Яструб

Яструб – це хижий птах, який відноситься до підкласу кілегруді, загону ястребообразние, сімейству яструбині (лат. Accipitridae).

За однією версією, свою назву яструб отримав завдяки швидкості польоту або погляду, так як основа «astr» означає «швидкий, гострий, стрімкий». Деякі вчені перекладають яструб буквально як «птах з гострим поглядом або стрімким, швидким польотом». За іншою версією, назва пов’язана з харчуванням птиці: jastь «їсть» і ręb’ «куріпка», тобто поїдає куріпок. Можливо, що в назві птиці згадується її забарвлення, так як ręb’ можна перевести як «рябий, строкатий».

яструб фото

Автор фото: Martin Mollet

Яструб – опис, характеристика, фото. Як виглядає яструб?

Яструби – птиці, що мають середні або невеликі для денних хижаків розміри. Один з найбільших, яструб великий, важить до 1,5 кілограмів, має довжину крила не менше 30 см і виростає до 68 см в довжину. У інших яструбів довжина крила не перевищує 26 см, а у деяких, наприклад, яструба-перепелятника, становить всього лише 15 см. При цьому його вага становить 120 г, а довжина тіла досягає 30 см.

Голова, верхня частина шиї і гомілки представників яструбиних завжди мають оперення. Дзьоб яструба характерний для хижих птахів: короткий, загнутий, міцний. Відмітна особливість – відсутність зубця над вершиною надклювья. У підстави дзьоба, зверху, знаходиться восковица, що представляє собою голу ділянку шкіри, на якому розташовані ніздрі.

Голова і дзьоб яструба фото (вид - Accipiter striatus)

Автор фото: Bill Majoros, CC BY-SA 2.0

Очі яструба, в основному, жовтого або жовто-оранжевого кольору, іноді з червонуватим відтінком або навіть червонувато-бурі (як у тювика). Колір радужіни зазвичай не змінюється з часом, але у деяких видів з віком він стає світліше (наприклад, у Accipiter badius – Туркестанського тювика). Яструби мають чудове зором, його гострота перевершує очей людини в 8 разів. Очі представників сімейства яструбиних великі і розташовані не з боків голови, а злегка повернені вперед, що дає птахам можливість користуватися бінокулярний зір, тобто чітко бачити предмет одночасно обома очима. Також яструби мають дуже тонкий слух, але досить слабкий нюх.

До речі, хижі птахи відчувають запах краще, якщо вдихають його ротом, а не ніздрями. Саме тому в неволі яструб може взяти в дзьоб шматок несвіжого м’яса, але потім обов’язково викине його.

Очі яструба фото (вид - Accipiter nisus)

Автор фото: Martin Mollet

Майже всі яструби зверху пофарбовані в темні кольори: сіро-бурі, сірі, шиферні або бурі відтінки. Знизу тіло світле: білуватих, жовтуватих, світло-вохристих тонів з темними поперечними смугами або поздовжніми плямами у молодих особин. Деякі види мають більш світле забарвлення, наприклад, світлий яструб (лат. Accipiter novaehollandiae). Іноді особини одного і того ж виду пофарбовані по-різному. Наприклад, яструб великий, що мешкає на Камчатці і в північно-східних районах Росії, може бути повністю білим, на відміну від своїх традиційно пофарбованих родичів, що живуть в інших місцях.

Пір

Автор фото: Ian Smith

Лапи і восковица у яструбів жовтого кольору. Пальці, цівка і кігті довгі, але, в залежності від виду, можуть відрізнятися по довжині і товщині. Оперення на пальцях відсутня. Мускулатура ніг дуже потужна.

