакал?

Шакал має середні для родини собачих розміри. Дорослі особини, в залежності від виду, досягають в довжину від 83 см до 132 см, в висоту – від 38 см до 40 см. Вага шакала варіюється від 6,5 до 15 кг. Самки від самців майже не відрізняються за величиною. Будовою тіла тварина нагадує невелику безпородного собаку.

Голова у шакалів клиноподібна, чи не масивна. Морда гостра. Довжина черепа не перевищує 19 см. У самок череп трохи менше. Його будова вказує на те, що харчуються шакали, в основному, дрібними тваринами. Ікла у цих представників псових гострі, великі і сильні, але тонкий. Хижацькі зуби пристосовані для розрізання товстої шкіри, але відносно слабкі. Райдужка очей світло-або темно-коричнева. Вуха стоячі, широко розставлені, притуплені.

Голова чепрачного шакала фото

Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

Хвіст шакала становить близько третини довжини тіла і або доходить до п’яти, або трохи заходить за неї. Тварина ніколи не піднімає хвіст вгору, а тримає його в опущеному положенні.

Ноги шакала довгі. Передні ноги майже такої ж довжини, як і задні. Зрощені кістки на передніх лапах дозволяють звірові долати великі відстані. Шакали, як і інші псові – пальцеходящие тварини. На передніх лапах у них ростуть п’ять пальців, на задніх – чотири. Великий палець короткий і не досягає землі. Кігті шакала короткі і тупі.

Лапи звичайного шакала фото

Автор фото: Вих Пихманн, CC BY-SA 3.0

Шерсть у шакалів недовга, груба і жорстка. Остьові волосся, мають найбільшу довжину, знаходяться на спині. У забарвленні хутра переважають жовті, руді, бурі тони, а на спині і хвості – чорні, в залежності від виду. Статевих відмінностей в забарвленні немає: і самці і самки забарвлені приблизно однаково.

Шакали мають гострий слух, що допомагає їм виявляти гризунів у високій траві. Голос шакала є виття на високих тонах з подвізгіваніем і нагадує плач дитини.

Зуби звичайного шакала фото

Автор фото: Allan Hopkins, CC BY-NC-ND 4.0

Де живуть шакали?

Шакали мешкають на території південного сходу Європи, на Близькому Сході, в Південній Азії і майже на всій території Африки. Вони поширені в посушливих степових районах, у вологих лісах, в горах, а також зустрічаються поблизу населених пунктів. Пересуваючись в пошуках їжі, вони здатні заселяти нові райони, де раніше ніколи не з’являлися. Якщо в середині ХХ століття на Європейському континенті шакали займали Балканський півострів, зрідка заходячи в Румунію, Угорщину і Молдавію, то до початку ХХI століття вони стали звичними у цих місцях і поширилися ще далі на північ: в Чехію, Словаччину, південно-західні області України. Шакали з Азербайджану, Грузії і Дагестану розселилися в Калмикії, Астраханську, Ростовську і Волгоградську області Росії. І тенденція просування цих тварин на північ зберігається. В Азії шакали поширені по всьому півдню, займаючи наступні області: півострів Мала Азія і Аравійський півострів, держави Близького Сходу, Іран, Ірак, Афганістан, Пакистан, крім їх гірських областей, Індія, Шрі-Ланка, М’янма, Непал, Бутан, доходячи до кордонів Таїланду. У передгір’ях Гімалаїв, за деякими джерелами, вони піднімаються на висоту до 3000 м. Північні межі ареалу проживання шакалів знаходяться в Казахстані, де живуть уздовж Амудар’ї і Сирдар’ї тварини забираються на сотні кілометрів на північ республіки, доходячи майже до Південного Уралу і Караганди. В Африці живуть чотири види шакалів, які займають майже весь материк, крім деяких центральних і західних районів.

