Павук Каракурт або Чорна вдова

Живе на землях колишнього Радянського Союзу каракурт (Latrodectus tredecimguttatus) і тропічна чорна вдова (Latrodectus mactans) належать до різних видів одного павукового роду – Чорна вдова. Можливо, тому родове ім’я міцно приклеїлося і до набагато менш лютим вітчизняним особинам.

Павук Каракурт або Чорна вдова

Географія проживання Черних вдів

За представниками роду закріпилася погана слава найбільш отруйних павукоподібних. Твердження вірне стосовно членистоногих, що населяють острови Океанії, Австралії та Північної Америки. Аборигени швидше віддадуть перевагу наступити на гримучу змію, ніж на чорну вдову з її потужним отрутою (Переважаючим зміїний в 15 разів).

Каракурти мешкають в степах і пустелях Афганістану, Північної Африки, Ірану і на півдні Європи, включаючи окремі регіони Середземномор’я.

Місцеві чорні вдови добре знайомі жителям ближнього зарубіжжя:

  • Середній Азії.
  • Казахстану.
  • Південних областей України.
  • Кавказу.

Каракурти дісталися до півдня Уралу, покусав людей в районах, що межують з Казахстаном: в Орську (Оренбурзька область), Куртамиш (Курганська область).

Ці павуки розосереджені по всьому ЮФО, включно з Кримом, Астраханську, Волгоградську і Ростовську області, Краснодарський край.

Членистоногих бачили в Підмосков’ї, Саратовської і Новосибірської областях, а також в Алтайському краї.

Зовнішній вигляд і розмноження

Самець менше своєї самки в два, а то і в три рази. Деякі жіночі особини доростають до 20 мм, в той час як чоловічі екземпляри ледь дотягують до 7 мм. Не дивно, що самка після вдалого статевого акту без жалю зжирає самця, як відпрацьований матеріал.

Загальний колір округлого тіла (включаючи 4 пари щупальців) – чорний, з характерним відливом. Часто на чорному тлі спостерігаються червоні плями різної конфігурації, облямовані вузькими білими смужками.

Людина зі слабким зором легко сплутає павука, підібгавши лапки, з ягодою чорної смородини.

Каракурти досягають статевої зрілості в червні, починаючи шукати затишні містечка, щоб плести тимчасові мережі, призначені для спарювання.

Після парування самки знову відправляються на пошуки, але тепер – захищеного укриття для потомства. Павутину яйцям доведеться пережити зиму в коконах, розвішаних (по 2-4 штуки) в гнізді. Молоді павучки з’являться в квітні, щоб на павутині полетіти в доросле життя.

павук Каракурт

Житла каракурта

Павук облаштовує житло серед каменів, сухих гілок, в верхньому шарі грунту, часто – в чужих нірках, затягуючи вхід ловчими мережами з хаотично переплетених ниток.

Любить селитися на незайманих землях, в тому числі на цілинних ділянках, схилах ярів, пустищах, берегах ариків. Косовиця, розорювання степів і випас худоби різко скорочують чисельність каракурта.

Дорослі павуки гинуть і від інсектицидів, якими запилюють сільгоспугіддя. Правда, хімічні реагенти не діють на кокони: їх можна спалити тільки вогнем.

З настанням осені чорні вдови, які віддають перевагу нічний спосіб життя, перебираються ближче до тепла – в підвали, сараї, погреби, вуличні туалети, будинки і квартири.

У прагненні до комфорту павук забирається в взуття, білизна, постіль, кухонне начиння. А це – пряма загроза людського життя.

активність павука

Її пік реєструється з липня по вересень. Під час міграції самок (червень / липень) число постраждалих від їх «поцілунків» людей і тварин різко зростає.

Спалахи масового розмноження каракурта фіксуються раз в 25 або раз в 10 років, при цьому основну небезпеку таять у собі дорослі самки.

Наш каракурт, звичайно, не зрівняється зі справжньою чорною вдовою по силі отрути, але і його укуси часом закінчуються летальними наслідками.

Так, в жовтні 1997 року каракурти покусали 87 жителів Херсонської області: всі вони лікувалися в стаціонарі, але одного врятувати так і не вдалося.

Тоді зоологи припустили, що масовий напад було спровоковано зливами, вигнали павуків з притулків.

