Удав

Удав – це неотруйна змія, яка відноситься до класу плазуни, загону лускаті, підряду змії.

Російське слово «удав» виникло через особливості цих плазунів здавлювати спійману жертву перед заковтуванням.

удав фото

Автор фото: XPS420

Удав – опис, будова, характеристика, фото.

Серед удавів зустрічаються справжні гіганти, наприклад анаконда звичайна (лат. Eunectes murinus), що досягає в довжину понад 10 метрів.

Анаконда звичайна фото (лат. Eunectes murinus)

Анаконда звичайна (лат. Eunectes murinus). Автор фото: Dave Lonsdale

Найменші удави – це земляні удави, мають розмір від 30 до 60 см.

Кубинський земляний удав фото (лат. Tropidophis melanurus)

Кубинський земляний удав (лат. Tropidophis melanurus). Автор фото: Thomas Brown

Забарвлення удавів подібна до домінуючими кольорами в місцях їх проживання. Вона може бути в сіро-коричневих тонах у видів, які живуть на землі, або яскравих, часом контрастних кольорів у особин, які проживають на деревах або в лісовій підстилці. Деякі удави мають на тілі смуги, а також великі або дрібні плями округлої, довгастої або ромбовидної форми і найрізноманітнішого забарвлення, при цьому плями можуть бути з вічками або без. У деяких видів шкіра може відливати металевим блиском всіх кольорів веселки (наприклад, у райдужного удава). Земляні удави мають здатність змінювати колір, набуваючи більш світлий або більш темне забарвлення. Вночі на їхньому тілі з’являються відбивають світло цятки і смужки, які створюють фосфоресцирующий ефект.

Райдужний удав (Абомей) фото (лат. Epicrates cenchria)

Автор фото: KaroH

Характерною особливістю удавів, крім уплощенной голови і відсутності кінцівок, є довге мускулисте тіло округлого поперечного перерізу. Тулуб піщаних удавів має циліндричну форму, воно дуже щільне і з розвиненою мускулатурою. Звуження в області шиї у піщаних удавів відсутня, хвіст тупий і досить короткий.

Луска стрункого удава фото (лат. Epicrates striatus)

Автор фото: Christian Mehlführer

Череп удава має унікальну будову, що дозволяє йому заковтувати велику здобич. Це досягається завдяки рухомому з’єднанню кісток лицьової частини, а також еластичному сочленению частин нижньої щелепи між собою. Гострі зуби розташовуються не тільки на щелепах, а й на кістках, з яких складається ротовий апарат (піднебінної, крилоподібні і міжщелепний). Це пов’язано з тим, що зуби удавам потрібні не для подрібнення спійманої здобичі, а тільки для утримання або проштовхування її вглиб стравоходу. На поверхні голови розташовуються ороговілі щитки великого розміру, згруповані в певному порядку. На відміну від пітонів, надочноямкові кістки у удавів відсутні.

На відміну від інших удавів, у Маскаренских удавів верхнечелюстная кістка поділена на 2 рухомо пов’язані між собою частини: передню і задню.

Голова удава фото (вид - райдужний удав)

Автор фото: Angela Rothermann

Цікаво будова укороченою і плескатої голови піщаних удавів. Верхня щелепа в формі клина, що служить риє інструментом, помітно висунута вперед, тому отвір рота розташовується знизу. Великий міжщелепний щиток заходить на верхню частину голови, приймаючи на себе все навантаження під час просування удавчика в грунті. Передні зуби верхньої і нижньої щелепи піщаного удава трохи довше задніх.

Зуби удава фото (вид - райдужний удав)

Автор фото: KaroH

На відміну від інших плазунів, у яких повністю відсутні пояса передніх і задніх кінцівок, у удавів в рудиментарному стані збереглися кістки таза. Крім того, у них залишилися залишки задніх кінцівок, які проявляються як парні кігтики, розташовані по обидва боки анального отвору. Правда, і тут є виключення: наприклад, у Маскаренских удавів ці рудименти повністю відсутні.

Парні кігтики в області клоаки Звичайного удава фото

Парні кігтики в області клоаки звичайного удава. Автор фото: Stefan3345

Залежно від розмірів удава, число хребців, що становлять хребетний стовп, може коливатися від 141 до 435. Характерною особливістю будови скелета змій є відсутність грудини, що робить ребра виключно рухливими.