Автор фото: Joerg Mager

Крила у яструба відносно короткі і тупі, в порівнянні з іншими представниками сімейства. Хвіст довгий і широкий, прямо зрізаний або закруглений. У видів, які живуть в менш лісистих місцевостях, наприклад у співочих яструбів (лат. Melierax), крила довші. Будова тіла і зовнішність птиці обумовлені її способом життя й місцем проживання. Яструб – лісовий птах, вона може вправно пролітати крізь густі хащі, легко робити повороти в вертикальному і горизонтальному напрямку, різко зупинятися і так само раптово злітати, а також здійснювати короткі кидки. Вилітаючи на полювання, яструб добре маневрує між деревами і може нападати на свою жертву зненацька. У цьому йому допомагають невеликі розміри тіла і крил, а також їх форма.

Крила яструба фото (вид - Accipiter nisus)

Автор фото: Martin Mecnarowski, CC BY-SA 3.0

Яструби видають або протяжні різкуваті звуки «ки-и-и, ки-и-и», або короткі і різкі «кі-кі-кі». Крики доносяться з лісу досить часто. Співочі яструби здатні видавати мелодійні звуки, що нагадують флейту, за що і отримали своє прізвисько.

Яструб в польоті (в небі) фото

Автор фото: Bram ter Keurs, CC BY 3.0

Де живуть яструби?

Ареал проживання яструбів дуже широкий. Вони населяють практично всю Євразію від лісотундри на півночі і до самих південних країв материка. Також яструби живуть в Австралії, Африці, Північній і Південній Америці, на островах Індонезії, на Філіппінах, в Тасманії, на Мадагаскарі, на Цейлоні і інших островах. Їх можна зустріти в гористій і в рівнинній місцевості, в хвойних, широколистяних лісах, в тропічних джунглях, в саванах. Хоча птиці селяться в лісистих місцевостях, вглиб лісу вони не забираються, вважаючи за краще негусті, світлі, відкриті лісові галявини, прирічні лісу і рідколісся. Деякі види пристосувалися навіть до відкритих ландшафтам.

Яструби, що мешкають в помірних широтах, ведуть осілий спосіб життя, а жителі північних районів мігрують на південь. Протягом життя яструби, в основному, дотримуються постійної території.

Де живе яструб фото

Автор фото: Sdasamdabad, CC BY-SA 4.0

Що їдять яструби?

Основу харчування більшості видів яструбів складають птиці. Також вони полюють на ссавців, можуть їсти і комах. Деякі види споживають рибу, амфібій (жаб, жаб), плазунів (ящірок і змій). Велику частину раціону яструбів складають птиці невеликих розмірів: вівсянки, сочевиці, в”юрків, зяблики, плиски, оляпки, славки, пуночки, клести, пеночки, корольки, горихвістки, дрозди, синиці, мухоловки, гаички, ковзани, горобці та інші представники сімейства горобиних. Яструби побільше ловлять більш велику здобич: великих строкатих дятлів, голубів, фазанів, куріпок, рябчиків, водоплавних птахів (качок), куликів, ворон, папуг і навіть домашніх птахів (курчат). Ссавці, що вживаються яструбами в їжу, теж мають невеликі розміри: це миші, полівки, землерийки, щури, білки, кролики, зайці, горностаї. З комах яструби їдять бабок, різних видів жуків (гнойовиків, слоників, вусанів і інших), коників, сарану, цикад. Японські перепелятники іноді ловлять і поїдають кажанів. Темні півчі яструби, які живуть в Африці, навіть були помічені за полюванням на звичайну цесарку (Numida meleagris) і карликового мангуста (Helogale parvula).

Зазвичай під час полювання яструби не парять тривалий час в висоті, виглядаючи здобич, як це роблять багато інших хижаки (наприклад, орли). Ці сміливі і хитрі птиці терпляче підстерігають жертву і несподівано атакують її або полюють, пролітаючи по лісі, і хапають все, що знаходиться в межах їх досяжності. При цьому хижак може однаково спритно зловити як сидить, так і летить видобуток. Схопивши її, яструб сильно здавлює її лапами і пронизує кігтями, задухи і заколюючи її таким чином. Після цього він з’їдає жертву з кістками, пір’ям і шерстю.

Чим харчується яструб фото

Автор фото: J.M.Garg, CC BY 3.0

Скільки живе яструб?

