Слон

Слон – найбільша наземна тварина класу ссавці, типу хордові, загону хоботні, сімейства слонові (лат. Elephantidae).слон фото

Слон – опис, характеристика і фото.

Слони – гіганти серед тварин. Висота слона 2 – 4 м. Вага слона – від 3 до 7 тонн. Слони в Африці, особливо саванні, нерідко мають масу до 10 – 12 тонн. Могутнє тіло слона покрито товстої (до 2, 5 см) шкірою бурого або сірого кольору з глибокими зморшками. Дитинчата слона народжуються з рідкісною щетиною, дорослі особини практично позбавлені рослинності.

голова слона

Око індійського слона

Голова тварини досить велика з примітними за розмірами вухами. Вуха слона мають досить велику поверхню, вони товсті біля основи з тонкими краями, як правило, є хорошим регулятором теплового обміну. Обмахування вухами дозволяє тварині збільшити охолоджуючий ефект. Нога слона має 2 колінні чашечки. Така будова робить слона єдиним ссавцем, яке не вміє стрибати. У центрі стопи – жирова подушка, пружна при кожному кроці, що дозволяє цим потужним тваринам пересуватися практично безшумно.

Слон малює картини

Хобот слона – дивовижний і унікальний орган, утворений зрощеним носом і верхньою губою. Сухожилля і понад 100 тисяч москалів роблять його сильним і гнучким. Хобот виконує ряд важливих функцій, одночасно забезпечуючи тварині дихання, нюх, дотик і загарбання їжі. За допомогою хобота слони захищаються, поливають себе, їдять, спілкуються і навіть виховують потомство. Ще один «атрибут» зовнішності – бивні слона. Вони ростуть протягом всього життя: чим потужніший бивні, тим старше їх володар.

Хвіст слона приблизно такої ж довжини, що і задні лапи. Кінчик хвоста обрамляють жорстке волосся, які допомагаю відганяти комах. Голос слона специфічний. Звуки, які видає доросла тварина, називаються кнури, мукання, шепіт і рев слона. Тривалість життя слона складає приблизно 70 років.

слон купається

Слони вміють плавати дуже добре і люблять водні процедури, а їх середня швидкість пересування по суші досягає 3-6 км / год. При бігу на невеликі відстані швидкість слона часом збільшується до 50 км / ч.

Слон вміє плавати

Види слонів.

У сімействі нині живих слонових виділяється три основних види, що відносяться до двох родів:

  • рід африканські слони (Лат. Loxodonta) поділяються на 2 види:
  • слон саванний (Лат. Loxodonta africana) відрізняється гігантськими розмірами, темним забарвленням, розвиненими бивнями і двома відростками на кінці хобота. Мешкає уздовж екватора на території всієї Африки;

    Африканський слон фото (слон саванний)

    Африканський слон (слон саванний)

  • лісової слон (Лат. Loxodonta cyclotis) має невелике зростання (до 2,5 м в холці) і округлу форму вух. Цей вид слонів поширений в тропічних африканських лісах.

Лісовий африканський слон

Лісовий африканський слон

Види часто схрещуються і дають цілком життєздатне потомство.

  • рід індійські (Азіатські) слони (лат. Elephas) ​​включає один вид – індійський слон (Лат. Elephas maximus). Він менше саванного, але має більш потужним статурою і короткими ногами. Забарвлення – від коричневого до темно-сірого. Відмітна ознака цього виду слонів – невеликі вушні раковини чотирикутної форми і один відросток в кінці хобота. Індійський або азіатський слон поширений в тропічних і субтропічних лісах Індії, в Китаї, Таїланді, Лаосі, Камбоджі, В’єтнамі, Брунеї, Бангладеш та Індонезії.

Індійський слон фото

Індійський слон

Фестиваль слонів в Індії

Фестиваль слонів в Індії

Де і як живуть слони?

