Велика біла акула

Велика біла акула багатьом відома як акула-людожер, або кархародон. Ця тварина належить до класу хрящових риб і сімейства оселедцевих акули. На сьогоднішній день популяція цього виду трохи перевищує три тисячі особин, тому велика біла акула відноситься до категорії хижих тварин, що знаходяться на межі зникнення.

Опис і характеристика білої акули

Довжина найбільшої з усіх сучасних хижих акул становить одинадцять метрів або трохи більше. Найбільш часто зустрічаються особини з довжиною тіла не більше шести метрів, і масою в межах 650-3000 кг. Спина і боки білої акули мають характерне сіре фарбування з незначними коричневими або чорними тонами. Поверхня черевної частини брудно-білого кольору.

Це цікаво! Відомо, що відносно недавно існували білі акули, довжина тіла яких могла досягати тридцять метрів. У пащі такої особи, що живе в кінці третинного періоду, могли вільно розташуватися вісім дорослих осіб.

Велика біла акула

Сучасні білі акули ведуть переважно одиночний спосіб життя. Дорослі особини можуть зустрічатися не тільки в водах відкритого океану, а й у берегової лінії. Як правило, акула намагається триматися ближче до поверхні, і вважає за краще теплі або помірно теплі океанічні води. Видобуток знищується білою акулою за допомогою дуже великих і широких, трикутних зубів. На всіх зубах є зазубреності на краях. Дуже потужні щелепи дозволяють водному хижакові без особливих зусиль перекушувати не тільки хрящові тканини, але і досить великі кістки своєї здобичі. Голодні білі акули не дуже розбірливі у виборі їжі.

Особливості морфології білої акули:

  • велика конусоподібна голова має пару очей, пару ніздрів і досить велику пащу;
  • навколо ніздрів розташовуються дрібні борозенки, що збільшують швидкість притоку води і поліпшують нюх хижака;
  • показники потужності тиску великих щелеп досягають вісімнадцять тисяч ньютонів;
  • розташовані в п’ять рядів зуби регулярно змінюються, але загальна їх кількість варіюється в межах трьох сотень;
  • за головою хижака розташовується п’ять зябрових щілин;
  • два великих грудних плавника і передній спинний плавник м’ясистого типу. Вони доповнені щодо дрібними другим спинним, черевним і анальним плавниками;
  • плавник, розташований в хвостовій частині, має великі розміри;
  • кровоносна система хижака добре розвинена і здатна швидко здійснювати розігрів м’язових тканин, підвищуючи швидкість руху і покращуючи рухливість великого тіла.

Вага дорослої білої акули коливається в межах 650-3000 кг

Це цікаво! Велика біла акула не володіє плавальним міхуром, тому має негативну плавучість, а для запобігання занурення на дно, риба повинна постійно здійснювати плавальні рухи.

Особливістю виду є незвичайна будова очей, що дозволяє хижакові бачити видобуток навіть в темряві. Особливим органом акули є бічна лінія, завдяки якій найменше хвилювання води вловлюється навіть на відстані в сто метрів і більше.

Ареал проживання і поширення в природі

Місцем проживання білої акули є багато прибережні води Світового океану. Цей хижак зустрічається практично повсюдно, крім Північного Льодовитого океану і далі південній частині узбережжя Австралії і ПАР.

Найбільша кількість особин полює в прибережній зоні Каліфорнії, а також в безпосередній близькості до острова Гваделупа на території Мексики. Також, незначна популяція великої білої акули мешкає поблизу Італії та Хорватії, і у берегової лінії Новій Зеландії. Тут невеликі зграї відносяться до категорії охоронюваних видів.

Ареал проживання великої білої акули

Значна кількість білої акули облюбували води поблизу острова Дайер, що дозволило вченим успішно проводити численні наукові дослідження. Також, досить великі популяції великої білої акули виявлені поблизу таких територій:

  • Маврикій;
  • Мадагаскар;
  • Кенія;
  • Сейшельські острови;
  • Австралія;
  • Нова Зеландія.

Взагалі, хижак щодо невибагливий в середовищі існування, тому міграція орієнтована на ділянки з найбільшою кількістю видобутку і оптимальними умовами для розмноження. Епіпелагічних риба здатна зробити вибір прибережні морські акваторії з великою кількістю котиків, морських левів, китів та інших видів дрібних акул або великих кісткових риб. Протистояти цій «господині» океанського простору здатні тільки дуже великі косатки.

Спосіб життя і поведінкові особливості

Характер поведінки і соціальну структуру білих акул в даний час вивчити в достатній мірі так і не вдалося. Достеменно відомо, що популяція, що мешкає у водах поблизу до ПАР, характеризується ієрархічним домінуванням у відповідності зі статтю, розмірами і резидентністю особин. Переважає домінування самок над самцями, і найбільш великих особин над більш дрібними акулами. Конфліктні ситуації в процесі полювання вирішуються ритуалами або демонстративною поведінкою. Бійки між особинами однієї популяції, безумовно, можливі, але зустрічаються досить рідко. Як правило, акули цього виду при конфліктах обмежуються не надто сильними, попереджувальними укусами.

Хороші розумові здібності допомагають білої акули практично скрізь знайти їжу

Відмінною особливістю білої акули є здатність періодично піднімати голову над водною поверхнею в процесі полювання і пошуку видобутку. На думку вчених, таким чином акулі вдається добре вловлювати запахи навіть на значній відстані.