Улюблена середовище проживання шакалів – густі непролазні хащі. Це можуть бути очерети, тугайні лісу (тугаи – різновид заплавних лісів), що складаються з різних чагарників, переплетених кучерявими рослинами, або зарості високих трав. У таких місцях тварини влаштовують лігва прямо в дерновини трав, просто в кущах, вириваючи нір. Лігва шакалів, розташовані в густих чагарниках, можуть бути з’єднані мережею стежок. У безлісних степових і напівпустельних ландшафтах шакали селяться в природних поглибленнях в грунті або самостійно виритих коротких норах. Мешкаючи в передгір’ях, вони зазвичай піднімаються не вище 1000 метрів від рівня моря. Найчастіше шакали водяться недалеко від населених пунктів, а іноді навіть в них самих. Часто визначальним фактором є наявність водойм, на берегах яких можна знайти їжу, як наприклад, на Кавказі, де шакали поширені, в основному, в низинах, в колючі ожинові заростях і очеретах навколо боліт, на яких зимує безліч перелітних водоплавних птахів.

Де живе шакал фото

Автор фото: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Як полюють шакали?

Шакали – тварини сутінкові або нічні. Вони виходять з денних укриттів ввечері, на заході, коли настає пік їх активності, і повертаються вже після сходу, а іноді пізнім ранком. У деяких регіонах, де люди не турбують і не переслідують шакалів, тварини можуть бути активні і вдень (наприклад, ефіопські шакали ведуть денний спосіб життя).

Шакали – прекрасні марафонці. Вони можуть тривалий час пересуватися зі швидкістю 12-16 км / год, розшукуючи їжу або охороняючи свої володіння. При цьому вони часто роблять зупинки, принюхуючись і прислухаючись. В основному, шакали – це мисливці-одинаки. Вони відмінно ловлять гризунів, часто «мишкою» біля заростей чагарників і у високій траві. Володіючи гострим слухом, шакал «обчислює» гризуна і стрибає на нього зверху, придавлюючи лапами і завдаючи смертельні укуси. На більш велику здобич, наприклад, зайців, шакали полюють парами. Один член пари заганяє видобуток, а інший відволікає можливого захисника або підрізає жертву під час її спроби зробити зигзаг. При полюванні на ондатр і нутрій хижаки біжать уздовж струмка і наганяють звірка один на одного. Тварини підстерігають видобуток у стежок і водопоїв. Під час посухи шакали полюють на мілководдях. У зимовий період хапають птахів або ондатр, що виходять на край крижини. Розшукуючи ондатру взимку, вони розривають її хатки. Також хижаки нападають на сплячих перелітних птахів, особливо в суворі зими, коли птахи виснажені через брак паші.

Виходячи на полювання, шакали видають характерний виття. На голос однієї тварини відгукуються інші. Шакали здатні видавати різні звуки, пов’язані не тільки з полюванням. Зазвичай звірі завивають ввечері, даючи сигнали родичам і сусідам про своє місцезнаходження. Вони виють і при зміні погоди. Помічено, що шакали реагують на різні звуки, такі як дзвін дзвонів, виття сирени або гудок паровоза, і починають вити разом з ними. Різні види шакалів видають різні звуки: у звичайних і чепрачного шакалів це високочастотний, що коливається виття, у смугастих – низька уханье.

Їжа шакала фото

Автор фото: Yusuf IJsseldijk, CC BY 2.0

Спосіб життя шакалів.

Шакали живуть парами, захищаючи свою територію від чужинців. Межі вони відзначають сечовими і фекальними мітками на найбільш помітних місцях. Ділянка перебування однієї сім’ї становить від 260 до 600 га. Шакали, які не є членами сім’ї, люто виганяють з її володінь. Іноді разом з батьками на цій території залишаються підросли діти, якщо харчові ресурси дозволяють, і на ділянці може прогодуватися кілька особин. Діти допомагають батькам у вихованні та охороні нового виводка, але в певний час молодь створює пари і йде.

Сезонні міграції для шакалів не характерні, лише взимку вони подкочевивают ближче до житла людини. Вони бродять в різних напрямках в пошуках їжі і здатні йти на великі відстані від 50 до кількох сотень кілометрів. Шакали дивним чином чують, де відбуваються масові відмінки тварин, і буде багато падали. Таким же властивістю володіють і грифи, складаючи конкуренцію шакалів.

