Зелений дятел (Рiсus viridis)

Зелений дятел (Рiсus viridis) – поширена на території заходу Євразії птах, що відноситься до сімейства Дятлова і загону Дятлоподібні. В останні роки відзначена тенденція до зниження загальної чисельності такої незвичайної птиці, яка має яскравим оперенням.

Опис і зовнішній вигляд

Птах середніх розмірів, але помітно більше, ніж сивий дятел. Довжина тіла дорослої особини становить 33-36 см при розмаху крил 40-44 см і вазі 150-250 гр. Оперення на крилах і верхньої частини тіла має характерне оливково-зелене забарвлення. Нижня частина тулуба птаха відрізняється більш блідим, зеленувато-сірим або світло-зеленим забарвленням, з наявністю темних і поперечно розташованих плям. Бічні частини шиї і голови мають зелене забарвлення, а задня частина незмінно темніша. Область горла в передній частині має світліше забарвлення.

Зелений дятел (Рiсus viridis)

Особливістю верхівки і потилиці є наявність досить вузької шапочки з пір’я яскравого червоного кольору. Передня частина голови і облямівка навколо очей, мають чорне забарвлення і нагадують контрастну «чорну маску», добре виділяється на тлі червоної шапочки і зеленуватих щічок. Райдужка жовтувато-білого кольору. Дзьоб птиці свинцево-сірий, з жовтим підставою подклювья. Надхвістя щодо виражене, жовтувато-зелене.

Підвид зеленого дятла Рiсus viridis shаrpеi набув поширення на території Піренейського півострова і іноді розглядається в якості самостійного виду, помітно відрізняється від основної популяції.

Голова такої птиці характеризується практично повною відсутністю чорних пір’їн і наявністю навколо очей «маски» темно-сірого фарбування. Ще одним підвидом зеленого дятла є форма vаillantii, поширена в північно-західній частині Марокко і на північному заході Тунісу. Ця форма більше відома під назвою зелений чубатий дятел.

Ареал і місця проживання

Основний ареал проживання популяції зеленого дятла представлений:

  • західною частиною Євразії;
  • середземноморським узбережжям Туреччини;
  • країнами, які належать до Закавказзя;
  • територією Північного Ірану;
  • південною частиною Туркменії;
  • південною частиною узбережжя Фінської затоки;
  • річковим гирлом Ками;
  • Ладозьким озером;
  • Волзької долиною;
  • Поліссям;
  • низов’ями Дністра і Дунаю;
  • східною частиною Ірландії;
  • деякими островами Середземного моря;
  • змішаними лісовими зонами навколо Наро-Фомінськ, в Чеховському і Серпуховском, а також Ступинском і Каширському районах.

Місцем проживання зеленого дятла, головним чином є широколисті ліси, сади і парки. Вкрай рідко можна зустріти такого птаха в змішаних або хвойних лісових зонах. Пернаті віддають перевагу практично будь-яким напіввідкритим ландшафтам, тому часто селяться на узбіччях лісових ярів, в заплавах, розташованих поруч з добривами або вільшняками.

Дуже часто велика кількість особин можна зустріти на лісовій галявині і в переліску, а обов’язковою умовою, необхідною для гніздування зеленого дятла, є наявність великої кількості великих за розмірами земляних мурашників. Саме мурахи вважаються самим улюбленим кормом для цього виду птахів.

В основному зеленню дятли живуть в широколистяних лісах, садах і парках

Це цікаво! Птахів цього виду можна спостерігати в середину весни, коли для зеленого дятла настає період активних шлюбних польотів, супроводжуваних гучними і частими криками.

Спосіб життя зеленого дятла

Зелений дятел, незважаючи на своє яскраве і оригінальне оперення, вважає за краще триматися дуже приховано, що особливо помітно в період масового гніздування. Такий вид сімейства дятловие веде переважно осілий спосіб життя, але здатний кочувати на короткі відстані в пошуках прохарчування. Навіть у важкий і голодний зимовий період зелені дятли вважають за краще віддалятися від місця ночівлі не більше ніж на п’ять кілометрів.

поведінка птиці

Характерний стукіт, який є особливістю більшості дятлів, є також способом спілкування птахів. Але зелені дятли відрізняються від своїх родичів здатністю дуже добре ходити по землі, а також практично ніколи не «барабанити» і вкрай рідко довбати стовбури дерев своїм дзьобом. Політ такої птиці глибокий і хвилеподібний, з характерними змахами крил безпосередньо на зльоті.

Це цікаво! Зелені дятли мають чотирипалими лапами і гострими загнутими кігтиками, за допомогою яких міцно зачіпляються до кори дерев, а опорою для птиці в цьому випадку служить хвіст.

Крик зеленого дятла чути практично цілий рік. Кричати вміють птиці незалежно від статевої приналежності, а репертуар більш різкий і гучний у порівнянні з криками сивого дятла. Крім усього іншого, на думку фахівців, крик такого виду часто супроводжується своєрідним «реготом» або «клекотом», які завжди тримаються на одній голосової висоті.

Тривалість життя

Середня тривалість життя всіх видів дятла, як правило, становить близько дев’яти років, але зелені дятли в природних умовах проживання вкрай рідко переступають семирічний рубіж.

Статус виду та чисельність

Вид відносно недавно був занесений в Червону книгу в регіонах, суміжних з Рязанської і Ярославської областю, а також зустрічається на сторінках Московської Червоної книги. Всі місця проживання зеленого дятла в Підмосков’ї охороняються.

