Шпак звичайний

Мабуть, немає в пташиному світі кращого імітатора всіляких звуків, ніж скромний Sturnus vulgaris – шпак звичайний. Кажуть, що з пролітають зграй нерідко чується котяче нявкання: і це лише мала крупинка пародійного дару шпака.

Опис, зовнішній вигляд

Шпака постійно порівнюють з чорним дроздом, згадуючи про схожість їх розмірів, темного блискучого оперення і забарвлення дзьобів.

Про те, що перед вами все-таки шпак, розповість його короткий хвіст, тіло в дрібних світлих цяточках і вміння бігати по землі, на відміну від підстрибує дроздів. Навесні світлий крап більше видно у самок, але до осені, завдяки линьки, ця ознака стирається.

Дзьоб помірно довгий і гострий, ледве помітно вигнутий донизу: жовтий – в шлюбний сезон, в інші місяці – чорний. Поки пташенята не ввійшли в пору статевого дозрівання, їх дзьоб пофарбований тільки в буро-чорний колір. Молодих шпаків видає також загальний бурий відтінок пір’я (без яскравого глянцю, властивого дорослим), особлива заокругленість крил і світле шийку.

Це цікаво! Встановлено, що колір металевого тону визначається не пігментом, а конструкцією самих пір’я. При зміні ракурсу і освітлення мерехтливе оперення також змінює свої відтінки.

Шпак звичайний не росте більше 22 см при масі 75 г і розмаху крил майже 39 см. У нього масивний корпус, спирається на червонувато-коричневі лапки, пропорційна округла голова і короткий (6-7 см) хвіст.

Орнітологи поділяють шпаків на кілька географічних підвидів, чиї чорне пір’я відрізняються відтінками металевого блиску. Так, європейські шпаки відливають на сонці зеленим і фіолетовим, у інших підвидів спина, груди і задня частина шиї переливаються синявою і бронзою.

Ареал, місця проживання

Шпак живе всюди, крім Центральної і Південної Америки. Завдяки людині, птиця розселилася по Новій Зеландії, Австралії, Південно-Західній Африці і Північній Америці.

Шпак звичайний

Укоренити шпаків в США намагалися кілька разів: найрезультативнішою виявилася спроба 1891 року, коли сотню птахів випустили на волю в Центральному парку Нью-Йорка. Незважаючи на те, що велика частина пернатих загинула, залишилися вистачило для поступового «захоплення» континенту (від Флориди до Південної Канади).

Шпак окупував величезні площі Євразії: від Ісландії / Кольського п-ва (на півночі) до Південної Франції, Північної Іспанії, Італії, Північній Греції, Югославії, Туреччини, Північних Ірану і Іраку, Пакистану, Афганістану та Північно-Західної Індії (на півдні) .

Це цікаво! На сході ареал простягається до Байкалу (включно), а на заході охоплює Азорські острови. Шпака бачили в Сибіру приблизно на 60 ° північної широти.

Частина шпаків ніколи не покидає обжиті ділянки (до них відносяться птиці південній і західній Європи), інша частина (зі східних і північних європейських територій) завжди летить зимувати на південь.

Звичайний шпак не особливо вимогливий до місця проживання, але уникає гір, вважаючи за краще рівнини з солончаками, редколесьями, болотами і степами, а також окультурені ландшафти (сади / парки). Любить селитися ближче до полів і в цілому недалеко від людини, який забезпечує шпака рясної кормовою базою.

Спосіб життя шпака

Найважча життя у перелітних шпаків, які повертаються на батьківщину на початку квітня. Буває, що в цей час знову випадає сніг, відганяє пернатих південніше: ті, хто не встиг откочевать, просто гинуть.

Першими прилітають самці. Їх подруги з’являються трохи пізніше, коли потенційні обранці вже вибрали місця для гніздування (у тому числі дупла і шпаківні), і тепер відточують свої вокальні дані, не забуваючи побитися з сусідами.

