Агути або горбатий заєць

Горбатий заєць (інша назва – Агути) – це вид ссавців, що входить в загін гризунів. Тварина «складається в близькій спорідненості» з морською свинкою, причому дуже на неї схожий. Відмінності лише в тому, що горбатий заєць має довші передні кінцівки.

опис Агути

Зовнішній вигляд

Горбатий заєць володіє унікальною зовнішністю, тому сплутати його з іншими видами тварин практично неможливо. Він в якійсь мірі схожий на короткоухих зайців, морських свинок, а ще на далеких предків звичайної коня. Правда, останні давно зникли.

Це цікаво! Довжина тулуба горбатого зайця в середньому становить трохи більше півметра, вага – приблизно 4 кг. Хвіст у тварини дуже маленький (1-3 см), тому з першого погляду його можна і не помітити.

Голова масивна і, як і у морської свинки, подовжена. Кістки чола широкі і довші, ніж скроневі. Рожева шкіра навколо очей і біля основи голих вух позбавлена ​​волосяного покриву. У дорослих тварин є невеликий сагиттальний гребінь. «Вінчають» голову маленькі вушка, що дісталися Агути в «спадок» від короткоухих зайців.

Задні і передні кінцівки горбатого зайця мають голу підошву і забезпечені різною кількістю пальців – по чотири на передніх і по три на задніх. Причому третій палець задніх ніг найдовший, а другий – значно довше четвертого. Кігті на задніх пальцях за формою нагадують копита.

Агути або горбатий заєць

Спинка золотого зайця округла, власне, звідси і назва «горбатий заєць». Шерсть у цього звірка дуже красива – густа, з блискучим відливом, причому в задній частині тулуба вона густіше і довше. Забарвлення спинки може мати багато відтінків – від чорного до золотистого (звідси назва «золотий заєць»), це залежить від виду Агути. А на животику шерсть світла – біла або жовтувата.

Спосіб життя, характер

В умовах дикого світу Агути в більшості випадків живуть маленькими групами, але зустрічаються також окремо живуть пари.

Горбаті зайці – це денні тварини. При сонячному світлі звірята добувають їжу, будують житло, а також влаштовують своє особисте життя. Але іноді Агути не обтяжують себе будівництвом власного житла, ховаючись вночі в дуплах, готових ямах під корінням дерев або шукають і займають чужі нори.

Агути – полохливі і швидкі тварини. Здатність долати відстань довгими стрибками допомагає їм рятуватися від зубів хижака. Горбаті зайці не вміють пірнати, зате відмінно плавають, тому і вибирають місця проживання поблизу водойм.

Незважаючи на свою полохливість і підвищену збудливість, горбаті зайці успішно приручаються і прекрасно почувають себе в зоопарку. Дитинчата охоче контактують з людиною, доросле ж особина приручити трохи складніше.

Тривалість життя

Тривалість життя горбатого зайця Агути в неволі становить від 13 до 20 років. В умовах дикої природи через великої кількості хижих тварин зайці гинуть швидше.

Крім того, горбаті зайці – бажана мета мисливців. Це пояснюється хорошими смаковими якостями м’яса, а також красивою шкіркою. За ці ж особливості місцеві індіанці з давніх пір приручали Агути для відгодовування і подальшого вживання в їжу. Крім того, Агути завдають чималої шкоди сільськогосподарським угіддям, тому ці зайці нерідко стають жертвою місцевих фермерів.

Види зайців Агути

У наш час відомо одинадцять видів Агути:

  • Азаров;
  • койбанскіе;
  • Орінокскій;
  • чорні;
  • роатанскіе;
  • мексиканські;
  • центральноамериканські;
  • черноспінние;
  • чубаті;
  • бразильські.
  • Агути Калиновського.

На сьогоднішній день налічується одинадцять видів горбатих зайців

Ареал, місця проживання

Горбатих зайців Агути можна зустріти в південноамериканських країнах: Мексиці, Аргентині, Венесуелі, Перу. Основна середовище їхнього життя – це ліси, водойми, зарослі травою, сирі затінені ділянки, савани. Живуть Агути і на сухих пагорбах, в заростях чагарників. Один з різновидів горбатого зайця мешкає в мангрових лісах.

Особливості харчування, видобуток Агути

Горбаті зайці – травоїдні тварини. Харчуються вони листами, а також квітами рослин, корою, корінцями трав і чагарників, горішками, насінням та фруктами.

Це цікаво! Завдяки своїм сильним, а також гострим зубам Агути легко справляються навіть з бразильськими твердими горіхами, що під силу не кожному тварині.

Дуже цікаво спостерігати за трапезою агутіобразних. Вони сідають на задні лапи, захоплюють їжу чіпкими пальцями передніх кінцівок і відправляють її в рот. Нерідко зайці цього виду завдають значної шкоди фермерам, забредая на їх угіддя, щоб поласувати бананами і солодкими стеблами очерету.

Розмноження горбатого зайця

Подружньої вірності Агути іноді можна і позаздрити. Утворивши пару, звірята зберігають один одному вірність до кінця життя. Самець відповідає за безпеку самки і її потомства, тому не проти зайвий раз продемонструвати власну силу і хоробрість у боротьбі з іншими особинами чоловічої статі. Особливо часто трапляються подібні бої в період вибору подруги життя.

Самка горбатого зайця дає послід двічі на рік. Період виношування становить трохи більше місяця, після закінчення якого народжується не більше чотирьох розвинених і зрячих зайчат. Проживши деякий час біля батьків, підросли і зміцніли звірята створюють власні сім’ї.

Агути утворюють пари на все життя

природні вороги

Агути дуже швидко бігають, долаючи відстань стрибками. Довжина стрибка цього зайця становить близько шести метрів. Тому, незважаючи на те, що горбатий заєць є для мисливців бажаною здобиччю, зловити його дуже складно.

Найлютіші вороги Агути – це бразильські собаки, дикі кішки ну і, звичайно ж – людина. Але завдяки гарному слуху, а також гострому нюху зайці – нелегка видобуток як для хижаків, так і для мисливців. Єдиний недолік Агути – слабкий зір.

Популяція і статус виду

Чисельність зайців регулюється природним чином. Приблизно кожні дванадцять років спостерігаються спалахи масового розмноження зайців, в результаті чого кількість пошкоджених дерев і чагарників значно зростає. І тоді включається природний механізм регуляції чисельності – число хижаків теж збільшується. В результаті кількість звірків скорочується. «Допомагають» хижакам регулювати цей процес мисливці і місцеві фермери, які страждають від набігів Агути на плантації цукрової тростини.

Це цікаво! Крім того, чисельність агуті скорочується через скорочення ареалу її проживання. Це відбувається внаслідок розширення господарської діяльності людини. Тому деякі види Агути занесені в Червону книгу.

Відео про агути або горбатому зайця

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*