Харза (Martes flavigula)

Найбільша і яскрава серед куниць – це харза, відома також як желтогорлая або жовтогруді куниця. Два інших імені хижака – непальська і уссурійська куниця – дані по місцях його традиційного проживання.

Зміст статті:

  • опис харзи
  • Ареал, місця проживання
  • раціон харзи
  • природні вороги
  • Розмноження і потомство
  • Популяція і статус виду
  • Відео про харза

опис харзи

Першовідкривачем харзи став Томас Пеннант, який назвав її в 1781 році White-cheeked Weasel (белощекого ласкою). Голландський зоолог Пітер Боддерт з колегою не погодився і перейменував тварина в Mustela flavigula (куниця желтогорлая).

Не всі вчені вірили, що звір існує насправді, але їх сумніви були розвіяні в 1824 році, коли в музей Ост-Індської компанії надійшов новий експонат – шкура желтогорлая куниці.

Зовнішній вигляд

Харза, подібно до всіх куньим, має м’язистий витягнутий корпус з вражаючим (майже на 2/3 тіла) хвостом. Її шерсть короткий, дещо грубуватий і позбавлений легкості, властивої лісової куниці і соболя. Останні перевершують харза і за якістю хвостового опушения: хвіст желтогорлая куниці хоч і відростає до 37-44 см, але завжди тонший, ніж у її хутряних конкурентів. Сухорляві самці виростають до 0,5-0,8 м і важать від 2,7 до 5,7 кг. У самок габарити скромніше: довжина – від 0,5 до 0, 65 м при масі 1,2-4,3 кг.

Це цікаво! Основний козир харзи – дивовижна багатобарвна забарвлення, що виділяє її як серед куниць, так і серед інших хутрових хижаків.

Голова харзи зверху суцільно чорна і зливається за кольором з блискучими круглими очима. До чорного забарвлена ​​і внутрішня поверхня закруглених широко посаджених вух, які стають вершинами перевернутого трикутника – саме таку форму має мордочка куниці, якщо протягнути лінії від вух до носа. З верхньою частиною морди контрастують білий підборіддя і яскраво-жовта груди. Золотисто-жовтий хутро з білими включеннями покриває бпроБільшу частину корпусу, включаючи живіт / боки і тягнучись на передні кінцівки.

Харза (Martes flavigula)

Ближче до хвоста, в районі задніх кінцівок, світло-жовтий колір плавно поступається місцем темно-бурому. Завдяки цьому переходу хвіст, задні ноги, передні лапи і зона від крижів набувають чорний (як на голові) відтінок. У харзи порівняно високі і сильні кінцівки, які закінчуються широкими п’ятипалими лапами з чіпкими кігтями. Куниці, як все стопоходящие тварини, при русі спираються на всю ступню від п’яти до пальців.

Спосіб життя харзи

Це громадський звір, шанує сімейні підвалини. Більшу частину року харзи тримаються зграями, що складаються з 2-3, рідше 5-7 родичів. У цьому ж складі і полюють, розділяючись на дві групи: одна заганяє жертву, інша сидить в засідці. Желтогорлая куниця не властиві територіальність і осілість: друге якість виявляють лише самки, вигодовують молодняк в найглухіших куточках хащі.

В інший час хижак нишпорить у пошуках здобичі по довільних маршрутах, розташовуючись на відпочинок у тимчасових притулках (дуплах, валежнике, скельних ущелинах, в підставах вивернутих дерев і на річкових завалах).

Це цікаво! Активність харзи майже не залежить від часу доби, правда, вдень вона полює більше, а вночі – менше (коли світить яскравий місяць). Звір не боїться висоти і при необхідності перелітає з дерева на дерево, віддалені один від одного на відстані 8-9 м.

Рухливість харзи доповнюється витривалістю і відмінними стаєрському якостями: в гонитві за здобиччю куниця здатна бігти швидко і довго. За добу харза легко долає 10-20 км, відмовляючись від затяжних переходів, якщо поруч багато підходящої живності. Спостереження за слідами молодих куниць показало, що взимку вони пройшли за тиждень майже 90 км, затримуючись в одному місці не більше доби. До речі, ходьбу по помірно пухкому снігу харза дуже полегшує будова широких лап.

Тривалість життя

В умовах неволі, наприклад, в зоопарках, харза живе до 14 років в середньому, іноді дотягаючи до 16-17 років. Термін життя хижака в природі ніхто не підраховував, але з урахуванням природних екстремальних факторів (хвороб і ворогів) навряд чи він перевищує 10 років.

Ареал, місця проживання

Непальська куниця живе в Непалі (що цілком логічно), а також в Індії, Бутані, Пакистані, Бангладеш, М’янмі, Афганістані, Китаї та Південній / Північної Кореї. Область поширення охоплює Малаккська і Індокитайський півострова, острова Хайнань, Тайвань, Яву, Борнео і Суматру, доходячи (в західній частині ареалу) до рубежів Ірану.

Ареал проживання харзи дуже широкий і вона зустрічається у багатьох місцях

У Росії уссурійська куниця обжилася в Приморському та Хабаровському краях (Сіхоте-Алінь), басейні р. Уссурі, Приамур’ї, в Єврейської АТ і Амурської області (частково). Триває акліматизація харзи в Криму (поблизу Ялти), Краснодарському краї (біля Новоросійська і Сочі), а також в Північній Осетії, Дагестані (недалеко від Дербента) і в Адигеї.

