Японський макак

Найпівнічніші і, що логічно, найбільш морозостійкі мавпи живуть в Японії. Наукова назва виду – японський макак (а не макака, як ми звикли говорити).

Опис японського макака

До теперішнього часу описані 2 підвиду японського макака, що входить в сімейство мартишкових. Це мешкає виключно на острові Якусіма Macaca fuscata yakui (з очницями овальної форми) і більш численний Macaca fuscata fuscata (з округлими очницями), що населяє кілька інших островів.

Зовнішній вигляд

Японські мавпи на тлі інших макак виглядають більш потужними, міцними і важкими. Самці виростають майже до метра (0,8-0,95 м), набираючи до 11 кг. Самки трохи нижче і легше (середня вага не перевищує 9 кг). Борода і бакенбарди, характерні для обох статей, не заважають розрізняти самців і самок, так як статевий диморфізм виражений досить яскраво.

До зими довгий хутро доповнюється відростаючих густим підшерстям. Найдовше волосся спостерігаються на плечах, передніх кінцівках і спині, а найбільш короткі – на животі і грудях. Хутро забарвлений по-різному: від сіро-блакитного до сіро-коричневого і оливкового з бурим відтінком. Живіт завжди світліше, ніж спина і кінцівки.

Над очима нависають надбрівні дуги, більш опуклі у самців. Найбільш розробленою зоною головного мозку є кора великих півкуль.

Це цікаво! Зір макака надзвичайно розвинене (в порівнянні з іншими органами почуттів) і дуже схоже з людським. Воно стереоскопічне: мавпа оцінює відстань і бачить об’ємну картинку.

японський макак

У японського макака є защічні мішки – два внутрішніх шкірних виросту по обидва боки рота, звисають до підборіддя. На кінцівках по п’ять пальців, де великий палець протиставлений іншим. Така долоню дозволяє як утримувати предмети, так і без праці маніпулювати ними.

У японського макака невеликі сідничні мозолі (типові для всіх мартишкових), а хвіст не виростає довше 10 см. У міру дорослішання мавпи її світла шкіра (на морді і біля хвоста) стає насичено рожевого і навіть червоною.

Спосіб життя, характер

Японський макак активний вдень, займаючись пошуком провіанту в улюбленій позі рачки. Самки більше сидять на деревах, а самці частіше бродять по землі. Періоди захопленого пошуку їжі змінюються спокоєм, коли макаки спілкуються один з одним, дрімають або жують защічні запаси.

Нерідко на дозвіллі тварини чистять шерсть своїх родичів. Цей своєрідний грумінг виконує 2 функції, гігієнічну і соціальну. В останньому випадку макаки вибудовують і закріплюють відносини всередині групи. Так, вони дуже довго і ретельно очищають хутро домінуючою особини, висловлюючи своє особливе шанування і, одночасно, сподіваючись на її підтримку в конфліктній ситуації.

ієрархія

Японські макаки створюють співтовариство (10-100 особин) із закріпленою територією, очолюване великим самцем, який відрізняється не стільки силою, скільки інтелектом. Ротація альфа-самця можлива в разі його загибелі або при розпаді колишньої групи на дві. Рішення про вибір ватажка приймає домінуюча самка або кілька самок, пов’язаних кровними і соціальними узами.

Між жіночими особинами також працює схема підпорядкування / головування, причому з’ясувалося, що дочки автоматично успадковують статус своєї матері. Крім того, юні сестри стоять на щабель вище, ніж старші.

Дочки, навіть дорослішаючи, не покидають своїх матерів, тоді як сини йдуть із сім’ї, створюючи холостяцькі компанії. Іноді вони примикають до чужих групам, де є самки, але займають тут низьке положення.

звукові сигнали

Японський макак як соціальний примат потребує постійного спілкування з родичами і сторонніми мавпами, для чого він використовує великий арсенал звуків, жестів і міміки.

Японський макак подає звуковий сигнал або просто кричить - при небезпеці, сповіщаючи інших родичів

Зоологи класифікували 6 типів вербальних сигналів, встановивши, що половина з них носить доброзичливий характер:

  • мирні;
  • дитячі;
  • попереджувальні;
  • захисні;
  • в період еструса;
  • агресивні.

Це цікаво! При пересуванні по лісі і під час трапези японські макаки видають специфічні гулькающіе звуки, які допомагають членам групи визначати їх місце розташування.

Здатність до навчання

У 1950 році біологи Токійського університету вирішили привчити макак, що живуть на о. Косіма, до батату (солодкого картоплі), розкидаючи його по землі. У 1952 році вони вже їли батат, зчищаючи пісок і бруд лапами, поки 1,5-однорічна самка ІМО помила батат в річковій воді.

Її поведінка скопіювали сестра і мати, а до 1959 року бульби полоскали в річці вже 15 з 19 молодих макак і 2 дорослих мавпи з одинадцяти. У 1962 році звичка мити батат перед їжею закріпилася майже у всіх японських макак, крім тих, хто народився до 1950 року.

Зараз японські макаки вміють відмивати і змішану з піском пшеницю: вони кидають суміш у воду, розділяючи обидва інгредієнта. Поряд з цим, макаки навчилися ліпити сніжки. Біологи припускають, що так вони запечатують в сніг зайві продукти, якими будуть ласувати пізніше.

Тривалість життя

У природі японські макаки доживають до 25-30 років, в неволі – більше. За тривалістю життя самки трохи випереджають самців: перші живуть (в середньому) по 32 роки, тоді як другі – приблизно 28 років.

Середня тривалість життя японської макаки в дикій природі 28-30 років

Ареал, місця проживання

Природний ареал японського макака охоплює три острови – Кюсю, Сікоку і Хонсю.

