Звичайний бобер (Саstоr fibеr)

Звичайний, або річковий бобер (Саstоr fibеr) – напівводна ссавець, що відноситься до загону гризунів. В даний час це один з двох представників нечисленного сімейства бобрових, а також найбільш великий гризун, що відноситься до фауни Старого Світу.

Зміст статті:

  • Опис звичайного бобра
  • Ареал, місця проживання
  • Раціон бобра звичайного
  • Розмноження і потомство
  • природні вороги
  • Популяція і статус виду
  • господарське значення
  • Відео про бобра

Опис звичайного бобра

Річковий бобер – другий за величиною гризун після капібари. У такого ссавця, як бобер європейський, цілком значні розміри, а також досить грізний, але дуже представницький зовнішній вигляд.

Зовнішній вигляд

Бобри – великі гризуни, пристосовані для полуводного способу життя. Довжина тіла дорослої особини досягає 100-130 см, при висоті в плечах до 35,0-35,5 см, і масі тіла в межах 30-32 кг. Показники статевого диморфізму виражені слабо, але дорослі самки трохи більші за самців. Тіло бобра приземистого типу, з наявністю вкорочених п’ятипалих кінцівок. Найбільш розвиненими і сильними є задні кінцівки. Між пальцями присутні добре розвинені плавальні перетинки. Для бобра характерна наявність сплощених і сильних кігтів на лапах.

Хвіст звичайного бобра веслообразний виду, з сильним уплощением у напрямку зверху вниз, довжиною не більше 30 см, при ширині не більше 10-13 см. Волоски на хвості присутні виключно в області підстави. Значну частину хвоста покривають великі рогові щитки, між якими розташовуються рідкісні і жорсткі, досить короткі волоски. У верхній частині, по середньої хвостової лінії, тягнеться характерний роговий кіль.

Це цікаво! Бобри мають невеликі за розмірами очима, широкими і короткими, дуже несильно виступаючими над хутром вухами.

Звичайний бобер (Саstоr fibеr)

Під водою отвори вух і ніздрі замикаються, а самі очі закриваються за допомогою мігательних перетинок. Корінні зуби у тварини безкорневого типу, а поява слабо відокремлених коренів характерно тільки для окремих і вікових особин. Різці у бобрів розташовуються позаду і ізольовані від усієї ротової порожнини за допомогою особливих виростів губ, завдяки чому ссавець здатне активно гризти навіть під водою.

Бобри – володарі дуже красивого і оригінального хутра, що складається з грубого остевого волоса з наявністю дуже густий і неймовірно шовковистою підпуши. Фарбування хутра може варіювати від світло-каштанового кольору до темно-бурих, іноді навіть чорних тонів. Хвостова частина і кінцівки – незмінного чорного кольору. Линяють бобри всього один раз в рік. Линька стандартно починається в останню декаду весни, і триває практично до настання зимової пори.

Анальна область бобрів характеризується наявністю парних залоз, жировик і самої бобровій струменя, що виділяє сильно і різко пахне секрет, який несе інформацію про статеву приналежність і вікові особливості особини. Запах такий «бобровій струменя» послужить орієнтиром для інших представників сімейства про межі території поселення. Секрет жировик, який використовується спільно з такою струменем, відповідає за тривале збереження створеної бобровій мітки.

Спосіб життя

Звичайні бобри віддають перевагу прибережним лініях уздовж повільно поточних річок і стариць, озер і ставків, водосховищ, а також кар’єрів і іригаційних каналів. Як правило, ссавці намагаються уникати широких і занадто швидких річкових вод, а також водойм, які промерзають в зимовий період до самого дна. Для бобра дуже важливим є наявність на березі деревної і чагарникової рослинності, представленої м’якими листяними породами, а також достатня кількість трав, що входять в раціон харчування. Бобри чудово плавають і відмінно пірнають. Завдяки великим легким і печінки забезпечуються великі запаси артеріальної крові і повітря, що дозволяє ссавцям перебувати під водою протягом чверті години. На суші бобер стає досить незграбним і вразливим.

Це цікаво! У разі небезпеки пливуть бобри досить голосно ляскають хвостами по водній поверхні і пірнають, що служить своєрідним сигналом тривоги.

Живуть звичайні бобри сім’ями або поодинці. Повні сім’ї складаються з п’яти-восьми особин, представлених сімейною парою і молодими тваринами – приплодом від поточного і минулого років. Обжиті сімейні ділянки іноді займаються сім’єю протягом багатьох років. На невеликих водоймах селяться повна сім’я чи один холостий бобер, а на найбільш великих – кілька сімей або багато одинаків.

