Пінгвін

Пінгвін – це нелітаючий птах, яка відноситься до загону пінгвінообразние, сімейства пінгвінів (лат. Spheniscidae).

Походження слова «пінгвін» має 3 версії. Перша передбачає поєднання валлійських слів pen (голова) та gwyn (біла), які спочатку ставилися до вимерлої сьогодні безкрила гагара. Через схожість пінгвіна з цим птахом визначення перенесли і на нього. Згідно з другим варіантом назву пінгвіна дало англійське слово pinwing, в перекладі означає «крило-шпилька». Третя версія – латинське прикметник pinguis, що означає «товстий».пінгвін фото

Пінгвін – опис, характеристика, будова.

Всі пінгвіни вміють плавати і чудово пірнають, а ось літати зовсім не можуть. На суші птах виглядає досить незграбно через особливості будови тіла і кінцівок. У пінгвіна обтічна форма тіла з сильно розвиненою мускулатурою грудного кіля, яка нерідко становить чверть від загальної маси. Тіло пінгвіна досить вгодовані, трохи стисле з боків і покрите пір’ям. Чи не занадто велика голова знаходиться на рухомий, гнучкою і досить короткій шиї. Дзьоб пінгвіна сильний і дуже гострий.

Голова і дзьоб пінгвіна фото

Крила пінгвіна в результаті еволюції і способу життя видозмінилися в еластичні ласти: при плаванні під водою вони обертаються в плечовому суглобі за принципом гвинта. Ноги короткі і товсті, мають по 4 пальці, сполучених плавальними перетинками. На відміну від інших птахів, ноги у пінгвіна істотно винесені назад, що змушує птицю тримати тіло строго вертикально під час перебування на суші.

Лапи пінгвіна фото

Лапи пінгвіна із зворотного боку фото

Для підтримки рівноваги пінгвіна допомагає короткий хвіст, що складається з 16-20 жорсткого пір’я: при необхідності птах просто спирається на нього, немов на підставку.

Хвіст пінгвіна фото

Автор фото: John Kendrick

Скелет пінгвіна складається не з порожніх трубчастих кісток, що звично для інших птахів: кістки пінгвіна за будовою більше нагадують кістки морських ссавців. Для оптимальної теплоізоляції у пінгвіна є значний запас жиру шаром в 2-3 сантиметри.

Оперення пінгвінів щільне і густе: окремі дрібні і короткі пір’я покривають тулуб птиці на зразок черепиці, захищаючи від намокання в холодній воді. Забарвлення пір’я у всіх видів практично ідентична – темна (зазвичай чорна) спинка і біле черево.

Пір

Раз на рік пінгвін линяє: нові пір”я ростуть з різною швидкістю, виштовхуючи старе перо, тому часто птах в період линьки має неохайний клоччасту вид. Під час линьки пінгвіни знаходяться тільки на суші, намагаються сховатися від поривів вітру і абсолютно нічого не їдять.

Перо пінгвіна фото

перо пінгвіна

Пір

Линька пінгвіна фото

Линька пінгвіна. Автор фото: Paul North

Розміри пінгвінів відрізняються в залежності від видової приналежності: наприклад, імператорський пінгвін досягає 117-130 см в довжину і важить від 35 до 40 кг, а малий пінгвін має довжину тіла всього 30-40 см, при цьому вага пінгвіна складає 1 кг.

Як виглядає пінгвін фото

У пошуках їжі пінгвіни здатні проводити під водою досить багато часу, занурюючись в її товщу на 3 метри і долаючи відстані в 25-27 км. Швидкість пінгвіна у воді може досягати 7-10 км на годину. Деякі види пірнають на глибину, що досягає 120-130 метрів. У період, коли пінгвіни не переймаються шлюбними іграми та доглядом за потомством, вони досить далеко віддаляються від берега, відпливаючи в море на відстань до 1000 км.

Як плавають пінгвіни фото

На суші при необхідності швидкого переміщення пінгвін лягає на черево і, відштовхуючись кінцівками, швидко ковзає по льоду або снігу. При такому способі пересування пінгвіни розвивають швидкість від 3 до 6 км / год.

Пінгвін катається на животі фото

Тривалість життя пінгвіна в природі – 15-25 років і більше. У неволі при ідеальному змісті птиці цей показник іноді збільшується до 30 років.

Пінгвін під водою фото

Вороги пінгвінів в природі.

