Зозуля

Зозуля – це птах з підкласу кілегруді, сімейства Зозулеві, або зозулі (лат. Cuculidae).

Слово «кукушка» походить від гучного «ку-ку», вимовленого птахом. Її назва схоже у багатьох народів: кукувіца – в Болгарії, kukačka – в Чехії, Kuckuck – в Німеччині, coucou – у Франції, cucul – в Румунії, cuculo – в Італії, cuckoo – в Великобританії.

зозуля фото

Автор фото: PJeganathan, CC BY-SA 4.0

Зозуля – опис і фото. Як виглядає птах зозуля?

У різних частинах світу живуть, за різними даними, від 140 до 200 представників сімейства Зозулеві. Розміри птахів варіюються від менш 20 см до 60-70 см. У більшості зозуль довжина тулуба не перевищує 40 см, а вага становить близько 100 г. Максимальна вага найбільшої зозулі, велетенської, становить 0,93 кг.

Дзьоб у зозуль середньої величини, злегка зігнутий донизу, з гладкими краями. Завдяки широкому розрізу дзьоба птиці можуть ловити комах на льоту, а також заковтувати велику здобич. Очі у птахів бурі, червоні, жовті, горіхові або коричневі. На голові деяких видів є чубчик.

Африканська чубата зозуля фото (лат. Clamator levaillantii)

Африканська чубата зозуля. Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

Тулуб у птахів тонка. Хвіст довгий, але його розміри не перевищують довжину крила. Він може бути ступінчастим або округленим. Крила зозуль, як правило, довгі і гострі, але у деякі видів (наприклад, земляний зозулі лат. Geococcyx californicus) крила короткі і слабкі.

Крила зозулі звичайної фото

Крила зозулі звичайної. Автор фото: Vogelartinfo, GFDL 1.2

Короткі ноги зозуль можуть мати жовтий, помаранчевий або червоний колір. Пальці на ногах спрямовані попарно: перший і четвертий – назад, другий і третій – вперед. Хоча, буває, що четвертий палець теж спрямований вперед.

Ноги шпорцевой зозулі Centropus burchelli фото

Шпорцевая зозуля. Автор фото: Derek Keats, CC BY 2.0

Оперення зозуль жорстке, пуху мало. На ногах пір’я довгі, що утворюють «штани». У забарвленні зустрічаються сірий, білий, бурий, рудий, іржавий і охристий кольори. Тулуб, в основному, зверху темніше, а черевце і подхвостье світліше або має білий колір. Часто оперення НЕ однотонне, а з плямами, на горлі і черевці можуть бути присутніми більш-менш яскраво виражені смужки. Самці і самки багатьох видів схожі за кольором.

Зозуля-подорожник фото птиці (лат. Geococcyx californianus)

Зозуля-подорожник. Автор фото: Sirevil, CC BY-SA 3.0

Фото зозулі Centropus sinensis

Зозуля Centropus sinensis. Автор фото: Shivramsagar, CC BY-SA 3.0

Зозулі літають дуже швидко, ці птахи дуже рухливі, галасливі і ненажерливі. Вони майже весь час перебувають в русі і мало сплять. Деякі види зозуль літають мало, але зате швидко пересуваються по землі.

Крик зозулі.

Зазвичай зозулі видають звуки в шлюбний період. У помірних широтах їх можна почути навесні і влітку. У звичайних зозуль звичне «ку-ку» або «ку-ку-ку» видають самці. Перед кування, яке звучить голосно і чути на відстані, самці можуть видавати тихий звук, схожий на сміх: «хха-ха-ха». Кувати птиці можуть досить довго, до 60 разів поспіль. Голос самки звучить треллю: «ке-ке-ке», «клі-клі-клі», «біль-біль-біль». Поза шлюбного періоду ці птахи мовчазні. У різних видів зозуль звуки різняться: наприклад, глуха зозуля вимовляє глухе «бу-бу-бу-бу» або «ду-ду-ду», крик Коельо звучить як «кооель», лічінкоед ани кричить «ани-ани» і т. д.