Всі внутрішні органи цих плазунів мають витягнуту видозмінену форму, обумовлену загальним будовою тіла. Парні органи розташовуються асиметрично, причому можуть бути розвинені нерівномірно. Так, наприклад, праву легеню за своїми розмірами значно перевершує ліве. У земляних удавів (лат. Tropidophiidae) типове ліва легеня відсутня – воно перетворилося в трахейне (трахеальное) легке і утворено розширенням задньої частини трахеї.

Нервова система удавів складається з головного мозку невеликого розміру і добре розвиненого спинного мозку, що обумовлює високу точність і швидкість м’язових реакцій.

Скелет звичайного удава фото

Автор фото: CHUCAO

У навколишньому просторі удави орієнтуються завдяки органам нюху і дотику. Крім того, велику частину інформації приносять термочутливих рецептори, розташовані на передній частині морди, і роздвоєний язик, що передає інформацію головному мозку за допомогою спеціальних парних органів, які є своєрідними хімічними аналізаторами.

Мова удава фото (вид - райдужний удав)

Автор фото: KaroH

Зір у удавів не відрізняється особливою гостротою. Це зокрема викликано тим, що очі з вертикальними зіницями завжди прикриті плівкою, яка утворилася з зрощених між собою століття. Очі піщаних удавів маленькі і злегка повернені вгору – таке розташування зручно тим, що, навіть закопавшись в грунт, удав може оглядати все, що відбувається на поверхні, не висував голови.

Очі удава фото (вид - звичайний удав)

Автор фото: Embreus

Через те, що у плазунів відсутні зовнішні слухові отвори, а середнє вухо слаборозвинений, все змії погано розрізняють звуки, які поширюються по повітрю.

Тулуб удавів з боків і зверху покривають лусочки ромбовидно-округлої форми, злегка перекривають один одного. Такі платівки розташовуються поздовжніми або діагональними рядами. Між лусочками поздовжніх рядів залишаються ділянки шкіри, які збираються в дрібні складки, що дозволяють покривів тіла сильно розтягуватися. Платівки, розташовані на череві плазунів, мають поперечно-витягнуту форму і також з’єднані між собою ділянками шкіри.

У міру зростання верхні покриви старіють і відшаровуються. Відбувається процес линьки, причому перша зміна шкіри настає через кілька днів після народження змії. У здорових удавів періодичність зміни покривів не перевищує 4 раз на рік.

Удав линяє фото

Взято з сайту: www.reptarium.cz

Де живуть удави?

Удави мешкають на території Південної і Центральної Америки, на Кубі, на заході і південному заході Північної Америки, на півночі Африки, в Південній і Центральній Азії, на островах Малайського архіпелагу, на Мадагаскарі, Ямайці, Гаїті, острові Тринідад, в Новій Гвінеї. Деякі види (гумові змії і каліфорнійські удави) мешкають в західних штатах США, а також на південному заході Канади.

Піщані удави, або удави, широко поширені в Центральній і Південній Азії, а також у Східній і Північній Африці, на Близькому Сході, азіатських країнах (Ірані, Афганістані, Західному Китаї, Індії, Пакистані). Кілька видів живе на території Росії (Дагестані, Центральному і Східному Закавказзі) і країн СНД (Казахстані, Монголії).

Земляні удави населяють Мексику, Південну і Центральну Америку, зустрічаються на Багамах і Антильських островах.

Мадагаскарський удав живуть на островах Мадагаскар і Реюньйон.

Де живе удав фото

Автор фото: Veronika Patrovská-Vernerová

Різні види удавів селяться в різних місцях: деякі види воліють сухі або вологі ліси, де мешкають в гілках дерев або чагарників, інші живуть в листяної або трав’яний підстилці, треті вибирають місцем проживання посушливі відкриті ландшафти, четверті населяють води річок або боліт, слабопроточних заплави, рукава і озера, а також заболочені низини. Окремі різновиди удавів зустрічаються біля людського житла. Змію можна зустріти на плантаціях і в покинутих будинках. До речі, існують навіть майже одомашнені види, наприклад звичайний удав, якого місцеві жителі тримають в будинках або коморах, щоб ця змія ловила щурів і мишей.