На жаль, у пінгвіна є вороги в його природному місці існування. Чайки з задоволенням роздзьобують яйця пінгвінів, а безпорадні пташенята – ласа здобич для поморника. Морські котики, косатки, морські леопарди і морські леви полюють на пінгвінів в море. Чи не відмовляться урізноманітнити своє меню вгодованим пінгвіном і акули.

Хто їсть пінгвінів фото

Чим харчуються пінгвіни?

Пінгвіни їдять рибу, ракоподібних, планктон і дрібних головоногих молюсків. Птах з задоволенням поїдає криль, анчоусів, сардин, антарктичну серебрянку, дрібних восьминогів і кальмарів. За одне полювання пінгвін може вчинити від 190 до 800-900 занурень: це залежить від виду пінгвіна, кліматичних умов і потреби в кормі. Ротовий апарат птиці працює за принципом насоса: через дзьоб вона всмоктує дрібну здобич разом з водою. В середньому під час годівлі птиці пропливають близько 27 кілометрів і близько 80 хвилин на добу проводять на глибині більше 3 метрів.

Їжа пінгвінів фото

Де живуть пінгвіни?

Географічне поширення цих птахів досить широко, але вважають за краще вони прохолоду. Пінгвіни живуть в холодних зонах Південної півкулі, в основному їх скупчення спостерігаються в Антарктиці і в районі Субантарктики. Також вони живуть на півдні Австралії і в Південній Африці, зустрічаються практично по всій прибережній лінії Південної Америки – від Фолклендських острів до території Перу, у екватора живуть на Галапагоських островах.

Де живуть пінгвіни фото

Види пінгвінів, фото і назви.

Сучасна класифікація пінгвінів включає в себе 6 пологів і 19 видів. Нижче наведено опис декількох різновидів:

  • Імператорський пінгвін (лат. Aptenodytes forsteri) – це найбільший і найважчий пінгвін: вага самця сягає 40 кг при довжині тіла 117-130 см, самки трохи дрібніше – при зростанні 113-115 см важать в середньому 32 кг. Оперення на спинці птахів чорне, черево біле, в області шиї є характерні плями оранжевого або яскраво-жовтого кольору. Імператорські пінгвіни мешкають на узбережжі Антарктики.

Імператорський пінгвін фото (лат. Aptenodytes forsteri)

Найбільший в світі пінгвін фото (імператорський пінгвін)

  • Королівський пінгвін (лат. Aptenodytes patagonicus) дуже схожий на пінгвіна імператорського, але відрізняється від нього більш скромними розмірами і забарвленням пір”я. Розміри королівського пінгвіна варіюються від 90 до 100 см. Вага пінгвіна становить 9,3-18 кг. У дорослих особин спинка темно-сірого, іноді майже чорного відтінку, черевце біле, з боків темною голови і в області грудки розташовані плями яскраво-оранжевого кольору. Житла цього птаха – Південні Сандвічеві острови, острови Вогняна Земля, Крозе, Кергелен, Південна Георгія, Маккуорі, Херд, Прінс-Едуард, прибережні води затоки Лузітанія.

Королівський пінгвін фото (лат. Aptenodytes patagonicus)

  • Пінгвін Аделі (лат. Pygoscelis adeliae) – птах середніх розмірів. Довжина пінгвіна 65-75 см, вага – близько 6 кг. Спинка чорна, черево – біле, відмінна риса – кільце білого кольору навколо очей. Пінгвіни Аделі живуть в Антарктиді і на прилеглих до неї острівних територіях: Оркнейських і Південних Шетландських островах.

Пінгвін Аделі фото (лат. Pygoscelis adeliae)

  • Північний чубатий пінгвін (лат. Eudyptes moseleyi) – вид, що знаходиться під загрозою зникнення. Довжина птаха становить приблизно 55 см, середня вага близько 3 кг. Очі червоні, черевце білого кольору, крила і спинка сіро-чорні. Жовті брови плавно переходять в пучки жовтих пір’я, розташовані збоку від очей. На голові пінгвіна стирчать чорні пір’їнки. Від південного чубатого пінгвіна (лат. Eudyptes chrysocome) цей вид відрізняється більш короткими пір’ям і вужчими бровами. Основна частина популяції мешкає на островах Гоф, Неприступний і Трістан-да-Кунья, розташованих в південній акваторії Атлантичного океану.