Тривалість життя яструба в дикій природі за сприятливих умов становить 12-17 років.

Чим відрізняється яструб від сокола?

  • Соколи – це денні хижі птахи, які відносяться до загону Сокілоподібні, сімейству соколині, роду соколи. Яструби – це денні хижі птахи, які відносяться до загону ястребообразние, сімейству яструбині.
  • Соколи мають більші розміри в порівнянні з яструбами. Довжина тіла найбільшого представника яструбів, яструба-тетеревятника, становить 52-68 см, довжина крила досягає 30-38 см, розмах крил не перевищує 1 метра, а важить птах від 700 г до 1,5 кг. Найбільший сокіл, кречет, має довжину тіла до 65 см, розмах крил до 160 см, при цьому самці важать близько 1,3 кг, а вага самок може досягати трохи більше 2 кг.
  • Крила у сокола гострі (клиновидні) і досягають більше 30 см в довжину. У яструба, навпаки, крила тупі і коротші, що досягають, як правило, менше 30 см в довжину.

Як відрізнити яструба від сокола фото

Зліва мексиканський сокіл, праворуч чорно-білий яструб. Автор фото зліва: Dominic Sherony, CC BY-SA 2.0. Автор фото праворуч: Oggmus, CC BY-SA 4.0.

  • У яструбів відсутня різко виражений зубець наддзьобка, характерний для соколів.
  • Колір райдужної оболонки ока у сокола темно-бурого кольору, а у яструбів очі, в основному, жовтих відтінків.
  • На піднебінної поверхні надклювья яструбів відсутня поздовжній гребінь, який є у соколів.
  • Соколи мають короткий хвіст, яструби довший.

Сокіл і яструб відмінності фото

Зліва мексиканський сокіл, праворуч яструб Купера. Автор фото зліва: Bill Bouton, CC BY-SA 2.0. Автор фото праворуч: Andrew C, CC BY 2.0.

  • Соколи і яструби по-різному полюють і тому живуть в різних типах місцевості. Яструби полюють в лісах, літаючи і виглядаючи здобич серед дерев. Соколам потрібні великі степові простори, так як вони накидаються на видобуток стрімко, з великої висоти і на великій швидкості. Крім того, ці птахи по-різному вбивають жертву: яструби хапають її кігтями і душать, а соколи з допомогою задніх кігтів розпорюють, а потім, підхопивши, добивають її дзьобом.
  • Для виведення пташенят соколи часто користуються чужими гніздами, що підходять за розміром, або влаштовують примітивну підстилку при гніздування на скелях. Яструби чужі гнізда використовують рідко, а свої будують капітально, так як іноді використовують їх не один раз.

Фото яструба і сокола

Зліва кречет (найбільший сокіл), праворуч яструб великий. Автор фото зліва: Ólafur Larsen, CC BY-SA 2.0. Автор фото праворуч: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0.

Чим відрізняється яструб від шуліки?

  • У шуліки коротші і слабкі пальці і цівки, а також слабозагнутие кігті, на відміну від яструба.
  • У яструба хвіст закруглений або прямо зрізаний, у шуліки з сильною виїмкою.

Відмінності яструба і шуліки фото

Зліва шуліка Milvus aegyptius, праворуч смугастий яструб. Автор фото зліва: A. Davey, CC BY 2.0. Автор фото праворуч: Eric Ellingson, CC BY 2.0.

  • Шуліки володіють більш витягнутим і слабким дзьобом, ніж яструби.
  • Крила шуліки довше, ніж у яструба.

Фото шуліки і яструба

Зліва шуліка рудий, праворуч ошейниковий яструб. Автор фото зліва: Matthias Buschmann, CC BY-SA 2.5. Автор фото праворуч: Lip Kee, CC BY-SA 2.0.