У піщаних удавів в тій чи іншій мірі риє спосіб життя: вони живуть в степах, пустелях і напівпустелях, зустрічаються не тільки в піщаних, але і в глинистих і навіть щебнистих грунтах, спритно пробираються в досить вузьких тріщинах грунту або під камінням, закопуються в пісок і щебінь, вертко повзаючи усередині такого укриття.

Де живе удав фото

Автор фото: Lubomír Prause

Чим харчується удав?

Раціон удавів дуже різноманітний. У нього входять не тільки дрібні або середні тварини, птахів та земноводних, але і більші представники тваринного світу (антилопи, крокодили). Невеликі удави харчуються опосума, мангустами, щурами, жабами, ящірками, водоплавними та іншими птахами і їх пташенятами (качками, голубами, папугами і горобцями). Також здобиччю змій стають агуті, паки, пекарі. Кубинські удави крім усього іншого ловлять кажанів. Більші удави, наприклад, анаконди спокійно можуть напасти на капібар, дрібних крокодилів (кайманів), а також великих черепах. Також удав може атакувати домашня тварина, яке наблизилося до водопою: собаку, свиню, курку чи качку.

Накинувшись на жертву, удави обвивають її своїми кільцями. При цьому вони ніколи не ламають кістки своїм жертвам, щоб не завдати шкоди своїй травній системі.

У раціон харчування піщаних удавів входять дрібні гризуни (хом’яки, тушканчики, піщанки і миші), невеликі птахи (горобці, трясогузки), а також ящірки (гекони, агами, круглоголовки, ящурки). Молоді особини харчуються сараною і чернотелки. Під час полювання змії легко заповзають в нори гризунів. Спійману видобуток піщані удави утримують зубами і легко умертвляют, обвиваючи навколо жертви 2-3 кільцями свого м’язистого тіла.

Що їдять удави фото

Автор фото: KaroH

Вчені, які вивчають змій і прожили довгий час в Амазонії, стверджують, що гігантський удав здатний проковтнути здобич, яка товщі його тіла, якщо вага видобутку не перевищує 60 кг (дикі свині, невеликих розмірів олені і антилопи). Їх жертвами можуть стати і молоді особини більших тварин.

На відміну від інших змій ці плазуни здатні полювати в повній темряві. Вони мають спеціальні рецептори, розташовані між ніздрями і очима, які чутливі до тепла. Це дозволяє удавам навіть на відстані помічати наближається жертву по теплу, що виходить від її тіла.

Удави їдять мало. Поглинувши великий шматок, вони можуть залишатися без їжі від кількох тижнів до кількох місяців.

Їжа удава фото

Автор фото: KaroH

Як удави вбивають свою жертву?

Незважаючи на сформовану думку, що удав душить жертву, дане переконання виявилося не зовсім вірним. Спочатку сумніви вчених викликав той факт, що для смертельного удушення потрібно як мінімум кілька хвилин, а жертви удавів вмирали протягом приблизно 60 секунд. В середині 90-х років американськими зоологами нарешті було встановлено і обгрунтовано, що жертви удавів гинуть зовсім не від нестачі кисню, а від зупинки кровообігу, яка, природно, викликає зупинку серця.

Для проведення досвідчених досліджень використовувалися щури, в артерії і вени яких були імплантовані катетери для вимірювання тиску кров’яного потоку і електроди, що забезпечують контроль за ритмами серця. Підготовлених подібним чином щурів віддавали на розправу удавам, але після того, як змія здавлювала гризуна до смерті, жертву відбирали і проводили її ретельний аналіз. За підсумками експерименту зоологи з’ясували: в момент смертельних зміїних обіймів у гризунів різко падав артеріальний тиск і також стрімко піднімався венозний тиск, що призводило до миттєвого застою крові. Чи не справляючись з перекачуванням крові, що знаходиться під дуже великим тиском, серце щурів починало працювати з перебоями і в результаті зупинялося.

Як удави вбивають жертву фото

Автор фото: Traumrune

Види удавів, фото і назви.