Африканські слони живуть практично на всій території спекотної Африки: в Намібії і Сенегалі, в Кенії та Зімбабве, в Гвінеї і Республіці Конго, в Судані і ПАР, прекрасно почувають себе слони в Замбії і Сомалі. Основна частина поголів’я, на жаль, змушена проживати в національних заповідниках, щоб не стати здобиччю варварів-браконьєрів. Слон живе на будь-якому ландшафті, але намагається уникати зони пустель і занадто густих тропічних лісів, вважаючи за краще зону саван.

Індійські слони живуть на північному сході і півдні Індії, в Таїланді, Китаї і на острові Шрі-Ланка, мешкають в М’янмі, Лаосі, В’єтнамі та Малайзії. На відміну від побратимів з африканського континенту, індійські слони люблять селитися в лісистій місцевості, вважаючи за краще бамбукові зарості тропіків і густі чагарники.

Битва слонів

Чим харчуються слони?

Приблизно 16 годин на добу слони зайняті поглинанням їжі, при цьому з апетитом з’їдають близько 300 кг рослинності. Слон їсть траву (в тому числі рогіз, папірус в Африці), кореневища, кору і листя дерев (наприклад, фікуса в Індії), плоди диких бананів, яблук, марули і навіть кави. Раціон слона залежить від місця проживання, так як в Африці та Індії зростають різні дерева і трави. Ці тварини не обходять стороною і сільськогосподарські плантації, завдаючи своїми відвідинами істотної шкоди посівам кукурудзи, батату і інших культур. Добувати їжу їм допомагають бивні і хобот, пережовувати – корінні зуби. Зуби слона змінюються в міру сточування.

Чим харчуються слони

У зоопарку слонів годують сіном та зеленню (у великій кількості), а також дають тваринам овочі, фрукти, коренеплоди: капусту, яблука, груші, моркву, буряк, кавуни, відварну картоплю, овес, висівки, вербові гілки, хліб, а також улюблене ласощі слонів банани і інші культури. За добу в дикій природі слон з’їдає близько 250-300 кг їжі. У неволі споживання їжі у слонових наступне: близько 10 кг овочів, 30 кг сіна та 10 кг хліба.

Дорослі особини – відомі «водохлеба». Слон п’є близько 100-300 літрів води на добу, тому ці тварини практично завжди знаходяться поблизу водойм.

стадо слонів

Розмноження слонів.

Слони утворюють сімейні стада (9-12 особин), що включають зрілу проводирку, її сестер, дочок і статевонезрілих самців. Самка слона є ієрархічним ланкою в сімействі, вона дозріває до 12 років, в 16 років готова до виношування потомства. Статевозрілі самці йдуть з стада в віці 15-20 років (африканські в 25 років) і стають одинаками. Щорічно особини чоловічої статі впадають в агресивний стан, викликане підвищенням тестостерону, що триває близько 2 місяців, тому між кланами нерідкі досить серйозні сутички, що закінчуються травмами і каліцтвами. Правда, в цьому факті є свій плюс: конкуренція з досвідченими побратимами зупиняє молодих самців слонів від раннього парування.

Слони в природі

Розмноження слонів відбувається незалежно від сезону. Слон самець підходить до стада, коли відчуває готовність самки до спаровування. Лояльні між собою в звичайний час, самці влаштовують шлюбні бої, в результаті яких до самки допускається переможець. Вагітність слона триває 20-22 місяці. Пологи слонихи проходять в суспільстві, яке створюють самки стада, оточуючи і захищаючи породіллю від випадкової небезпеки. Зазвичай народжується одне слоненя вагою близько центнера, іноді буває двійня. Вже через 2 години новонароджений слоненя встає на ноги і з задоволенням смокче материнське молоко. Через лічені дні дитинча легко подорожує разом з родичами, вхопившись хоботом за материнський хвіст. Годування молоком триває до 1,5-2 років, причому в процесі беруть участь всі лактирующие самки. До 6-7 місяців до молока додається рослинна їжа.

новонароджений слон

слоненя

Слониха, слоненя і слон

Слоненя тримає маму за хвіст, щоб не загубитися

Чому слони бояться мишей?