  • Обидва види будують свої гнізда самі, але шуліка нерідко гніздиться групами, утворюючи колонії.
  • Харчування шуліки відмінно від яструба, який в основному їсть птахів, рідше ловить дрібних ссавців, комах, земноводних і рибу. Коршун здатний харчуватися падаллю і покидьками, земноводними і рептиліями, комахами і дрібними ссавцями, яйцями птахів, пташенятами, хробаками, крабами, равликами і молюсками. Птахи не завжди складають основу його раціону. Також шуліки іноді крадуть їжу у інших птахів: у чапель, ібісів і хижих птахів. Деякі види шулік можуть навіть сідати на воду під час рибної ловлі, плавати і потім злітати з води (наприклад, брамінскій шуліка – лат. Haliastur indus). Збираючись зграями, шуліки можуть нападати на великих хижих птахів: орлів і інших. Той же брамінскій шуліка іноді ласує медом, плюндруючи вулики бджіл.

Коршун і яструб відмінності фото

Зліва чорний шуліка, праворуч яструб малий. Автор фото зліва: Alpsdake, CC BY-SA 3.0. Автор фото праворуч: Bogbumper, CC BY-SA 3.0.

Чим відрізняються яструб і орел?

Див. Інформацію в статті про орла.

Види яструбів, фото і назви.

Нижче наведено короткий опис декількох видів яструбів.

  • Яструб великий (він же великий яструб) ат. Accipiter gentilis) відноситься до роду справжніх яструбів і є найбільшим представником свого роду. Вага птиці варіюється від 700 г до 1,5 кг. Довжина тіла яструба становить 52-68 см, а довжина крила 30-38 см. Самки більші за самців. За великі розміри птаха також називають великим яструбом. Пір’я у яструба-тетеревятника закороткі, злегка закруглені. Хвіст довгий, також закруглений. Оперення дорослих птахів зверху має сірувато-коричневий або сизо-бурий колір. Знизу тулуб світле з поперечними бурими смужками. Подхвостье білого кольору. Голова яструба темніша. Біле пір’я, розташовані над очима, відтіняють надбрівний валик, що захищає очі і має вигляд брови. Оперення самок темніше, ніж у самців. Молоді яструби-тетеревятники зверху пофарбовані в бурий колір з охристими і білими плямами. Черевце у них світле або охристое з темними поздовжніми плямами. Серед тетеревятников, що мешкають в північно-східних районах Сибіру і на Камчатці, зустрічаються повністю білі яструби, деякі з них можуть мати сіруваті плями на спинці і черевці. Кігті у птиці чорні, лапи і восковица жовті, дзьоб синьо-бурий з чорним кінчиком, радужина жовто-оранжева, може мати червонуватий відтінок. Яструб великий населяє Північну Америку, Європу, Північну і Середню Азію, Росію. На Африканському континенті зустрічається в Марокко.

Яструб великий фото (лат. Accipiter gentilis)

Автор фото: Nigel Wedge, CC BY 2.0

  • Африканський тетеревятник (лат. Accipiter tachiro) – представник роду справжніх яструбів. Це витривала птах, що володіє сильними лапами і пазурами. Довжина її тіла досягає 36-39 см. Самки помітно більші за самців. Вага самців становить 150-340 г, самок – 270-510 г. Спинка африканського тетеревятника має сірий колір, у самців він темніший, ніж у самок. Стернові пера і хвіст сіро-коричневі з білими смугами. Груди і черевце світлі з рудо-бурими плямами. Подхвостье біле. Лапки і радужина жовті. Восковіна зеленувато-сіра. В ареал проживання африканського тетеревятника входять центральні, східні та південні райони Африки. Птах живе в горах, в низинах, в парках і на плантаціях, зустрічається як в сухих, так і у вологих лісах.