Раніше різні види удавів ставилися до наступних родин в підряді змій:

  1. Маскаренські удави, або боліеріди (лат. Bolyeriidae),
  2. Земляні удави (лат. Tropidophiidae),
  3. Ложноногих, або удавообразние змії (лат. Boidae).

На сьогоднішній момент класифікація змінена, і, згідно з базою даних www.itis.gov різні види удавів відносяться до наступних родин:

  1. Boidae (Gray, 1825)
  2. Bolyeriidae (Hoffstetter, 1946)
  3. Calabariidae (Gray, 1858)
  4. Candoiidae (Pyron, Reynolds and Burbrink, 2014 року)
  5. Charinidae (Gray, 1849)
  6. Erycidae (Bonaparte, 1831)
  7. Sanziniidae (Romer, 1956)
  8. Tropidophiidae (Brongersma, 1951)

Багато видів є рідкісними і вимираючими. Нижче наведено опис деяких різновидів удавів.

  • Мадагаскарський удав (лат. Acrantophis madagascariensis) мешкає в лісистій місцевості на півночі острова Мадагаскар. Довжина удава досягає 2-3 метрів. Верхню частину тіла змії прикрашає візерунок, утворений ромбовидними плямами, а шкірні покриви з боків мають складний малюнок з концентричних плям-вічок. Черево цього плазуна забарвлене в сірувато-оливкові тони з темними вкрапленнями. Все тіло має сильно виражений синьо-зелений металевий відтінок.

Мадагаскарський удав фото (лат. Acrantophis madagascariensis)

Автор фото: Tomáš Borovička

  • Деревне мадагаскарський удав (лат. Sanzinia madagascariensis, синонім Boa manditra) є типовим ендеміком Мадагаскару. Дорослі змії цього виду можуть досягати довжини 2,13 м, хоча більшість з них мають довжину всього 1,2-1,5 м, причому самки перевершують за розмірами самців. Забарвлення і розміри деревних удавів залежать від місця проживання. У західній частині острова зустрічаються більші особини, забарвлені в жовто-коричневі кольори, а в східній – сірувато-зелені або чисто зелені. Незалежно від ареалу розповсюдження ці плазуни вважають за краще селитися поблизу відкритих водойм. Найбільшу активність виявляють у сутінкові та нічні години. Практично весь час деревні удави проводять в густій ​​кроні дерев або заростях чагарників, поблизу води, хоча можуть полювати і на землі, зазвичай спускаючись з дерев вночі.

Деревне мадагаскарський удав фото (лат. Sanzinia madagascariensis)

Автор фото: Milan Kořínek

  • Звичайний удав (лат. Boa constrictor) мешкає в країнах Південної і Центральної Америки, а також на Малих Антильських островах. Був завезений в штат Флорида, де успішно прижився. Розміри дорослих особин практично не залежать від статевої приналежності – вони можуть бути довжиною до 5 метрів. Важить удав звичайний від 10 до 15 кг, хоча вага деяких особин перевищує 30 кг. Спина цих плазунів забарвлена ​​в різні відтінки світло-бурого, кавового або червоного кольору, на яких чітко видно поперечні темно-бурі смуги химерної форми з плямами жовтого кольору всередині. Бока звичайного удава прикрашені темними ромбами, всередині яких, як і на спині, видно жовті плями. Ці удави ведуть активний нічний спосіб життя, тому на полювання виходять вже в сутінковий час.

Звичайний удав фото (лат. Boa constrictor)

Автор фото: Pavel Ševela

  • Кандойа ребриста, або кілеваточешуйчатий тихоокеанський удав, (лат. Candoia carinata) раніше ставилася до сімейства ложноногих, а з 2014 року віднесена до окремого сімейства Candoiidae. Існують два підвиди, слабо відрізняються один від одного і живуть на Новій Гвінеї і островах, розташованих поблизу (Сулавесі, Моолукскіе, Санта-Круз, Соломонові). Дорослі особини рідко виростають до 1,5 метрів в довжину. Вага удава варіюється від 300 г до 1,2 кг. Забарвлення спини і боків кандойі буває оливково-сірою, жовтою або світлих відтінків коричневого кольору. По спині змії проходить досить широка темно-коричнева смуга, що має форму зигзага. Мешкає цей вид удавів на деревах, де зазвичай полює в вечірні та нічні години.