Де живе зозуля?

Ареал проживання зозуль охоплює всі материки, за винятком Арктики і Антарктики. Птахи водяться в Азії, Африці, Росії, Північній і Південній Америці, а також Австралії. Вони поширені в лісах і степах європейських країн і навіть захоплюють південну частину тундри. Зозулі, що живуть в Європі і північних частинах Азії, є перелітними. Найбільша кількість видів мешкає в жарких південних широтах. Тут птахи ведуть осілий або мандрівний спосіб життя.

Зозулі живуть в очеретах, чагарниках, деревної рослинності, деякі види водяться і влаштовують гнізда на землі. Навколишнє середовище зозуль простягається від низовин і берегових ліній моря і доходить до високогірних лісів, де скорочується чисельність птахів з сімейства горобиних і, відповідно, зменшується число зозуль.

Де живуть зозулі фото

Автор фото: Vivekpuliyeri, CC BY-SA 3.0

Чим харчується зозуля?

Раціон зозуль різноманітний. Деякі види є м’ясоїдними і харчуються виключно комахами і їх личинками (метеликами, жуками, кониками, палочника, бабками, осами, цикадами, клопами, термітами), в харчування інших видів входять і рослини. Крім того, зозулі їдять змій, в тому числі отруйних (наприклад, гадюк), дрібних плазунів (ящірок), амфібій (жаб), дрібних ссавців (мишей), павуків, черв’яків, крабів, равликів, пташині яйця. Існують види, які харчуються переважно ягодами, фруктами і насінням. На відміну від багатьох інших птахів, шлунок зозуль дозволяє їм вживати в їжу волохатих гусениць (наприклад, непарного шовкопряда), тіло яких вкрите щетинками. Зозулі приносять неоціненну користь лісі, в величезних кількостях поїдаючи шкідників, які здатні в короткий час повністю знищити листя на деревах. В результаті такого харчування шлунок птахів виявляється повністю утикані щетинками, але зозулі періодично відригують їх разом з шлункової слизом.

Що їдять зозулі фото

Автор фото: James Niland, CC BY 2.0

Тривалість життя зозуль.

Вважається, що зозуля в середньому живе 5-10 років. Але відомі випадки, коли деякі особини доживали до 35 і навіть до 40 років.

Види зозуль, назви і фотографії.

Нижче наведено опис декількох різновидів зозуль з сімейства Cuculidae.

  • звичайна зозуля ат. Cuculus canorus) – широко поширений вид, що мешкає в Росії (від Уралу до Камчатки на сході і кордонів тундри на півночі), в Європі (повсюдно, крім крайнього півдня), в Азії (в Туреччині, на Кавказі, в Китаї, Кореї, Японії, місцями в середній Азії). Звичайні зозулі – це перелітні птахи. Вони зимують у Центральній і Південній Африці, в Південній Аравії, Південної Азії, долітаючи до Австралії. Довжина тіла птаха сягає 33-40 см. Довжина крила самок варіюється від 20 до 23 см, у самців – від 21,5 до 25 см. Хвіст довгий – 15-19 см, закруглений, ступінчастий. Дзьоб – 1,6 – 2,4 см в довжину. Важать зозулі звичайні від 80 до 120 г. Колір оперення у самців і самок, а також у молодих, дорослих і старих особин різниться. Самці забарвлені в відтінки сірих кольорів, з білим або світло-сірим черевцем і подхвостья, на яких є поперечні смуги. Самки постарше пофарбовані так само, але мають бурий відтінок. У молодих самок в забарвленні переважають іржаво-руді тони, на черевці, горлі і подхвостье присутні яскраві чорні або руді смуги, а на попереку і крилах можуть бути охристі пестрини. Краї століття і очі у всіх особин жовті. Тільки у молодих – бурі, а у рудих самок – горіхові. Звичайні зозулі з зимівлі повертаються рано і з кінця квітня або початок травня приступають до розмноження. Ці зозулі – типові гніздові паразити. До середини липня самки відкладають до 20 яєць з проміжком в 1-3 дні. З кінця липня птахи починають відліт на зимівлю. До кінця вересня на південь відлітають останні зозулі. Звичайні зозулі завдають шкоди, знижуючи поголів’я птахів, в гнізда яких вони підкидають свої яйця. Але користь, яку вони приносять, незрівнянно більше. Поїдаючи в величезних кількостях волохатих гусениць, вони рятують ліси від цього страшного ворога.