Шпак тягнеться вгору, широко відкриваючи дзьоб і тремтячи крилами. Не завжди з його горлечка вириваються гармонійні звуки: часто він неприємно верещить і верещить. Іноді перелітні шпаки майстерно імітують голоси субтропічних птахів, але частіше зразками для наслідування стають російські пернаті, такі як:

  • іволга;
  • жайворонок;
  • сойка та дрізд;
  • очеретянка;
  • перепел;
  • варакушка;
  • ластівка;
  • півень, курка;
  • качка і інші.

Скворцов звичайні ведуть перелітний спосіб життя зазвичай на нове місце перші прилітаю самці, а потім вже самки

Шпаки вміють передражнювати не тільки птахів: вони бездоганно відтворюють собачий гавкіт, котяче «мяу», бекання овець, жаб’яче квакання, скрип хвіртки / вози, клацання пастушого батога і навіть стукіт друкарської машинки.

Співак повторює уподобані звуки скоромовкою, завершуючи виступ пронизливим верещанням і «Чоканом» (2-3 рази), після чого остаточно замовкає. Чим старше шпак, тим ширший його репертуар.

поведінка птиці

Звичайний шпак не дуже доброзичливий сусід: він швидко включається в боротьбу з іншими пернатими, якщо на кону стоїть вигідний для гніздування ділянку. Так, в США шпаки витіснили з насиджених місць червоноголових дятлів, аборигенів Північної Америки. В Європі шпаки б’ються за кращі гніздів’я з зеленими дятлами і сизоворонка.

Шпаки – створення комунікабельні, в силу чого вони збиваються в зграї і живуть близько розташованими колоніями (по кілька пар). У польоті створюють численну групу з кількох тисяч птахів, синхронно ширяють, повертають і заходять на посадку. А вже на землі вони «розсипаються» по величезній площі.

Це цікаво! Насіжівая і охороняючи потомство, не покидають свою територію (радіусом приблизно в 10 м), не підпускаючи інших птахів. За кормом літають на городи, поля, дачі і берега природних водойм.

Ночують зазвичай також групами, як правило, на гілках дерев / кущів в міських парках і садах або в прибережних зонах, щільно зарослих вербами / очеретом. На зимівниках компанія ночують шпаків може складатися з мільйона з гаком особин.

міграція

Чим північ і на схід (в регіонах Європи) мешкають шпаки, тим більш характерна для них сезонні міграції. Так, майже до повної осілості схильні мешканці Англії та Ірландії, а в Бельгії відлітає на південь майже половина шпаків. П’ята частина шпаків Голландії проводять зиму на батьківщині, інші переміщаються на 500 км південніше – в Бельгію, Англію і Північну Францію.

Перші партії откочевивают на південь на початку вересня, як тільки завершується осіння линька. Пік міграції припадає на жовтень і закінчується до листопада. Швидше за всіх збираються на зимівлю самотні молоді шпаки, стартуючи вже на початку липня.

Перша міграція у шпаків звичайних починається у вересні

У Чехії, Східної Німеччини і Словаччини зимуючі будинку птиці становлять приблизно 8%, і ще менше їх (2,5%) в Південній Німеччині і Швейцарії.

Майже всі шпаки, які населяють Східну Польщу, північ Скандинавії, Північну Україну і Росію, є перелітними. Зиму вони проводять на півдні Європи, в Індії або на північному заході Африки (Алжир, Єгипет або Туніс), покриваючи при перельотах відстань в 1-2 тис. Кілометрів.

Це цікаво! Шпаки-мандрівники, які прибувають на південь тисячами, вкрай докучають місцевому населенню. Майже всю зиму жителі Риму не дуже люблять виходити з дому вечорами, коли заполонили парки і сквери пернаті щебечуть так, що заглушають шум проїжджаючих автомобілів.

Частина шпаків повертається з курорту дуже рано, в лютому-березні, коли на землі ще лежить сніг. На місяць пізніше (на початку травня) прилітають додому ті, хто живе в північних регіонах природного ареалу.