Це цікаво! У води прибережної зони хижаки входять, як правило, стабільними або давно сформованими групами, що включають від двох до шести особин, що має схожість з вовчою зграєю. Кожна така група має, так званого альфа-лідера, а інші особи всередині «зграї» мають чітко встановлений відповідно до ієрархією статус.

Великі білі акули відрізняються досить добре розвиненими розумовими здібностями і кмітливістю, що дозволяє знаходити собі їжу практично в будь-яких, навіть найскладніших умовах.

Харчування водного хижака

Молодими кархарадонамі, в якості основного раціону харчування, використовується невелика костиста риба, дрібних розмірів морські тварини і невеликі ссавці. Досить підросли і повністю сформувалися великі білі акули розширюють раціон свого харчування за рахунок більшої видобутку, в якості якої можуть виступати тюлені, морські леви, а також велика риба. Чи не відмовляться дорослі кархарадони і від такого видобутку, як більш дрібні види акули, головоногі молюски та інша найбільш поживна морська живність.

Для успішного полювання білі акули використовують своєрідний забарвлення тіла

Для вдалого полювання великими білими акулами використовується своєрідний забарвлення тела. Світле фарбування робить акулу практично непомітною серед підводних скелястих місць, що дозволяє їй дуже легко вистежувати свою здобич. Особливо цікавий момент атаки великої білої акули. Завдяки високій температурі тіла, хижак здатний розвинути цілком пристойну швидкість, а хороші стратегічні здібності дозволяють кархарадонам застосовувати безпрограшну тактику при полюванні на водних мешканців.

Важливо! Володіючи потужним тілом, дуже могутніми щелепами і гострими зубами, велика біла акула майже не має конкурентів в середовищі водних хижаків і здатна полює практично на будь-яку здобич.

Основні харчові пристрасті великої білої акули представлені тюленями і іншими морськими тваринами, серед яких дельфіни і дрібні види китів. Вживання значної кількості жирної їжі дозволяє цьому хижакові підтримувати оптимальний енергетичний баланс. Підігрів м’язової маси кровоносною системою потребує раціоні, представленому висококалорійною їжею.

Особливий інтерес викликає полювання кархародона на тюленя. Ковзаючи горизонтально в водної товщі, біла акула робить вигляд, що не помічає плаваюче на поверхні тварина, але як тільки тюлень втрачає пильність, акула атакує здобич, різко і практично блискавично вистрибуючи з води. При полюванні на дельфіна, велика біла акула влаштовує засідку і нападає ззаду, що не дозволяє дельфіна скористатися своєю унікальною здатністю – луна-локацією.

особливості розмноження

Розмноження білої акули способом яйцеживорождения є унікальним, і властивим виключно хрящовим видам риб. Статеве дозрівання самок великої білої акули настає у віці дванадцяти-чотирнадцяти років. Самці досягають статевої зрілості дещо раніше, приблизно у віці десяти років. Незначний рівень плодючості і занадто тривалий період статевого дозрівання вважаються основними причинами скорочення популяції великої білої акули на сьогоднішній день.

З'явившись на світ дитинчата білої акули практично відразу починають самостійно шукати здобич

Примітним є і той факт, що велика біла акула стає справжнім хижаком ще до моменту свого народження. Як правило, в череві акули-самки зароджується кілька акулят, але народжуються тільки найбільш сильні дитинчата, які і з’їдають всіх своїх братів-сестер ще в утробі матері. Середній час вагітності триває приблизно одинадцять місяців. З’явилися на світ дитинчата практично відразу починають полювати самостійно. Згідно багаторічними спостереженнями за хижаком і офіційною статистикою, приблизно дві третини молодого покоління білої акул не доживає навіть до першого свого дня народження.

природні вороги

Природних ворогів у великої білої акули не так багато, як може здатися на перший погляд. Зрідка цей хижак отримує поранення в ході бійок зі своїми більш агресивними і голодними родичами великих розмірів. Найгрізніший, сильний і серйозний суперник білої акули – косатка. Міць, розумність і хватка касатки іноді перевищує можливості акули, а висока організованість дозволяє атакувати кархародона раптово.

Косатка - самий грізний противник великої білої акули

Крім усього іншого, страшним і жорстоким ворогом акули є риба-їжак. Незважаючи на те, що розміри такого водного мешканця відносно невеликі, часто загибель великої білої акули буває пов’язана саме з рибою-їжак, яка при перших ознаках небезпеки сильно роздувається, в результаті чого набуває форму дуже колючого і твердого м’яча. Виплюнути або ж проковтнути вже застрягла всередині пащі рибу-їжак акула не в змозі, тому хижака найчастіше чекає дуже болісна смерть від виниклої інфекції або голоду.

Велика біла акула і людина

Найбільш часто жертвою білої акули стають любителі спортивної риболовлі і недосвідчені дайвери, які втрачають пильність і насмілюються занадто близько підпливти до хижої риби. Скорочення популяції білої акули багато в чому сприяє і сама людина, вбиваючи хижака заради отримання цінних плавників, ребер і зубів.

Проте, ця величезна хижа риба, здатна викликати у людей не тільки почуття жаху, а й справжнє захоплення, адже кархародон є одним з найбільш озброєних і пристосованих до полювання тварин в світі. Завдяки дуже чуйному нюху, відмінному слуху і зору, розвиненим тактильним і смакових відчуттів, а також електромагнетизму, цей хижак практично не має ворогів. На сьогоднішній день дорослі великі особини зустрічаються все рідше, тому очевидно, що популяції великої білої акули може загрожувати повне вимирання в самий найближчий час.

Відео по темі: біла акула

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*