Звичайна зозуля фото (лат. Cuculus canorus)

Автор фото: Mike McKenzie, CC BY-SA 2.0

  • Мала зозуля (Лат. Cuculus poliocephalus) – вид, що мешкає на півдні Примор’я Росії і в Азії: в Гімалаях (від кордонів з Афганістаном до півночі М’янми), на Півночі Китаю, в Кореї, на Півночі Японії. Зимують малі зозулі в Південному Китаї, Індії, на півострові Індокитай. Деякі підвиди зустрічаються на Мадагаскарі, Зондських островах, в Південній Африці. За зовнішнім виглядом і забарвленням мала зозуля нагадує звичайну, але відрізняється від неї дрібними розмірами: крило 15-17,1 см в довжину, хвіст 13-14,9 см, плюсна 1,7-1,9 см, дзьоб 1,7- 1,9 см. Молоді особини малої зозулі відрізняються від молодняка звичайної зозулі білими поперечними плямами на зовнішніх махових пір’ях і меншою кількістю чорно-бурого кольору. Очі у молодих і старих птахів бурі. Мала зозуля видає п’яти або шестісложний крик, що звучить як «пі-пі, пі-пі-ію».

Мала зозуля фото (лат. Cuculus poliocephalus)

Автор фото: markus lilje

  • Желтоклювая американська зозуля (лат. Coccyzus americanus) отримала назву завдяки жовтуватою забарвленням подклювья і тонкого, вигнутого дзьоба, а також завдяки місцю проживання. Цей вид гніздиться в Північній Америці, а зимує в Південній. Розміри тіла хижої птиці невеликі, але хвіст довгий. Зверху зозуля забарвлена ​​в бурий з бронзовим відтінком колір, черевце і смужка на хвості білі. Ці зозулі можуть підкидати яйця в чужі гнізда, але, в основному, висиджують яйця самі. Термін кладки дуже розтягнутий. В гнізді можуть бути присутніми як яйця, так і вже готові до польоту пташенята. Всього зозуля відкладає до 10 яєць в гніздо, яке будує сама. Кує желтоклювая зозуля так само, як і звичайна, тільки голосніше. У загальному і цілому, цей птах дуже скритна. Голос вона часто подає перед дощем, за що отримала прізвисько дощової птиці.

Желтоклювая американська зозуля фото (лат. Coccyzus americanus)

Автор фото: Factumquintus, CC BY-SA 3.0

  • Каліфорнійська земляна зозуля (каліфорнійська бігає зозуля, каліфорнійська зозуля-подорожник)(Лат. Geococcyx californianus) – це досить великий птах, що досягає довжини в 60 см. У неї великий хвіст і високі сильні ноги, але маленькі і слабкі крила. Зозуля-подорожник має вельми своєрідний вид і непоказну забарвлення. Спина її бура з біло-рудими плямами, черевце білясте, а нижня частина горла чорно-ряба. Голову птиці прикрашає скромний чубчик. Безпері шкіра її обличчя темно-синя, але зате яскраво виділяється на ньому помаранчеве пляма за очима. Великий дзьоб дорівнює довжині голови птиці. Живе зозуля-подорожник на південному заході США і на півночі Мексики, в посушливих малонаселених місцях: в заростях кактусів на схилах гір і на рівнинах. Літає вона погано і рідко, але зате добре бігає, розвиваючи швидкість до 42 км / ч. Більшу частину життя вона проводить по-курячому, на землі. Тут же вона шукає собі корм – комах, дрібних хребетних (ящірок, мишей і ін.). Серед чагарників на землі зозуля-подорожник будує своє гніздо, застосовуючи для його виготовлення гілки і травинки. Самка відкладає 3-9 яєць білого кольору, насіжівая їх з самцем по черзі.