Важливо! В ареал входять вологі тропіки і високогір’я, сибірська тайга і морські узбережжя – і майже всюди харза вибирає високостовбурні густі ліси, мало зворушені людиною.

У Примор’ї куницю бачать в змішаних лісах, що ростуть на гірських схилах (далеко від цивілізації), але в південних країнах вона селиться і на заболочених землях, а на північному заході Гімалаїв – серед вкритих чагарником скель і в ялівцевих рідколісся.

раціон харзи

Вроджена плотолюбність не заважає харза періодично переключатися на вегетаріанський стіл, тому в її меню (в залежності від сезону і місця) входять:

  • кабарга і мунтжак (частіше його молодняк);
  • телята плямистого оленя, лося, ізюбра і козулі;
  • китайський горал (козенята) і кабан (поросята);
  • денна білка, бурундук і летяга;
  • пернаті (включаючи фазанів і рябчиків), а також їх пташенята і яйця;
  • лососеві риби (після нересту) і молюски;
  • амфібії, деревні ящірки і комахи;
  • бджолині стільники з медом і личинками;
  • кедрові горіхи, ягоди винограду / актинідії.

Відомі випадки, коли старі / хворі харзи шукали їжу навіть на міських звалищах.

Це цікаво! Харза – єдина з куниць, хто усвідомлено полює в групі: це допомагає здолати велике тварина. З юним оленям або поросям хижачка справляється поодинці.

Ханза ставитися до всеїдних тварин

Переслідуючи жертву, куниця зрізає шлях, переходячи засніжені яри / завали по гілках. Втім, її не зупиняє і глибокий сніг, який вона (завдяки широким лапам) без жодних труднощів долає. Але сніговий покрив, як і лід, стає пасткою для заганяти копитних. Максимальна вага разової видобутку дорівнює 10-12 кг: цього вистачає для прохарчування 2-3 куниці на пару-трійку днів.

природні вороги

До них, в першу чергу, відноситься людина буде нищити жовтогруді куницю заради незвичайного хутра. Втім, екзотичність забарвлення майже не підвищила вартість шкурки, за яку (з вини грубої вовни) просять небагато. Мала затребуваність цього хутрового сировини підтверджується цифрами заготовок в СРСР. В середині минулого століття щорічно заготовляли:

  • Амурська область – 10-15 шкурок;
  • Хабаровський край – 80;
  • Приморський край – 180.

Це цікаво! В обмеженому обсязі промислову видобуток харзи заради хутра досі ведуть Пакистан, Корея і Афганістан, але м’ясо в переробку не беруть через специфічний куньего аромату.

З цієї ж причини харза уникають великі лісові хижаки, правда, є відомості про те, що фрагменти її вовни зрідка виявляються в фекаліях білогрудих ведмедів і тигрів. Іноді куниця потрапляє в пастку, але від здичавілих собак і капканів її рятують навички верхолаза. Харза рідко включає голос – це швидкі звуки, схожі на «чак-чак-чак» або незадоволене гарчання / бурчання.

Розмноження і потомство

Ця сфера життя жовтогруді куниці вивчена поверхнево. Встановлено, що шлюбний сезон, коли самці борються за самок, відкривається в кінці літа, а точніше, в серпні. Виношування займає 220-290 днів, як у багатьох куницевих, коли зародок надовго завмирає в розвитку, а вагітність переходить в латентну стадію. Як пологового відділення самка використовує лісову глухомань, з місцями, заваленими буреломом і непролазними хащами, де навесні виробляє на світло послід з 2-4 цуценят.

За вихованням дитинчат жовтогруді куниці відповідає виключно самка

Вони народжуються недорозвиненими (як у всіх куньіх), сліпими і з закритими слуховими проходами. Турбота про потомство лягає виключно на матір, яку партнер залишає практично відразу після вдалого спарювання. До осені молодняк порівнюється в розмірах зі своєю матір’ю, але від неї не йде. Підросли харзи живуть і полюють разом з нею, поки на світ не з’являється новий виводок. Це трапляється, як правило, наступної весни, але, покинувши матір, брати і сестри не відразу розлучаються один з одним.

Популяція і статус виду

Років 50 назад харза пропонували вбивати, відносячи до хижаків, що шкодить промисловикам / мисливцям, так як вона знищувала об’єкти їх професійного інтересу – копитних, особливо кабаргу. Зараз сама жовтогруді куниця знаходиться в небезпеці через вирубку широколистяних і кедрово-широколистяних лісів на Далекому Сході, а також з-за скорочення чисельності кабарги (з вини браконьєрів).

Важливо! Причинами зменшення популяції по всьому ареалу визнані знищення кормової бази і лісів. Якщо вирубки обмежені, харза переселяється на вцілілі території або мігрує у вторинні лісу.

У нашій країні харза рідкісна і відтіснена до північних кордонів проживання, в силу чого внесена до Червоної книги РФ (додаток), а також в Червоні книги Єврейської АТ (додаток) і Амурської області. Жовтогруді куницю захищає природоохоронне законодавство Таїланду, Малайзії і М’янми. Mustela flavigula включена до Червоної книги МСОП в категорії Least Concern, як вид, що викликає найменші побоювання.

Відео про харза

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*