шакали фото

Автор фото: adiashkenazi, CC BY-NC 4.0

Шакали можуть переносити низькі температури до -35 ° С, але не здатні пересуватися по глибокому снігу, і в багатосніжні зими можуть ходити тільки по стежках, уторованим людиною і великими тваринами.

Шакали линяють 2 рази в рік: навесні та восени. У здорових особин шерсть змінюється від 60 до 65 днів. Хворі і ослаблені тварини не встигають перелиняти за літо і до зими змінюють хутро тільки наполовину. Навесні шакали починають линяти з голови і ніг, потім линяє тіло і в останню чергу хвіст. На літо залишаються грубі остьове волосся, пушок відсутня. Восени шакал змінює хутро в зворотному порядку, тобто від хвоста і до голови, і на цей раз ость і пушок ростуть одночасно.

Шакал фото тваринного

Автор фото: Claudia Komesu, CC BY-NC 4.0

Скільки живуть шакали?

Тривалість життя шакалів залежить від природних умов, антропогенного і інших чинників і варіюється від 4 до 14 років. У неволі вони доживають і до 16 років.

Чим харчуються шакали?

Шакали – це хижаки-збирачі, які майстерно знаходять джерела їжі. Їх дієта досить різноманітна: від ссавців і птахів, залишків трапези великих хижаків і продуктових відходів до фруктів і злаків. Шакали харчуються, в тому числі, і падлом. Але іноді їх залежність від неї перебільшена. У багатьох районах падаль становить лише 6-10% від їх раціону. Шакали, які живуть неподалік від людини, поблизу селищ і міст, часто підбирають відходи на звалищах, смітниках, годуються у скотомогильників і боєнь.

У той же час шакал – це відмінний мисливець. Ці тварини прекрасно полюють на птахів: фазанів, турачей, качок, лисок, водяних курочок, інших водоплавних птахів і різноманітних горобиних. Особливо страждають від нападів шакалів перелітні птахи в місцях їх відпочинку і зимівлі. Хижаки не проти поласувати і домашніми птахами: курями, качками, індиками. Нерідко нападають на домашніх тварин: ягнят і дорослих овець, кіз. Відомі випадки нападу навіть на телят. З великих диких тварин шакали полюють на новонароджених антилоп. У раціон хижаків входять зайці, нутрії, ондатри, борсуки, перев’язки, щури, миші. Також шакали їдять комах. Вони можуть топтатися в траві, вспугивая жуків, сарану, кобилок, і поїдаючи їх. Не гидують шакали равликами, амфібіями (наприклад, озерними жабами) і різними рептиліями: ящірками, зміями. Коли водойми з якої-небудь причини дрібнішають, вони ловлять рибу і жаб, що залишилися на мілководдях і в ямах. Крім того, вони поїдають дохлу рибу, молюсків, морських звірів, викинутих на береги водойм.

Крім тваринної їжі шакали їдять і рослинну: злаки, цибулинні рослини, баштанні культури, ягоди, фрукти, овочі. Вони поїдають дині, кавуни, виноград, груші, мушмулу, урюк, тутовник, лох, глід, кизил, горіхи, помідори, огірки. Ці тварини настільки люблять ласувати фруктами, що навіть шкодять сільському господарству в деяких районах. Навесні шакали підкріплюються цибулинами рослин і корінням дикого цукрового очерету. Поїдаючи кавуни і дині, тварини крім голоду вгамовують і спрагу.

У спеку шакали потребують пиття. Вони тримаються близь водойм. Перебуваючи в посушливих місцях, вони навіть виривають на дні пересихаючих річок ями і п’ють грунтову воду.

Що їдять шакали фото

Автор фото: Yathin S Krishnappa, CC BY-SA 3.0

Види шакалів, назви і фото.

Види шакалів, що збереглися до теперішнього часу, мають схожу зовнішність, але розрізняються генетично. В даний час розрізняють 4 види шакалів, опис яких наведено нижче.