Каліфорнійська земляна зозуля (каліфорнійська бігає зозуля, каліфорнійська зозуля-подорожник) фото (лат. Geococcyx californianus)

Автор фото: Alan Vernon, CC BY 2.0

  • Велетенська зозуля (лат.Scythrops novaehollandiae) – це найбільша в світі зозуля розміром з ворона і найбільший гніздовий паразит. Мешкає ця птиця в Австралії, на деяких островах Індонезії, в Новій Гвінеї і прилеглих тихоокеанських островах. Довжина тіла велетенської зозулі досягає 66 см, а важить птах до 930 м Відмітна особливість даного виду – великий, вигнутий дзьоб. Крила і хвіст довгі, як і у всіх представників сімейства. Оперення, в основному, сіре: від попелястого і темно-сірого кольору на спині і крилах до світло-сірого на черевці, грудях і боках. Кінці крил – чорні, низ хвоста і боки в чорних поперечних смугах. Шкіра навколо очей гола, червонуватого або коричневого кольору. Дзьоб сірий біля основи і світлий на кінці. Очі у молодих особин коричневого кольору, у дорослих – червоні. Велетенські зозулі в своєму ареалі ведуть мандрівний або перелітний спосіб життя. Живуть в мангрових гаях, на узліссях і окраїнах лісів (де росте евкаліпт, інжир), по берегах річок і морських узбереж. Велетенські зозулі їдять різні плоди (інжир, омелу, шовковицю), комах (метеликів, жуків, коників, палочніков), яйця і новонароджених пташенят, а також падаль. Яйця підкладають, в основному, в гнізда різних птахів з сімейства воронових (ворони, ворони, галки), а також ошейниковая яструба і австралійської гралліни. Голос велетенської зозулі звучить як «Куакам» з подальшими протяжними і прискорює свистками або як булькаючі «клу-клу-клу».

Велетенська зозуля фото (лат. Scythrops novaehollandiae)

Автор фото: Dominic Sherony, CC BY-SA 2.0

  • Червонодзьобий земляна зозуля (лат. Carpococcyx renauldi) – вид, провідний наземний спосіб життя. Ареал проживання – півострів Індокитай (Таїланд, Камбоджа, В’єтнам, Лаос). Пташенят червонодзьобий зозулі виводять самі. Гніздяться як на деревах, так і на землі. Харчуються дрібними хребетними. Довжина тулуба зозулі становить 68 см. Оперення у них світло-сіре. Шия і хвіст чорні. Дзьоб і ноги червонуватого кольору. Очі жовті. Пір’я навколо очей сині, а шкіра лиловая.

Червонодзьобий земляна зозуля фото (лат. Carpococcyx renauldi)

Автор фото: Alois Staudacher, CC BY-SA 3.0

  • Коельо (Коельо) (Лат. Eudynamys scolopaceus) – зозуля, що мешкає в Азії – на Південному Сході, в Індії та Китаї, а також в Австралії. Отримала свою назву завдяки видаваним самцями звуків: «коор-її, коор-ель». Птах має дуже довгий хвіст, що становить майже половину довжини тіла, яка дорівнює приблизно 42 см. Самці і самки забарвлені яскраво, але відрізняються один від одного. Самці синьо-чорні з зеленим відливом, самки – бронзово-коричневі з білими цятками. Коельо ведуть потайний спосіб життя, водяться в кронах високих дерев, при небезпеки ховаються серед листя. Раціон цих птахів складається майже виключно з фруктів і ягід, якими вони харчуються в лісі або в садах. До них відносяться інжир, зизифус, шовковиця, папайя, гуава, каперси, тамаринд і т.п. Комахи, яйця птахів і равлики становлять незначну частину раціону. Коельо відносяться до зозулі, які займаються гніздовим паразитизмом. Яйця, які мають рожево-оранжевий відтінок і покриті червоними крапочками і рисками, Коельо підкидають в гнізда невеликих птахів, типу іволги.