Тривалість життя

Середній термін життя звичайних шпаків підтверджений документально. Відомості надані орнітологами Анатолієм Шаповалом і Володимиром Паєвським, що вивчали птахів в Калінінградській області на одній з біологічних станцій. За інформацією вчених, в дикій природі звичайні шпаки живуть близько 12 років.

Харчування, раціон шпака

Непогана тривалість життя цієї маленької пташки частково пояснюється її всеядністю: шпак їсть як рослинну, так і насичену протеїнами їжу.

До останньої належать:

  • дощові черв’яки;
  • равлики;
  • личинки комах;
  • коники;
  • гусениці і метелики;
  • симфіли;
  • павуки.

Шпака звичайний відрізняється довголіттям і пов'язано це безпосередньо з хорошим раціоном харчування

Зграї шпаків розоряють великі зернові поля і виноградники, завдають шкоди дачникам, поїдаючи садові ягоди, а також плоди / насіння фруктових дерев (яблуні, груші, вишні, сливи, абрикоса та інших).

Це цікаво! Вміст плода, приховане під міцною шкаралупою, шпаки дістають за допомогою найпростішого важеля. Пташка вставляє дзьоб в ледве помітну дірочку і починає розширювати її, розкриваючи раз по раз.

розмноження птиці

Осілі шпаки приступають до спаровування ранньою весною, мігруючі – після прильоту. Тривалість шлюбного сезону залежить від погоди і наявності корму.

Гніздяться пари не тільки в шпаківні і дуплах, але також в фундаменті житла більших птахів (чапель або орланів-білохвостів). Вибравши місце, шпак кличе самку співом, заодно оповіщаючи конкурентів, що «квартира» зайнята.

Гніздо будують обидва, вишукуючи для його підстилки стебла і корінці, гілочки і листя, пір’я і шерсть. Шпаки помічені в полігінії: вони не тільки зачаровують декількох самок одночасно, але і запліднюють їх (одну за одною). Багатоженством пояснюються і три кладки за сезон: третя трапляється через 40-50 днів після першої.

У кладці, як правило, від 4 до 7 світло-блакитних яєць (кожне по 6,6 г). Інкубаційний період триває 11-13 днів. За цей час самець зрідка змінює самку, невідлучно сидить на яйцях.

Про те, що пташенята з’явилися на світло, сигналізує шкаралупа під гніздом. Батьки відпочивають уривками, в основному ночами, а вранці і ввечері вони зайняті пошуком їжі, відлучаючись за дитячої їжею кілька десятків разів за день.

Самка шпака звичайного відкладає в кладці приблизно приблизно 4 - 7 яєць

Спочатку в хід йде тільки м’який корм, пізніше змінюваний на коників, гусениць, жуків і равликів. Тижнів через три пташенята вже можуть вилетіти з гнізда, але іноді бояться це зробити. Виманюючи «панікерів», дорослі шпаки крутяться біля гнізда з затиснутим в дзьобі кормом.

Шпак і людина

Шпака звичайного пов’язують з людством досить неоднозначні відносини. Цей передвісник весни і обдарований співак зумів зіпсувати хороше ставлення до себе декількома деталями:

  • інтродуковані види витісняють місцевих птахів;
  • великі пташині зграї в аеропортах загрожують безпеці польотів;
  • завдають відчутної шкоди сільгоспугідь (зерновим посівам, виноградниках і ягідникам);
  • є переносниками небезпечних для людини хвороб (цистицеркоз, бластомікоз і гістоплазмоз).

Поряд з цим, шпаки активно знищують сельхозвредітелямі, включаючи сарану, гусениць і слимаків, хрущів, а також двокрилих комах (оводів, мух і гедзів) і їх личинок. Недарма люди навчилися збивати шпаківні, залучаючи шпаків на свої городи і дачі.

Відео про шпаків

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*