Зубр або європейський зубр

Зубри, або європейські зубри (Вisоn bоnаsus) – тварини, що відносяться до роду бізонів (Вisоn) і підродини бичачих (Воvinае). Представник сімейства парнокопитних (Воvidае) і ряду парнокопитних (Аrtiоdасtylа) є самим найближчим родичем американського бізона (Вisоn bisоn), при схрещуванні з яким на світ з’являється плідне потомство під назвою зубробізони.

опис зубра

Європейські зубри на сьогоднішній день є найважчими і великими наземними ссавцями на території Європи. Однак, вже в кінці дев’ятнадцятого століття була відзначена тенденція до помітного зменшення розмірів тварини.

Зубр або європейський зубр

Це цікаво! Виражену відмінність в масі самок і самців стає помітним приблизно до віку трьох років, і зберігається протягом усього життя парнокопитних.

У першій половині минулого століття зустрічалися статевозрілі самці деяких підвидів, маса тіла яких досягала 1,2 тис. Кілограм. Сучасні зубри відчутно поступаються своїм предкам в розмірах, тому середня маса дорослих особин варіює в межах 400-980 кг.

Зовнішній вигляд

Максимальна довжина тулуба дорослого шестирічного бика становить близько трьох метрів, а висота тварини в холці – 1,9 м, при окружності грудної клітини в межах 2,8 м. Дорослі самки бізона мають дещо меншими розмірами:

  • середня довжина тулуба – 2,7 м;
  • висота тварини в холці – 1,67 м;
  • обхват в області грудної клітини – 2,46 м.

Для передньої частини тіла зубра характерна масивність, а також помітна висота і ширина, в порівнянні з задньою частиною тваринного. Короткою шиєю і передньою частиною спини зверху утворюється досить високий горб. Область грудей широка, а живіт зубра підібраний, що не відвисає.

Вим’я навіть у годуючих самок не дуже помітне, тому чітко можна побачити тільки чотири соска. Така особливість обумовлена ​​особливою прихильністю молочних залоз в парі рубців, які тягнуться аж до серединної частини живота.

Голова зубра розташовується дуже низько, тому підставу хвоста знаходиться помітно вище тім’яної області. Лобова частина широка і опукла, а морда має відносно невеликі розміри. У тім’яної області розташовані видатні у напрямку вперед і широко розставлені роги, які досить широкі біля основи.

Але звужуються в кінцях. Рогу чорні, з гладкою, полірованою поверхнею, порожнисті і круглі в розрізі протягом усієї довжини. Рогу у старих тварин, найчастіше, бувають затупленими і частково збитими. Вуха у зубрів короткі і широкі, покриті шерстю і приховані густим волоссям на голові.

Основні характеристики зовнішнього вигляду європейського зубра:

  • язик, губи і піднебіння – темного, аспидно-синього кольору;
  • характерна наявність великих сосочків на поверхні язика;
  • губи тонкі, покриті з внутрішньої сторони загостреними шкірястими наростами;
  • в порожнині рота 32 зуба, включаючи ікла, предкоренние, корінні і різці;
  • очі чорні, невеликих розмірів, з опуклими і рухливими очними яблуками;
  • краї повік чорного кольору, з довгими і густими віями;
  • область шиї товста і потужна, без наявності відвисає подгрудка;
  • кінцівки сильні, досить товсті, з великими і опуклими копитами, а також з наявністю рудиментарних маленьких бічних копит, що не досягають поверхні землі;
  • хвіст довжиною до 76-80 см, покритий довгим волоссям, з густим волосяним кистеобразное пучком на самому кінчику;
  • тулуб і кінцівки зубра повністю покриває густий шерсть, а на середині верхньої губи і на передньому краї ніздрів присутній гола шкіра;
  • на передній частині тулуба і в області грудей довга шерсть нагадує гриву, а довгий волосся в області горла і підборіддя утворює «бороду»;
  • голову і лоб тваринного покриває кучерява шерсть.