Коельо самець фото (лат. Eudynamys scolopaceus)

Коельо самець. Автор фото: K Hari Krishnan, CC BY-SA 3.0

Коельо самка фото (лат. Eudynamys scolopaceus)

Коельо самка. Автор фото: TheSomdeep, CC BY-SA 4.0

  • Фазанів шпорцевая зозуля (Лат. Centropus phasianinus) – представник роду шпорцевих зозуль, що мешкає на заході Індонезії, в Австралії, в Папуа-Новій Гвінеї. Живе в лісах з густим підліском і болотистих місцях в високою, густою травою. Ця великий птах досягає 70 см в довжину і має довгий хвіст. Колір оперення -Серія-бурий. Шпорцевие зозулі не належать до гніздовим паразитам, при цьому самець бере активну участь в висиджуванні яєць і годівлі пташенят. Птахи ведуть практично наземний спосіб життя, хоча вміють літати. Харчуються комахами, яйцями інших птахів, дрібними гризунами, ящірками, амфібіями, пташенятами, крабами.

Фазанів шпорцевая зозуля фото (лат. Centropus phasianinus)

Автор фото: Greg Schechter, CC BY 2.0

  • Гуїро (гуйра) (лат. guira guira) – американська зозуля, яка водиться на південь від Амазонської низовини і схід від Анд. Зустрічається в таких країнах, як Бразилія, Болівія, Парагвай, Уругвай, Аргентина. Птах має середні розміри (35-40 см), живе на високих деревах, сама будує гнізда і виводить пташенят. Оперення гуїро має сіро-коричневий відтінок. Дзьоб жовтий біля основи і помаранчевий на кінці. На голові дорослих особин є чубчик.

Гуїро фото (лат. Guira guira)

Автор фото: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

  • Бороздчатоклювий ани (лат. Crotophaga sulcirostris) – птах із сімейства Зозулеві, яка мешкає на півночі Південної Америки і островах Карибського моря. В її назві відбиті зовнішні ознаки: борозенки, що проходять уздовж великого вигнутого дзьоба, і звук, видаваний птахом – «ани-ани». Бороздчатоклювие ани вживають в їжу комах, черв’яків, ловлять молюсків в прибережних районах. У їх раціон також входить рослинна їжа. У довжину вони досягають 33 см при масі в 70-80 г. Оперення у бороздчатоклювих ани чорне, з фіолетовим відтінком. Хвіст чорний, довгий, з блакитним відтінком. Очі і ноги сірі. Ці зозулі відрізняються тим, що спільно будують гнізда, висиджують пташенят і разом піклуються про них. Гніздо бороздчатоклювого ани є вистелену листям чашу, яка розташовується біля стовбура дерева на висоті людського зросту і спирається на бічні гілки. В такому чашевидних спорудженні можуть перебувати від 15 до 50 яєць. Літають ани мало і погано, при цьому по землі пересуваються досить жваво. Птахи віддають перевагу відкритим простору, ховаючись в лісі тільки від дощу. Помітивши небезпеку, вони швидко ховаються в заростях чагарників.

Бороздчатоклювий ани фото (лат. Crotophaga sulcirostris)

Автор фото: Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0

Розмноження зозуль.