На сьогоднішній день зеленню дятли занесені в червону книгу

Відомості про успішне розведенні даного виду в умовах неволі на сьогоднішній день відсутні, тому з метою збереження скорочується популяції проводяться заходи, представлені інвентаризацією і охороною найбільших мурашників, а також всіх необхідних для дятла місць проживання на ділянках гніздування.

Це цікаво! В даний час підмосковна популяція зеленого дятла стабілізувалася на мінімальних показниках, а її загальна чисельність не перевищує сто пар.

Харчування зеленого дятла

Зелені дятли відносяться до категорії надзвичайно ненажерливих птахів. Найулюбленішим ласощами цих пернатих є мурахи, які з’їдаються просто у величезних кількостях. У пошуках великих мурашників дятли літають серед дерев. Після того, як мурашник буде знайдений, птиці підлітають до нього, а потім розкопують ямку глибиною в 8-10 см і починають чекати виходу комах. Всі мурахи, що виходять з зробленого отвору назовні, просто злизуються довгим і липким мовою зеленого дятла.

Це цікаво! У зимовий період, коли мурахи для позбавлення від холодів йдуть дуже глибоко в грунт, а вся поверхня землі покривається досить товстим сніговим шаром, зелений дятел в пошуках їжі здатний рити не тільки глибокі, але і надзвичайно довгі ями.

З настанням відчутних пізньоосінніх або зимових холодів, пернаті можуть трохи змінити свій звичний раціон. У цю пору року птахи шукають в самих різних затишних місцях лісу причаїлися або заснули комах. Чи не обходить стороною дятел і рослинну їжу, використовуючи в якості додаткового раціону плоди ягідного тису та дикої горобини. В особливо голодні роки, птах харчується опалим плодами шовковиці та винограду, поїдає черешню і вишню, яблука і груші, а також може скльовувати залишилися на гілках ягоди або насіння.

Розмноження і потомство

Період найбільш активного розмноження зеленого дятла доводиться на кінець першого року життя. Шлюбне збудження у птахів цього виду відзначається на початку або в середині лютого, і триває до середини останнього весняного місяця. Приблизно в першій декаді квітня самці і самки виглядають вельми жвавими, тому часто перелітають з однієї гілки на іншу, голосно і часто кричать. Іноді в цей період можна почути досить рідкісний «барабанний» стукіт.

Новоутворена пара зелених дятлів облаштовує своє гніздо в дуплі старого дерева

Зустрівшись, самець і самка, крім обміну звуковими і голосовими сигналами, спочатку досить довго ганяються один за одним, а потім сідають поруч, похитують головами і стосуються дзьобами. Пари формуються найчастіше в період з останньої декади березня і до першої половини квітня. Після того, як пара остаточно сформується, самець виконує ритуальне годування самки, а потім відбувається процес злягання.

Облаштування гнізда, як правило, здійснюється в старому дуплі, яке залишилося після інших видів дятлів. Як показує досвід спостереження за цими пернатими, нове гніздо споруджується парою на відстані, що не перевищує півкілометра від торішнього гнізда. Весь процес самостійного будівництва нового дупла займає не більше місяця. Перевага віддається листяним породам дерев, що володіє досить м’якою деревиною:

  • тополі;
  • буку;
  • осики;
  • березі;
  • вербі.

Середні показники глибини готового гнізда варіюють в межах 30-50 см, при діаметрі в 15-18 см. Округлий або вертикально-довгастий вічко не дуже великий за розмірами. Вся внутрішня частина дупла покривається деревної потертю. Термін яйцекладки відрізняється в залежності від географічного розташування гніздування. У багатьох регіонах нашої країни яйця найчастіше відкладаються самкою зеленого дятла досить пізно, приблизно в кінці весни.

Це цікаво! Повноцінна кладка, як правило, містить від п’яти до восьми довгастих яєць, покритих білою і глянцевою шкаралупою. Стандартні розміри яйця складають 27-35х20-25 мм.

Процес насиджування займає пару тижнів або трохи більше. Насиживают яйцекладку самець і самка, поперемінно. Вночі в гнізді в основному знаходиться самець. При втраті початкової кладки, самка здатна змінити місце гнізда і відкласти яйця знову.

Поява пташенят на світло характеризується синхронністю. Пташенята вилуплюються голими, без наявності пухової покриву. У догляді та годуванні свого потомства беруть активну участь обоє батьків, які відригують їм в дзьоб принесену і подрібнену їжу. Вилітати з гнізда пташенята починають через чотири тижні після появи на світло. Спочатку підрослими пташенятами виконуються досить короткі перельоти. Приблизно пару місяців весь молодняк тримається разом зі своїми батьками, але потім сім’ї зелених дятлів розпадаються і молоді птахи розлітаються.

Пташенят зеленого дятла самка насиджує пару тижнів

природні вороги

До природних ворогів зеленого дятла можна віднести пернатих і наземних хижаків, які здатні полює на дорослих особин, а також часто розоряють пташині гнізда. Зниженню популяції також сприяє конкуренція з досить поширеним сивим дятлом і людська діяльність, що викликає всихання великих площ широколистяних деревостанів. Крім усього іншого, зелений дятел вимирає під впливом антропогенного деградації, включаючи масове дачне будівництво та рекреацію земель.

Відео про зелений дятла

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*