Північний чубатий пінгвін фото (лат. Eudyptes moseleyi)

Автор фото: Brian Gratwicke

  • Золотоволосий пінгвін (золотоволосий пінгвін) (лат. Eudyptes chrysolophus) має типову для всіх пінгвінів забарвлення, але відрізняється однією особливістю в зовнішньому вигляді: у цього пінгвіна є ефектний пучок пір’я золотистого кольору над очима. Довжина тіла варіюється в межах 64-76 см, максимальна вага – трохи більше 5 кг. Золотоволосі пінгвіни мешкають уздовж південних берегів Індійського океану і Атлантики, трохи рідше зустрічаються в північній частині Антарктики і на Вогненної Землі, гніздяться і на інших островах Субантарктики.

Золотоволосий пінгвін (золотоволосий пінгвін) фото (лат. Eudyptes chrysolophus)

Золотоволосий пінгвін фото

Автор фото: Butterfly voyages – Serge Ouachée

  • Пінгвін субантарктичний (лат. Pygoscelis papua) – найбільший за розмірами пінгвін після імператорського і королівського. Довжина птаха сягає 70-90 см, вага пінгвіна від 7,5 до 9 кг. Чорна спинка і біле черевце – типовий окрас птахів цього виду, дзьоб і лапи пофарбовані в оранжево-червоний відтінок. Ареал проживання пінгвінів обмежений Антарктикою і островами субантарктичний зони (острів Принца Едварда, Південні Сендвічеви і Фолклендські острови, острів Херд, Кергелен, Південна Георгія, Південні Оркнейські острови).

Пінгвін субантарктичний фото (лат. Pygoscelis papua)

Автор фото: Jerzy Strzelecki

  • Магелланова пінгвін (лат. Spheniscus magellanicus) має довжину тіла 70-80 см і вага близько 5-6 кг. Колір оперення типовий для всіх видів пінгвінообразних, особливістю є 1 або 2 чорні смужки в області шиї. Магелланові пінгвіни гніздяться на патагонських узбережжі, на островах Хуан-Фернандес і Фолклендах, нечисленні групи живуть на півдні Перу і в Ріо-де-Жанейро.

Магелланова пінгвін фото (лат. Spheniscus magellanicus)

  • Антарктичний пінгвін (лат. Pygoscelis antarctica) досягає зростання в 60-70 см і важить не більше 4,5 кг. Спинка і голова забарвлені в темно-сірий колір, черевце пінгвіна біле. За голові проходить чорна смуга. Антарктичні пінгвіни живуть на узбережжі Антарктиди і прилеглих до континенту островах. Зустрічаються також на айсберги в Антарктиці і на Фолклендських островах.

Антарктичний пінгвін фото (лат. Pygoscelis antarctica)

Антарктичний пінгвін фото

Автор фото: Greg Lasley

  • Очковий пінгвін, він же ослиний пінгвін, чорноногих пінгвін або африканський пінгвін (лат. Spheniscus demersus) досягає довжини 65-70 сантиметрів і важить від 3 до 5 кг. Відмінною особливістю птиці є вузька смужка чорного кольору, згинається в формі підкови і проходить по череву – від грудей до лапок. Очковий пінгвін живе на узбережжі Намібії і в ПАР, гніздиться по прибережній лінії островів з холодним Бенгальським плином.

Очковий пінгвін (ослиний пінгвін, чорноногих пінгвін, африканський пінгвін) фото (лат. Spheniscus demersus)

Автор фото: Awie Badenhorst

  • Малий пінгвін (лат. Eudyptula minor) – найменший пінгвін в світі: птах має зріст 30-40 см і вага близько 1 кг. Спинка малого пінгвіна пофарбована в синьо-чорний або темно-сірий колір, область грудки і верхня частина лапок білого або світло-сірого відтінку. Живуть пінгвіни на узбережжі Південної Австралії, в Тасманії, Новій Зеландії і на прилеглих до них островах – Стюарт і Чатем.

Малий пінгвін фото (лат. Eudyptula minor)

Автор фото: JJ Harrison

Найменший пінгвін в світі фото (малий пінгвін)

Найменший пінгвін в світі. Автор фото: Fir0002

Розмноження пінгвінів.

Пінгвіни – колективні птиці. У водної стихії вони тримаються зграями, на суші утворюють колонії, чисельність особин в яких досягає декількох десятків і навіть сотень тисяч. Всі представники сімейства пінгвінів моногамні і створюють постійні пари.