Всіх зозуль можна розділити на 3 типи:

  1. Полігамні зозулі, для яких характерний гніздовий паразитизм. Ці птахи не будують гнізд, а яйця відкладають відразу в чужі гнізда або підкидають їх. В основному, такі види мешкають в Євразії і Африці.
  2. Моногамні зозулі, які утворюють пари, спільно будують власні гнізда і вигодовують своїх дітей. Такі види мешкають в Америці.
  3. Перехідні різновиди зозуль.
    • Деякі з них можуть самі вирощувати пташенят, але при цьому здатні і підкинути їх іншим птахам (наприклад, Coccyzus erythrophthalmus і Coccyzus americanus), в тому числі іншим зозулі (наприклад, гуйра і лічінкоед ани).
    • Інші види самі вигодовують потомство, але займають чужі гнізда.
    • Треті підкидають пташенят в чужі гнізда, але при цьому годують своїх підкидьків, допомагаючи прийомним батькам (наприклад, Coccyzus melanocoryphus).

    Під час шлюбного періоду самці зозуль приманюють самок криком. Парування відбувається на сухому сучку або гілці, а у деяких видів на землі. Шлюбні ігри супроводжуються шумом, «хихиканням», повторюваними криками. За літо зозуля може знести до 25 яєць. Схильні до гнездовому паразитизму зозулі, вага яких доходить до 100 г, несуть яйця, за розміром схожі на яйця пташок, що важать набагато менше: горобців, трясогузок, славок і ін. Деякі види, навпаки, несуть великі яйця, щоб підкласти їх сорокам або воронам . Колір яєць зозулі може бути однотонним і строкатим, бурим, білим, блакитним, зеленим і т.д. Він повністю збігається з кольором яєць, відкладених господарями гнізда. Яйця зозуль можна знайти в гніздах очеретянок, зорянок, трясогузок білих, горихвосток, пеночек, завірушек, солов’їв, славок, сорокопудів, кропив’яників, ковзанів, мухоловок, дятлів, куликів, сорок, ворон і багатьох інших птахів. Кількість їх видів досягає 150. Багато зозулі паразитують на одному певному вигляді пернатих.

    Яйця звичайної зозулі фото

    Яйця звичайної зозулі. Автор фото: Grüner Flip, Copyrighted free use

    Відкласти яйце в чуже гніздо досить проблематично. Для цього у зозулі є свої методи. Іноді вона довго чатує, сівши на високому дереві і визначаючи, де птахи в’ють гніздо. Щоб відвернути господарів від гнізда або зігнати їх, зозуля може прикинутися хижим птахом, Тювік або яструбом, так як нагадує їх забарвленням і характером польоту. Щоб підкласти своє яйце до чужих, зозуля викидає одне чуже яйце з кладки і замінює його своїм. Також вона може викинути з чужого гнізда все насиджені яйця, змусивши пташок нестися знову, а потім підкидає своє яйце в свіжу кладку. Іноді відволікати господарів допомагає самець, в той час як самка несе яйце відразу в чужім гнізді або приносить його в дзьобі.

    Яйця чубатого зозулі в чужому гнізді фото

    Червоним виділені яйця чубатого зозулі. Автор фото: Yoram Shpirer

    Зозуленя в яйці розвивається або швидше, або одночасно з ембріонами яєць господарів. Терміни розвитку становлять 11-15 днів. Народжуються пташенята зозуль голими, сліпими і часто дуже схожими на пташенят господарів як зовнішнім виглядом, так і голосом. Саме з цієї причини пташки-господарі не завжди можуть відрізнити своє дитинча від чужого. Новонароджені кукушата у віці всього лише кілька годин від роду викидають з гнізда все, що там знаходиться, а саме: пташенят або яйця господарів гнізда. Вони проробляють це під впливом інстинкту, або рефлексу. На їх спині є спеціальні чутливі сосочки, при дотику до яких зозуленя приймає позу, в якій йому зручно викидати з гнізда предмети, вдвічі перевищують його вага. Через чотири дні інстинкт зникає.

    Пташеня зозулі викидає яйця птахів-господарів з гнізда фото

    Але навіть якщо зозуленя не встиг за цей час позбутися від конкурентів, то вони все одно не виживуть, так як ненажерливий пташеня перехопить всю їжу, яку будуть приносити його прийомні батьки. Зозуленяти можуть годувати навіть мимо пролітають птиці: так сильно їх приваблює червоно-оранжеве забарвлення його рота.