  • Звичайний шакал (азіатський шакал) (Лат. Canis aureus) в перекладі з латині означає «золотистий вовк». Довжина його тіла варіюється від 83 до 132 см. Довжина хвоста досягає 20-30 см. Висота тулуба в холці становить 40 см. Важить шакал від 7 до 15 кг. Забарвлення звіра варіюється в залежності від місця його проживання та пори року і може бути жовтуватим, брудно-жовтим, рудуватим, чорним з рудо-бурими відтінками або сріблясто-сірим. Звичайний шакал живе в Північній Африці, на Близькому Сході, на південному сході Європи і в Південній Азії. Деякі вчені вважають, що існує близько 20 підвидів звичайного шакала, інші категорично з цим не згодні. Зокрема, вважається, що тварини, що живуть на Кавказі, – це окремий підвид звичайного шакала, а ті, які мешкають в Середній Азії, відносяться до іншого підвиду. Підвид азійського або звичайного шакала живе на Цейлоні, в сухій зоні острова, де є єдиним представником сімейства псових і одним з 14 видів м’ясоїдних тварин цього острова. Тут азіатський шакал має пісочну забарвлення і чорний кінчик хвоста.

Звичайний шакал (азіатський шакал) фото (лат. Canis aureus)

Автор фото: Thimindu, CC BY-SA 2.0

  • смугастий шакал (лат. Canis adustus) має наступні розміри тіла: довжина 96-120 см, висота – 41 см, вага 6,5 – 15 кг. На боках у цих тварин є смужка білої шерсті в обрамленні чорних смуг. Загальне забарвлення жовтувато-коричнева або сіра, з більш темною спиною. Кінчик хвоста білий, на відміну від інших видів. Смугасті шакали живуть в Центральній Африці і в деяких районах Східної та Західної Африки. Звичайне місце проживання -саванни, де тварина ховається в густих заростях кущів і веде нічний спосіб життя. На відміну від інших різновидів, смугастий шакал воліє живу здобич.

Смугастий шакал фото (лат. Canis adustus)

Автор фото: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • чепрачний шакал (лат. Canis mesomelas) отримав назву завдяки забарвленню: чорна з білим волоссям шерсть на спині і хвості виглядає як чепрак на тлі рудих боків. Довжина тіла ссавця становить 96-110 см, висота в плечах – 38 см, вага мешканців Східної Африки – 7-13,5 кг, вага мешканців Південної Африки – 6,8-9,5 кг. Чепрачний шакал живе виключно на африканському континенті. Але існують дві незалежні одна від одної популяції цього виду: одна в південній частині Африки, а інша – в Східній її частині. У центрі континенту ці тварини не зустрічаються. Місце проживання чепрачного шакала – савани, де звір ховається в заростях чагарників, а іноді в глибині лісу.

Чепрачний шакал фото (лат. Canis mesomelas)

Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

  • Ефіопський шакал (лат. Canis simensis) – дуже рідкісний вид, що мешкає тільки в горах Ефіопії, на висоті близько 3000 м. Це тварина також називають ефіопським вовком, абіссінським вовком, сіменскім шакалом, ефіопським чепрачного шакалом. Раніше йому також давали назву ефіопської або сименской лисиці, відносячи тварина до лисицям. Згодом завдяки молекулярно-генетичних досліджень з’ясували, що звір походить від звичайного вовка, тому деякі класифікації зараховують тварина до вовків, а не до шакалів. Ефіопські шакали – це довгоногі і довгомордих представники сімейства псових, схожі на собаку з лисячій головою. У них подовжений череп, загострені вуха, подовжена і загострена морда. Тварини мають руді боки і лапи, біле черево, чорну спину, рудий з чорним кінчиком хвоста. Довжина тулуба шакала становить 84-100 см, довжина хвоста 27-40 см. Вага досягає 11-20 кг. Харчуються шакали, в основному, гризунами. Головними об’єктами полювання стають ефіопські кротові щури і кілька видів трав’яних мишей. На таку видобуток тварини полюють поодинці. Для упіймання більшої видобутку шакали об’єднуються в групи і можуть переслідувати зайців Старка, даманов, телят гірській Ньяла і болотного козла. Ефіопські шакали активні вдень, тоді ж, коли проявляють активність наземні гризуни. Ділянка їх проживання займає від 6,4 до 15 км2. Шакали охороняють свої володіння, так як ареал їх проживання невеликий, а їжі недостатньо. Але в бійки вони вступають рідко, обмежуючись загрозливими позами і вокалізацією. Самці НЕ розселяються зі зграї. А самки шукають нові володіння між поміченими територіями. Ефіопські шакали живуть зграями, що складаються з 3-13 статевозрілих особин, 1-6 однорічних і 1-7 цуценят. Щенят приносить домінантна самка, інші члени зграї їй допомагають. Після смерті місце головної самки займає її дочка. Ефіопські шакали відрізняються від інших собачих тим, що не ведуть моногамний спосіб життя: в іншому випадку вони б вимерли, так як даний вид є малочисельним і не займає великих територій. Під час гону самки спаровуються з самцями з інших зграй, які прочісують територію в пошуках особин жіночої статі. Це дає їм можливість зберегти вигляд, уникаючи згубних наслідків спорідненого спаровування. З 1938 року ефіопський шакал занесений в списки потребують охорони. Харчова спеціалізація, розширення сільгоспугідь і, внаслідок цього, скорочення місць проживання поставило цих шакалів на грань вимирання.