Кандойа ребриста (кілеваточешуйчатий тихоокеанський удав) фото (лат. Candoia carinata)

Автор фото: Jarvin

  • Собакоголовий удав, він же зелений деревний удав (Лат. Corallus caninus) живе у вологих лісах країн Південної Америки, уздовж басейну річки Амазонки. Свою назву вид отримав через деякого зовнішньої схожості морди удава з головою собаки. Довжина дорослих особин часто складає 2-3 метра. Деревний спосіб життя став причиною яскраво-зеленого забарвлення спини і боків цього плазуна. Жовтий колір черева, а також білі плями, що зливаються в тонкі смужки, що проходять по спині і утворюють чіткий ромбоподібний узор, служать прекрасною маскуванням в пишній кроні рослинності. Новонароджені і молоді особини забарвлені в червоно-помаранчевий (кораловий) колір. Передні зуби удава, що утримують здобич, можуть досягати довжини 38 мм. У денні години собакоголовий удав відпочиває, а на полювання виповзає з настанням сутінків.

Собакоголовий удав (зелений деревний удав) фото (лат. Corallus caninus)

Автор фото: Ltshears

  • Садовий удав (узкобрюхій удав) (лат. Corallus hortulanus) мешкає у вологих лісах на півдні Колумбії і Венесуели. Зустрічаються популяції на півночі і заході Бразилії і Еквадору. Крім того, в ареал проживання входять Тринідад і Тобаго, Сурінам, Болівія та інші країни Південної Америки. Середня довжина удава коливається від 1,5 до 1,8 метра, хоча деякі екземпляри можуть досягати 2,5 метрів. Забарвлення садових удавів може бути різноманітною: від жовтого, помаранчевого і червоного до світло-сірої, коричневої або навіть чорної. По спині розташовуються контрастні розпливчасті плями, які на боках змінюються більш чіткими ромбами. Днем удав відпочиває в дуплах дерев або занедбаних пташиних гніздах, а вночі виходить на полювання. У рідкісних випадках спускається на землю.

Садовий удав (узкобрюхій удав) фото (лат. Corallus hortulanus)

Автор фото: Charlesjsharp

  • Райдужний удав (лат. Epicrates cenchria) також має назву Абомей. Вид населяє вологі ліси Центральної і Південної Америки. Зустріти це красиве плазуни можна в Аргентині, Бразилії, Перу та інших країнах Південно-Американського континенту. Дорослі особини досягають довжини 1,5-2 метрів. Основне забарвлення тіла райдужних удавів залежить від підвиду і може бути коричневою, червоною або палевого. У одних підвидів тіло має суцільне забарвлення без плям, у інших підвидів на тілі є темні або світлі плями або ж білі тонкі поздовжні смуги. Вся луска удава має металевий відтінок. Незважаючи на те, що цей удав вміє відмінно плавати, він веде наземний спосіб життя.

Райдужний удав фото (лат. Epicrates cenchria)

Автор фото: Petr Horsák

  • Чорно-жовтий гладкогубий удав (лат. Chilabothrus subflavus, син. Epicrates subflavus) є досить рідкісним ендемічним видом, що мешкають на Ямайці. По-англійськи назва цієї змії звучить як «ямайський удав». Самки трохи більші за самців і виростають до 2 метрів і більше. Передня частина тіла змії має жовтий окрас з темними вкрапленнями, які ближче до хвоста збільшуються в розмірах і на хвості зливаються в єдиний колір, утворюючи чорно-коричневий фон з невеликими жовтими цятками. Хвіст удава має чорний колір, голова пофарбована в сірувато-димчасті тони. Очі змії жовті, за очима розташовані характерні смуги. Молодь має рожево-оранжевий колір з невираженими смугами по всьому тілу. Ямайські удави населяють вологі прибережні і гірські ліси, ведуть наземний спосіб життя і виявляють підвищену активність в нічні години. Найчастіше чорно-жовті удави полюють на кажанів, в раціон також входять гризуни і різні птахи.