Колонія пінгвінів фото

Пінгвіни б

Готовність до спаровування і висиджування потомства у пінгвінів залежить від виду і статевої приналежності. Зазвичай самці дозрівають пізніше самочок, деякі види готові до появи пінгвінів у віці 2 років, інші різновиди пінгвінів починають замислюватися про потомство на рік пізніше, треті стають батьками лише в п”ятирічному віці (наприклад, золотоволосі пінгвіни). Під час шлюбного періоду самці видають досить гучні звуки, що нагадують звучання труби, намагаючись привернути увагу особин жіночої статі.

Пінгвін з яйцем фото

Гніздяться пінгвіни найчастіше на невисоких кам’янистих берегах, при цьому деякі види роблять примітивні гнізда з гальки і мізерної рослинності, інші ж облюбовують поглиблення в скелях.

Гніздо пінгвіна фото

Автор фото: Ralph Grizzle

Зазвичай в кладці з’являються 2 яйця, іноді одне, дуже рідко – три. Яйце пінгвіна має білий або трохи зеленуватий колір. Висиджують яйця обидва батьки, змінюючи один одного під час поїздок для видобутку їжі. Інкубаційний період триває від 30 до 100 днів залежно від виду птиці. Пташенята пінгвінів вилуплюються сліпими, з густим пухом на тільце, і прозрівають лише через пару тижнів. Вага новонародженого пінгвіна варіюється в залежності від виду і може досягати 300 грам. Незважаючи на турботу батьків, більше 60% пташенят гинуть від голоду, низьких температур і нападів поморників.

Яйце пінгвіна фото

Новонароджений пінгвін фото

Фото: Chester Zoo

Приблизно 20 днів пташенята пінгвіна знаходяться під постійною опікою, проте після тритижневої турботи батьки залишають своїх дітей, лише зрідка приносячи їм корм. Даний фактор призводить до того, що трохи підросли пінгвінята починають об’єднуватися в групи, звані вченими «дитячі сади» або «ясла». Часто період освіти таких «ясел» доводиться на час, коли в колонію з морських подорожей повертаються статевонезрілі пінгвіни або птиці, з якихось причин втратили кладку. Ці особини активно підключаються до догляду за молодняком, беруть участь в їх годівлі та захищають від хижих поморників, тим самим, підвищуючи виживання поки ще беззахисних пташенят.

Дитинча пінгвіна фото

Автор фото: Reina del Sur

До першої линьки пінгвінята знаходяться виключно на суші, вперше занурюючись у воду лише з появою густого, практично водонепроникного оперення.

Маленькі пінгвіни пташенята фото

Чи їдять пінгвінів?

Дати однозначну відповідь на подібне питання складно. Сьогодні людина навряд чи зважиться на подібне ласощі, хоча в екстремальних умовах все може бути. За деякими відомостями, страви з м’яса пінгвіна включають в своє меню деякі народи, які населяють територію Антарктики.

Підтвердженим свідченням вживання м’яса пінгвіна в їжу є інформація в книзі «Антарктична одіссея» автора Р. Прістлі. У ньому докладно описана полювання на пінгвінів членами експедиції з метою не вмерти від голоду через відсутність провіанту. Правда, відбувалося це досить давно, на початку ХХ століття, і було викликано непередбаченими обставинами, коли термін експедиції несподівано збільшився. За словами її учасників, грудка пінгвіна цінувалася за її поживність за рахунок жирності і була непогана на смак.

Фото пінгвінів в Антарктиді

Цікаві факти про пінгвіна:

  • Серед пінгвінів є рекордсмени-плавці: папуаські пінгвіни розвивають швидкість у воді до 32-36 км / ч.
  • Магелланова пінгвін отримав своє ім’я завдяки відомому мандрівникові, який виявив незвичайну нелітаючих птахів в 1520 році неподалік від острова Вогняна Земля.
  • На суші пінгвін дуже неповороткий і досить часто, різко закинувши голову, втрачає рівновагу і падає на спину. З такого положення піднятися самостійно птах вже не може, тому на багатьох полярних станціях з’явилася дивовижна професія – подниматель пінгвінів, або Перевертач пінгвінів. Ця людина допомагає пінгвінам перевернутися і прийняти звичайне для птиці вертикальне положення.

Переворачиватель пінгвінів фото

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*