Ефіопський шакал фото (лат. Canis simensis)

Автор фото: Laika ac, CC BY-SA 2.0

До речі, африканський вовк, він же великий шакал (лат. Canis anthus), зовсім не відноситься до шакалів, як це вважалося раніше. Згідно ДНК і морфологічному аналізу було виявлено, що африканський шакал генетично ближчі до сірого вовка (він відокремився від вовків і койотів приблизно 1,3 млн. Років тому), ніж до звичайного шакалу (який відокремився від вовків близько 600 тис. Років тому) . В результаті вчені запропонували назвати даний вид африканським золотистим вовком.

Розмноження шакалів.

Шакали моногамні, за винятком ефіопського шакала. Утворивши пару, вони живуть разом весь час до загибелі одного з партнерів. Пристроєм лігва і вихованням дітей займаються обоє батьків. Залежно від місцевості і погоди, гон у звичайного шакала починається іноді з кінця січня, але частіше з початку лютого і триває 26-28 днів. Протягом цього часу тварини виють набагато частіше, ніж зазвичай. Самка шакала, яка готується до спаровування в перший раз, привертає декількох самців. Домагаючись її, вони б’ються між собою.

Шакали спаровуються незалежно від часу доби. Самки можуть завагітніти не відразу. Перша тічка триває протягом 3-4 днів. Якщо самка не покрилася, то через 6-8 днів починається повторна тічка, також триває 3-4 дні. Якщо самка не завагітніла і вдруге, то більше в цьому році тічка не повторюється.

Перед появою потомства шакали готують житло. Це можуть бути нори, вириті самцем і самкою по черзі, або старі, занедбані нори інших тварин: лисиці, борсука, дикобраза. Вони можуть перебувати на рівній поверхні, на схилі урвища, яру, вимоїни. Шакали нори зазвичай мають один хід, що йде вглиб під кутом. Його довжина становить близько 2-х метрів. Він закінчується гніздовий камерою на глибині 1-1,4 м. В якості лігва шакали можуть використовувати занедбані термітники, дупла великих дерев, що впали, ущелини, поглиблення під завалами каменів і корінням дерев на березі річок.

Нора шакала фото

Автор фото: akm_ca. Взято з сайту: akm-ca.dreamwidth.org

Вагітність триває 63 дня у азіатського шакала і 57-70 днів у шакалів, які проживають в Африці. Найбільш ранні пологи відзначені в кінці березня, найпізніші – на початку червня. У шакалів, що мешкають в Африці, час появи цуценят на світ різниться в залежності від району проживання, але, як правило, це час, коли харчові ресурси рясні, і добувати їжу не складає труднощів.

Зазвичай народжується 2-4 цуценя. Хоча іноді на світ з’являються до 8 малюків. Самки годують малюків 50-70 днів, в деяких місцях – 90 днів. Звичайні шакали починають підгодовувати потомство м’ясом з 15-20 дня, іноді пропонуючи їм відригнути їжу. Африканські шакали годують цуценят, відригуючи проковтнуту видобуток. Таким чином їм легше принести їжу дітям, не турбуючись, що по дорозі її відберуть гієни.