Чорно-жовтий гладкогубий удав фото (лат. Chilabothrus subflavus)

Автор фото: Milan Kořínek

  • Домініканський гладкогубий удав (лат. Chilabothrus fordii, син. Epicrates fordii) поширений на островах Таїті і Гона. Представники цього виду є рідкісними і мають невеликі розміри, досягаючи довжини 85-90 сантиметрів, причому самки набагато більші за самців. Тіло особин досить струнке, забарвлене в червонуваті або світло-коричневі тони, тому ця змія також має неофіційну назву «червоний удав». По всій поверхні шкірного покриву розташовуються темні плями, які мають різну форму. Під променями сонця лусочки переливаються різними барвами. Домініканські удави ведуть потайний наземний спосіб життя, полюючи вночі.

Домініканський гладкогубий удав фото (лат. Chilabothrus fordii)

Автор фото: Jürgen Gebhardt

  • Гігантська анаконда (лат. Eunectes murinus) по праву вважається найбільшим гадів з сімейства удавообразних змій. Водяний удав, як її називали раніше, відноситься до роду анаконди. Зустрічаються окремі особини, довжина яких перевищує 5 метрів. У деяких джерелах навіть вказана максимальна довжина в 11 метрів. Вага анаконди може перевищувати 100 кг (наприклад, National Geographic вказує максимальну вагу в 227 кг). Уздовж всієї спини змії, пофарбованої в темно-зелені кольори, йдуть два ряди плям бурого кольору. З боків плями мають жовте забарвлення і облямовані темною облямівкою. Черево забарвлене в блідо-жовті кольори і покрито плямами чорного кольору. Гігантська анаконда зустрічається в тропічних лісах Південної Америки, де мешкає в водах річок і боліт, в тому числі в Амазонці. Полює як в нічний, так і в денний час.

Гігантська анаконда фото (лат. Eunectes murinus)

Автор фото: Zbyněk špringer

  • Піщаний удав (лат. Eryx miliaris) раніше ставився до сімейства ложноногих, а тепер винесено в окреме сімейство Erycidae. Змія прекрасно пристосована до риючого способу життя. Мешкає удавчик в пустельних областях Середньої Азії, зустрічається на східних територіях Передкавказзя. Змія з тілом, що досягає в довжину 40-80 см, забарвлена ​​в жовто-бурі відтінки, на загальному тлі виділяються коричневі плями з розмитими контурами. Голова піщаного удавчика має уплощенную форму, а очі дивляться практично вертикально. Активність плазуна залежить від пори року: навесні і восени тварина активно днем, а ось влітку краще полювати виключно по ночах. Їжею піщаного удавчика є дрібні птахи, ящірки, а також гризуни, в нори яких він спокійно заповзає.

Піщаний удав фото (лат. Eryx miliaris)

Автор фото: Klaus Rudloff

  • Маскаренські удави – сімейство, що включає 2 роду (рід боліеріі і рід деревні Маскаренські удави), представники яких є ендеміками невеликого острова Раунд, розташованого на північний захід від від Маврикія. Існування першого роду, єдиним представником якого є многокілевая боліерія (лат. Bolyeria multocarinata), сьогодні ставиться під сумнів – швидше за все, ця змія зникла через зміну умов проживання. Маскаренський удав Шлегеля (Маскаренский удав Шлегеля) (лат. Casarea dussumieri) – дуже рідкісна змія, яка перебуває під загрозою зникнення, тому на острові розробляються спеціальні програми з відновлення популяції. Довжина удава досягає 1-1,5 метрів, між головою і тілом чітко виражений шийний перехоплення, хвіст змії довгий, з гострим кінчиком. Забарвлення зеленувато-оливкова, за основним кольором проходять поздовжні переривчасті лінії темного тону. На голові плазуна розташований лірообразную малюнок.

Маскаренський удав Шлегеля фото (лат. Casarea dussumieri)

Взято з сайту: sustainablepulse.com

Розмноження удавів.

Статевозрілими удави стають приблизно в 4-5 років. Період спарювання цих плазунів залежить від виду змії і ареалу проживання. Вагітність триває від 5 до 10 місяців.

У шлюбний період удави практично перестають харчуватися, а біля зрілої самки з’являються кілька порушених самців. Вони влаштовують своєрідні «лицарські турніри», і, щоб відвоювати у суперника «даму», кусають і штовхають його. Переможець протягом декількох годин (іноді навіть цілу добу) заграє з самкою, треться об неї своїм тілом і може поколювати її кігтиками рудиментарних задніх кінцівок, що знаходяться біля анального отвору. Спарювання може відбуватися як на деревах, так і на землі, що залежить від різновиду удавів.