Забарвлення вовняного покриву різниться в залежності від підвиду. Наприклад, біловезькі зубри характеризуються сірувато-бурим забарвленням з наявністю вохристо-коричневого відтінку. У зубрів кавказького підвиду забарвлення більш темний, коричнево-бурий, з шоколадним відтінком. Забарвлення голови помітно темніше, ніж колір шерсті на тулубі. «Борода» має чорне забарвлення, а грива – іржаво-буре.

Шерстяний покрив зубрів різниться в залежності від підвиду

Це цікаво! Зубри мають добре розвинені слух і нюх, а ось зір у такого парнокопитного не дуже розвинене. Крім усього іншого, забарвлення тваринного взимку відчутно темніше, а шерсть в цей період стає густіше і довше, більш кучерявою.

Основні відмінності зовнішнього вигляду між європейським зубром і бізоном американським незначні. У зубрів присутній вищий горб, який відрізняється за формою, а також більш довгий хвіст і роги. Голова у зубра має вищий поставом в порівнянні з бізоном. Для тіла зубра характерним є більш квадратний формат, в той час, як форма бізона більше нагадує витягнутий прямокутник, що обумовлено довгою спиною і короткими кінцівками.

Характер і поведінка

При зустрічі з людиною, європейські зуби, як правило, ведуть себе досить спокійно і абсолютно неагресивно. Парнокопитна тварина не відчуває страху, але при деяких обставинах або в цілях самозахисту може постаратися налякати людину, використовуючи несподівані випади в його сторону. Найчастіше зубр підходить впритул до людини, не завдаючи йому шкоди.

Згідно зі спостереженнями, зубри не роблять спроб розламати огорожу або напасти на людей. Такий тип поведінки характерний для представників виду, що містяться у вольєрах. При знаходженні в природних умовах, дике парнокопитна тварина поводиться максимально обережно, і намагається не підпускати до себе людей занадто близько.

Це цікаво! Незважаючи на удавану добродушність і миролюбність, вести себе з європейським зубром потрібно дуже обережно, так як поведінка дикої тварини в природних умовах буває абсолютно непередбачуваним.

Завдяки вродженому почуттю самозбереження, при зустрічі з людиною тварина краще йти. Особливу небезпеку для людей, як правило, представляє доросла самка, яка охороняла свого теляти. У спробі захистити малюка будь-якими доступними способами, самка здатна накидатися на всіх, хто наближається.

Образ і тривалість життя

Зубри об’єднуються в невеликі стада, що складаються з 3-20 тварин, значна частина яких представлена ​​самками і молодими телятами. Лідерство в стаді завжди належить дорослій самці. Статевозрілі самці-Одинці воліють жити виключно поодинці, але здатні приєднуватися до стада з метою спаровування. На зимовий період окремі стада здатні об’єднуватися в більші групи.

Зубри воліють триматися стадами від декількох голів до кілька десятків особин

Це цікаво! Конкуруючі самці легко вступають в поєдинки, які часто закінчуються досить важкими каліцтвами.

Прояв статевої поведінки обмежується спекою, заморозками і недостатністю енергії, тому в природної популяції період гону проходиться на серпень-вересень. Середня тривалість життя європейського зубра навіть при сприятливих умовах рідко перевищує чверть століття.

Ареал європейського зубра

Спочатку, поширення зубрів зазначалося на великих територіях, від Піренейського півострова і аж до Західного Сибіру, ​​включаючи південну частину Скандинавії і Англію. Зараз на території Європи, сформувалася пара основних підвидів європейського зубра: європейський рівнинний, також відомий як біловезький або литовський, і кавказький зубр. На сьогоднішній день такі зубри зустрічаються в тридцяти країнах, де містяться на волі і в умовах загонів.