Водночас з’ясувалося, що в післявоєнні роки каракурт відчував себе господарем донських степів і надовго зник завдяки їх активного освоєння.

Відродження популяції чорних вдів почалося з розвалом СРСР: вони посилено розмножуються на занедбаних полях і фермах.

другий сприятливий фактор – світове зміна клімату, при якому посушлива зона відсувається на північ. Це на руку павукам, що уникає рясних опадів, згубних для їх нір.

Чорна вдова

видобуток каракурта

Нею стають як комахи, так і дрібні гризуни, житлоплощу яких вбивця займає без докорів сумління.

Павук паралізує жертву, давши можливість отрути, що виконує роль травного секрету, поширитися по її тканин. Після того, як комаха стане досить м’яким, чорна вдова встромить в нього хоботок і почне висмоктувати вміст.

Під час трапези павук може відволікатися на інші заняття, відходити від «столу» і знову повертатися, перевертати жертву, посмоктуючи її з різних сторін.

Нора, затягнута павутиною, сигналізує про небезпеку. Павук не нападе без приводу, яким може стати будь-яка необережна вторгнення в його приватний простір.

дія отрути

Ледь помітна червона точка від укусу запустить ланцюгову реакцію по всьому організму: через чверть години пекучий біль охопить все тіло (особливо в області грудної клітини, живота і попереку).

З’являться характерні симптоми:

  • тахікардія і задишка;
  • почервоніння або блідість обличчя;
  • запаморочення і тремор;
  • головний біль, блювота і пітливість;
  • тяжкість у грудях або надчеревній ділянці;
  • бронхоспазм і пріапізм;
  • гальмування дефекації і сечовипускання.

Пізніше інтоксикація переходить в пригнічений стан, помутніння свідомості і марення.

протиотрута

Найефективнішим препаратом вважалася противокаракуртовая сироватка, вироблена Ташкентським бактеріологічним інститутом.

Непогані результати отримані при введенні (внутрішньовенному) хлориду кальцію, новокаїну і гідросульфату магнію.

Якщо укушений знаходиться далеко від медпункту, рекомендується протягом перших двох хвилин припекти уражене місце запаленою сірникової головкою. Вважають, що встигло проникнути глибоко отрута руйнується від впливу високої температури.

павук каракурт особливо небезпечний для маленьких дітей. Якщо допомога запізниться, дитини не врятувати.

Від щільних «контактів» з чорною вдовою гинуть тварини, серед яких найбільш вразливими вважаються верблюди і коні.

Павук каракурт (чорна вдова) - опис, харчування, розведення

Розведення каракурта

Тримати цих членистоногих будинку можуть тільки дуже самовпевнені і безстрашні люди. Якщо ви в змозі відрізнити чоловічу особину від жіночої, створіть павутину союз, щоб поспостерігати за виведенням потомства.

Так, і не забудьте охороняти самця: паучиха буде регулярно зазіхати на його життя.

Для штучного лігва Вам знадобляться:

  • тераріум або акваріум;
  • пісок, перемішаний з гравієм;
  • мох, гілочки і сухе листя.

Мух і тарганів доведеться ловити вам, щоб знерухомленими підкидати в павутину своїх вихованців. Взимку павуків годувати не треба – вони сплять, але потрібно злегка обігрівати (електролампою або теплим повітрям).

Навесні тераріум потребують прибирання. Надішліть каракуртів в банку і позбудьтеся від сміття в їх гнізді.

Павук чорна вдова як бізнес

На просторах інтернету гуляють чутки про маловитратних і казково прибутковому бізнесі – розведенні каракуртів для отримання отрути.

Бажаючим пояснюють «на пальцях», як виглядає доїння отруйних членистоногих, запевняючи, що це простий і безпечний процес, який можна осилити самостійно.

Насправді добуванням отрути займаються спеціально навчені люди, в промислових умовах і на дорогому обладнанні.

Для цього закуповують особливий газ (для усипляння каракуртів) і установку «операційний стіл» з електродами, необхідними для подачі розряду на хеліцери, щоб відійшов отрута.

Найбільша витратна частина схеми (Кілька десятків тисяч доларів) – агрегат для висушування отрути, який повинен перетворитися в кристали.

500 каракуртів з одного доїння дають 1 г сухого токсину, який на чорному ринку коштує до 1200 євро.

Безперечно, вигідний бізнес, але він не для самоучок, одинаків і дилетантів.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*