Від водного середовища бобер рідко віддаляється більш ніж на 150-200 м. Кордон території метится спеціальним секретом, що наноситься на поверхню грязьових горбків. Активність у бобрів відзначається тільки вночі і з настанням сутінків. У літній та осінній періоди доросле ссавець залишає своє житло у вечірні години і працює до ранку. Взимку, в морози, бобри вкрай рідко показуються на поверхні.

Живе бобер звичайний недалеко від водойм, де невпинно трудитися

Скільки живуть бобри

Середня тривалість життя звичайного бобра в природних умовах складає приблизно п’ятнадцять років, а при вмісті в неволі – чверть століття. Скорочення термінів життя в природі сприяють не тільки природні вороги, а й деякі захворювання. Незважаючи на те, що звичайні бобри мають досить стійким імунітетом до деяких найпоширенішим інфекційним хворобам, включаючи туляремію, зафіксована загибель ссавців гризунів від пастерельозу, паратифу, а також геморагічної септицемії, кокцидиоза і туберкульозу.

Це цікаво! З сосальщиков у звичайного бобра виявляється наявність печінкової двуустки, а також стіхорхіса і травассосіуса. Саме останні два захворювання дуже негативно позначаються на зростанні чисельності і загальній популяції бобра.

Крім усього іншого, в умовах дуже сильного весняного водопілля гине молодняк бобрів або повністю розбиваються всі сформовані сім’ї, а зимові паводки можуть спричинити скорочення всього поголів’я майже на 50%.

Ареал, місця проживання

Живуть звичайні бобри в норах або так званих хатках, вхід в які розташовується завжди під водою. Нора риється гризуном в крутому і стрімкому березі, являє собою досить складний лабіринт, який має кілька входів. Стіни і стельовий частина нори розрівнюються і грунтовно утрамбовуються. Хатка будується в місцевостях, де облаштування нори просто неможливо, – на пологому і низькому, заболоченому березі і на мілині. Споруда починається не раніше кінця літа. Готова хатка має конусоподібний вигляд і відрізняється великою висотою при діаметрі не більше 10-12 м. Стінки хатки ретельно обмазують мулом з глиною, завдяки чому будівля являє собою неприступну для більшості хижаків фортеця.

Бобри звичайні – це дуже охайні ссавці, ніколи не засмічують своє житло залишками їжі або екскрементами. На водоймах, які мають змінюється рівень води, сім’ї бобрів вважають за краще будувати знамениті греблі-загати, каркасних підставою для яких найчастіше служать впали в річку дерева, обкладають різними будівельними матеріалами. Стандартна довжина готової греблі може досягати 20-30 м, при ширині біля основи в 4-6 м і висоті 2,0-4,8 м.

Це цікаво! Рекордні розміри належать греблі, збудованої бобрами на річці Джефферсон в штаті Монтана, довжина якої сягала цілих 700 метрів.

Для будівельних потреб і з метою заготівлі кормів, бобер європейський валить дерева, попередньо підгризаючи їх зубами біля самої основи. Потім відгризають гілки, а сам стовбур розділяється на кілька частин.

Осика діаметром 50-70 мм валиться бобром приблизно за п’ять хвилин, а дерево діаметром трохи менше півметра валиться і обробляється за одну ніч. При такій роботі бобри піднімаються на задні лапи і спираються на хвостову частину, а щелепи працюють на зразок пилки. Різці у бобрів самозатачивающиеся, що складаються з досить твердого та міцного дентину.

Живуть бобри в так званих хатках і вхід в житло завжди знаходиться під водою

Частина гілок з повалених дерев активно поїдається бобрами безпосередньо на місці, а інша – зноситься і буксирується або сплавляється по воді в сторону житла або на місце зведення греблі. Протоптує в процесі руху доріжки поступово заливаються великою кількістю води і носять назву «боброві канали», які використовуються гризунами для сплаву деревного корму. Місцевість, що перетворилися в процесі активної діяльності звичайних бобрів, називається «бобровий ландшафт».

Раціон бобра звичайного

Бобри відносяться до категорії суворо рослиноїдних ссавців напівводних тварин, які харчуються виключно корою або рослинними пагонами. Особливу перевагу такі тварини віддають осики і верби, тополі і березі, а також різноманітним трав’янистих рослин, включаючи латаття і кубушку, ірис і рогіз, молодий очерет. Велика кількість деревини м’яких порід є необхідною умовою при виборі звичайним бобром місця для проживання.