Цуценята чепрачного шакала фото

Автор фото: Milan Kořínek

Цуценята шакала народжуються c м’якою шерсткою, колір якої варіюється від світло-сірого до темно-бурого. Після досягнення місяці шерсть змінюється: з’являються остьове волосся на голові, спині, лапах і хвості. Забарвлення теж змінюється на рудуватий з чорними брижами. Дитинчата шакала з’являються на світ незрячими і починають прозрівати лише на 9-17 день. На 10-13-й день у здорових щенят відкриваються вуха, а на 25-30 день вони стають стоячими. Прорізування зубів пов’язане з лактацією і подальшим годуванням. Зубки починають різатися з молочних різців на 11-14-й день і закінчують у віці близько 5 місяців. Малюки швидко набирають вагу: у віці 2-х днів маленькі шакали важать близько 200 г, в місячному віці близько 500 г, а в 4 місяці – вже більше 3 кг. Молоді шакали досягають статевої зрілості до 11 місяців, але іноді залишаються жити з батьками в якості помічників до 1-2 років.

Дитинчата чепрачного шакала фото

Автор фото: Milan Kořínek

Вороги і конкуренти шакалів в дикій природі.

В даний час ворогами шакалів в природному середовищі існування є вовки і собаки. Правда, в деяких місцях собаки цілком мирно уживаються зі своїми родичами, і можна спостерігати, як тварини риються в одній купі сміття. За часів, коли чисельність тигрів і пантер була значно вище, їх також можна було віднести до природних ворогів. Але в той же час шакали часто ласували залишками видобутку цих хижаків.

Люди переслідують шакалів, коли ті докучають їм, завдаючи шкоди тваринництву або садам і городам. При бажанні людина може легко приручити звіра, причому не тільки в молодому, але і в дорослому віці. Тварина веде себе, як ласкава собака, скрізь слідуючи за господарем і відгукуючись на його заклик.

Конкурентами шакала в дикій природі виступають лисиці, очеретяні коти, вовки, єноти-полоскун, степові кішки.

Хвороби шакалів.

Шакали схильні до сказу, вірус якого передається зі слиною під час укусу. Від нього вони гинуть самі і переносять хворобу на інших тварин. Наприклад, в Центральній Африці до 25% хворих тварин заражаються від шакалів. Також шакали є переносниками чумки і можуть бути заражені гельмінтами, кліщами і блохами.

У деяких районах причинами загибелі шакалів є нестатку кормів під час холодних зим і пожежі, що охоплюють густі зарості і очерет.

Як виглядає шакал фото

Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

Цікаві факти про шакалів.

  • Вважається, що шакал – боягузливе тварина. Це не зовсім вірно: він швидше обережний, тому що в місцях, де його ніхто не турбує, він не боїться людини і навіть підпускає людей до лежання дитинчат.
  • Шакали – дуже цікаві і навіть нахабні тварини. Багато людей, яким довелося ночувати в місцях, де мешкають шакали, розповідають про те, як ті буквально з-під носа крадуть не тільки їжу, але і одяг, а також інші предмети.
  • У різних країнах шакали є персонажами народних казок і часто виступають як негативні герої.
  • У горах Кавказу жителі гірських аулів часто засипають під виття шакалів. В Адигеї навіть існує народна прикмета: «Якщо шакали плачуть, то ніч буде ясною».
  • Узбецька притча пояснює, чому шакал відчайдушно виє, гавкає і плаче людським голосом. Справа в тому, що до людини прийшли 2 шакала: одного він приголубив, і той став собакою, а іншого прогнав, і той залишився шакалом і тепер не може пробачити образи.
  • Стародавні єгиптяни пов’язували шакала зі світом мертвих. Бог загробного царства і провідник душ померлих Анубіс зображався людиною з головою шакала.
  • Радянський біолог і кінолог Клим Тимофійович Сулимов в результаті схрещування шакала і собаки вивів нову породу, яка отримала назву собака Сулімова.

Анубіс - бог мертвих з головою шакала фото

Анубіс – бог мертвих з головою шакала. Автор фото: Jeff Dahl, GFDL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*