Розмноження удавів фото (вид - мадагаскарський удав)

Автор фото: Tomáš Borovička

Майже всі удави за способом розмноження є Яйцеживородящие. Це означає, що при відтворенні потомства у них одночасно виявляються і ознаки яйцерожденія, і живорождения. Під час вагітності стадія розвитку яєць проходить у самки в тілі, але вона їх не відкладає, як, наприклад, пітони, а виношує у своїй утробі. При цьому зародок отримує харчування з речовин, що містяться в яєчному жовтку, і не пов’язаний з обміном речовин організму самки. Дитинчата залишають оболонку яйця, перебуваючи ще всередині матері. На світ з’являються повністю сформовані маленькі змійки, з’єднані пуповиною з залишком жовткового мішечка. Через 2-5 діб пуповина відпадає.

Існують також удави, які відкладають яйця. Це деякі види, які належать до гладкогубим удавам (лат. Epicrates), до земляних удавам (наприклад, Eryx jayakari і Eryx muelleri). Також яйцекладущими є Калабара, яких раніше відносили до сімейства ложноногих, але потім виділили в окреме сімейство Calabariidae.

Яйця удава Eryx jayakari фото

Автор фото: Chris Smith

У самок, що належать до різних видів, число народжених дитинчат варіюється від 2-5 до 60 особин. Розмір дитинчат також залежить від виду і варіюється від 12 см (у земляних і карликових удавів) до 75 см (у звичайної анаконди).

Деякий час дитинчата не харчуються – їм вистачає запасів, отриманих з яйця. Приблизно через 11-17 днів у них відбувається перша линька, і удави починають самостійно добувати їжу.

Новонароджений удав фото

Автор фото: Chris Smith

Дитинча удава фото (вид - каліфорнійський удав)

Автор фото: Marisha

Тривалість життя удава.

Тривалість життя удава залежить від його виду і умов проживання. Як правило, достовірні дані про тривалість життя змій можна отримати тільки в відношенні примірників, що містяться в неволі, адже постійно стежити за удавами в їх природному ареалі практично нереально. Деякі види, наприклад, звичайний удав, живуть в неволі більше 10 років і навіть можуть дожити до 23-28 років. Анаконди в дикій природі живуть близько 5-6 років, а ось у вашингтонському зоопарку мешкала анаконда-довгожителька: її вік становив 28 років. Піщані удави в неволі живуть до 20 років. Офіційно зареєстрованим рекордсменом за тривалістю життя серед удавів на сьогоднішній день є вихованець зоопарку Філадельфії: в 1977 році удав на прізвисько Попай помер у віці 40 років і трьох місяців. На думку герпетологів, в неволі удави живуть набагато довше, ніж їхні побратими на волі, адже в природних умовах у цих змій досить багато ворогів, а на територіях спеціалізованих заповідників або в зоопарках гадів забезпечено своєчасну годівля, сприятливий клімат, безпеку і ветеринарний догляд.

Природні вороги удавів в дикій природі.

Хоча назва «удав» звучить цілком загрозливо, ці, нерідко дуже великі змії, насправді досить вразливі. Для великих особин серйозну загрозу в основному представляють лише великі хижі птахи, каймани, дикі свині або ягуари. Дрібних удавів з задоволенням поїдають їжаки, варани, койоти, шакали, шуліки, ворони, мангусти.

Як виглядає удав фото (вид - садовий удав)

Автор фото: Pavel Zuber

Зміст удава в домашніх умовах.

Деякі любителі екзотичних домашніх вихованців містять удавів в квартирах і приватних будинках. Умови утримання удава в домашньому тераріумі залежать від виду змії і її способу життя. Для різновидів, що мешкають на деревах, потрібні вертикальні тераріуми з високими стінками, а для удавів, які проживають в листяної підстилці, глибокі ємності не потрібні. Розмір тераріуму повинен відповідати розміру вихованця, тому в міру його зростання старе житло потрібно буде замінювати більш просторим.