У Білорусі існує вісім центрів, що займаються утриманням і розведенням вільно живуть субпопуляцій європейського зубра. Основні місця проживання парнокопитних представлені широколистяними, листяними лісами і змішаними хвойно-листяними лісовими зонами, а також заплавними луками з добре розвиненим трав’яним покривом підліску.

Раціон, чим харчується зубри

У весняно-літній період європейські зубри воліють жити в місцях, що характеризуються різноманітністю і великою кількістю трав’янистої рослинності. В останню літню декаду і з настанням осені, парнокопитні тварини, як правило, тримаються в змішаних лісових пріпойменних зонах і вільшняк, які мають сирі або зволожені ґрунти, що сприяють максимально довгому збереженню НЕ огрубілою трав’янистої рослинності.

У пізній осінній період європейські зубри віддають перевагу місцям, деревостани яких відрізняється наявністю великої кількості дубів. У зимовий період парнокопитні тварини концентруються в безпосередній близькості до стаціонарних Підкормові майданчикам.

Основний раціон європейських зубрів становить трав'яниста рослинність

З настанням весняного тепла для зубрів засіваються великі за площею кормові поля, де використовується принцип «зеленого конвеєра».

Розмноження і потомство

Статевої зрілості самки досягають в трьох або чотирирічному віці, але частіше за все в стадію розмноження тварина переходить в 4,5 року. Самець європейського зубра перший раз бере участь у гонах приблизно в трирічному віці. Період гону є сильно розтягнутим, але близько 70% парнокопитних тварин бере участь у гонах з останньої декади липня і аж до настання жовтня.

Вагітність триває приблизно 257-272 днів, а найбільшою плідністю характеризуються самки у віці 4-14 років. У період між травнем і серединою літа народжується одне дитинча, який живиться материнським молоком протягом року.

Після того, як молоді самці залишають материнське стадо, досить часто утворюються цілі стада, що складаються з таких молодих неодружених. Приблизно після дванадцяти років відзначається помітне ослаблення сперматогенезу у самців європейського зубра, що позначається на кількості і якості потомства.

природні вороги

Природні вороги у дорослих і статевозрілих особин європейського зубра, як такі відсутні практично повністю, але для молоді особливу небезпеку можуть представляти вовчі зграї. Відповідно до статистичних даних та багаторічними спостереженнями, саме люди винні в зникненні зубрів в умовах дикої природи.

Результатом браконьєрства, знищення місць проживання і необмеженого масового відстрілу тварин стало повне винищення зубра в природі вже в 1927 році. Повністю не втратити такий вид парнокопитного тваринного дозволило тільки збереження певної кількості зубрів в зоологічних парках і у приватних власників.

Це цікаво! Незважаючи на те, що зубри мають могутнім складанням, руху такого тваринного дуже легкі і швидкі, тому парнокопитна здатне швидко пересуватися галопом, легко долати двометрові паркани, спритно рухатися по досить крутих схилах.

У дорослих зубрів немає природних ворогів, але молоді зубри можуть постраждати від вовчих зграй

Збільшенню чисельності зубра сприяв процес цілеспрямованого розведення, а також створення спеціальних розплідників і систематичний випуск молодняку ​​в природу.

Статус популяції, захист тваринного

В даний час виконаний стартовий етап робіт, спрямованих на збереження європейського зубра, тому зникнення такого все ще рідкісному парнокопитих тварин найближчим часом не загрожує. Однак, згідно з Червоної Книги МСОП, даний вид віднесений до категорії вразливих або «VU». У Російській Червону книгу зубри віднесені до категорії тварин, які знаходяться під загрозою повного зникнення.

На сьогоднішній день порятунком популяції європейського зубра займаються вчені-зоологи, тому загальна кількість парнокопитних тварин цього виду становить приблизно три тисячі особин. Деяка частина європейських зубрів міститься в різних зоологічних парках, а достатня кількість випущено в охоронювані природні зони, найбільшою з яких є добре відомий заповідник «Біловезька пуща».

Відео про європейський зубра

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*