Про підсвідомої боязні, яку, нібито, слони-велетні відчувають до маленьких представникам сімейства гризунів – мишам – відомо багатьом. Але от про те, що даний факт є, швидше за все, міфом, знають не всі. Є легенда, згідно з якою в давні часи мишей було настільки багато, що вони наважилися нападати на слонячі ноги, прогризають практично до кістки кінцівки тварин і облаштовували там собі норки. Саме тому з тих пір слони стали спати не лежачи, а стоячи. Логіки в цьому мало, адже стоячи сплять багато тварин, наприклад, коні, які мишок зовсім не бояться. А ось припустити, що лежить слону гризун може забратися в хобот і перекрити йому доступ повітря, що призвело б до смерті слона – набагато ймовірніше, тим більше, кілька таких випадків було зафіксовано.

Слон і миша

Є ще одна теорія, трохи смішна, але все ж: миші, забираючись на слона, сильно лоскочуть велетня своїми чіпкими лапками, від чого слон відчуває постійну потребу свербіти, а зробити це йому досить важко. Однак всі подібні припущення було розвінчано вченими: вони переконалися, що слони абсолютно байдужі до мишей, мирно сусідять з ними в вольєрах зоопарків, дозволяючи маленьким гризунам ласувати залишками своєї трапези, і анітрохи їх не бояться.

Чому у слона довгий ніс?

Хобот – найефектніша відмінна риса слона. Досягаючи в довжину близько 1,5 метрів і маючи вагу в 130-150 кг, ця частина тіла просто необхідна тварині, також як руки, ніс або мову людині.

Хобот слона фото

Предки слонів, що жили в далекому минулому на болотах, мали зовсім невеликий хобот-відросток: він дозволяв дихати їм під товщею води. Мільйони років еволюції змусили стародавнього попередника слона вийти з болотистій місцевості, колосально збільшили тварина в розмірах, внаслідок чого хобот слона теж повинен був адаптуватися до нових умов існування.

Слон з піднятим хоботом

Хоботом слон піднімає і переносить тяжкості, зриває з пальм соковиті банани і кладе їх в рот, немов наносом набирає воду з озерця або річки і влаштовує собі душ під час палючої спеки, видає гучні трубящие звуки, уловлює запахи, допомагає собі пити, наливаючи воду в рот. Дивно, але вміти користуватися хоботом, як багатофункціональним інструментом – досить складна наука, яку маленькі слоненята освоюють не відразу: часто малюки навіть наступають на свій хобот, тому дбайливі матусі-слонихи терпляче, по кілька місяців навчають своїх чад мистецтву користування цим потрібним «відростком» .

Слон поливає себе водою

Слон п

Цікаві факти про слонів:

  • Серед слонів є правші і лівші, що позначається на більшому використанні одного з бивнів.
  • Особлива будова слухового апарату дозволяє слонам спілкуватися між собою на низьких частотах, що покривають величезні відстані.
  • Слон – тварина, яка не потіє, тому що у нього відсутні сальні залози. Знизити температуру тіла допомагають водні процедури, грязьові ванни і обмахування вухами.
  • Слони легко приручаються і піддаються дресируванню. У давнину вони були чудовою робочою силою і бойовими тваринами. В наші дні слонів використовують в якості засобів пересування в непрохідних місцях.
  • Дорослі слони практично невразливі, леви і крокодили становлять небезпеку для маленьких слоненят. Єдиним ворогом слонів є людина, безжально знищує тварин заради м”яса, шкіри і кісток. Варварський промисел призвів до різкого скорочення популяції слонів, неможливості сезонних міграцій і обмежив ареал проживання заповідниками та національними парками.
  • Одомашнені слони досить добродушні і терплячі до поганого поводження недбайливих господарів. Схильність до емоційних переживань і тривалий стрес може привести до нервового зриву, коли слон впадає в сказ і трощить все в зоні досяжності.
  • Слони входять в список найрозумніших ссавців на планеті. Відмінна пам’ять дозволяє їм пам’ятати образи, завдані людьми, і місця важливих подій. Емоційні тварини здатні радіти, сумувати, страждати і співпереживати своїм близьким.

сплячі слони

Цирковий слон фото

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*