Удави відносяться до холоднокровним тваринам, тому дуже важливою умовою є дотримання температурного режиму і оптимальної вологості. Для цього тераріум повинен бути обладнаний системою автоматичного обігріву з термо-датчиками, що дозволяє підтримувати необхідну температуру, і гігрометром для контролю вологості. Багато удави в природних умовах живуть в сирих лісах, тому рівень вологості слід зберігати в інтервалі 75-80%. Усередині тераріуму бажано підтримувати різну температуру, щоб в одному кінці вона не перевищувала 30-32 ° C, а в іншому була не більше 21 ° C. Це дасть можливість вихованцеві проводити терморегуляцію організму.

Дно житла для удавів повинен бути засипаний дренажем, який покривається грунтом, добре утримує вологу (наприклад, підійде субстрат, який використовується для розведення орхідей).

У тераріум бажано помістити гілки і корчі, на яких деревні види проводитимуть свій час, а для наземних видів вони будуть частиною декорації. До речі, ці елементи бажано періодично переставляти з місця на місце або замінювати новими.

Тераріум для удава фото

Автор фото: Sauli Särkkä

Крім того, домашньому удава необхідно місце, в якому він може сховатися від сторонніх очей. Для цього підійдуть спеціальні ємності, придбані в зоомагазині, або великі квіткові горщики. Укриття потрібно мити щотижня. Цей процес можна поєднати з прибиранням всього тераріуму від продуктів життєдіяльності вихованця. Слід пам’ятати, що тераріум повинен бути забезпечений щільно закривається кришкою, в якій просвердлені дрібні отвори для надходження повітря. Якщо залишити кришку незамкненими, ваш домашній удав може втекти.

Чим годувати удава в домашніх умовах?

Годування таких вихованців зазвичай не становить особливих труднощів. Незалежно від виду, все удави із задоволенням вживають в їжу гризунів і птахів, які підходять за розміром. Для молодих особин в їжу годяться новонароджені мишенята, для дорослих – звичайні миші. Частота годування залежить від віку і статі удавів. Молодняк і вагітних самок годують частіше – один раз в 4-5 днів, дорослі особини повинні отримувати їжу раз в 2 тижні.

Практично всі види удавів, що містяться в домашніх умовах, щодня потребують питної води. Тому в більш теплий кут тераріуму потрібно помістити велику широку ємність з водою. Таку поїлку буде важко перевернути, до того ж вона може служити додатковим джерелом вологи.

Домашній удав фото (вид - райдужний удав)

Автор фото: Angela Rothermann

Цікаві факти про удавів:

  • Райдужний удав входить в десятку найкрасивіших змій на планеті. При попаданні сонячних променів на його лусочки вони починають переливатися металевим блиском всіх кольорів веселки, особливо коли плазун рухається.
  • Після линьки скинута шкіра удава залишається безбарвною або з ледь помітним малюнком. Це пояснюється тим, що клітини, що відповідають за пігментацію, розташовані в поверхневому шарі його тіла.
  • Як у всіх холоднокровних, температура тіла удава залежить від температури навколишнього середовища. Тому, щоб він став більш спокійним або пішов у сплячку, досить зменшити температуру в тераріумі. При її підвищенні удав знову активізується.
  • Існує безліч легенд, історій, фільмів жахів про ці плазунів. Вони оповідають про удавів найбільших розмірів, до 40 м в довжину, які живуть в джунглях, дуже агресивні і здатні нападати навіть на людину. Насправді такі випадки нападу на людей поодинокі. Удав може затягнути людину під воду, здавити кільцями грудну клітку, але проковтнути його змії не під силу.
  • Зазвичай при зустрічі з людиною удави відповзають в сторону. Розсердити їх складно. Але якщо удав роздратований, він голосно сичить і може вкусити.
  • Через м’яса і красивої шкіри удави є предметом полювання. У багатьох країнах м’ясо використовують для приготування різних страв, а з обробленої шкури шиють взуття, виготовляють валізи, дамські сумочки та інші аксесуари.
  • У момент небезпеки кубинський земляний удав згортається клубочком, його очі червоніють, а з рота випливають крапельки крові.
  • Удав Enygrus asper, дуже схожий на гадюку, в момент небезпеки робить дуже різкі кидки в сторону противника, а також вміє стрибати.

удави фото

Автор фото: peterG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*