    Пташеня зозулі в гнізді лісового коника фото

    Автор фото: vladlen666, CC0

    У деяких видів зозуль пташенята не викидають своїх зведених братів, але затоптують їх або позбавляють їжі. У інших видів кукушата і пташенята господарів розвиваються одночасно і разом покидають гніздо. Після закінчення 3 тижнів після вилуплення з яєць кукушата вже можуть пурхати, перескакуючи з гілки на гілку.

    Пташеня зозулі чубатого фото

    Автор фото: ערן פינקל, CC BY-SA 3.0

    У непаразитичних зозуль обоє батьків насиживают кладку 3 тижні. Ще приблизно через 5 тижнів кукушата починають перепурхувати з гілки на гілку.

    Гніздо черноклювой американської зозулі фото

    Автор фото: W.L. McAtee, Public Domain

    Чому зозуля підкидає яйця в чужі гнізда?

    За раз зозуля відкладає одне яйце, а наступні приносить тільки через певні тимчасові перерви. Якби їй довелося висиджувати їх самій, то потрібно було б жити в гнізді все літо. Важко уявити, що різновікові пташенята змогли б жити дружно. До того ж за літній період гніздові паразити відкладають від 10 до 25 яєць. Прогодувати таку кількість великих і ненажерливих дитинчат птахам просто не під силу, тому вони підкидають яйця в чужі гнізда.

    Цікаві факти про зозулю.

    • Підкидаючи яйця в чужі гнізда, зозулі видають звук, схожий на сміх і трохи нагадує голос яструба-перепелятника. Від нього поспішають сховатися навіть ті пташки, в гнізда яких зозуля ніколи не підкидає яйця, наприклад синички.
    • Існує дві версії щодо причини гніздового паразитизму зозуль. Згідно з першою батько-хижак може склювати відкладені яйця, і мати-зозуля таким чином рятує потомство. Друга версія припускає, що проміжок часу, за який зозуля відкладає яйця, дуже великий, і мати не могла б одночасно висиджувати і годувати пташенят.
    • Зозулями в народі називають матерів, що не піклуються про своїх дітей або кидають їх, по аналогії з птахом, яка підкидає свої яйця в чужі гнізда.
    • Існує порода курей «мехеленская зозуля». Ці курочки, виведені в Бельгії і отримали свою назву по місту Мехелен, мають мінімальним материнським інстинктом насиджування. Їх яйця підкладають по курей інших порід або виводять в інкубаторі. Це дало підставу називати їх зозулями. До того ж вони мають рябу забарвлення.
    • Гніздовий паразитизм існує і у риб. Саме тому один з видів акваріумних сомиків названий зозулею. Соми-зозулі підкидають свою ікру до ікрінкам інших риб. Виростаючи раніше, личинки сомиків пожирають чужу ікру.
    • Паровози серії «КУ», вироблені в Коломиї на початку XX століття, отримали в побуті назва «кукушка».
    • Під час Радянсько-фінської війни 1939-1940 років зозулями називали фінських снайперів.
    • У Німеччині в XVII столітті були винайдені знаменитий годинник з зозулею. Так як не вдалося створити пристрій, який імітував би крик півня, годинниковий майстер Франц Антон Кеттерер придумав зозулю, яка виголошує просте «ку-ку».
    • Зозуля у багатьох народів є символом страждань, вдівства, нещастя і туги за минулим. Вона може напророкувати нещасливий шлюб, поганий урожай, безгрошів’я. В інших варіантах, навпаки, цей птах пророкує щасливе заміжжя, багатий урожай, довгі літа і є символом весни. Вважається, що зозуля раніше всіх відлітає на південь і повертається звідти, тому що у неї знаходяться ключі від Вирію (Вирію), міфічної теплою південної країни, де зимують птахи і змії, а також знаходяться душі померлих.

    Зозуля тримає гусеницю фото

    Автор фото: Olivença, CC BY-SA 3.0

    Be the first to comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.


    *