На острові Якусіма, найбільш південному в архіпелазі Японських островів, мешкає Macaca fuscata yakui, самостійний підвид макак. Представники цієї популяції відрізняються не тільки формою очниць і більш коротким хутром, а й деякими поведінковими особливостями.

Туристи, які приїжджають подивитися на морозостійких мавп, часто називають їх сніговими макаками. Дійсно, тварини давно адаптувалися до снігу (не сходить близько 4 місяців в році) і холодів, коли середня температура тримається на позначці -5 ° C.

Щоб врятуватися від переохолодження, макаки спускаються в гарячі джерела. Єдиний мінус такого обігріву – мокра шерсть, яка схоплюється на морозі при виході з джерела. А залишати теплу «ванну» доводиться для регулярного перекусу.

Це цікаво! Макаки придумали вихід, залишаючи на суші пару «офіціантів», які подають обід тим, хто сидить в джерелах. Крім того, що гріються мавп підгодовують і жалісливі туристи.

Снігові макаки окупували не тільки всі японські лісу від високогір’я до субтропіків, а й проникли на північноамериканський континент.

У 1972 році один з фермерів привіз на своє ранчо в США півтори сотні мавп, які через кілька років знайшли лазівку в огорожі і втекли. Так на території Техасу з’явилася автономна популяція японських макак.

В Японії ж ці мавпи визнані національним надбанням і трепетно ​​охороняються на державному рівні.

Харчування японського макака

Цей вид приматів абсолютно нерозбірливий в їжі і не має яскраво виражених гастрономічні уподобання. Зоологи підрахували, що існує близько 213 видів рослин, охоче поїдаються японськими макаками.

Японські макака абсолютно нерозбірливі до їжі

В меню мавп (особливо в холодну пору року) входять:

  • пагони і кора дерев;
  • листя і кореневища;
  • горіхи і плоди;
  • ракоподібні, риба і молюски;
  • дрібні хребетні і комахи;
  • пташині яйця;
  • харчові відходи.

Якщо корми багато, тварини використовують защічні мішки, щоб набити їх їжею про запас. Коли настає обідній час, мавпи розташовуються на відпочинок і дістають заховану в щоках харчі, що зробити не так просто. Звичайних м’язових зусиль не вистачає і макак орудує руками, щоб видавити припаси з мішка в рот.

Це цікаво! Навіть під час їжі макаки дотримуються сувору ієрархію. Першим до прийому їжі приступає ватажок і лише потім ті, хто нижчий за нього рангом. Не дивно, що найгірші шматки дістаються мавпам з низьким соціальним статусом.

Розмноження і потомство

При розмноженні японські макаки дотримуються вираженої сезонності, що допомагає їм пристосовуватися до суворих умов життя. Шлюбний сезон традиційно розтягнутий між березнем і вереснем.

Жіночі особини стають статевозрілими приблизно до 3,5 років, чоловічі – на рік пізніше, в 4,5 року. Залицяння вважається неодмінним етапом: в цей час самки придивляються до партнерів, зупиняючи свій вибір на найдосвідченіших і сильних.

Ватажок в першу чергу покриває домінантних самок, а решта самки спаровуються з статевозрілими самцями рангом нижче, не реагуючи на домагання молодих залицяльників. Ось чому останні (в пошуках подруги на стороні) нерідко йдуть з рідної групи, але до зими зазвичай повертаються.

Шлюбний період у японських макак відбувається з березня по вересень

Визначившись з парою, мавпи живуть разом не менше півтори доби: харчуються, відпочивають і вступають в статевий зв’язок. Наступила вагітність триває 170-180 днів і завершується пологами в якомусь затишному куточку неподалік від племені.

Для японського макака характерний приплід у вигляді єдиного дитинчати, двійня народжується вкрай рідко (1 випадок на 488 пологів). Новонароджений, через дві години вже міцно чіпляється за матір, важить 0,5-0,55 кг. У перший місяць немовля висить, вхопившись за шерсть на грудях, потім перебирається на материнську спину.

Народження маленького макака чекає вся велика родина, а самки підходять і чіпають його відразу після появи на світ. Старші сестри і тітки продовжують піклуватися про малюка, коли він підростає, стаючи відданими няньками і подружками в іграх. Але якщо забави стають занадто бурхливими, дитинча рятується від них в материнських обіймах.

Макака віднімають від грудей в 6-8 місяців, іноді в рік або пізніше (в 2,5 року), за умови, що мати не народила за цей час нового малюка. Припиняючи годувати малюка груддю, мати продовжує опікуватися його, зігріваючи холодними зимовими ночами і захищаючи від небезпек.

Основні турботи по вихованню дитинчати лягають на плечі матері: самці підключаються до цього процесу нечасто. Незважаючи на материнську любов, цифри дитячої смертності у японських макак високі – 28,5%.

Це цікаво! Повноцінним членом підліткового співтовариства підріс макак визнається, коли йому виповниться три роки.

природні вороги

У дикій місцевості у цих приматів чимало ворогів – хижаків. Найбільшу загрозу представляють гірський орел, японський вовк, яструб, єнот, здичавілі собаки і, на жаль, люди. Відомо, що тільки в 1998 році було винищено понад 10 тисяч японських макак, зарахованих до сільськогосподарських шкідників.

Популяція і статус виду

В наші дні японський макак знаходиться під охороною, на нього ніхто не полює, проте вид внесений до Конвенції CITES II, що обмежує реалізацію цих мавп. Сумарна чисельність популяції японського макака дорівнює приблизно 114,5 тис.

Відео про японському макаці

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*