Рослини, що мають другорядне значення в щоденному раціоні звичайного бобра, представлені ліщиною, липою і в’язом, а також черемхою. Вільха і дуб, як правило, в харчових цілях ссавцями гризунами не використовується, і застосовується тільки в будівництві і для облаштування будівель.

Це цікаво! Дуже охоче поїдаються бобрами також жолуді, при цьому щоденне спожите кількість їжі повинно складати близько 18-20% від загальної ваги тварини.

Завдяки великим зубам і потужному прикусу, звичайні або річкові бобри дуже легко і швидко справляються з практично будь-якими рослинними твердими кормами, а багаті целюлозою харчові продукти перетравлюються за допомогою мікрофлори в кишечнику.

Як правило, ссавець вживає в їжу тільки кілька порід деревини, так як для переходу на новий тип харчування бобрів потрібен період адаптації, що дозволяє кишковим мікроорганізмам пристосуватися до нового виду дієти. З настанням весни і літа кількість трав’янистої кормової бази в раціоні бобра значно збільшується.

Восени напівводяний гризун приступає до заготівлі деревного корму на зимовий період. Запаси складаються в воду, що дозволяє їм до настання лютого практично повністю зберігати всі свої харчові і смакові якості. Середній обсяг зимових харчових запасів на одну сім’ю складає близько 65-70 кубометрів.

Розмноження і потомство

Статевої зрілості європейські або звичайні бобри досягають тільки на третій рік життя, а процес гону припадає на період з закінчення лютого до закінчення березня. Дорослі бобри залишають своє зимове притулок, плавають в відталої ополонці, бродять по сніжному насту і досить активно позначають свою територію бобровій струменем. Такий засіб використовується не тільки самцями, але і статевозрілими самками звичайного бобра.

Статевозрілого віку бобри досягають у віці трьох років

Процес спаровування, як правило, здійснюється безпосередньо у воді, а приблизно через 105-107 днів вагітності, самкою в квітні або травні народжується від одного до п’яти дитинчат. Як показує практика, кількість дитинчат безпосередньо залежить від віку бобріхі. Стара самка найчастіше народжує три-чотири дитинчати, а молоді особини – по одному-двом бобрята.

Це цікаво! У найперші дні бобрята харчуються виключно материнським молоком, але з віку трьох або чотирьох тижнів збагачують свій раціон різними рослинними кормами.

Грудне вигодовування припиняється у віці півтора-двох місяців. Саме в цей період у маленьких бобрят добре розвиваються не тільки різці, а й корінні зубки, тому вони здатні слідувати за своїми батьками до місця жирування. Самостійними бобрята стають до кінця другого року, коли вони вже споруджують для себе нове житло. Число звичайних бобрів всередині однієї родини дуже по-різному, і може коливатися від однієї до дев’яти або десяти особин різного віку. Однак найчастіше до складу стандартної бобровій сім’ї входить пара дорослих тварин і приплід за останню пару років.

природні вороги

Основні вороги звичайного бобра представлені вовками і росомахою, лисицями і риссю, а також дорослими ведмедями і зграями бродячих собак. Не виключається також можливість знищення наймолодших або слабких особин великими щуками, пугачів і таймень. Видри, всупереч помилковій думці, не здатні приносити звичайним бобрів шкоди, що підтверджено багаторічними візуальними спостереженнями. На сьогоднішній день головним ворогом для бобрів як і раніше залишається людина.

Популяція і статус виду

Євразійські або звичайні бобри деякий час назад досить густо населяли майже всю територію Європи і Азії. Однак в результаті надмірної полювання, кількість таких тварин в даний час значно скоротилося. На сьогоднішній день загальна чисельність популяції доведена практично до повного зникнення і вкрай незначна.

У дев’ятнадцятому столітті, на території більшості країн Азії та Європи майже не залишилося звичайних бобрів. У минулому столітті, в умовах дикої природи, налічувалося не більше 1,3 тисячі особин. Завдяки зусиллям з контролю, а також відтворення, відбулося збільшення популяції в Німеччині і Франції, в Польщі і на півдні Скандинавії. Спостерігається невелика популяція на території центральної частини нашої країни.

Популяція бобра звичайного значно скоротилася через надмірну полювання

господарське значення

З давніх-давен бобри добувалися через красивого і дуже цінного хутра, а також «бобровій струменя», яка використовується в парфумерній промисловості і медицині. Боброве м’ясо досить часто вживається в їжу, а у католиків воно відноситься до категорії пісної їжі. Однак, в даний час відомо, що бобер європейський є природним носієм небезпечного для людини сальмонельозу, тому винищення ссавця з метою видобутку м’яса відчутно скоротилася.

Відео про бобра

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*