Африканський тетеревятник фото (лат. Accipiter tachiro)

Автор фото: Dick Daniels, CC BY-SA 3.0

  • Яструб малий (він же малий яструб) (Лат. Accipiter nisus) мешкає практично по всій Європі, крім самого півночі, а також в північній частині Африки. В Азії ареал проживання яструба охоплює південний захід Китаю. Влітку яструб малий живе і розмножується майже на всій території Росії, за винятком крайньої півночі. Зимують перепелятники в північно-східних районах Африки і в Передній, Центральної та Південно-Східної Азії, на Аравійському півострові – в районі Червоного моря і Перської затоки. Яструб малий дуже схожий на свого родича – яструба-тетеревятника, але має набагато менші розміри. Через це він отримав назву малий яструб. Довжина його тіла становить 30-43 см, а вага яструба досягає 120-280 м Довжина крила птаха сягає 18-26 см. Забарвлення у цих двох птахів практично ідентична: сіре або буре оперення вгорі, світле з поперечними смужками внизу. Тільки полосочки у перепелятника мають рудий відтінок. Подхвостье у птиці біле, кігті чорні, ноги і восковица жовті, радужина жовто-оранжева, дзьоб коричнево-синюватий. Самки, як і у попередніх видів, крупніше.

Яструб малий (малий яструб) фото (лат. Accipiter nisus)

Автор фото: Ferran Pestaña, CC BY-SA 2.0

  • світлий яструб (Лат. Accipiter novaehollandiae) відноситься до роду справжніх яструбів. Назву отримав через свого забарвлення. Але цей вид має дві морфи, або субпопуляції: сіру і білу. Сіра морфо характеризується синювато-сірим забарвленням верху спинки, голови і крил. Черевце біле з темнуватими поперечними смужками. У білій морфи оперення повністю біле. Довжина тіла у цього виду – 44-55 см, а розмах крил яструба варіюється від 72 до 101 см. Живуть яструби в Австралії, в тому числі на острові Тасманія.

Світлий яструб фото (лат. Accipiter novaehollandiae)

Автор фото: Summerdrought, CC BY-SA 4.0

  • Темний співочий яструб (Лат. Melierax metabates) відноситься до підродини Melieraxinae, роду співочих яструбів. Ці птахи отримали свою назву через вимовлених ними звуків, які володіють деякою мелодійністю. Вони мають довжину тулуба від 38 до 51 см. Крила і цівки трохи довше, ніж у інших яструбів, а пальці коротше. Забарвлення, в основному, сірий: темніше на спинці і голові, і світліше на грудях і шиї. Черевце забарвлене в сіру і білу смужки. Лапки яструба червоні. Темний співочий яструб живе на території Африки, на південь від Сахари, населяючи відкриті ліси і савани.

Темний співочий яструб фото (лат. Melierax metabates)

Автор фото: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0

  • чубатий яструб (лат. Accipiter trivirgatus) відноситься до роду справжніх яструбів. Заселяє Південно-східну Азію: захід і південний захід Індії, південь Китаю, острови Індонезії, Філіппіни і Цейлон, півострів Індокитай. Зовнішній вигляд і забарвлення птиці типові для представників роду. Довжина тіла 30-46 см. Спинка і верх крил темні, черевце світле з характерними поперечними смужками. Відмітна ознака чубатого яструба – гребінь, або чубчик, на нижній частині потилиці.

Чубатий яструб фото (лат. Accipiter trivirgatus)

Автор фото: Alnus, CC BY-SA 3.0

  • Європейський тювик (він же коротконогий яструб) (лат. Accipiter brevipes) – це південна птах, що представляє рід справжніх яструбів. Має середні параметри: довжину тіла 30-38 см, вага від 160 до 220 г, довжину крила у самця 21,5 – 22 см, і у самки від 23 до 24 см. Пальці у птиці короткі. Забарвлення оперення верху буровато- або шиферно-сірий, низу – білуватий з рудуватим або рудувато-червоними поперечними смугами. Молоді особини відрізняються більш бурим тоном забарвлення верху і смужок. Посередині горла у них проходить темна поздовжня смуга. Коротконогі яструби водяться на півдні Європи, в Балканських країнах, на півдні України, в Криму, на півдні європейської частини Росії, на Кавказі, в Закавказзі, в Малій Азії та Ірані. На зимівлю тювик відправляється на південне узбережжя Каспію, в Сирію, Єгипет, на Аравійський півострів. Крім звичайної для яструбів їжі, в основному, харчується жабами і ящірками.

Європейський тювик (коротконогий яструб) фото (лат. Accipiter brevipes)

Автор фото: Lajos.rozsa, CC BY-SA 4.0

  • червоний яструб (Лат. Erythrotriorchis radiatus– хижий птах з роду червоних яструбів. Має досить великі форми: довжину тулуба 45-60 см і розмах крил 110-135 см. Ястреб самець важить 635 г, вага самок досягає 1100-1400 м Загальна оперення тіла рудувата з численними темними плямами. Голова і горло світлі і покриті чорними плямами. У забарвленні грудей і черевця присутні як світлі, так і коричнево-руді відтінки. У самок черевце світліше, ніж у самців. Червоний яструб – найрідкісніша хижий птах в Австралії. Мешкає він в савані і на відкритих лісових місцевостях на півночі і сході Австралії, поблизу водойм. Харчується, в основному, птахами, в тому числі папугами і голубами.

Червоний яструб фото (лат. Erythrotriorchis radiatus)

Взято з сайту: laurieross.com.au

Розмноження яструбів.

Яструб – це птах, який, як правило, гнізда на одній постійної території. Деякі види використовують один і той же гніздо кілька разів, інші будують нове, але неподалік від старого, а іноді користуються чужими гніздами. Яструби будують гнізда за 1,5-2 місяці до спарювання в листяних, змішаних, хвойних лісах і розташовують їх на гілці біля стовбура дерева, ближче до вершини. Гнізда споруджуються з сухих гілочок, але більшість тварин включають в них молоді зелені пагони, листя, траву, хвою. Співочі яструби також використовують для будівництва тину.

Гніздо яструба фото

Автор фото: Achim Raschka, CC BY-SA 3.0

Як правило, яструби моногамні і створюють пару на все життя. Вони відкладають яйця один раз в рік, протягом декількох днів. У кладці у різних видів буває від 2 до 6 яєць різноманітного забарвлення: від білого і зеленуватого до блакитного і сіро-синього кольору, з крапками і без них. У помірних широтах самки починають відкладати яйця приблизно в травні. Насиджує їх завжди самка, а самець приносить їжу.

Яйця мадагаскарського яструба фото

Автор фото: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Після появи пташенят самець яструба піклується про їх прожиток ще 2-3 тижні, але годує пташенят самка. Потім вона теж починає вилітати за здобиччю. Насиджування яєць триває 32-38 днів. Пташенята яструба залишаються в гнізді трохи більше місяця. Після вильоту батьки продовжують близько 5-6 тижнів піклуватися про потомство. Ставши самостійними, пташенята відлітають від батьківського гнізда. Статевозрілими молоді яструби стають через рік.

Пташеня яструба-перепелятника фото

Автор фото: Martin Mollet

Вороги яструбів в природі.

Крім людини і антропогенних факторів ворогів у яструбів не так вже й багато. Він може стати здобиччю інших хижих птахів, наприклад, пугачів, сов, орланів, мишоїдів. Хижі ссавці, такі як лисиці, куниці, дикі кішки теж можуть поласувати яструбом, якщо звичайно їм пощастить його зловити. Крім того, молоді яструби можуть стати жертвою дорослих родичів.

Чим годувати яструба в домашніх умовах?

Для того щоб утримувати яструба в неволі, потрібно створити йому комфортні умови. Приміщення повинно досить великим, щоб птах, «гуляючи» по ньому, не зашкодила крила.

Годувати яструбів треба природною для них їжею. М’ясо, куплене на ринку (обов’язково нежирна яловичина або курячі голови і шиї), не забезпечить птицю всіма потрібними вітамінами, мінералами і корисними речовинами, тому таку їжу можна використовувати недовго. Пташенят або слетков можна годувати фаршем, але з появою махових пір’їн вони повинні розривати здобич самостійно. Яструб потрібно з’їдати цілу тварину або птаха для того, щоб в шлунок потрапляли кістки, шерсть, пір’я, що необхідно для нормального травлення. Але годувати птицю спійманими на вулиці гризунами та пташками небезпечно, так як велика ймовірність зараження різними гельмінтами і вірусами. Найкращий корм для яструба в домашніх умовах – це гризуни, придбані в спеціальних магазинах.

Птахи, які опинилися в неволі, відчувають стрес, дуже бояться людини і не можуть харчуватися самі. Спочатку їх треба годувати насильно, простягаючи їжу на паличці, підносячи її впритул до дзьоба і змушуючи птицю розкрити рот. Їжу потрібно проштовхнути в нього, щоб птах її проковтнув. Це треба робити обережно, щоб не пошкодити горло. Яструби протягом декількох днів звикають брати їжу від людини.

П’ють птиці мало, але люблять купатися. Два-три рази на день їм потрібно ставити ємність з водою і прибирати її після купання.

Домашній яструб фото

Автор фото: Oggmus, CC BY-SA 4.0

Линька яструбів.

Линяють яструби, як і всі пернаті хижаки, один раз на рік. Це відбувається після виведення пташенят. Линька буває повною і триваючої тривалий час, так як птах не повинна втрачати свої льотні якості. Іноді яструби линяють протягом двох років з перервою на період розмноження. Дуже обережно потрібно поводитися з линяють яструбами, що живуть в неволі. Птицю потрібно посилено годувати. Клітка повинна бути просторою і оббитих полотном або повстю. Починаючу линяти птицю потрібно позбавити від паразитів. Все це необхідно для того, щоб яструб не зашкодив молоде оперення.

Шкода і користь яструбів.

Яструб – розумний, швидкий, безжалісний і хитрий хижак, здатний завдати певної шкоди мисливському господарству. Був час, коли в Росії і в інших країнах яструби безжально винищувалися. За убитих птахів навіть виплачувалася винагорода. Але з п’ятдесятих років XX століття така практика припинилася. Було відмічено, що із загибеллю хижаків стали гинути промислові птахи і тварини, заради яких і знищували яструбів. Експериментально встановлено, що серед птахів, спійманих хижаками, понад 60% були хворими. Виявилося, що хижі птахи, в тому числі і яструби, підтримують життєздатність популяції. І, звичайно ж, не викликає сумніву користь від знищення гризунів. У Росії до 2013 року діяв прийнятий в Радянському Союзі в 1964 році наказ Головного управління мисливського господарства і заповідників «Про впорядкування регулювання чисельності хижих птахів», який забороняє відстріл, відлов хижих птахів і розорення їх гнізд.

Птах яструб фото

Автор фото: Steve Ward, CC BY 2.0

Цікаві факти про яструбів.

  • У Північній Америці під гніздами яструбів селяться північноамериканські колібрі, рятуючись таким чином від своїх ворогів сойок і білок. Колібрі для яструбів не представляють інтересу, а білки входять в їх раціон.
  • Після того, як пташенята яструба виростають і «стають на крило», вони знаходять собі власне місце проживання. Рідна домівка стає для них чужим. І якщо по старій пам’яті молодий яструб наблизиться до свого колишнього житла, то батьки сприймуть його як чужака і проженуть.
  • На прикладі яструба світлого вчені вперше відстежили зв’язок між колірним поліморфізмом і швидкістю еволюції.
  • Під час полювання яструб намагається вбити всіх помічених їм жертв.
  • У стародавніх греків і єгиптян, а також в середньовічній Європі вбивство яструба, навіть ненавмисне, вважалося кримінальним злочином.
  • Яструба здавна використовувалися в різних країнах для полювання на перепелів і фазанів.
  • Ястребов, вирощуваних в заповідниках, готують для охорони Москви від ворон і голубів, що забруднюють пам’ятники і сприяють поширенню інфекцій. Яструби вже зараз охороняють від цих птахів Московський Кремль.
  • Яструбами в переносному сенсі називають прихильників війни, агресивної політики і гонки озброєнь.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*